постна питка

  • 28 970
  • 55
 ПОСТНА ПИТКА: 1кг. Пресято брашно, около 400мл.вода, 1 кубче мая,  по 1суп. лъж.сол, захар,олио. Всички продукти се затоплят леко , след което се прибавят към брашното . Омесва се меко тесто, оставя се за около 30 мин. покрито да втаса.След това се оформя пожелание и се слага в намазана тава.Втасва пак за 30-35мин. и се пече.




Виж целия пост
# 1
Поли, мила спретнах питката, но за сега резултата не ме задоволява.Нямам идея как ще е на вкус , но на вид ама не ми харесва грам- нямам идея ти мазала ли си твоятя питка с нещо. но  визуално не постигнах поне наполовина ефекта   Praynig На Вкус да е хубава
Виж целия пост
# 2
 Трябва да втасва на топличко, а отгоре с нищо не се маже. Винаги съм я казвала на приятелки, защото е лесна. И може да се яде със всичко. Аз я правя и за бъдни вечер.
Виж целия пост
# 3
Poli, то добре втасва на топличко и мойта беше на топличко ама е меко казано отврат на вкус.
 Съжалявам , но това е като резултат.
Аз също днес я направих с идеята ако стане да я повторя на бъдни вечер , но уви не.
Хубав ден!
Виж целия пост
# 4
Вкус като на ръчен хляб, ако искаш по различно направи я с яйца , но няма да става за бъдни вечер. Нали се пости.
Виж целия пост
# 5
И аз я правя така,но не слагам оцет и вкуса си е много хубав,не знам защо не се е получило....
Виж целия пост
# 6
Belbey, идея си нямам защо би ти се получила   newsm78, това си е най обикновено постно тесто....демек...на вкус трябва да си е като хляб  Peace......при теб нещо не са се получили както трябва нещата  Peace.
Виж целия пост
# 7
Аз за бъдни вечер правя питка от обикновенно хлебно тесто - брашно, мая, сол и вода. Може да се оформи по всякакъв начин. И винаги ми става чудесна. На показаната аз не бих сложила оцет. Оцет се слага на содена питка, за да активира содата. На питка с мая не виждам смисъл, само влошава вкуса. Но това си е мое мнение.
Виж целия пост
# 8
Баба ми прави страхотни питки, баща и е бил хлебар, та доста тесто е минало през ръцете и още от крехка възраст....тя слага оцет ........и ракия   Peace

Опитай рецептата на Селма за хляб, тя също е с оцет, става страхотен хляб.

Виж целия пост
# 9
И аз много му се чудех на оцета- ама го сложих  Sad. И честно по начина описан на работа - може и грешката е че аз сложих всичко , без маята малко да се загрее- и след това маята. И самата мая не шупна/ аз работя със суха мая/, може би трябваше да я оставя около 15 мин да шупне.
Ми нямам идея- може би тук е грешката
Виж целия пост
# 10
И аз много му се чудех на оцета- ама го сложих  Sad. И честно по начина описан на работа - може и грешката е че аз сложих всичко , без маята малко да се загрее- и след това маята. И самата мая не шупна/ аз работя със суха мая/, може би трябваше да я оставя около 15 мин да шупне.
Ми нямам идея- може би тук е грешката

Сухата мая няма нужда да  се активира..Слага се направо в брашното......


За Бъдни Вечер и аз правя постна питка нобез мая,а с бакпулвер,защото не харесваме соденият вкус.Става страхотна,надута и вкусна....
Виж целия пост
# 11
И аз много му се чудех на оцета- ама го сложих  Sad. И честно по начина описан на работа - може и грешката е че аз сложих всичко , без маята малко да се загрее- и след това маята. И самата мая не шупна/ аз работя със суха мая/, може би трябваше да я оставя около 15 мин да шупне.
Ми нямам идея- може би тук е грешката

Сухата мая няма нужда да  се активира..Слага се направо в брашното......


За Бъдни Вечер и аз правя постна питка нобез мая,а с бакпулвер,защото не харесваме соденият вкус.Става страхотна,надута и вкусна....

TheNMaster, може ли рецептата  bouquet
Виж целия пост
# 12

TheNMaster, може ли рецептата  bouquet
Разбира се.....
Замесвам тестото в купа.
Около 500 гр брашно се размесва с 1 1/2 пакетчета бакпулвер  сол 1/2 ч.л.
Правя кладенче и в него слагам 2 с.л. олио и топличка вода,около 200 гр.
Замесвам с лъжица тестото,ако трябва добавям вода или брашно за да се захване тестото.Когато вече не мога да бъркам с лъжица прехвърлям на плота и меся за кратко .Тестото трябва да е меко,колкото меката част на ухото.
Прехвърлям в намазнена тавичка,надупчвам с вилица отгоре ислагам в СТУДЕНА фурна.Включвам на умерена Т (180 градуса най-много)...
Пека и проверявам с клечка дали вътре е изпечено....Като извадя питката - напръсквам с вода и завивам да омекне коричката.
Виж целия пост
# 13

TheNMaster, може ли рецептата  bouquet
Разбира се.....
Замесвам тестото в купа.
Около 500 гр брашно се размесва с 1 1/2 пакетчета бакпулвер  сол 1/2 ч.л.
Правя кладенче и в него слагам 2 с.л. олио и топличка вода,около 200 гр.
Замесвам с лъжица тестото,ако трябва добавям вода или брашно за да се захване тестото.Когато вече не мога да бъркам с лъжица прехвърлям на плота и меся за кратко .Тестото трябва да е меко,колкото меката част на ухото.
Прехвърлям в намазнена тавичка,надупчвам с вилица отгоре ислагам в СТУДЕНА фурна.Включвам на умерена Т (180 градуса най-много)...
Пека и проверявам с клечка дали вътре е изпечено....Като извадя питката - напръсквам с вода и завивам да омекне коричката.
бакпулвера е сода, лимонтузу и царевично нишесте. Демек -  правиш содена питка, но вместо оцет ползваш лимонтузу
Виж целия пост
# 14
ДА Богиня......Бакпулвера е лимонтозу+ сода.....Демек сода+киселина(оцет,лимонов сок,кисело мляко...все тая).......
Аз предпочитам да е бакпулвер....Защото той се разбърква с брашното в сухо състояние....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия