Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Плюсове и минуси на кварталите в София-2

  • 532 142
  • 6 123
# 4 815
На мен 25. място не ми се струва лошо. По-скоро би ме притеснявало училището, което винаги е на първо място и се носят легенди за натиска върху учениците да бъдат най-най-най от първи клас или ще бъдат помолени да се преместят другаде.
Моля без легенди. Имат допирни точки с реалността, точно колкото и легендата за гигантската змия, която обгръща световния океан във викингските представи за света.летящата, в подраздел Училища има тема за частните училища, вече 19-та. Ако наистина се интересуваш там има хора, които могат да ти отговорят с опит от първа ръка за доста частни училища

Виж целия пост
# 4 816

И колкото и да му е смешно на Мецан (няма лошо, смехът лекува Wink), факт е, че най-добрите ДУ (относително спрямо всички ДУ) са в най-скъпите квартали (относително спрямо всички квартали) в София. Добрите основни ДУ се оценяват по съществуващите обективни критерии като резултати на НВО или прием в добри гимназии, добрите средни ДУ - съответно матури или прием в унита.
Ето я статистиката за НВО: http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp
Да вземем първите 20 училища. 12 от тях са частни.
145-то е в Младост и е напред в статистиката заради сдружението Шилер, тоест пак подбор на входа преди предучилищна и амбициозни деца и родители. Родителите си плащат за немския и за да бъдат децата обучавани към Сдружението, тоест е получастно училище.
125то пак е в Младост.  НУКК в Горна Баня, пак се плаща такса, пак подбор преди първи клас.
СМГ, 107, 125 са добри ДУ заради подбора си след 4ти клас, а не заради квартала, в който се намират.

Върви й обяснявай на Попеа. Кауза пердута. Интересувала се е от училищата преди 100 години и е убедена, че и сега е така, а то се е променило всичко за въпросните години. Но мнението й е най-меродавно, разбира се.

Няма значение. Обаче идеята да си смениш апартамента с такъв, който е най-близо до училището/работата, просто кърти мифки. Училището, разбира се, е едно и също за всичките години, а също и работата. В крепостните векове сме все още и всичко е даденост завинаги. И решаваме транспортна задача! В живия живот. Пък навремето в МГ ги решавахме верно - по метода на северозападния ъгъл, няма майтап. Такава е методиката. Смях ами! Пък че е здраве, вярно е.
Виж целия пост
# 4 817
За мен лично е по-добре да дам 60 К евро вместо за ЧУ от 1 до 12 клас, за доплащане за имот в близост до добро ДУ (които, както се разбра, все пак съществуват и не само, че съществуват, ами са и половината от първите 30 по резултати), което освен удобството от близостта на безплатно добро училище ще ми донесе и други плюсове. Но пък някой друг може да иска да ги даде за ЧУ - негова воля. Но това не означава, че няма добри ДУ (около половината от първите 30) или че добрите ДУ не са съсредоточни в центъра и в скъпите райони около него, защото те СА там. Което беше отречено от Мецан, който каза, че 1) няма нито едно добро ДУ и 2) че всички квартали в София са еднакви. Което вече доказано не е вярно.  

Ми това може да го каже само човек, който няма в момента дете, което да учи независимо дали в ДУ или в ЧУ. Който има деца в училищна възраст, е наясно. Това са твърдения и разсъждения, нямащи нищо общо с действителността, и е изумително как се правят от някой, който е страшно далеч от темата.

Колкото до това, кое казано от мен  е 1) и кое е 2), точно в десятката е. Точно това наистина към казал.

Което значи, че нямам никакви претенции към тълкуванията на Попеа относно каквото съм написал, тъй като Попеа е много умен човек и тълкуванията й са безпогрешни. Какво съм бил мислел и какво не, си е точно така, както го е изтълкувала, няма кво да си кривим душата. Ама за училищата, инфото й е отпреди 100 години и макар и сигурно вярно за тогава, в момента грам, ама грам нищо вярно няма в него.
Виж целия пост
# 4 818
Отговарях на Мецан, който твърди (за н-ти път го пиша), че 1) няма нито едно добро ДУ, т.е. той е просто принуден да ползва ЧУ едва ли не, защото няма друг избор и 2) че всички квартали в София са еднакви.

Абсолютно вярно, няма какво да кажа. Точно това наистина съм казал. Да не би да не е вярно? Ако ти, Попеа, имаше дете в училищна възраст, нямам никакво съмнение, че щеше да се подпишеш с две ръце под тези ми твъдения. За училищата де. За кварталите нямаше да се подпишеш. Но аз наистина така смятам. Съществена разлика няма. Не казвам, че са съвсем еднакви, но почти. Разликата е пренебрежимо малка и със сигурност не оправдава разлика от 100-200% в цените. Такава разлика има само в главите на jedinait и дано не те обидя, но и в твоята. А реално няма. Има много хора, на които парите са повече от акъла, ето и се набутват с имоти в твоя квартал. Но цената не си струва, разликата между твоя и моя квартал е абсолютно незначителна. А разликата в цените на имотите е над 2 пъти на квадратен метър. Ми всеки си има, (всъщност повечето нямат), акъл да прецени.
Виж целия пост
# 4 819
Ми това може да го каже само човек, който няма в момента дете, което да учи независимо дали в ДУ или в ЧУ. Който има деца в училищна възраст, е наясно. Това са твърдения и разсъждения, нямащи нищо общо с действителността, и е изумително как се правят от някой, който е страшно далеч от темата.
Добре де, ти си човек инженер, кажи ми, след като в топ 30 по резултати от НВО половината са ДУ, а другата половина - ЧУ, как може да продължаваш да твърдиш, че няма нито едно добро ДУ?! При това на 1-во място е ДУ -СМГ.  Това аз дали имам дете в тази възраст как променя обективната статистика (оставяме настрана факта, че имам приятели, роднини и съседи в София, и имам инфо от тях)?! Не че ме вълнува дали ти ще плащаш или не за ЧУ, ако искаш, плащай, парите са си твои, просто ми е непонятна логиката ти.

За кварталите пък е съвсем отделна тема, аз лично познавам няколко семейства под наем при собствени имоти заради пътуване на децата им. Деца в гимназиална възраст,при това. Но всеки е свободен да си избира как ще си гледа децата.  Колкото до това кой къде и за колко пари купува, ами всеки си има приоритети, възможности и предпочитания.

Хе-хе, да ти търся ли сега постовете, в които пишеше, че ако си бил имал възможност, би живял до горичката с трамвая, а и също и в Иван Вазов, нищо че няма (по твое мнение) добър транспорт Wink Ама иначе разлики няма. Мецане, Мецане...Ежко номер 2 Simple Smile
Виж целия пост
# 4 820
Аз много харесвам Лозенец, но не мога да приема постоянното прокламиране, че това е топ номер 1 и никъде другаде живота не струва било то заради транспорт или друго. Добре. Всеки си харесва квартала и го вижда в една идея по-хубава светлина, защото си го познава и си знае всички удобни места, улички, кафенета и прочие.

Нормално е хората да не искат да сменят квартал, който им харесва, удобен им е, покрива им критериите за живот само, защото гимназията на детето не е в него. Ами ще попътува, чудо голямо. Аз поне не бих сменила квартал, който ми харесва ей така.
Да не говорим, че далеч не всеки може да си позволи апартамент в Центъра. Понякога в тази тема се чудя аз къде се бутам да пиша - щом тук пишат основно хора, за които 200-400 000 евро са пари за местене от единия джоб в другия, че и постоянно се натяква на останалите как са склонни да ощетят децата си, как правят егати компромисите с качеството си на живот и едва ли не водят скапан такъв само, защото нямат финансовата възможност или желанието да живеят в Центъра-Широкия център-Лозенец.
В смисъл, как си представяте всички с деца в гимназиална възраст да се чучнат в 3-4 квартала на кръст?
Виж целия пост
# 4 821
Мецане, остани си със здраве и се радвай на изборите си  Peace Пожелавам ти го най-искрено и излизам от този разговор  Hug
Виж целия пост
# 4 822
Гугъл, тук съм много съгласна с теб. Аз пък направо се чудя как всички деца учат все в "елитни" училища Shocked Спомням си като се провалих навремето в изпитите след седми клас с четворки как майка ми се хвалеше на роднини че нарочно била предпочела училището в което учих  Mr. Green После пък като влезнах МИО пак се хвалеше, че това било заради избора й на средно училище Mr. Green
И накрая резултата, че нито се развих в сферата ми на висше образование, нито в сферата на избор на гимназиален език. А медалите от олимпиадите по математика дори при пренасянето не ги намерих...
Виж целия пост
# 4 823
Моето дете е доста далече от училищна, камо ли гимназиална възраст, но все си мисля, че изборът на гимназия е важна работа, но не точно за да се местим всички където е решил пуберът.
Нали трябва и да си прецени силите, в студ, пек, сутрин, вечер и т.н.
Ние засега сме му осигурили метро на 5 минути пеша, и с него свят широк, но като каже "Фотография искам", сам ще си ходи от Младост до Военна рампа ли беше, някъде доста далече си спомням? И като филтър за мотивацията, разбира се, но и подготовка за реалността, където едва ли някой ще се нагажда както на него му е удобно.

Иначе, днес видяхме една цяла призрачна кооперация, близо до канала в Бъкстон. Точно до училище, много приятно място, но нещо се е спихнало явно.
Виж целия пост
# 4 824
Не бих искала да живея на няоя от преките на "Витошка" - Парчевич, Неофит Рилски, Хан Аспарух...

 Защото гроздето е кисело.

Да... позна!

Аз съм любител на по-слънчевите и по-зелените гледки към вода, планина. И да има балкон с маса и украса. В централните софийски стари кооперации балконите са ню-ню и си ставаме много интимни с комшиите. Не ме устройва това, пък ти си мисли, че си стискам парите за една стара мрачна тухла на Парчевич.
Виж целия пост
# 4 825
Точно в този регион на Парчевич малка спретната къщурка със собствен двор

Другият ни имот е с мини тераса собствена, но може да се ползват 20 квадрата покрива на комшиите долу за тераса , а отстоянието е огромно
Не знам защо генерализираш, въпреки че и аз страшно много харесвам МанЛи защото са модерна работа, и от центъра не се дърпам
Simple Smile
Виж целия пост
# 4 826
И аз не харесвам старите тухли в центъра и като гледам цените на имотите, май и други хора са като мен и не ожидат да кацнат в идеалния център. И не само липсата на чист въздух и тишина ме притеснява, хроничният проблем с паркирането въпреки синята зона, мръсотията, да не казвам какви неща виждам ДО кофите за боклук. Отделно че и преките на Витоша не са най-идеалното от идеалният ни център де.
Виж целия пост
# 4 827
То понеже в кварталите е една тишина, кристален въздух, паркоместа навсякъде, кофите изблизани до блясък... истината е, че 99% от София е шит и независимо от парите човек трябва да прави компромис с нещо.
Виж целия пост
# 4 828
То понеже в кварталите е една тишина, кристален въздух, паркоместа навсякъде, кофите изблизани до блясък... истината е, че 99% от София е шит и независимо от парите човек трябва да прави компромис с нещо.

Точно!  Peace

Милитана, вчера минах покрай парцела на Галичица на BLD, започнали са работа. Оградили са с плътни плоскости (беше ковано желязо ограда и се виждаше), изсекли част от растенията вътре, мотат се един куп работници с техника наоколо. Ако още те интересува, следи им сайта за продажбите.

А какво им е на цените в центъра, освен че средно взето за хубавия център (т.е. на юг от Дондуков) са в топ за София? ПО сайтовете дават средни цени, в които се включват и тези от "другия" център,които са с много по-ниски и свалят средната. Иначе нормален имот на Паренсов или Венелин, на хубав етаж (не таван или сутерен) е на най-високата за София цена.

Ето един на Венелин, на ет. 5 без асансьор, цена на кв над 2100 Е https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15187182208855 … k=3igkt3&f1=1

Ето друг, пак на Венелин, 2 етаж, за 2500 е/кв
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15130648632336 … k=3igkt3&f1=1
Виж целия пост
# 4 829
То понеже в кварталите е една тишина, кристален въздух, паркоместа навсякъде, кофите изблизани до блясък... истината е, че 99% от София е шит и независимо от парите човек трябва да прави компромис с нещо.
Има места по кварталите, където наистина е много тихо и няма голям човекопоток. Последното е неизбежно за центъра, а за някои хора е много потискащо. За други сигурно е плюс.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия