Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мента и босилек в саксия

  • 58 207
  • 33
Здравейте,
Купих си мента и босилек в саксии. Поливам ги редовно, на сянка са, обаче започват да загиват. Как се отглеждат тези растения?
Виж целия пост
# 1
Може би ги поливаш повече newsm78. На вилата имахме едно-две храстчета мента, самозасадила се беше май. Нямаше поливане, нямаше плевене, слънцето си я печеше и беше свежа. Босилекът по съседските градини беше в същото положение. Опитай догодина да ги разсадиш в сандъчета. Имай предвид, че често се случва да продават растение в саксия, което не расте в саксия.
Виж целия пост
# 2
Вероятно наистина преполиваш.
Босилекът се полива само сутрин.
Ментата може и вечер, но все пак умерено.
Виж целия пост
# 3
С голямо удоволствие пристигам да си дам мнението за ментата. Гледам на балкона в сандъче и я смятам за егати упорития саморазмножаващ се уханен бурен Simple Smile

Ментата прави много мощна коренова система, затова й трябва пространство - пресади я в сандъче или по-широка саксия. Моята е на източния балкон и хич не се оплаква от слънчевите лъчи. Поливам всяка лятна вечер и торя веднъж на 2-3 седмици /когато се сетя/ с течна тор за нецъфтящи. Трябваше да дели сандъчето по братски с магданоз, но почти го е задушила и нагло цъфти. Добре е да се скубе и реже, за да се стимулира да прави по-големи листа, иначе стават ситнички на дъъълги стъбла.

А босилекът ми е още млад и пресаден, та съм в очакване да се прихване здраво и не мога да дам мнение. Но и той предпочита обилно слънце.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за отговорите!

Спирам да поливам всеки ден и започвам да скубя и да видим как ще се справя.
Виж целия пост
# 5
Аз подозирам една работа за ментата и босилека. Питах в кулинарния форум, но там не ми отговориха. В една саксия ли са засадени? Аз нямам подправки в саксия, но купувам пресни и ги държа в нещо между ваза и чаша с вода. Обикновено се запазват няколко дни, но преди няколко дни поставих вечерта в един съд и ментата и босилека и до сутринта и двете бяха увехнали, даже бяха изсъхнали. Не разбирам от градинарство, но заподозирам да не би да не са съвместими двете, ако са в непосредствена близост?
Виж целия пост
# 6
 Да, една до друга са двете саксии. Ще пробвам да ги раздалеча.
Виж целия пост
# 7
Благодаря за отговорите!

Спирам да поливам всеки ден и започвам да скубя и да видим как ще се справя.

За поливането - сипвай водата в чинийката и следи тургора на листата. Ако изглеждат клюмнали - значи растението е жадно. Моят босилек се прихвана и весело расте   Flutter

Ако пиеш кафе, слагай утайката в саксиите и отвреме-навреме я поръсвай с пръст Peace
Виж целия пост
# 8
Друго си е човек да обсъди проблемите си тук - раздалечаването на саксиите проработи.
Виж целия пост
# 9
Здравейте, онзи ден си взех семена босилек, мента и магданоз от м-н Джъмбо. Засадих по 4-5 семенца в дупчици с дълбочина 0,5 см на разстояние от 0,5 см, едни от други. След това полях не много обилно почвата. Въпросът ми е - колко често се поливат непокълнатите семена? Незнам за колко време би трябвало да покълнат - дано да е скоро. Ако някой има опит с тези подправки ще се радвам да даде едно рамо  Wink
Виж целия пост
# 10
Добре е да бъдат леко влажни докато поникнат. Магданозът никне много бавно, босилекът за 10 дни трябва да се покаже, но дали ще имате мента, не знам. Досега съм опитвала няколко пъти, но така и нищо не излезе. Като поникнат, ги изнесете на по-хладно.
Виж целия пост
# 11
Здравейте,
Онзи ден си купих от Билла босилек в саксия и понеже съм много на вие със всякакви саксиини растение имам върос  Blush Трябва ли сега да го присея в друга саксия и според вас може ли да го гледам на терасата? Дали ще измръзне? Терасата е остаклена  Peace
Виж целия пост
# 12
Аз лично смятам за зимата да си прибера босилека от терасата в кухнята или да го изнеса на остъклената тераса. Гледам два вида босилек - зелен и червен. Купих си ги в миниатюрни саксийки от една жена на пазара пролетта. Бучнах зеления в самостоятелна малка саксия, а червения дели едно малко сандъче с няколко петунии, един ахименес и един оксалис. Не са спрели да растат и цъфтят, и що манджи и салати се обогатиха с тях! Поливах обилно всеки ден, но терасата е много слънчева - южна, огрявана и от изток и запад, т.е. слънчева е от изгрев до залез. Виж мента и магданоз нямам, но от същата жена тогава освен босилека си взех и салвия. И тя е в малка самостоятелна саксийка между сандъчета с лобелии и калдъръмче, вирее чудесно и също обогати доста манджи и салати. А този понеделник от същата жена (да е жива и здрава!) си взех и розмарин, който още не съм пресадила. Съседска баба гледа огромен розмарин някъде на двора си. Миналата година, като го орязваше за зимата, тръгна да изхвърля цели кофи от него. Лошо ми стана като я видях какви ги върши! Едва успях от последната кофа преди да иде в бобъра да си взема наръч клончета. Изсуших ги и познайте - ароматът в пъти превъзхожда пакетирания!
Виж целия пост
# 13
Босилека след една седмица ми поникна. Засега се развива добре. Ментата и магданоза ги засях в две едни и същи саксии и сега незнам в коя саксия е ментата, в коя магданоза.  Голяма съм шматка  Mr. Green В едната саксия семената поникнаха - ще изчакам да видя какво ще излезе. 
Виж целия пост
# 14
Купих си босилек и магданоз в саксии. Докато бяха на терасата (неостъклена), вирееха чудесно. Поливах ги всеки ден. Като застудя, ги прибрах в кухнята (северна). Поливам ги на 2-3 дена, но магданоза ми пожълтя, а босилека ми почна да засъхва. Въпросът ми е, правилно ли ги гледам? Всякакви съвети ще са ми от полза. Между впрочем гледам подправки за първи път.
 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия