Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за декоративна рибка

  • 9 327
  • 5
Здравейте. Извинявам се, ако има такава тема, но аз не успях да намеря. Въпросът ми е - има ли декоративна рибка, която може да живее в малък кръгъл аквариум (около 5л), без нагревател, помпа и филтър? Искам да купя на децата, но искам първо да пробвам с 1-2 рибки да видя дали ще има интерес преди да се хвърля да купувам аквариум.  newsm78
Виж целия пост
# 1
Няма.Рибките и водните костенурки изпускат, чрез фекалиите си химикали във водата. Понякога това за кратко време може да стигне до токсични нива, което води до смъртта на рибката.За хората в стаята това може да доведе до проблеми и алергии в най-тежки случаи дори астма.
Трябва си сериозна инвестиция за нужния размер аквариум и пречиствателни системи или по-добре изберете друг домашен любимец.
Не е много хуманно,но любимеца как да е ще прежалите,но здравето на децата едва ли.А всеки компромис с изискванията (нужния обем вода и пречистващи системи) излага на опастност здавето ви.Нагревателите също не бива да се пренебрегват има си причини.Покупката на рибка е лесното,но проблемите идват после.
Успех в избора!
Виж целия пост
# 2
Според мен може да вземеш  риба Бета. При редовно сменяне на водата няма да има проблем.
http://i55.tinypic.com/15n8x92.jpg
Така или иначе вариантите са два- или децата няма да проявят интерес и дори и тази рибка да умре бързо няма да взимате друга или ще се зарибите и не след дълго ще имате голям, подходящо оборудван аквариум!
А ето тук има и тема за рибките  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=647632.0
Виж целия пост
# 3
Може, но трябва да е само 1 рибка. Най-добре би била една мъжка гупа, и да сложите и растения, за да има кислород. Гупите не цапат много, дребнички са и мъжките са много красиви. Издръжливи са и са една от рибките, подходяща за начинаещи. не бива да се прехранват, това е най-важното за малък съд. Пуска се прашинка храна, рибката да я хапне, после следващата прашинка. Да прехраните рибката е като да плувате в басейн, в който са изсипани торти, кюфтета, пържоли - в първия момент са лакомства,  после всичко това започва да се разлага и настава гмеж от микроби, а и никак не е приятно да плувате насред храната, важи и за рибките.
Бетата е също вариант, но е добре да има огледало да се перчи, а с кръгъл аквариум кой знае какво ще вижда. За бетите е най-добре да се гледат, но през преграда, за да не могат да се бият. Когато се гледат, показват перки и правят демонстрации и тогава са най-атрактивни. Размножаването им е интересно, защото мъжкият строи гнездо, пази хайвера и после се грижи за малките рибоци, който са като точици, като се излюпят. Прекрасни рибки са и аз много ги харесвам, ама не мисля, че са подходящи за първа рибка.
Може да е 1 златна рибка, те са по-издръжливи, но пък цапат доста и трябва редовна смяна на вода.
Поддържането на малък аквариум е много по-трудно, отколкото на голям. Един 100 л и нагоре аквариум с растения и подходящо подбран брой и вид риби може да кара без помпа, но 5 л е мъчна работа и не е за начинаещ акварист.
Какъвто и домашен любимец да вземете, ако нямате опит, първо прочетете добре за грижите, които иска. Иначе рискувате да го уморите и да се разочаровате.
Виж целия пост
# 4
Рибка Бета е тропическа и се нуждае не само от по-топла вода 24-26градуса ,но и от по -топъл въздух.Няма как  да стане без нагревател.Необходимистта от жива храна също  си има своите неудобства.
http://aquariumbg.com/index2.php?inspage=show_item.txt&id=120&vid=1
Категорично не е вярно ,че 5л вода сигат за златна рибка.И там има изискване за температура съответно необходимост от нагревател.
http://www.eadvise.info/?page=show_art&id=38&art_id=24
При гупите също се препоръчва по-голям аквариум 15-20л но не по-малко от 10л и подмяна на част от водата веднъж седмично защото им се късат перките .Също няма да мине без нагревател.
http://www.bul-news.com/bg//152
Не стана дума за растителност,спесиален пясък и хранилка.Не са глезотия и приумица ,а необходимост .За всяко си има причина и предназначение.
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички.  Hug Явно ще почакам още малко да поотраснат, може би есента.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия