Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене и секцио

  • 1 051
  • 4
Здравейте!
Предстои ми раждане със секцио по медицински причини.
Как се процедира първите дни?  Знам, че за да стимулирам лактацията трябва да се цедя регулярно и възможно най-рано, докато го нямам бебчо. После като ми "дойде" кърмата на 4-5 ден, пак?
Аз не искам да си взимам помпа, защото мисля да си кърмя предимно. Самият уред хич не ми харесва. Ще пробвам на ръка, сега събирам инфо в нета.
Изобщо кога се налага цеденето?

Иначе хранене на поискване 8-12 пъти в денонощието включително през нощта.

Имам и други въпроси:
- когато започне кърменето успешно - давам едната гърда, ако иска още давам другата. После на следващото хранене давам от другата гърда?
- трябва ли да се плакне устата след кърмене?

Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Здравей maita5,

колко е хубаво, че се подготвяш за кърменето независимо от начина на раждане newsm10
Това, което можеш да направиш за да подпомогнеш по-скорошното слизане на кърмата и изобщо връзката с твоята рожба е да тушнеш бебето възможно най-скоро след раждането и по възможност да опитате кожа до кожа контакт (т.нар. кенгуруване). Надявам се в стаята да е достатъчно топло и да не ви пречат посетители, бебчето може да се съблече по пеленка и да се покрие с топла завивка отгоре и да се остави да лежи на гърдата ти. Дори да не засуче веднага, важното е да му се даде възможност за този контакт, да усети и помирише мама.
За засукване може да му се помогне, ако се изцеди мъничко коластра и се капне на устните му. За стимулиране на лактацията е добре да се предлагат и двете гърди на всяко хранене. Много добре си го казала - хранене на поискване, минимум 8 пъти в денонощието, оптималното е от 10 нагоре. Честото и достатъчно кърмене, докато бебенцето самичко пусне гърдата спомага регулирането на производството на кърма.
Преполагам ще чуеш доста съвети за кърмене на определен час или определено време. Послушай майчиният си инстинкт, от него няма по-добър съветник  Wink В началото бебенцата имат малък капацитет на коремчето и е съвсем нормално да търсят често, да се напълва за кратко време, изсуканата кърма да се усвоява сравнително бързо и скоро да търсят отново гърдата за сукане. Като сукането не е само за нахранване, то е начин и за успокоение, за преработване на натрупаните емоции...и разбира се щом има редовне приток на мляко, ще има и достатъчно калории и натрупана енергия и сукането ще става все по-добро.

Плакненето на устата не е нужно, техниката на сукане е такава, че при правилно обхваната гърда кърмата попада навътре в устната кухина, буквално преди гърлото и кърмата бива веднага преглътната.

Надявам се да съм ти била полезна и на изпроводяк бих ти те подсетила да погледнеш още веднъж за правилното засукване, за подходящите пози при секцио, да си имаш под ръка телефонният номер на ЛЛЛ /0888-555 355/ или най-блезката до теб ЛЛЛ-консултантка и....не се притеснявай да си потърсиш бебето веднага щом се почувстваш добре! То си е твое и ти си майката и имате право на възможно най-ранен контакт.
 Hug
Виж целия пост
# 2

pepelyashka, благодаря ти за милите думи  Hug

Бях питала и за изцеждането, би ли ми дала повече информация и съвети - нужно ли е, кога, колко, как? Тъй като след секциото със сигурност ще сме разделени за известно време..

Благодаря още веднъж Simple Smile
Виж целия пост
# 3

pepelyashka, благодаря ти за милите думи  Hug

Бях питала и за изцеждането, би ли ми дала повече информация и съвети - нужно ли е, кога, колко, как? Тъй като след секциото със сигурност ще сме разделени за известно време..

Благодаря още веднъж Simple Smile
Embarassed
Принципно не е нужно при ефективно сукащо бебе, НО от друга страна зависи колко време ще сте разделени. Чрез изцеждането също се стимулира лактацията, но по-добра помпа от бебето няма.
Основната препоръка е да се цеди толкова често, колкото бебето би сукало. Би могла да опиташ с топло-влажен компрес (памперс напоен с топла вода няколко минути прези кърменето или цеденето); лек масаж и тогава да се сложи бебето или съответно да започнеш цеденето. При цеденето много майки са доволни от ритъма 7-5-3; тоест към 7 мин. цедене, масаж, 5 мин. цедене, масаж и 3 мин. цедене.
Не забравяй да пиеш достатъчно течности, но не прекалено разбира се, защото може да доведе до обратен ефект. Чаша с топла напитка 10-15 мин преди кърмене или цедене също отпуска и дава енергия.
Силно се надявам да си заедно с бебето си и да ти бъдат спестено цеденето.

приятеЛЛЛски поздрави  Hug
Виж целия пост
# 4
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия