ЗА СИЛАТА НА ЛЕНЕНОТО СЕМЕ

  • 5 586
  • 18
Здравейте на всички които си хапват ленено семе. Реших и аз да го пробвам и се разрових из нета за съвети и мнения по въпроса но открих, че скоро не е писано по тази тема и затова реших да я подновя. Ще съм БЛАГОДАРНА на всички които се включат по темата.
Виж целия пост
# 1
Лененото семе е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Съдържа витамини и минерали: калций, магнезий, сяра, фосфор, мед, хром, витамини от В-групата, цинк, желязо, витамин Е.
Действието на лененото семе и лененото масло е различно, така че може да се консумират двете едновременно.
 Лененото семе трябва да се смила непосредствено преди употреба, за да не се окислява (ако се използва в такава форма).
Смляното ленено семе и лененото олио не трябва да се подлагат на топлинна обработка!
Несмляното ленено семе може да се подлага на топлинна обработка (да се използва за печива). От него може да се направи извлек: 1 с.л. ленено семе се залива с 400 мл студена вода. Оставя се да кисне няколко часа. Изпива се на 3 пъти (за 1 ден) 1 час преди ядене.
Лененото семе действа благоприятно върху храносмилателната и отделителната система. Има положително действие при висок холестерол, затлъстяване, извлича токсините от организма, нормализира нивото на кръвната захар, има противовъзпалителен ефект.
Трябва да се консумира с много вода!
Виж целия пост
# 2
Защо не се подлага на топлинна обработка смляно ленено семе?
Виж целия пост
# 3
vanja77--благодаря ти много за бързия и изчерпателен отговор. Разбрах, че лененото семе се приема счукано или смляно (трябва да му бъде нарушена целостта на външната обвивка)-НАЛИ ПРАВИЛНО СЪМ РАЗБРАЛА? Тогава не мога да си обясня, защо, когато се слага в сладкиши или някакви печива,
трябва да бъде на цели семенца (не смлени)--ами нали когато са цели семенцата--организма не може да ги обработи и да ги усвои??? И друго искам да попитам-задължително с кисело мляко ли трябва да се приема сутрин-не може ли просто така да си хапна 1 супена лъжица (на сухо) и готово
Днес си смлях 1 кафемелачка ленено семе (така ще имам за 2-3 дни)-опитах мъничко да видя как е на вкус и да ви кажа хич не е лошо-на мен ми заприлича на орехи. И ТАКА ОТ УТРЕ ЗАПОЧВАМ И ЩЕ ВИ СПОДЕЛЯ РЕЗУЛТАТИТЕ. 
Виж целия пост
# 4
mama_gali, при топлинна обработка, когато е смляно лененото семе отделя отровни вещества.

tsen_ka, смляното семе може да го консумираш със сметана, с вода, с мед, но трябва да пиеш много вода. За печивата се използват цели семена по-скоро за аромат и украса, а и все нещо се сдъвква. Както написах по-горе, ако не е на цели семена става опасно!
Виж целия пост
# 5
Може би темата е за „диети и отсалбване”.
Тук все пак има и чревоугодници, на които … бъррр… лененото семе им е непозната/нежелана екзотика , а ?
 Twisted Evil Twisted Evil
Виж целия пост
# 6
Да му се не види, пък аз го слагам в хляба, винаги смляно  Sad Ще трябва да измисля нещо друго за приложение, в хляб няма смисъл да го ползвам, детето няма да го сдъвче.
Валентор, защо пък, на мен ми е даже много вкусно, не бих казала екзотика, непозната, нежелана, просто не ползвай и така  newsm78
Виж целия пост
# 7
Аз го хапвам с кисело мляко, така ми харесва.
Виж целия пост
# 8
Аз го хапвам с кисело мляко, така ми харесва.
Прясно смляно е най-полезно.....Както е казала Донбонбон разбъркано с кисело мляко е най-добре усвоимо  от организма.

За печива - само цели зрънца се използват.... Peace
Виж целия пост
# 9
А това за целите семенца в хляба дали се отнася и за другите, аз и сусама меля?
Виж целия пост
# 10
Здравейте! Grinning Днес и аз започнах с консумацията на лененото семе. Нямам никакви по конкретни причини поради, които да го приемам--просто навсякъде се набляга на това, че е много полезно за много неща и така се реших и аз да го опитам. Сутринта започнах с 1 супена лъжица смляно ленено семе на гладно, но си я хапнах ей така - НА СУХО - и да ви кажа - НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА КАТО МЕН - по цялата ми уста полепнаха смлени семенца и не можах да ги преглътна  Weary- ЗАТОВА от утре ще си ги бъркам с нещо по течно (кисело мляко - може би )-- иначе на вкус е много приятно (поне на мен ) А искам да ви попитам ЗАЩО трябва да се пие много вода  и колко много като количество?? newsm10?
Виж целия пост
# 11
И аз да подкрепя мнението, че е много приятно на вкус смляното ленено семе...на орехи бие newsm10
Виж целия пост
# 12
Аз го слагам в салатите понякога. Веднъж бях яла един таратор, който съдържаше освен всичко друго и моркови, слънчогледови семки, сусам и ленено семе. От тогава понякога правя и такъв таратор.
Виж целия пост
# 13
Ето Ви малко рецепти от моя опит -1.за  подобряване на хормоналния баланс-по 1с.л. вечер,  смляно/ вместо вечеря/ с кисело мляко и 1с.л.мед, вторник и петък; действа разтоварващо, разхлабващо, намалява болките по време на цикъл,намалява топлите вълни при менопауза; 2.против възпаление/ при бронхит, пневмония,белодробна туберколоза/-  като компрес на гърдите- в 350-400мл. гореща вода се слагат 2,3 суп.л. ленено семе и престоява 15,20 мин за да омекне семето.После се прецежда върху една мъжка носна кърпа, сгъната на две и на гърдите се поставя.Това се прави 5,6 вечери докато се намали потенето, температурата,кашлицата, възпалението.Сока от семето се подслажда с мед и на равни глътки се изпива за деня.3.за бучки в гърдите-по горната рецепта и в марли на двете гърди до изчезване на проблема. ПРИЯТЕН ДЕН
Виж целия пост
# 14
Стига де, защо точно мъжка носна кърпа? И какви са тези бучки в гърдите?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия