Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как родихте и кога с високо кръвно?

  • 3 060
  • 14
Здравейте скоро ще вляза в 35седмица,термина ми е 11.11.От края на 6 месец съм с гранично високо кръвно 140-90 и пия допегит 3х половинка и го поиддържам 120-80.От скоро ходя на запис на тонове и понеже са в норма, но на долната граница -120 лекерят каза да ходя по-често.Апропо от 3 дни взех отново, въпреки че  си пия допегита да вдигам кръвно 145-150 на 85 и се чудя и плаша, защото още съм в 8-ми месец и ме е страх и за бебето.Моля ви споделете опит и кажете колко по-рано се ражда с кръвно или да се надявамда устискам? Това, че тоновете са толкова ниски на долна граница, значи ли че бебето страда.Питам се и трябва ли да звъня на лекаря и да търча понеже уговорката ми е за чак след две седмицина 18.10 да се видя с него след следващият запис на тонове?
Ще съмблагодарна на всеки който напише нещо...
Виж целия пост
# 1
Отиди на лекар веднага. За бебето е по-добре да го извадят малко по-рано, отколкото да страда от високото кръвно. За теб също е по-добре да се вземат мерки възможно най-бързо, преди да си направила еклампсия. В 35 седмица не е страшно да се роди бебчето, ако трябва, алтернативите са по-лоши. Успех!
Виж целия пост
# 2
Я.Монева, няма ли вариант да влезеш в болница, за да те наблюдават непрекъснато - теб и бебето?

В действителност това състояние е опасно.
Виж целия пост
# 3
привет,благодаря за това, което казваш-наистина ще потърся доктора днес, макар приемното му време да е утре, а и от вчера малкият ми син, който ще става батко пък е с температура и няма на кой да го оставя...супер ми е сложно....стискай палци.
Виж целия пост
# 4
вече веднъж лежах на системи за високо кръвно в 6-7 месец в правителствена, сега се чудя дали да родя там или при д-р Дяволов-той приема във вторник в МДом.Насочих се към него защото ме е страх за бебо все пак съм още в 8-ми месец.В правителствена са много мили, но изтръпвам при мисълта,че може да не могат да се погрижат за бебето и да го закарат в МДом. Дяволов миналата седмица каза че ще ме приеме две седмици преди термина за да ме следят а аз от петък взех пак да го вдигам това глупаво кръвно и направо утре ще отида а той ще прецени дали да ме приеме, ако и днес обаче ми се вие така свят май ще тичам към правителствена.Много съм объркана...и много ви благодаря за думите.
Виж целия пост
# 5
вече веднъж лежах на системи за високо кръвно в 6-7 месец в правителствена, сега се чудя дали да родя там или при д-р Дяволов-той приема във вторник в МДом.Насочих се към него защото ме е страх за бебо все пак съм още в 8-ми месец.В правителствена са много мили, но изтръпвам при мисълта,че може да не могат да се погрижат за бебето и да го закарат в МДом. Дяволов миналата седмица каза че ще ме приеме две седмици преди термина за да ме следят а аз от петък взех пак да го вдигам това глупаво кръвно и направо утре ще отида а той ще прецени дали да ме приеме, ако и днес обаче ми се вие така свят май ще тичам към правителствена.Много съм объркана...и много ви благодаря за думите.

От една страна, в Майчин дом неонатологията е определено по-добра. Но 35 седмица не е чак толкова рано.

Да ти кажа честно, аз бих влязла веднага в болница.
Виж целия пост
# 6
знаеш ли събрах смелост и ...обадих се на доктора, той каза да увелича дозата на допегита 3х1 и че не го притеснява толкова това кръвно, но акушерката на запис на тоновете вчера ми каза, че това с кръвното и тези ниски тонове не е шега и ако искам да си събера багажа и да ходя в приемно.Ще изчакам мъжа ми и ще отида тази вечер, само ме е страх да не ядосам доктора и до колко мога да разчитам на него видиш ли или да си отида при тази която ме следи от началото в правителствена и да се доверя  късмета за мен и бебето...?!Голяма дилема-простете че ви занимавам...
Виж целия пост
# 7
Докторът знаеше ли, че повишеното кръвно е съчетано със слаби тонове?

Аз бих последвала съвета на акушерката и бих влязла веднага да ме наблюдават. Много предпазливост няма да навреди. За лекар съвет не мога да дам, там вече си послушай интуицията, но както е казала jp - гледай по-добрата неонатология. Като ти гледам термина, ти вече си почти в девети месец, 35-6 седмици наистина не е толкова страшно, бебчето е почти доносено. По-добре така и за двама ви.
Виж целия пост
# 8
Здравейте, аз имах такъв проблем. Но съчетано с оттоци и висока микроалбуминурия. По настояване на следящия ме АГ постъпих за секцио в Патологията на 1 АГ Света София и родих в седмиците в които сте вие в момента. Детето беше подготвено с кортикостероидни инжекции за дробовете и е дишал сам . Задържаха ни 2 седмици в неонатологията. Това е с малко думи моя опит. Съвет и аз немога да дам. Но задължително трябва да постъпите за да ви следят. Тонове се губят (да не дава Господ) и щом са слаби вероятно бебето не се чувстава ОК.
Моето кръвно също не се качи повече от 140-90, но аз бях с 60-100, така че това си е високо. Не ми взимаха състоянието сериозно именно защото "е нормално", но за съжаление ситуацията в такива случаи се променя за минути понякога. В крайна сметка след дълги колебания и изследване на албумина който отделям, ме приведоха за секцио 4 дни след постъпване в Патологията.
Лекарят който стриктно ме следеше (частна практика) се ръководеше по показателите на бебето и моите. Решение взе след високата албуминурия и слабите темпове на разтеж на бебето (в началото избързваше със седмица, а в края изоставаше се 3-4 дни по стандарт).

Само по-себеси кръвното не е проблем винаги. Но при съмнения за вътреутробно страдание на бебето, е редно да се следи и да се прецени риска в двата случая - да се извади или да се изчака максимално. Няма спор, че "старта" на едно доносено и едно родено в 34-35 г.с. бебе не е еднакъв. Рискове има и в двата случая затова би трябвало да служат лекарите Simple Smile .

Преекламсията наистина е най-тежката патология при една бременност и до днес няма закономерности . Всеки случай е индивидуален, което понякода дава картбланш на лекарите да изчакват ...

Успех и желая розаво бебче !

P.S.: Здравей jp  Simple Smile Поздрави и целувки на малката!
Виж целия пост
# 9
Започнах да вдигам кръвно към 7м.,родих бебето в 35г.с.като правехми няколко курса с кортикостероид,защото имах много проблеми и се очакваше да родя преждевременно,всичко с бебето беше наред.Стоя само 8 дни в кувьоз.

Но лежах с една мама,която три дни подържаше 180-120,не можаха по никакъв начин да го свалят,бебето страдаше.Решиха да го извадят,беше в 31г.с.

Според мен по-добре да родиш,но това ще го прецени лекаря ти.Каквото и решение да вземат трябва да е добре и за теб и за бебчето ти.Успех!
Виж целия пост
# 10
Здравейте,
Благодаря на всички Ви -задържах положението още една седмица -увеличих допегита и ходя по-често на тонове, а и сега казват че са по-добри. Въпреки това сега в понеделник-вторник ще стане ясно кога влизам в болница за да ме проследят и плануват.Стискайте палци...

Питам се и още нещо, четох че спиналната упойка била противопоказна  при високо кръвно, така ли е?С каква упойка родихте?
Виж целия пост
# 11
Я.Монева ходи на запис на тоновете всеки ден и мери кръвното 3 пъти на ден и си го записвай.
Състоянието ти наистина не е за подценяване, но ти трябва да избереш един лекар /знам колко е трудно/ и да следваш неговите съвети, а не да се луташ между това което е казал доктор Х и това което казва доктор У. Това, че в момента си притеснена също вдига кръвното ти.
И моя съвет е по-добре да влезеш в болница, там със сигурност ще ти сложат инжекции за разгръщане на белите дробове на бебето и дори и да родиш малко по-рано няма да има проблеми, а и там ще те следят денонощно.
Аз започнах да вдигам кръвно в началото на 8-мия месец 140/90, но започнах бременността с ниско кръвно 105-110/60-65. родих 34 дена преди термин. Сина ми беше в кувьоз 1 седмица , нямал е и няма никакви проблеми, изплака сам.
Пожелавам ти късмет и скоро да ни се похвалиш със здраво бебе.
Виж целия пост
# 12
Аз бях с прееклампсия. От 6-тия месец започнах със 130/80+ албумин, при мен проблема е от бъбреците/ получавах бъбречни кризи, мисля, че изкарах 3 камъка/ + кървене от ниска плацента. От 7-мия месец три пъти съм лежала в патологията, кръвното стигна 150/100, слагаха ми инжекции и в началото 3х1 Допегит. Научих се сама да си меря кръвното и според него, да си пия лекарството- имаше дни и само с две половинки съм минавала.
Доколкото ми обясниха, изисква време организма, да се насити начално с лекарството за високо кръвно и след това ти изписват дозата за теб. Първият път, като ме изписаха щях да колабирам от високата доза, бях с 90/60, но всеки ден си мерих кръвното по 3 пъти и преценявах, кога колко да взема/ знам, че тук сага, ще се чуят укори, но след толкова лекарства и системи тези месеци един семестър медицина изкарах  Mr. Green/.
След последното излизане от болница, поради бъбречните кризи в 35г.с., пътувах до София, с надеждата, че там ще се решат, да извадят бебето. Но след консултация с уролог от Акесандровска и гинеколог от МД, по живо-по здраво си ме върнаха в Бургас.
И така два дни преди термин родих, мерих си кръвното 140/90, пих един Допегит за отскок  Laughing и влязох да раждам, в приемната го измериха 120/80  Crazy.
Нормално вагинално раждане със живо и здраво бебе, накрая съм получила кръвоизлив и дълго време след това кръвното ми бе 90/60  ooooh!
Виж целия пост
# 13
привет отново- ходя през ден на тонове, но д-ра вече реши да ме приеме и утре влизам в болница ще ми пуснат всички изследвания и ще ме планират.
Стискайте палци...Плаша се че термина ми е неточен по последна менструация 05.11 а по развитие на бебето в началото го определиха 11-12.11/вървеше със седмица назад и до сега е така/ и незнам колко по-рано е добре да се извади бебето, но разчитам на д-р Дяволов,че си знае работата и ще прецени най-добре, успокоиха ме вашите разкази...
До скоро.
Я.
Я.Монева ходи на запис на тоновете всеки ден и мери кръвното 3 пъти на ден и си го записвай.
Състоянието ти наистина не е за подценяване, но ти трябва да избереш един лекар /знам колко е трудно/ и да следваш неговите съвети, а не да се луташ между това което е казал доктор Х и това което казва доктор У. Това, че в момента си притеснена също вдига кръвното ти.
И моя съвет е по-добре да влезеш в болница, там със сигурност ще ти сложат инжекции за разгръщане на белите дробове на бебето и дори и да родиш малко по-рано няма да има проблеми, а и там ще те следят денонощно.
Аз започнах да вдигам кръвно в началото на 8-мия месец 140/90, но започнах бременността с ниско кръвно 105-110/60-65. родих 34 дена преди термин. Сина ми беше в кувьоз 1 седмица , нямал е и няма никакви проблеми, изплака сам.
Пожелавам ти късмет и скоро да ни се похвалиш със здраво бебе.

Виж целия пост
# 14
Аз пък през цялата бременност -високо рискова, през цялото време бях на инжекции, вливания,хапчета и прегледи и изследвания всяка седмица,но бях с нормално кръвно, никога белтък в урината нито албумин в кръвта, даже отидох да оправиме документите за планово секцио,пуснах изследвания...бях някъде в 38-39г.с. 3 дни преди плановото секцио нещо ме накара да си измеря кръвното през нощта- така и така не спях вече,въртях се само и прочие знаете как е в 9-ти месец...и през нощта беше ок,но към 7 сутринта изненада 150/100,направих прееклампсия, веднага ме оперираха,всички сме живи и здрави ooooh! след операцията бях цял ден на апарат включена,стигнах до горна 170,даваха ми хапчета биха инжекции и ме стабилизираха, после 3 седмици имах зверски отоци,ама зверски,най-вече по краката-направо бяха станали слонски, глезените ми имаха гривнички.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия