Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво не е журналистика

  • 10 046
  • 86
Събота сутрин. Дъщеря ми иска да знае как се прави журналистика, какво е да си репортер. Затова ще дойде с нас на протеста срещу шистовия газ – ще се опита да го отрази за домашното си вестниче “Мастилено петно”. Гледа как се ползва диктофончето, взема ми фотоапарата. Слуша обясненията на баща си за основните неща.
Подраняваме с петнайсет минути. Другите медии, оказва се, също. Само че, кой знае защо, те бързат да снимат, докато не са се събрали хора, и си тръгват. Ние с малката репортерка оставаме. Скоро на Попа няма място, не успяваме да намерим някои от приятелите, с които трябваше да се видим там. Трудно е да се обхване всичко с фотоапарат, дори да си с ръст на възрастен. В 12 часа множеството прелива отвсякъде, но не е тълпа. Няма ги дежурните лумпени от дирижираните мероприятия. Хората са дошли, защото имат определено мнение и държат то да бъде чуто. И вярват, че това ще стане, защото са много, наистина много – като тръгват по “Граф Игнатиев”, запълват улицата открай докрай, дори от организаторите ни молят да забавим ход, защото към “Алабин” вече се е задръстило. За истинския мащаб на шествието си даваме сметка, когато завиваме по “Цар Освободител” и виждаме широката маса хора – докъдето ни поглед стига. От много отдавна у нас не е имало протести с подобен мащаб – от зимата на 1997-а, струва ми се. Той е добра новина, на каквато не съм се надявала – масов граждански протест, именно граждански, не за пари и не от омраза. С подобен протест, пак екологичен, започнаха едни други събития преди двайсет и няколко години.
Когато подминаваме Националната галерия, вече е море. Дотолкова, че се налага да изминем няколко пресечки, за да се измъкнем с децата, все пак студът е сериозен, а шествието продължава вече два часа и половина. То продължава и без нас към парламента. Прибирам невръстната кандидат-журналистка и започваме да гледаме новини.
И откриваме, че проблемът с видимостта не е въпрос на ръст. Трите национални телевизии, например, са пропуснали да видят някакви си 5-6000 души на площада. Видели са стотината подранили преди уречения час. Или това е, както се изрази един полицай наскоро, “версията, която искаме да е вярна”?
Всъщност в събота имаше две новини. Едната беше безпрецедентният мащаб на протестите. А другата – безпрецедентната наглост в изкривяването на реалността от страна на медиите (с бляскавото изключение на “Деконструкция” по БНР). Изпращам снимки, които показват невидимите хиляди в центъра на София. И обяснявам на детето, че диктофоните и камерите не са журналистика, ако няма почтеност.

Извинявам се за баналния формат на тази статия. Ала ми се струва, че твърде дълго пропускаме очевидното.Виж целия пост
# 1
Ухааа  Shocked . Риспект!
Виж целия пост
# 2
Защо дъщеря ти не качва някъде материалите си? Сигурна съм, че на много хора ще им е интересно да ги четат.
Виж целия пост
# 3
Благодаря ти, Анда!
Виж целия пост
# 4
Снимките не са мои, на други протестиращи са. Но са верни.
Ето един чудесен албум: обърнете внимание на лицата, тези хора имат лица, те не са тълпа.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.310453832326287.69808. … 178154&type=3
Виж целия пост
# 5
Темата и снимките от фейса ги пратих на караджова и сие - за закуска в понеделник сутринта!!!
Виж целия пост
# 6
Съжалявам, че поне за малко не се присъединихме. Ходихме за половин час до парка " Заимов " и чухме неясно скандиранията, но не знаех за протеста.
Според мен за толкова важно решение, касаещо пряко всички хора, трябва да има гласуване. Откъде - накъде шепа управници ще решават само, ние им плащаме заплатите значи е редно да защитават нашите интереси.
Виж целия пост
# 7
Ето това за мен не е журналистика:
http://tv7.bg/news-emissions/video3906092.html
От 10:15....
Дано разберете защо! Confused

Виж целия пост
# 8
Ето това за мен не е журналистика:
http://tv7.bg/news-emissions/video3906092.html
От 10:15....
Дано разберете защо! Confused

Аз не мога да го отворя, би ли резюмирала?
Виж целия пост
# 9
Анда, благодаря ти за темата   bouquet
Ще си позволя да я копирам във фейсбук,
защото искам да достигне до максимален брой хора.
За пореден път съм погнусена от абсурда, в който живеем  #Cussing out
Виж целия пост
# 10
Много ми хареса това, ясно, кратко и съвършено вярно :

Виж целия пост
# 11
Жалко е наистина, че всичките ни медии са подкупни, корумпирани и нечия трибуна....
И аз ще споделя   bouquet
Виж целия пост
# 12
Браво на Анда за ярката гражданска позиция по този въпрос, който касае наистина всички ни и най-вече нашите деца. Не може подобни въпроси да се решават скрито-покрито и без да се допитват до хората, чиято земя и водя ще тровят; а качествената журналистика би трябвало да е там, за да отрази мнението на хората и да го поднесе в разбираем вид на управляващите; не да изкривява нещата. Не зная колко бяха хората на площада в събота (едва ли някой може да каже), но бяхме ужасно много и усещането беше наистина като от дните в началото на демокрацията...
Виж целия пост
# 13
Анда, поздравления! Крайно време е да спрем да мълчим не само за проблемите на управляващите, но тези на четвъртата власт.
Виж целия пост
# 14
София показа воля и твърда позиция, браво на всички тези хора, които не преклониха глава!
Някой има ли снимки и от други градове? При нас в Казанлък интересът е бил трагично слаб, а мен ме нямаше и не можах да подкрепя и малкото присъстващи.  Confused

П.П. Споделих темата и албума, също.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия