Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за Еднократната помощ след раждане

  • 71 168
  • 40
# 30
Странно наистина. За първото дете мъжът ми взе помощта с моята лична карта, за второто - имах възможност и отидох лично. Преди това проверих по телефона. И аз съм в Слатина.
Виж целия пост
# 31
Задавам тук въпроса си,защото темата е сходна. Върнах се на работа след майчинството и платената ми отпуска.Преди няколко дни научавам случайно,че фирмата е давала еднократна помощ при раждане на дете,за която незнаех.Веднага отидох при счетоводителката да питам,а тя ми каза,че съм загубила давност,но не беше сигурна.Има ли срок за изплащане на такава помощ или всяка фирма сама си решава?
Виж целия пост
# 32
здр. момичета подадох док. на 22.06 на 08.07 м излезе заповедта и все още няма пари.звънях на 100то места и до рев ме докараха -никой не ми казва нищо......
Виж целия пост
# 33
Здравейте, да споделя и аз моя пресен опит, може и да се окаже полезен, така или иначе на място няма кой да ти каже каквото и да било...
Става въпрос за София, район Слатина.
Първо отидох до служба ЕСГРАОН, помещава се в сградата на община Слатина. От там взех удостоверението за раждане на детето. По принцип вероятно и по-рано щеше да е готов, но умишлено изчаках да минат 20 дни от раждането (в родилния дом ми бяха казали 10 дни след изписването, но е лято и всички знаем за прословутия български мързел). На същото гише в служба ЕСГРАОН се издава удостоверение за родените от майката деца, което трябва да се представи за получаване на помощта. Има опция за нормална поръчка, при която се чака две седмици, но е безплатна, а има и експресна поръчка, която е на стойност 10 лв и става на момента.
До тук всичко беше прекрасно. Отправих се към Дирекция социално подпомагане, намираща се на ул. Кривина № 73 (в Слатина, на едно безумно място, непроходимо с кола и неоткриваемо с карта, компас и две висши образования, но пък добре познато на всички мургави сестри...)

Въпросната дирекция представлява две гишета - на едното обслужват ТЕЛК-ове, на другото - циганки. Вътре е задушно, пренаселено и миризливо, във въздуха се носят всевъзможн зарази. При никакви обстоятелства и по никакъв начин не ходете там с децата си! В краен случай - с придружител и бебо отпред (моят случай беше такъв, че по едно време малкият и като писна, че е гладен.... ужас!)

Документите, от които се нуждаете, за да получите еднократна помощ при раждане (и които документи никой никъде не си е направил труда да опише):

1. Удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта - оригинал и едно копие.
Оригиналът да не е ламиниран, нанасят на него печат за изплатената помощ. Също така оригиналът се задържа в Дирекцията до изплащане на помощта. На мен ми казаха да отида да си го потърся към 10-15-ти септември. Т.е., направете си и за вас едно ксерокопие, в случай, че ви потрябва за нещо в този период (например, за да си запишете детето при личен лекар)

2. Ако това е второ дете - копие от акта за раждане на първото дете.  Аз за всеки случай носех и оригинал, не се наложи.
3. Удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца - онова, което извадих срещу 10 лв., оригинал
4. Молба-декларация по образец, попълва се на място. Наличните в нета формуляри не отговарят на тези, които се изискват. Трудното в случая е как да се добереш до формуляр - въоръжаваш се с търпение и наглост, издебваш поредната прелитаща служтелка, ако трябва я хващаш за ръкава/настъпваш/спъваш/опираш пистолет в слепоочието и любезно и с усмивка молиш за едно формулярче. А! Носете си химикалки, там няма.
5. Лична карта на майката. По принцип документите се подават лично от майката, ако не е възможно, който ходи пак трябва да носи нейната лична карта.
6. IBAN, сметка, по която ще се преведат парите, документ издаден от банката.
Това беше нещото, заради което се опитаха да ме върнат и само вдигнатия от мен скандал (малчо вече ревеше на умряло от глад) ми спести още едно разкарване. В крайна сметка - за грамотното българско население се оказа, че може да се приеме, че можем да си попълним  IBAN-а в молбата без грешки и без да трябва разпечатка от банака, но го имайте предвид, че ако служителките са прегрели, могат да ви върнат за такав глупост.
За финал на днешното ходене по мъките мога единствено да кажа добра дума да служителката на гишето, която запазва самообладание, работи бързо, прецизно и адекватно, въпреки,че целодневно е атакувана от стадо циганки, глухи баби и друга неграмотна паплач (в цялата гмеж, за около два часа прекарани там, освен мен, се появи само още една бяла жена, за сметка на това повечето присъстващи не можеха да четат и пишат, но крещяха, че имали права, а една откровено си каза, че чака шесто дете и смята да го остави в дом...)

Мсля, че днешното преживяване ще ми държи влага за мнооого, мнооого дълго време...
Виж целия пост
# 34
оф аз съм от Пловдив и в Социалното тук в тракия нямаше циганки с 5-то 6-то и тнт,но също мога да се оплача ...като ходих да взема молбите (за детски,първа помощ и помощ за редовна студентка) жената ми обясни уж всичко тук така там онака носиш това снимаш онова и аз си викам ехеее не мога да повярвам толкова лесно този път ...прибрах се аз попълних си ммолбите отиваме на другия ден с мъжа и малката  и викам ай ся подаваме и тръгваме...ама все  пак Българска система ....като се почна дай тва онова (все неща за който предната служителка беше забравила) ...ама добре,че чета ,добре че е интернет та се бях подготвила...е естествено ме връщаха 2/3 пъти и пари ще чакам около 2 месеца но....да не забравяме че сме в България  #2gunfire ...а ако почна да се оплаквам за болничните хахахахаххаха  ако някой нещо го интересува питайте споделям пресен пресен опит baby_neutral Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Виж целия пост
# 35
Еднократната помощ за дете само по постоянен адрес ли се подава? Може ли например по настоящ?
помощ за редовна студентка къде се подава пак ли но постоянен адрес?
Виж целия пост
# 36
Здравейте ! 
Бременна съм с второто си дете и мисля че еднократната помощ беше 600 лв. Но първото ми дете почина когато беше на 6 месеца.При това положение ще получа ли 600 лв. или ще ми я изплатят като за първо дете ?

 
Виж целия пост
# 37
Еднократната помощ за дете само по постоянен адрес ли се подава? Може ли например по настоящ?
помощ за редовна студентка къде се подава пак ли но постоянен адрес?
Адреса по лична карта където ти е само там можеш да подадеш документите.Скоро ги подавахме и знам от опит.
Виж целия пост
# 38
FYI
http://bnt.bg/part-of-show/pari-za-pomosht
Виж целия пост
# 39
Сега като ходих да подам документи, се оказа че са ги подобрили нещата. (следната информация е ако е първото дете.. не съм питала как е при второто..) Вече няма нужда да се ходи до ГРАО. Отивате директно на социалните и си носите следните документи:
1) служебна бележка от банката (ако искате парите да се преведат по банков път)
2) копие от акт за раждане (вече няма нужда от оригинал)
3) попълнена декларация (там имат бланки, може на място да попълните)
Виж целия пост
# 40
Здравейте, мами. Нещо ми е трудно да намеря информация по въпроса.. Но дали има разлика в еднократната помощ според града? Т.е. в по-малки градове да дават повече пари, отколкото в София и Варна например
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия