Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Акваристика - 4

  • 59 908
  • 742
Добре дошли в темата за декоративни рибки и аквариумни обитатели!

Полезни съвети:

<<>> За оборудването <<>>

- Трябва да знаеш параметрите на аквариума си: размери, литраж, дебелина на стъклото; оборудването какво е; видове растения в него; видове риби в него;
- Аквариума ти винаги трябва да е на стабилна основа, която не трябва да се клати и да е подложена на систематични сътресения.
- Под аквариума задължително сложете стереопор – с предпазна мярка да не се счупи дъното.
- Винаги нивелирай аквариума си с цел, да се избегне усукване и спукване - да няма разлика повече от 3мм в левия и десния край, по дължина.
- Напълни го с 5см, във височина, вода – вземи метъра и виж дали нивото в ляво и дясно е в нормите от всички страни на аквариума ти – ако е повече от 3мм ВНИМАНИЕ!!!
- Не чукай с пръсти или твърди предмети по стъклата на аквариума ти.
- Имай под ръка резервен термометър, нагревател, помпичка, за да може да ги подмениш при възникнала авария, при невъзможност да отидеш да си ги купиш веднага.
- Пясъка трябва да ти е речен – задължително ситен 3-5мм зрънца.
- Осветлението трябва да е умерено и равномерно разположено, съобразено с растенията и видовете риби – не си мислете, че щом свети и всичко се вижда от вас, сте постъпили правилно.
- Осветлението на аквариума ви трябва да работи около 8-12 часа
- Помпичката черпи въздух от помещението, в което е аквариума - не е желателно в него да има прекалено много дим, изпарения, силни миризми и т.н.
- Чистете вътрешната помпа независимо от вида и един път седмично.
- Сменяйте дунапрена на вътрешната помпа или просо гъбичката на външната помпа един път месечно независимо от това дали е замърсена или ви изглежда чиста.
- Ако вътрешната ви помпа прави прекалено голямо течение трябва да промените посоката му – да бие на горе; много риби не обичат постоянно течение и то също пречи на растенията в определени ситуации; промяната на течението става след като сложите на издатъка един гумен маркуч затапен отпред с коркова тапа и изрязан от горната му страна по дължината на маркуча – така постигате сменяване на посоката на водната/въздушната струя и един по спокоен аквариум.

<<>> За Рибките и др.аквариумни обитатели<<>>

- Никога не се отказвай ако не ти върви с рибите докато се учиш.
- Чети много литература за риби, за да развиеш обща култура.
- Започни с по-обикновените риби запознаването си с науката Акваристика и нейните обитатели.
- Наблюдавай рибите си ежедневно, от близко разстояние – с цел да тренираш погледа си, за признаци на анормално поведение или външни белези по тялото.
- Научи латинските и правилните видови наименования на рибите си.
- Не бързай да размножаваш рибите си преди да си научил етологията (науката за поведението на животните) и биотопа им (в какви условия живеят), и изискванията им, спрямо водата в аквариума.
- Научи кои риби могат да съжителстват заедно и кои не – това се постига с четене и питане.
- Научи половият диморфизъм ( разликите в пола ) на рибите си.
- Не купувайте риби от всеки зоомагазин – избери си един пазарувай от него.
- Не взимай от всеки приятел/познат предложена/продавана/подарена риба/риби.
- При внасянето на нова риба/риби в аквариума ти, не вливай водата от пликчето, а улови рибата/рибите с кепчето и водата върни в канализацията- това е с цел да предотвратим внасянето на зараза в твоят водоем.
- Трябва да се научиш кои са най-качествените лечебни препарати и, че не всяко лекарство в зоомагазина е подходящо за болната ти рибка.
- Когато пренасяте риби при външни условия, плика с тях трябва да е на тъмно и топло място – чанти, вътрешни джобове, странични джобове и т.н.
- Не купувайте от зоомагазини: прекалено дребни риби, риби в чиито аквариум плуват трупове на други риби, риби с наранено тяло или липсващи части от тялото и т.н. Трябва да познавате нормалният вид на дадената риба – това става с четене и питане.
- Когато купувате риби – винаги взимайте не по-малко от 3 броя – тъй като повечето риби са пасажни или стадни риби, една рибка не стои добре като вид в дадения аквариум.
- На риби от рода на скаларите оставяйте по 5 литра вода; от рода на живородките по 3 литра; от рода на цихлидите по 10 литра; от рода на харацинидите по 2 литра; от рода на кили рибките по 2 литра или иначе казано на дребните рибки по 2-3 средните 5-10 а едрите по 10-15 литра вода; но за да знаете коя риба от кой род е четете книги или питайте в зоомагазина.
- Ако вече сте отгледали риби, които са от едър тип и са на около 1година време при вас, но искате да вземете малки и дребни рибки – никога не ги слагайте веднага при едрите риби защото ще ги изпапат на деня – особено ако са цихлиди или скалари или едри сомове и т.н.; сложете ги в отделен аквариум да достигнат нормален размер и тогава ги пуснете при другите риби в общия аквариум.
- Сомовете служат не за да папат акито на рибите както си мислят много хора, те са отделен, напълно нормален вид риби, които просто чистят водораслите или остатъците от храна по дъното, в зависимост от кой род и какво поведение имат.
- Жълтите и големи охлюви (Ампулария) не са никак вредни, те са една неделима част от аквариума ни, но трябва да се внимава с броят им в него. Хранят се като риби и чистят и те водорасли по стъклата или остатъци от храна по дъното.
- Охлювите в пясъка дето имат вретеновидна форма и се заравят също не са вредни (Мелания) – те са доста даже и полезни.
- Най-вредни, за растенията, са охлювчетата с кафявите черупки – малки и се размножават прекалено бързо и нападат като правят растенията на дупки.
- Рибите се делят на дънни, обитаващи средният слой на водата и живеещи под повърхността – така, че имайте в предвид и начина им на хранене е различен.
- Ако се налага да ремонтирате, почиствате и др. операции по аквариума си, запазвате над 50% от водата в кофи, легени, бидони и т.н., в един от тези съдове слагате рибите, нагревателя, помпата и тези две неща да работят. Покривате съда да не стане скок „рибата на пода” и правите нужните действия, после просто връщате аквариума си в приличен вид, наливате старата вода, която е била по съдовете и престояла или нова от чешмата; изчаквате да се нормализира температурата на водата и връщате внимателно рибите си.
- Като избирате риби от зоомагазина гледайте те да са подвижни едри и с нормални части на тялото си, поискайте да ги нахранят и изберете най-лакомата. Некачествените риби са неподвижни; меланхолични; със свити перки и не хващат окото.
- Различните поведенчески реакции на рибите (гонене; бой и т.н.) са нормални ако няма пряка опасност за рибите от смърт; стрес или нараняване – вземете веднага мерки ако има такава вероятност; разделете рибите.
- Избягвайте да слагате прекалено ръбести камъни; корали и т.н. рибите се нараняват, а една драскотина по тялото е отворена врата за всичките бактерии, които плуват във водата
- Трябва да има достатъчно по брой и видове укрития за рибите; много от тях имат поведение, в което те искат или имат нужда да се скрият – осигурете им тази възможност.

<<>> За водата <<>>

- Сменяйте ежеседмично нужното количество вода – според литража на аквариума си.
- Винаги бъркай във водата с чисти ръце и изрязани нокти.
- Не бъркай във водата с пръстени или гривни по китките си.
- Не бъркай във водата, ако наистина не ти се налага.
- През летните горещини не доливайте вода в аквариума, а сменяйте както винаги по нормалния начин – доливането на вода е неправилен начин на грижа.
- Научете ролята на нитритите и нитратите в акваристиката.
- При наличие на мъртви части на растения във водата ги махайте.
- Купувайки растения за аквариума си, не слагайте и водата с тях във аквариума си – има опасност от зарази.
- Не чистете аквариумните стъкла всеки ден, чистете само предното стъкло за да имате просто видимост, всички налепи по другите 3 стъкла си имат своята полезна дейност; те са видове водорасли и служат за храна; фотосинтеза и т.н.
- Не слагайте варовити камъни в аквариума си освен ако рибите не го изискват.
- Не слагайте рапани; мидички; морски пясък и други неща от морски произход.
- Слагайте в аквариума си само корени купени от зоомагазина или подготвени от хора, които си разбират в тая област.
- Термина третирай водата в аквариума си просто „профилактично” с препарат е неправилен, слагайте химия във водата само при необходимост.

<<>> За храненето <<>>

- Храни рибите си с качествена и разнообразна храна.
- Храни рибите си с жива и фирмена – суха храна.
- Редувай жива със суха храна – фирмена храна.
- Храни подрастващите два пъти на ден, а над една година – един път на ден.
- Живата храна давай винаги в хранилка.
- Не прехранвай рибите си – може да им се отрази пагубно.
- Сухата храна давай в количество, което да бъде изяждано, докато падне на дъното.
- Не си мисли, че щом рибите се събират в ъгъла за хранене винаги са гладни.
- Гладуването на рибите е нормално поведение в природата, прилагай го и при теб един път седмично.
- Ако режете тубифекса (вид жива храна) преди да го давате на рибките си, го оставете да постои малко върху една гъба, за да изтече кръвта му и т.н.
- Живата храна се съхранява само под течаща или капеща студена вода (Тубифекса)
- Рибите могат да издържат на глад, но не е желателно да ги натоварваме по тоя начин.


Виж целия пост
# 1
ledenata благодаря за темата!
Аз като първа да покажа новата аква:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/428161_3927 … 8_113151823_n.jpg
с осветлението което си скалъпих:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/42 … _1328580680_n.jpg
и още малко снимки
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/42 … 0_265767791_n.jpg
златните разучават
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/43 … 97_14777124_n.jpg
сомчето ми позира:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/42 … 6_636395283_n.jpg

Хайде, чакам и вашите снимки!
Виж целия пост
# 2
Нещастна съм.....
Купихме си 2 САЕ и 2 барбус пентазона в събота.
Вчера ми умря едното джули, а днес другото бере душа. Имаме джулитата от юни миналата година. Толкова кротки и добродушни мили малки рибки.... Сигурно с новите рибки вкарах нещо в аквариума. На гупите, разбира се, им няма нищо. Слава Богу, де.....
Миличките ми сомчета.  Cry
Не знам дали искам съвет или просто имам нужда да поплача на приятелско рамо.

Колко дълго живеят сомчетата коридорас, всъщност?  smile3518
Виж целия пост
# 3
Vivi съжалявам много!  spoko
Ето тук има интересно инфо за сомчетата.  По-надолу в статията пише и за този вид. Има интересни факти.
http://aquariumbg.com/forum/somovi/rolya-i-otglejdane-na-somchet … ribi-v-akvariuma/
Аз пък на моето съм решила да му взема дружка, защото милото взе да се мисли за златна рибка- все при тях се навира.
Виж целия пост
# 4
Май съм убила джулито от ужас с новите ни обитатели.  Cry
: t_tabakova, това прочетох в линка, който си ми дала: "Самоотравяне:
Рядък, но документиран факт е, че поне някои видове Коридораси са способни да изпускат отровна слуз от хрилете си, когато са изплашени, която може да причини бързата смърт на самата рибка и други в ограничена част на водата наоколо. Видове, за които се вярва, че имат тази характерна черта са: ..." и следват снимки, едната от които е като на сомчето ни, което загубихме.  Cry Cry
Виж целия пост
# 5
Здравейте!
Да се запиша с една, две снимчици:

Виж целия пост
# 6
Vivi съжалявам и аз spoko От магазина направо в аквариума ли слагаш новите рибки? Добре е нови попълнения да преминат първо период на карантина - няколко седмици в друг аквариум, в случай че носят нещо. Освен това е добре като се пусне новата рибка в аквариума (карантинен или главния), да се изгребе само рибката, а водата от магазина да се изхвърли. Много болести се предават чрез водата. Това го научих по трудния начин  Sad след като рутинно ми умираха рибки от старите след като добавя нови. Тогава се зачетох по въпроса, и сега общо взето гледам на новите риби като на "виновни до доказване на противното"  hahaha (особено след като си знам че магазинът е лошо качество, но държи монопол и няма друг наблизо).

Сомчетата коридорас мисля живеят към 6-7 години. Нашето е на 4 - ето го сладурчо:Да се запиша и аз със снимки - ето и аквариума (малко е грозничък, но това е защото си го измайсторихме с мъжа ми сами, без да сме експерти по въпроса  Mr. Green )Отдавна не съм "зареждала" и останах само с 3 риби - сомчо и тази двойка хелери. Мисля че женската е бременна, та ще я наблюдавам и ще се опитам да си отделя няколко бебета преди да са ги изяли:Ето ги и тримата заедно:

Виж целия пост
# 7
Дидитка, благодаря.
Нямам карантинен аквариум. Ако ще трябва новите попълнения да живеят в него няколко седмици.... той ще си иска цялото оборудване-филтър, термостат, лампа, растения.....  ooooh!
Поне вода от магазина не съм сипвала в аквариума ни. Преместих новите рибки с кепче.
Виж целия пост
# 8
Снимки, снимки, снимки - много добре започва темата  Hug
t_tabakova, жгмъц, Дидитка, много добре изглеждат аквариумите и рибките ви  Peace
Vivi, съжалявам за загубата  Tired Но поне си разбрала каква е причината.
Да се похваля ( или да се оплача  Whistling ) - имаме бебета, първите дни се показаха 3 бр, а вчера вече изброих 16  Crazy  Незнам колко ще оцелеят, но за сега не мисля да отделям ( а и няма къде ).
Виж целия пост
# 9
Ледената, много симпатично е оформена новата тема. Тази сутрин я видях. Благодарим ти за труда.
Ние набираме още неща за новите домове. Сега сме намерили мраморни камъни, които довечера мисля да почистя. Очакваме и черния грунд за аквариума на златните рибки. Много бавно става, нямам търпение аз...

Имам проблеми с едно от анцитрусчетата- взехме го през декември, но то все се крие, много е страхливо /сравнявам го с останалите/. Видях, че има бяло петно на главата сега, мисля, че е бактериална инфекция, прилича точно на снимките, които разгледах. Смятам да опитам лечение с АБ. Днес ще потърся, ако не намеря- ще поръчам. Furanol- 2- имате ли опит? Аз прочетох за лечение с него и мисля да опитам, но ако и тук има опитен "лекар"- нека сподели.
Виж целия пост
# 10
Vivi това за самоотравянето на сомчето и аз си го помислих.
Дидитка много си е хубав аквариума, още повече щом сте го правили вие явно е с много желание и това е най- важното. Много красив този мъжки хелер.
Judy лекувала съм единствено т.нар. бяла точка по едни барбуси, дано си излекуваш рибето.
жгмъц това черното кръглото като кълбо на дъното какво е? /простете невежеството ми Embarassed /
ledenata аз навремето отделях малките в един буркан за няколко дни, имаше загуби, разбира се, но пък голяма част оцеляваха.
Карантинен аквариум е добре да има, и на мен ми се е случвало да умрат нови риби и стари покрай тях. Сега много празен ми се вижда новия ни аквариум- чакам златните да пораснат и да го запълнят  Laughing

Елито къде се загуби?
Виж целия пост
# 11

жгмъц това черното кръглото като кълбо на дъното какво е? /простете невежеството ми Embarassed /


Това е нещо, като растение - колония от мъхове.
Би трябвало да е зелено, но на снимката се вижда черно.  Laughing
Виж целия пост
# 12
Табакова, с какво лекува ти? Аз обиколих ветеринари и ми препоръчака метиленово синьо и калиев перманганат, т.к. не се знае, дали е гъбичка или бактерия.
Виж целия пост
# 13
t_tabakova  Hug Тук съм вече - много хубава нова темичка, благодарности на ledenata   bouquet

Ей страхотни аквариуми, момичета! t_tabakova, новият аквариум изглежда огрооомен и съм сигурна, че златушките умират от кеф  Laughing Много добре е станало, диодно ли е осветлението или само така ми изглежда? На коридораса много ще му хареса компания - те са стадни и си се гушкат и търсят  Grinning Кръглото нещо при жгмъц е кладофора май- аз имам 5 такива топки - това си е кълбо водорасли - алги, ама уж действало като биологичен филтър, за това ги взех  newsm78

Vivi, съжалявам за рибката - и аз гледам джулита и наистина са много кротки и сладки. Толкова скорострелно развиваща се болест ме съмнява мен, както и натравянето. Да не са ти станали много рибките, или аерацията да не е добре (някъде четох, че първо коридорасите си заминават, ако няма достатъчно кислород)? Достига ли достатъчно храна до дъното?

жгмъц, много готини черни скаларии, не бях виждала такива.

Дидитка, мъжкият хелер е уникален!

ledenata: честити бебета  Laughing Хелерите са готини рибки, какви други мислите да взимате?

Judy, не съм го чувала това лекарство  newsm78 Ти в общия аквариум ли ще лекуваш, или отделно? Можеш да прочетеш и за Сера Омнипур (малко по-безобидно е), но зависи какво точно му има на сомчо. Можеш ли да го снимаш?

Аз да се оплача - нямаше ме една седмица - гледах майка ми след операция и грижите за аквите поверих на мъжа ми. Днес като се прибрах ми се ревеше - слагал е сигурно много храна - всичко е плувнало в еленови рога и брада (много гадни водорасли), водата е зеленикава с особен мирис, един трихогастер, Принц (червената бета от големия аквариум) и две сомчета панда липсваха. Повечето остатъци от рибките ги намерих и разпознах... абе тъжна работа  Cry Добрата новина е, че Швейк (бетата, която взех преди заминаването) вече се е поокопитил и си хапва. Днес чистих и смених 30 % от водата - утре пак, че има още работа.
Виж целия пост
# 14
Елито и аз така съм намирала аквариума, бях го оставила на сестра ми- успех с възстановяването! За осветлението позна- нали нямам растения и ми трябва ей така да се вижда по-добре вечер и си изнамерих едни LED панели за четене на книга  Sunglasses със студено бяла светлина, не е много типична за аква, но пък е интересно.
Скрит текст:
Бързо възстановяване на майка ти!
Judy мисля, че беше метиленово синьо, пишеше Ichtyo......еди какво си, нали ихтио се води бялата точка, а на външен вид си беше чисто метиленово синьо. Беше много отдавна и съм го хвърлила, не мога да ти кажа точно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия