Стевия вместо захар в сладкиши

  • 59 388
  • 49
# 15
alra ,
ами ползвам толкова малко захар, защото не правя сладкиши  Joy
шегата на страна, ние не ядем много сладки неща.
мъжът ми обича кремчета, грис, мляко с ориз и там 100% заменям захарта със стевия.

ако правя сладкиш, то е блат с крем или плодове.
в блата намалявам захарта и овкусявам после крема със стевия.
ама чак специални рецепти нямам  newsm78
Виж целия пост
# 16
Ето малко данни, които знам за стевията .
 Това е растение  произхожда от Перу и там се използва като естествен подсладител от преди 3 хил.  години. Японците още 80-те години на миналият век са заменили в повечето си продукти подсладителите със стевия. Американската армия по време на войната в Ирак е изпитала проблеми с подсладените напитки (при високите температури там ... се разграждали и се проявили страничните ефекти) от тогава са заменени пак със стевия.  При нас идва във Шуменският институт от наше разузнаване от Япония . Въведена е in vitro и размножена и технологията и растението са изнесени в СССР (на територията на днешна Украйна) в един новичък институт само за нея. От там сега с внася! (знам , че звучи като великата конспирация - така съм го чела, а за съжаление и човек запознат със този случай ми сподели , че е истина).
Тя не вреди и не само това , но е полезна при бъбречни заболявания (не знам какви).  Може да се употребява и след топлинна обработка
Аз си отглеждам няколко растения и действително листата им горчат .... от сладост. Красива е и като храст. Има специфичен аромат, който на мен не ми допада обаче
Бях открила на английски няколко рецепти за употреба в сладкиши директно на зелен прах (смляни листа)
Виж целия пост
# 17
asyalein, добре сте си вие като не обичате сладкиши. Но ние не можем да се похвалим със същото. И затова се чудя какво да направя. Например днес си купих листа. Утре ще ги пробвам. Дано да са сладки! Party

Тedy, еми пусни ги тия рецепти, ако искаш?  chef
Виж целия пост
# 18
ОХ, за искане искам .... ама след поредно преинсталиране на компа .... изчезнаха в пространството и мен ме е яд , че си запазих само линка , а рецептите оставих за по- късно
Сайта беше на ферма за Стевия в Америка продаваха семена и сушени листа и там някъде се мъдреха и такива рецепти с бял и зелен прах  Thinking
Виж целия пост
# 19
Аз пък да докладвам за моя злополучен опис със стевията на българския пазар.

1. Фирма Цветелина са крайно несериозни - изпратих им запитване от сайта им и вече две седмици ни вест, ни кост от тях. Дори разговаряйки с една госпожа от един Био мажазин, разбрах, че им поръчвала и не й изпълнявали поръчките. Та, сами може да си направите сметка до колко може да се разчита на Стевита от тази фирма.

Друг е въпросът, че тази стевия, която те продават много странно, как е станала от зелена бяла, на външен вид е като захар, а на вкус като Кенди.

2. Купих си листа от стевия и направих с тях Мляко с ориз. Сладко е, не горчи, но малко има някакъв странен мирис. 

Може ли и вие да кажете с каква стевия приготвяте сладките изделия? На прах?
Виж целия пост
# 20
оптах се да открия сайта ... , но намерих това (пак е полезно, но не е същото): http://www.livestrong.com/article/292382-how-to-use-green-stevia-powder/ и още нещо: http://steviarecipes.blogspot.com/
Виж целия пост
# 21
И аз вече няколко пъти си купувам Стевия с намерението да почна да я използвам вместо подсладител (захар не бива да консумирам). Вземала съм си на таблетки и на прах, но и двата пъти забелязвам странен привкус на продукта, към който я добавям - най-често това е кафе - променя вкуса изцяло, горчиво не бих казала, по-скоро нещо плодово-кисело, което не подхожда на вкуса на кафето. Дали този привкус е обща характеристика на Стевия или зависи от производителя?
Виж целия пост
# 22
Ами май не е обща характеристика, защото листата, които си купих не горчат. Сладки са. Но... миришат на билка. По принцип не е гадно, но в Млякото с ориз не е много готино. Първо става зелено Mr. Green и второ мирише. Може би заради миризмата може да се сложи ванилия или лимон, корички?

Тedy, мерси за линковете. Наистина са полезни. Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.
Виж целия пост
# 23
Аз забравих да спомена, че при опитите си да употребя сушените листенца ... получих  страхотен студен чай със стевия и сушен хеномелес (японска дюля), но едва след като чаят престоя една нощ в работата. На следващият ден черпих колеги -  много им хареса (въпреки специфичният мирис на стевията)...
т.е.за да се извлече по- добре "сладкото" от стевията (листна маса, не бели прахчета) са необходими повече часове престой във водата (течността)
Виж целия пост
# 24
А ползвате ли някаква друга по-рафинирана стевия, за да не мирише? Например бял прах или течна. Но течната  доста скъпа. Едно малко шишенце е 25 лв, а аз ще я ползвам предимно за сладкиши. То излиза, че за един сладкиш ще е около 12-13 лв! Mr. Green
Виж целия пост
# 25
Аз из онези дни правих едни кексчета със стевия. Ползвах Стевия лукс, тази, която е на прах. Получи се учудващо добре. Пише, че 1,2 гр. от стевията съответстват на 6-8 гр. захар.
Но и на мен ми мина през главата - от къде мога да съм сигурна, че наистина е стевия това? По мое мнение има вкус на подсладител Rolling Eyes
Виж целия пост
# 26


Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.

1 чаена чаша захар да е равна на 1 чаена лъжица стевия?
Виж целия пост
# 27


Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.

1 чаена чаша захар да е равна на 1 чаена лъжица стевия?

Да, лично изпробвах - смлени листа 1ч.л. напълно заместват 1 ч.ч. захар. Но... това не означава, че вкусът е същия Mr. Green

Виж целия пост
# 28
Помислих, че за 1ч.л прах става въпрос...
Виж целия пост
# 29
Е, да де като се смелят листата стават на прах.  Peace Е, тук таме има някоя и друга клечка, но ще си затворим очите Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия