Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лява или дясна ръка- откога?

  • 1 898
  • 23
Зорница е на 3г. и 2 месеца и продължава да използва предимно лявата ръка. С нея държи лъжицата при хранене, четката за зъби, ножичката за рязане. Имам ли основание да смятам, че е левачка, или още е рано? Синът ми също държеше в лявата ръка всичко през първите няколко години, но мисля, че на 3г. вече се определи към дясната. Изглежда, са й обръщали внимание на това и в детската, защото често ме пита:"С тази ръка ли трябва?", но като й кажа, че е хубаво да държи с дясната, тя ми отговаря, че не й е удобно и пак си я хваща с лявата. Предполагам, че няма смисъл да я карам да сменя ръката....ако наистина е левачка, вероятно няма да се промени.
Виж целия пост
# 1
Бях чела, че към 3 г. се определя. Само че защо я учите, че е по-добре с дясната? Защо не го приемете за нормално?
Виж целия пост
# 2
Бях чела, че към 3 г. се определя. Само че защо я учите, че е по-добре с дясната? Защо не го приемете за нормално?

добре е да се учи и с дясната, няма лошо- Ясен също е левичар
Виж целия пост
# 3
 аз съм левичр спомням си от детството 4е когато ми местеха нещата от лявата в дясната рака плачех  Cry а в първи клас направо бягах от клас Wink тогава наще се принудиха да говорят с учителката да ме остави не мисля 4е има нещо лошо но ти си знаеш сега когато съм зна4ително по голямя много пооооооооооо голяма мога да правя всичко с двете ръце  Hug
Виж целия пост
# 4
Аз съм от превъзпитаните "левичари", накратко ... само пиша с дясната. В училище ми беше трудно ... мерят си ръцете със силомер и на мен ми направиха 5 замервания на лявата ... видите ли не е редно лявата да е по-силна от дясната ръка. Кат са кача на ски ... нал съм си попадков се от дясно си падах Simple Smile И кат карам лодка с весла се с един такъв десен уклон ми върви лодката ... не е истина Simple Smile

Дияна я записах на ясла на 2.8г. Тогава упорито всичко правеше с лявата - рисува, пише, яде ... Предупрдих в яслата да не я мъчат да прави каквото и да е насила с дясната.
Една мама от форума каза, че левичарството е по наследство.
Виж целия пост
# 5
Понеже това не е особеност на ръката, а на психиката, струва ми се излишно насилието върху детето.
Аз поне не съм имала необходимост да си ползвам лявата ръка  Thinking
Виж целия пост
# 6
Значи аз още да не го мисля този момент. Ева е доста малка все още за заключения разни, но ми прави впечатление, че и тя дава редимство на лявата си ръка. Ако аз и подам виличка в дясната ръка да си боцка нещо, тя си я мести в лявата. Така прави и с моливите и химикалките.
Не бих настоявала непременно да използва дясната си ръка на всяка цена. Моят брат е левичар и още в първи клас много държаха да се учи да пише с дясната си ръка. С много рев и упражнения постигнаха целта, но резултата е плачевен. Добре, че не се налага да пише любовни писма, защото дамата няма да му разбере нищо Laughing
Темата ще ми е много интересна и ще следя мненията по нея.
Виж целия пост
# 7
Споделям моя опит: Моята дъщеря е левичарка. Това се прояви колкото и странно да ви изглежда още преди или малко след годинката- в смисъл, аз тогава го забелязах. Тя при всички ситуации отдаваше предпочитания на лявата ръка. От самото начало реших да я хвана и да "обърна" нещата, естествено не се получи и сега осъзнавам, че съм грешила тотално. Зори, действах като теб: тя поеме нещо с лявата ръка, аз й го прехвърля в дясната, в резултат на което тя си го прехвърли отново сама в лявата и т.н. се получи един порочен кръг. Най-ясно ми стана, че е левичарка в момента, в който започна да държи добре химикал (молив). Тя наистина изобщо не умееше да държи химикала с дясната си ръка.
Като се примирих, че е левичар, поразпитах из родата за други такива случаи и се оказа, че доста хора от страна на съпруга ми са левичари, естествено "приучени" насила да пишат с дясна ръка. Срещу гените не бива да се върви.
Дъщеря ми се справя много добре с писането, даже пише много красиво. На мен ми бе по- трудно в началото докато свикна, но тя си се чувства супер. В класа й има още 3-4 дечица левичари, учителите вече са обучени да работят с такива деца, така че няма никакъв проблем.

Предвид всичко това, на малкия започнах също да обръщам голяма внимание (в смисъл да го наблюдавам). По мое мнение, той няма да е левичар.
Виж целия пост
# 8
и аз съм от превъзпитаните  хвърлям целя с лява ръка и ляво око а пи6а и режа с дясна , но мога и с лявата пи6ех на изпитите с лявата не ло6о като си с4упих дясната.сестра ми е още по леви4ар тя само пи6е с дясната, а как реже с лявата настръхват им косите на другите баба ми е изцяло леви4ар странно но ми прави впе4атление за способностите на такива хора пове4е към музика писане рисуване и някак по друга е нагласата даже мисленето .
Виж целия пост
# 9
Тази латерализация наистина се оформя след третата година, а дотогава децата може да сменят предпочитанията си. Ако детето се ориентира към левичарство, то ще го покаже прекалено ясно - може и да пробваш да видиш с коя ръка посяга да хване  или да отблъсне топка или друг предмет, как посяга да се храни или да драска с молив, с коя ще посегне да хване и да сложи калейдоскоп пред окото, въобще с коя си служи повече. С течение на времето сръчността на водещата ръка изпъква все по-ясно и не е хубаво насила да се "преориентира" детето, защото от това може да има много повече негативни последствия, отколкото това, че белачките за картофи са предимно за десняци... Laughing или че кривите бебешки лъжички също и т.н.
( hahahaнаскоро дори видях, че има и бутилка за ракия, на която има вдлъбната форма на ръка за по-удобно хващане - и тя беше дясна!!!)
Виж целия пост
# 10
ей това за кривите лъжички и при нас беше проблем. габа от съвсем мъничка си изяви предпочитание към лявата ръка и с нея е много по-сръчна. кривите лъжички стоят неизползвани.чудно ми е защо няма и такива за левичари?
Виж целия пост
# 11
Аз бях изумена, че още не можеше да ходи, а риташе  с левия крак топката. После като започна да катери стълби - само с левия! А  се храни с дясната  Thinking
Виж целия пост
# 12
И двамата с таткото сме превъзпитани левичари, каката сега е на 2г.10м. почти и за писане хваща всичко с дясната ръка. Не вярвам да стане левичарка въпреки че има основания за някаква наследственост  Rolling Eyes
И топката рита с десния крак за ужас на тати  hahaha
Виж целия пост
# 13
Аз по принцип нямам проблем с децата, използват дясната ръка, но какво ми направи впечатление като дойдохме да живеем в америка.Може би 50% са левичари, та дори и повече и се замислих защо в България не е така? Определено е в следсвие на това, че насилствно децата се ограничаваха от малки в училище едва ли не като нередно да се ползва лявата ръка за писане и ги учеха да пишат с  дясната, та оттам иде явно.
Виж целия пост
# 14
Моят е на 3 и изразява предпочитание да работи с лявата. С вилици, лъжици и ножове работи еднакво добре и с двете ръце. Когато хване молив обаче е определено левичар. Когато ме моли заедно да рисуваме нещо хващам дясната му ръка (не че не мога и с лявата).
Мисля неусетно поне да го науча да пише с дясната, пък с лявата да прави всичко останало. Нашета писменост е направена за писане от ляво на дясно и самата технология на буквите е такава. Не мисля, че ще пострада "психически" ако "настоявам" внимателно за това. Още повече че има достатъчно поле за изява  с лявата ръка. Да, с лявата хваща чудесно молива, с дясната също има хватка, но определено е по-слаба.

Баща ми е левичар, но пише с дясната. Аз съм доста добра и с двете ръце, но с писането определено съм по-добра с дясната. Братовчедка ми като дете също държеше всичко с лявата ръка, но толкова й беше "обърнат" мозъка, че пишеше огледално и от дясно на ляво. Тоест дори тя с малкия си акъл установи, каква е "посоката" на буквите и я направи същата но огледално.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия