Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

  • 375 373
  • 2 908
# 2 880
Здравейте,случайно попаднах на темата.Вдовица съм от година и два месеца.Дори не подозирах,че мога да изтегля парите за втора пенсия?! Не си спомням фонда...моля,как да постъпя?!
Отидете в Нап с необходимите документи.От там ще ви кажат кой е фонда.
Виж целия пост
# 2 881
Правят справка, не помня точно името на институцията, ходих на място, на бул. "Васил Левски" след паметника Левски в посока Сточна гара, отляво. Между журналистическия факултет и бул "дондуков", бившата сграда на царското движение. Пред нея има малка градинка, самата сграда е по-навътре от улицата.
Това бил адресът: ЦУ на НАП, дирекция ДЗПО на адрес София 1000, бул. "Ал. Дондуков" №52, срещу документ за самоличност и удостоверение за наследници.
Иначе намирам това:
https://www.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/kak_da_razbera_ … 832-574605865d4b/
и  тук
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/dopalnitelno-zadalzhi … vane/moyat-fond-e

И да споделя - попаднах на повятието "токсичен позитивизъм" и разбрах какво ме е дразнило. То било известно, и име си имало даже.
Виж целия пост
# 2 882
Аз там като ходих, слезе една дама, само егн й казах, никакви документи  не погледна.
Виж целия пост
# 2 883
и аз така
Виж целия пост
# 2 884
Здравейте отново, изключително съм Ви благодарна за съветите и помощта!!!
До днес, търсейки утеха и във форума, не подозирах за тази възможност!! Дори се срамувам да призная незнанието и некомпетентността си! Бях заета да се интересувам само за задължения.. не съм допускала, че може да получа.. нещо.. в случая, сумата от пенсионния фонд! Благодаря
Виж целия пост
# 2 885
klodel, съжалявам, че се присъединяваш към нас Sad Кураж и сили ти желая, тук ще получиш разбиране и подкрепа от "колежки" по съдба.
Ако имаш детенце/дечица, имат право на наследствена пенсия от баща си. Заявленията се подават в НОИ и може да ги взимаш всеки месец от пощата или да ги превеждат на сметки на децата, но тегленето от тези сметки е с разрешение на съда, ако са под 18 години.
Виж целия пост
# 2 886
Също и на детски без оглед на дохода.
Виж целия пост
# 2 887
И социална стипендия в училище, ако са поне 8. клас.
Виж целия пост
# 2 888
Здравейте, попрочетох темата назад и реших да пиша. Моят съпруг почина внезапно (почти) преди 7 месеца и 10 дни. Останах сама с двете ни деца тогава на 6 месеца и на 2 години и 6 месеца.  Много е трудно, още не мога да го проумея и повярвам. Той беше моето всичко, голямата ми любов, най- добрият ми приятел, бяхме неразделни. Самотата е смазваща.  Досега бяхме при неговите родители с децата, сега предстои съвсем скоро да се върнем вкъщи ( в чужбина) и съм тих ужас как ще го преживея...мисля, че повече ще осъзная случилото се. Хем ми липсва вече много дома, хем...какъв дом е това вече без него. Не мога да повярвам, че това е окончателно, че няма да се прибере...Не ми се живее, а трябва заради децата. Знам, че ще ме разберете. Борихме се години, за да имаме деца...и за какво...за да живеят без баща...а той беше най- добрият, грижовен и любящ баща на света. Отиде си само на 37. Аз на 35...трябва да продължа някак сама...не знам как да намеря сили ...Бяхме заедно 14 години, минахме през толкова много, имахме много планове и мечти, мислехме, че имаме много време, а то нямало никакво...
Виж целия пост
# 2 889
Poppy14, толкова много съжалявам, че пишеш в тази тема. Разплаках се ... дечицата са толкова мънички. Те имат огромна нужда от теб и любовта ти. Прегръщам те виртуално, мило момиче. Тук всяка една от нас ще те разбере, пиши, олеква.

Аз като потъна и се сдухам, само си повтарям думите му "Ти ще се справиш. Ще ги отгледаш и ще ги направиш добри хора", станаха ми като завет, който трябва да изпълня. Моите бяха на 5 и 12 години, когато татко им загуби борбата с рака преди почти 2 години. Всяка вечер се сривам в болката си, когато заспят, но на сутринта си казвам "'Хайде, събирай се, те имат нужда от теб! Трябва да ги отгледаш!"
Дано има кой да ти помага в чужбина. Аз получих толкова неочаквана помощ и подкрепа от хора, които най-малко съм очаквала.
Виж целия пост
# 2 890
Така е. И аз след загубата на любимия човек продължавам да получавам помощ от много хора с разни малки и по - големи жестове и това наистина помага да се събереш.
Виж целия пост
# 2 891
Poppy14 Много съжалявам и за твоята загуба,при нас също се случи внезапно и неочаквано само,че той на 32 а аз на 33 със 5 годишна дълго чакана дъщеря!Вече почти година още не мога да приема случилото се,със детето почти всеки ден го споменаваме, много е тежко!Ако имаш нужда от морална подкрепа пиши, никой няма да те разбере освен някой във твойта ситуация!
Виж целия пост
# 2 892
Здравейте,случайно попаднах на темата.Вдовица съм от година и два месеца.Дори не подозирах,че мога да изтегля парите за втора пенсия?! Не си спомням фонда...моля,как да постъпя?!
Можете, вие и децата ги наследявате. Аз лично знаех кой е фонда на мъжа ми, но ние имахме обща сметка в банката и оттам ми направиха допълнително справка. Можете да питате и работодателя му.
Виж целия пост
# 2 893
За разрешението няма правила ,зависи от съдията .Аз не съм описвала за колко ще продавам и пусках втора молба за да бъде изрично упоменато ,че парите ще бъдат превдени по моята сметка .Действах  с адвокат и беше скъпо .


midnightStar,не мисли кой ще ти гледа децата ако нещо се случи с теб ,мисли и живей така ,че да си пълноценна баба на техните деца Heart Exl .И аз се бях вглъбила в застраховки ,завещания ,попечители /въпреки че е голям / ,не се усещах как говорех за погребението си ,за кремация ,кой какво ,как да прави и то на родителите ми , а 10 месеца след смъртта на супруга ми загубих и брат си .Допълнително им стъжнявах живота и на тях и на синът ми .
Сега искам да съм жива ,здрава ,да пътувам .... и се надявам някой ден отново да се чувствам щастлива .Всъщност , ще бъда !!!


Здравейте ,не съм писала много дълго във форума ,просто страшно се натъжавам като чета и за вашата мъка и болка ... понеже тази вечер се зачетох доста и видях теми свързани с продажбата на имоти или коли и т.н. та исках да попитам . Мъжа ми почина преди две години и осем месеца, автомобила му наследи сина ни , който тогава беше на 9 месеца , понеже нямаме брак . Исках да попитам, как стоят нещата с продажбата , ако реша директно ли мога да я обява за продажба и да продам или има някакви неща по законов път, които трябва да направя преди това за да мога да осъществя продажбата?
Също така имам още един въпрос, с риск да стана за смях заради некомпетентноста ми , каква е тази втора пенсия, за пръв път чувам   затова и къде може да се провери всъщност за това нещо . Извинявам се за много въпроси!
Виж целия пост
# 2 894
За втората пенсия отидете в Нои,там ще ви обяснят какво трябва да направите.Има и еднократна помощ при смърт на осигурено лице.Това е при случай ,че мъжът ви ,когато е починал се е водил на трудов договор.Срока на изплащане е 3 год. от смъртта така ,че имате шанс да я вземете.Тя се дели между  вашето  дете  и родителите на мъжът ви.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия