Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прах за пране и омекотители / тема 4

  • 95 980
  • 767
Добре дошли в поредната, четвърта тема, в която обсъждаме праховете за пране и омекотителите!

Ето линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срока на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране с течни перилни препарати при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно обсъждане в темата.
Успешни покупки и чисти и сияйни дрехи!
Виж целия пост
# 1
Първа  PartyБлагодаря за темата   bouquet
Виж целия пост
# 2
Amazing_nicе, относно прането с Lenor, слагаш ли омекотител? Интересува ме заради аромата.
Има доста препарати, които много ми харесват като аромат и перат добре, но без омекотител резултата не е удовлетворителен. Последен опит - Омо, донесено от Гърция.
И понеже тук марката Lenor е позната именно като омекотител, дали не е "вграден" в новия препарат?
Виж целия пост
# 3
Благодаря за темата, оформлението е страхотно и много полезно - Guess Who   bouquet
Виж целия пост
# 4
Guess Who, а как се дозира прахообразния препарат. Аз пера рядко с такъв, а като се случи, вземам от малките опаковки и карам на око. Има ли някакви мерителни чашки?
Виж целия пост
# 5
И аз благодаря за темата!  Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Guess Who, а как се дозира прахообразния препарат. Аз пера рядко с такъв, а като се случи, вземам от малките опаковки и карам на око. Има ли някакви мерителни чашки?

Има мерителни чашки за прах. Преди, като пуснаха еврокомпакт праховете, във всяка торба имаше градуирана чашка за дозиране, но май вече не слагат. Не знам откъде можеш да се снабдиш. От някой приятелка, която има в повече. В чужбина има телефони на потребителя и от там може да се поръча, но тук...
Виж целия пост
# 7
И аз да ви следя   bouquet
Виж целия пост
# 8
Guess Who, чудесно оформление на темата и най-важното - много полезно Peace.

Купих си 1 опаковка Вайсер Рийзе и нямам търпение да събера пране за една пералня Grinning. За съжаление момичето ми каза, че са в ликвидация - има още един пакет, та се чудя дали не ида да го купя и него...
Виж целия пост
# 9
Благодаря за новата тема   bouquet
И аз да ви следя, в момента основно използвам таблетките на Персил. Много съм доволна от резултатите и дозировката е лесна. Забелязах че в магазина за паралелен внос от където ги купувам таблетките за бяло са за 15 пранета в опаковка, а тези за цветно 18. В Кауфланд има ли таблетки за цветно и за колко пранета са?
Виж целия пост
# 10
Aquawoman, в България в момента Хенкел са внесли таблетки и за бяло, и за цветно пране, произведени в Австрия. В Кауфланд не съм ходила, но в Карфур са заредили кутии за 15 пранета (30 таблети) и по-големи за 32 пранета (64 таблети). Много им се радвам на тези таблети. Дано им потръгнат и да не ги изтеглят от пазара без време.

В Германия вече няма таблети за цветно. Там има само таблети за бяло по 15 пранета.
Виж целия пост
# 11
За да не е само запис ще попитам по-знаещите от мен.
Ползвали ли сте това

http://bornbg.com/index.php?page=shop.product_details&flypag … mart&Itemid=1

и мислите ли, че има смисъл от подобен продукт?
Виж целия пост
# 12
Мерси за темата!   bouquet
Виж целия пост
# 13
прекрасно оформена тема, благодаря и аз Hug

За да не е само запис ще попитам по-знаещите от мен.
Ползвали ли сте това

http://bornbg.com/index.php?page=shop.product_details&flypag … mart&Itemid=1

и мислите ли, че има смисъл от подобен продукт?

аз съм ползвала, но на друга фирма, не Persil, a на дрогерии Rossmann. Има смисъл при определени ситуации, когато е необходима дезинфекция.
Виж целия пост
# 14
Да се разпиша в новата тема и аз,благодарение на информацията събрана от вас се сдобих със нови прахове.
Успях да взема от магазин за паралелен внос Омо за бялото пране,Корал за цветните дрехи,Персил сензитив мегаперли за детското и омекотител Софтлан син.Доволна съм от всички засега макар че засечените дрехи от фалшивите прахове трудно ще се оправят.За да ги оправя какъв избелител да добавя към праха следващия път?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия