Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За съня на бебето – моят опит

  • 13 487
  • 133
Здравейте, тук искам да споделя моят опит за това, което ми е помогнало при спането на бебето ми, както и неща, които съм чела и обсъждала с приятелки, с надеждата, че можете да намерите полезни неща, които да приложите с вашето бебе. Искам също да вметна, че моите впечатления са, че информацията по този въпрос в България донякъде се различава от това, което човек може да намери в някои англоезични държави, ние живеем в Австралия и донякъде това допринася за по-различните разбирания.

1. С уговорката разбира се, че всички бебета са различни и това, което работи за моето или вашето, може да не е въобще удачно за друго бебе, както и това, че бебетата, както и нас, възрастните, имат различни характери и темпераменти, така че човек просто трябва да приеме факта, че някои бебета са много по-активни от други и спят по-малко, или са много по-чувствителни и имат нужда от много повече внимание и ласки.

2. Може и да имате късмет да ви се падне бебе, което просто да заспива лесно и непробудно за дълги периоди от време от ранните месеци, но ако сте като мене, ще ви се наложи доста да люлеете, носите, пеете, шъшкате, повивате, ревете (и бебето и вие), ставате по 3,4,5 пъти на нощ да кърмите и т.н. Това, което ми помогна първите месеци е да разбера как всъщност спят бебетата – накратко казано, тяхният дълбок цикъл на спане (т.нар REM) е много по-кратък от при възрастните, докато лекият сън е основен и при всяко преминаване в нов цикъл на сън (на около 45 мин) те често се пробуждат и трудно заспиват отново. Особено в първите три месеца много от бебетата не могат сами да заспят (колкото и да им се спи), а имат нужда да ги приспите и колкото и да звучи странно, заспиването е умение, на което те трябва да се научат с времето.

3. Ние лично решихме, че няма да се опитваме да учим бебето ни да заспива първите 4 месеца, защото просто не мисля, че той беше готов за това, и нямахме съображения да не го разнасяме колкото се налага, да го кърмя за заспиване и т.н с притеснения, че ще го „разглезим” – това като понятие ми се струваше доста глупаво за толкова малко бебе. Нещото, което започнахме да правим от около 8-ата седмица и много ни помогна, е да установим редовен и ранен вечерен час за лягане (7 часа), който спазвахме всеки ден след един и същи „ритуал” за приспиване (къпане, 10-на минути носене, кърмене). Въпреки че дотогава Дани (синът ми) заспиваше в различни часове вечер (обикновено никога преди 9.30-10) само за няколко дни след като постоянствахме се нагоди и започна да заспива дори към 6.45. Това, че после си се будеше по еди колко си пъти нощем е съвсем друг въпрос!

4. В повечето случаи на около 4 месеца, а със сигурност на 6 месеца, бебетата са способни сами да заспиват и теоритично не е нужно да ги приспивате до безкрай, защото това е по-скоро навик за тях, отколкото необходимост както първите месеци. Ние лично решихме когато Дани беше на около 4 месеца и половина и вече ставаше нетърпимо нощното разнасяне, да го учим да заспива сам. Въоръжихме се с търпение и се примирихме с мисълта, че седмица поне няма да е лесно, и приехме следния подход:
След като го изкъпем, аз го кърмих, той започваше да заспива, както обикновено, но аз го държах буден като примерно го гъделичках по краката и му говорех (проблемът дотогава беше, че той заспиваше, но половин час след като го сложим да спи в леглото му се събуждаше и се почваше рев и дълги разнасяния), така че след храненето да е буден (но в сънено състояние), баща му го носеше 2-3 минути, колкото храната да улегне малко и да се уригне, след което го слагаше в леглото, затваряхме вратата (оставяхме малка лампа да свети) и излизахме. Първите няколко вечери се започваше неистов рев веднага, първата нощ продължи 1 час и 15 минути – нашата система на успокояване беше първо баща му влизаше след 5 минути (не аз, за да не ме свързва с кърменето) и му шъшкаше успокоително за малко, след което излизаше. Следащият път същото, но след 10 минути, после пак, но след 15 минути. Двете важни неща бяха да не го пипаме (това само щеше още повече да го навие) и да не стои човек при него повече от минута (идеята беше просто да види, че сме там и не сме изчезнали, а не да го успокояваме докато заспи). Трябваше да има постоянство, тъй като навиците се бяха градили месеци и Дани очевидно протестираше и затова ревеше, и колкото и да беше трудно да го слушаме, просто нямаше за нас друга опция, тъй като алтернативата на нон-стоп носене вече не се издържаше, а и трябваше да се научи, че и сам може да заспива. Първите 3-4 вечери бяха тежки, макар че започнахме да усещаме как периодите на плачене се скъсяват и самото плачене става по-скоро на хленчене, отколкото плачене, и след около седмица вече се стигна до около 5-10 минути хленчене и Дани сам си заспиваше. Няма да казвам това какъв благодат беше месец по-късно, когато отидохме на море и спяхме в хотел и не трябваше да се притесняваме за едночасов ревлив маратон, огласящ целия район!

5. След време това, че Дани се беше научил сам да заспива, спомогна и за дневното спане, тъй като често можехме просто да го сложим в легълцето му като видим, че му се проспива, и след известно хленчене пак си заспиваше.

6. Сега вече е на 10 месеца и забелязвам, че колкото по-добре спи през деня, толкова по-добре спи нощем – сиреч идеята да се измори максимално през деня и да стои до късно, че ще спи повече, хич не е вярна. Също така по-ранния час на лягане (за нас сега е Sunglasses е по-добър, отколкото по-късен. В България, както между другото и в повечето Европейски и Южноамерикански държави например, като цяло бебета се слагат да спят доста късно (към 10 често), докато например тук в Австралия биха те изгледали почти шокирано, ако кажеш подобно нещо. Естествено всеки си избира според тяхния режим, но от гледна точка на кое е по-здравословно за бебето, ранния час е много по-удачен, дори и да изглежда, че се съпротивлява.

7. Аз намирам (а и мои приятелки споделят същото), че когато бебето има постоянен режим на спане денем и нощем, заспиванията са много по-лесни и те спят по-дълго. Дани например по едно време се събуждаше в различен час всяка сутрин, в зависимост от това, колко пъти се е будил нощем и колко часа е будувал в 4 през ноща да си играе в леглото т.н – някои дни спеше до 8, други до 10, някой път 9... Съответно спането му през деня стана съвсем разпиляно, някой път спеше само по един път ранния следобед за два часа, друг път по два пъти като вторият път му се приспиваше късно следобед, но ако спеше примерно до след 4.30 вечерта нямаше да му се приспи за обичайното време за лягане. Затова започнах всяка сутрин да го будя в един и същи час, независимо колко е спал и будувал през нощта, или колко на мен ми се доспиваше още час-два след подобни нощи и ме болеше сърцето да събудя заспало бебе. Само за няколко дена, обаче, сънят му така съвсем се регулира денем и започна да му се приспива по едно и също време два пъти на ден, а вечер до към 7.30 търка очи и е готов за сън. Двете неща, които съм забелязала също, че оказват влияние, са това да не спи поне 3.5 часа преди вечерния сън, иначе просто не му се приспива нощем (например ние го слагаме към 7.30-7.45 да спи и не го оставям да спи следобеден сън след 4 часа, ако спи просто го събуждам, дори и да е спал само 20-ина минути), и го слагам да легне денем още щом усетя ранни сигнали, че му се доспива, вместо да чакам да започне да хленчи кисело от умора.

Ами това са моите впечатления и опит, доста дълго стана, но то това си е тема за цяла книга! Дано някой да извади нещо полезно от това  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Хубаво е, че споделяш опит  Hug Предполагам ще е полезно за някои майки.. и бебета Simple Smile
За съжаление или не при моите това няма как да се случи.
Ще напиша и моя опит Simple Smile Който е общо взето обратното  Crazy

1. Абсурд да оставя бебето да реве дори минута - 75 минути - в никакъв случай даже не мога да си го помисля. А цяла седмица всяка нощ да слушам как се дере (без значение каузата) - аз лично не мога да го понеса, без значение какво ще ми коства. Баща му е на същото мнение, макар че той понася до 2-3 минути да помрънка (не да плаче, да мрънка).

2. Ако слагам беба да спи в 6-7 вечерта, означава, че баща й ще я вижда само събота и неделя - защото той тогава се прибира. Никак не го намирам за подходящо Simple Smile Батко й също трябва да го изолирам някъде, че да не й пречи да спи  newsm78 Вечер им е най-забавното време - къпят се, играят заедно...

3. Не си представям бебето ми да спи в другата стая и да съм совалка по цяла нощ  Rolling Eyes - спи до мен на спалнята и я гушвам/кърмя в момента, в който се размърда, без да се налага да се разбужда/разплаква и да я приспивам после наново (докато я чуя/отида до стаята или леглото й).

4. Не ме притеснява изобщо да я приспивам на ръце - напротив, става ми тъжно дори като знам, че ще е година-две само.. и после ще е голямо човече и няма да се гушка така в мен..

5. Дневния сън също няма как да е по едно време (макар че тя общо взето спазва някакви часове приблизително), защото през деня правим различни неща, понякога по различно време и няма как да е изморена еднакво, че да спи еднакво всеки ден.

6. Предпочитам да поспя до нея още час-два, когато имам възможност, а това е рядко, вместо зорлен да я будя рано, че да си влиза в графика за деня след това  Rolling Eyes

Не обичам такива роботизирани режими за спане/ядене и нямам намерение да я дресирам по този начин  Confused Като й се спи/яде много добре си показва. 
А да я приспивам по-рано, ако не й се спи достатъчно - или дремва 15-30 мин. и после се пули, или се приспиваме с часове.. Предпочитам да си играем, докато се измори наистина Simple Smile

Съжалявам, но не приемам бебето като част от интериора, която не трябва да ми пречи/смущава ежедневието. И не ми е проблем да се водя по нея, а не аз да й налагам какво кога да прави.

Пак казвам - това е МОЕТО мнение.
Виж целия пост
# 2
Понеже и на мен спането и изобщо приспиването винаги са ми били болна тема......
От прочетеното недоумявам какъв е смисъла до 4-ия месец да свикваш бебето на ръце,а после да се мъчиш да го отучваш и то с рев.....първоначално!Твоето е свикнало да заспива само,но моето както беше свикнало да заспива на ръце единственото,което постигнах в по-добра насока е,че започна да заспива като легна до него и го галя по главичката......сега вече постоянно е при мен и нощем като се разбуди по същия начин приспивам!Но още си има остатъчни навици и през нощта има и случаи на неистов рев,които пак завършват с носене на ръце,а вече е на година и половина.....т.е. не се е отказал напълно от носенето и при моето дете това,което съветваш не работи....Един,единствен път е заспивал сам в стаята,без мрънкане като беше на 6 месеца и толкова.....
През деня спи от 14 до 16ч ВИНАГИ,тогава му се доспива просто,понеже сутрин до 8:30ч е станал вече....И въпреки постоянството в часовете нощем пак си се буди,понякога и се носим.....не помня да е спал непробудно скоро Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3

Съжалявам, но не приемам бебето като част от интериора, която не трябва да ми пречи/смущава ежедневието. И не ми е проблем да се водя по нея, а не аз да й налагам какво кога да прави.


Възхищавам ти се за зрелостта! Hug

Дано повече майки прочетат това, което си написала и се замислят как отглеждат децата си.

Аз лично съжалявам не е имало къде да прочета подобно мнение.

Сигурна съм, че ще се радваш на на спокойни и уверени деца, защото ще растат  сигурни, че са обичани.  Hug
Виж целия пост
# 4

Съжалявам, но не приемам бебето като част от интериора, която не трябва да ми пречи/смущава ежедневието. И не ми е проблем да се водя по нея, а не аз да й налагам какво кога да прави.


Възхищавам ти се за зрелостта! Hug

Дано повече майки прочетат това, което си написала и се замислят как отглеждат децата си.

Аз лично съжалявам не е имало къде да прочета подобно мнение.

Сигурна съм, че ще се радваш на на спокойни и уверени деца, защото ще растат  сигурни, че са обичани.  Hug
Прощавайте, но на базата на кое решавате, че третирам бебето си като интериор - на това, че го уча да спи?? Хмм... Аз това го правя, за да може детето ми да се чувства по-добре, тъй като всички знаем как е едно недоспано бебе денем, да не говорим нощем – казват сънят бил полезен, за малките деца дори повече. Аз нямам проблем бебето ми и цял ден да не спи (защото ми е приятно да прекарвам времето си с него и далеч не държа да ми доукрасява интериора – това как може някой да го каже като извод без да има най-бегло понятие от живота ни?!), ама то има (прекарала съм и дни с по 30 минути сън за него общо), за нощите да не говорим. Носенето също не ми беше проблем докато не мина 8 кила и след това повече от десетина минути нито аз, нито мъжа ми много издържахме, да не говорим, че от един момент нататък и с носене, и без носене, той си ревеше, така че полза голяма, няма.
Това за роботите и вкарването в режим също не го приемам за себе си, защото девет месеца бебето си спеше, както дойде, но в един момент си дадох сметка за връзката между дневното и нощното спане и единственото, което промених беше, да го будя сутрин по едно и също време – оттам денем режимът сам си се подреди. За мен 8 сутринта не е особено ранен час и не виждам проблем за будене, при положение, че е легнал преди 12 часа – ако на това му викате роботизиране ех! А денем е ясно, че всички имаме разни неща за правене, то те бебетата спят и в кола, и в колички, така че това, че то си има някакви постоянни часове на спане не променя толкова плановете, пък никой не заставя бебето да спи по час (то това как ли и би станало??), то така или иначе започна да си спи по едно и също време всеки ден.
Колкото до въпроса какъв е смисълът да учиш бебето на ръце първоначално, а после да го отучваш, това, което се опитах да кажа е, че първите месеци си го носихме без да се притесняваме, че го научаваме на каквото и да е, защото просто смятахме, че е нормално едно бебе на тази възраст да иска да бъде носено и сме откликвали на нуждата му. Чак след определена възраст преценихме, че е достатъчно голям да го научим, че и сам може да заспива, без ние да го носим – и в нашият случай се оказахме прави. 
Виж целия пост
# 5
Livia Aus ,много хубаво,че при вас е проработило и сте успели да го научите.....Браво!Аз не успях....Както казах-на 6 месеца реших уж да го уча и бях готова за малко хленчене и рев,но се случи само един път да заспи сам.....следващите пъти плачеше,а аз не можех да се тормозя и да слушам как реве и до 10-ия месец го приспивах на ръце!После другата тактика проработи и до днес сме така,но това носене нощем понякога най ми тежи.....То 11 кила не се носят лесно...и като се отпусне съвсем ooooh!
Виж целия пост
# 6
Iani87, напълно те разбирам, според мен всеки родител сам си усеща кое може да проработи при детето му, и кое просто няма да мине – ние затова преценихме, че въпреки че плаче при заспиването, то е от инат, а не от нещо друго и затова проявихме упорство в тази насока и по този начин. Други методи пък при нас не проработиха, аз например също исках и се опитах да го успокоявам и приспивам като го галя и лежа до него, но това всеки път имаше обратния ефект, че той се разбуждаше, разиграваше (макар че беше много сънен) и просто не можеше „да изключи”. А от към седем месеца нататък, съвсем пък това не ставаше, като започна и да става по-подвижен и активен...  Напълно ти съчувствам за носене толкова време, тежко е (в буквалния смисъл!), но щом поне сте намерили алтернатива... Аз отсега се чудя как ще го караме, като започне да си излиза сам от кошарата, да не говорим, че се опитвам и нощните кърмения да ги намаля само на едно... ама то едно нещо като се нареди, други нови изникват, но все си ги обичаме  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Съгласна съм с теб във всяко едно отношение.Смятам и аз да опитам този метод,защото  след 4 месеца  ровене и четене се убедих в едно,Докато не се научи бебето да заспива само ще се буди на всеки 45 минути просто защото при преминаване от един цикъл в друг се буди и не знае как да заспи отново. Предпочитам да ревем 1 седмица отколкото месеци,защото от 4 месеца се носим и се приспиваме на всеки 45 минути буквално и повярвайте не се издържа нито психически нито физически.А малката е постоянно кисела защото и се спи.Дано да успея и аз като теб за най-кратко време.

[/quote]
Виж целия пост
# 8
Включвам се в темата, тъй като този проблем е актуален и при нас. При нас се получи "разглезване", ако може да се нарече така. Бебето е на 4 месеца в момента и до третия си беше самостоятелен. Заспиваше си сам от началото, без значение ден или вечер и през нощта ставаше само за ядене. Заспиваше и спеше спокоен, като часът му за лягане е 21:30-22 ч.Но от около месец насам това бебе вечер заспива само на гърда или друскайки го на ръце. Следобед и около обяд плаче и се дере докато не го сложа в слинг. Качи ли се там заспива до петата-шестата минута. Вечер се редуваме с баща му (ако се прибере рано) кой да го приспива. На мен ми пречи това, защото е почти 10 кг и ме боли кръста, не мога да го разнасям по 2 часа.

А защо "разглезване" - от около 3тия месец два пъти седмично го гледат някоя от бабите му. И двете го гушкат и го разхождат из апартамента на ръце и го приспиват така. Като че ли от тогава видя, че има и друг начин освен сам в леглото/шезлонга и започва и през другото време да иска така.

Livia Aus , опитахме за два дни това с приспиването, но не се получи. По час и половина - два си реве и се набира все повече и повече. За повече на нас не ни дава сърце да го оставим.

Реших да видя във форумите какъв опит имат другите и попаднах на темата. Ако повече хора споделят идеи ще е чудесно, дано нещо сработи при нас Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Здравейте Fanifarm и Въздухарка, понеже и на двете бебетата са ви на 4 месеца, дали пък го няма и елемента на това, което наричат „регресията на спането при четиримесечните бебета” – можете да напишете на Google “4 months baby sleep regression . Общо взето идеята е, че на тази възраст начинът на спане на бебетата започва повече да прилича на този на възрастните и именно защото вече по-бавно навлизат в дълбоката фаза на съня (за разликата откато са новородени, когато за минута може да заспят) и ако се събудят преди това (примерно люлеете ги половин час, те заспят и след 15 минути пак се събудят и се почне рев отново, понеже в момента на преминаване между лекия и дълбокия сън не могат сами) се започва цялата процедура отново, че и по-зле...Ето и някои линкове:

http://violet-sleepbabysleep.blogspot.com.au/2012/08/sleep-regression.html

http://naturalfamilytoday.com/parenting/sleep-regressions-what-t … e-and-what-to-do/

https://www.babysleepsite.com/how-we-sleep/4-month-old-sleep-regression/

При нас определено това беше така, тъй като до преди това беби си беше свикнал да заспива по един начин и дори и да се събудеше малко след това, лесно пак заспиваше, но изведнъж около четири месеца и половина се видяхме в чудо, общо взето се почнаха вечерите от първите дни. На мен ми помогна поне да знам, че това си е естествен период, свързан с узряването на мозъка им, и че с времето ще отмине, та просто се въоръжихме с търпение. А и в един момент преценихме, че вече има и голям елемент на навик, а не просто нужда, и тогава решихме да почваме с отвикването от ръце. Преди това на два пъти бяхме полу-пробвали след наистина тежки вечери, но явно не е бил назрял момента нито за нас, нито за бебето. Когато вече твърдо решихме, си казахме, че наистина трябва постоянство, иначе полза никаква ако една вечер правим едно, а другата друго и взаимно се подкрепяхме. Предполагам и това, което най-много ми помогна емоционално тогава, тъй като наистина е тежко да слушаш бебето ти как плаче, беше знанието, че и в стаята да сме, и да го носим, той пак си ревеше, и можеше и това да си го прави час (в ранните месеци рекорда ни беше почти 6 часа рев, когато бебето ни не е слизал от ръцете ни!) и ча всъщност с носенето не му помагаме да спи по-добре, ако пак че се буди на час-два.

Въздухарка, конкретно по въпроса с бабите и носенето, наистина съчувствам – трудно е, но може би наистина да говорите с тях с мъжа ти и просто да им обясните, че така всъщност не помагат нито на вас, нито на бебето, колкото и да са им добри намеренията. И дори, ако смятате, че и разговор няма да ги убеди и пак ще си карат по старому, откажете помощта им за 2-3 седмици, докато пробвате да промените нещата...

Последно, ето няколко линка тук за статии от австралийски сайтове, тук винаги съм намирала полезна информация. Извинявам се предварително, ако не четете на английски, аз просто съм намирала полезна информация винаги по чуждестранни сайтове, а не на български, затова това знам.  Интересно е и колко по-различни съвети и мнения дават жените в местния популярен майчински форум по отношение на спането (да не говоря за разликата в тона на писане, тук сякаш отсъства вечната увереност, че всеки е най-прав и знае най-добре, така типична за българските изказвания, както и почти агресивното даване на негативни оценки и генерални обобщения у нас!)

http://www.essentialbaby.com.au/forums/index.php?s=7e4233f86706d … amp;showforum=232

http://www.essentialbaby.com.au/baby/caring-for-baby/early-bedti … 0080506-2bip.html

http://raisingchildren.net.au/articles/what_causes_waking_and_se … ing_problems.html

http://www.babycenter.com.au/baby/sleep/habitsbyage3to6months/
Виж целия пост
# 10
Хубаво е, че споделяш опит  Hug Предполагам ще е полезно за някои майки.. и бебета Simple Smile
За съжаление или не при моите това няма как да се случи.
Ще напиша и моя опит Simple Smile Който е общо взето обратното  Crazy
...
Пак казвам - това е МОЕТО мнение.

И моето също.
Виж целия пост
# 11
Имахме проблеми в началото със съня-не сме я приспивали на ръце,нито сме я люшкали до откат,но ставаше по3-4 пъти на нощ за мляко.Откакто я преместихме на 6мес. в отделна стая,нямаме никакви проблеми-започна да спи по цяла нощ. Simple Smile Иначе и аз спазвам правилото да не я слагам да спи след 16ч.Ако е заспала преди това,няма проблеми-така или иначе се буди малко след това. Peace През деня я слагаме да спи при най-малки признаци на умора.Има си режим и ляга горе долу в едни и същи часове.Откакто тръгна на ясла,режимът стана още по-точен. Simple Smile
Виж целия пост
# 12
  hahaha       "бебето като част от интериора". Не спирам да се дивя на някои майки, който в желанието си да оправдаят собствения мързел да въведат режим да детето, откровено обиждат тези, които имат търпението да го направят. Много ми е интересно детето ви като тръгне на детска градина или училище, кой точно ще се въобразява с неговите желания - кога му се прияло, кога му се приспало. Или още 30 деца ще се нагодят към него  ooooh! Не правите услуга на децата си като не ги учите на режим и дисциплина.
Ливиа, интересно е написаното от теб. Малко крайно ми се вижда това с рева от час и 15 мин. На мен ми се къса сърцето да го слушам да реве и 10 мин. Но определено ми е полезно да чуя чуждия опит и да помисля какво мога да взема за себе си при възпитанието на сина ми.
Виж целия пост
# 13
  hahaha       "бебето като част от интериора". Не спирам да се дивя на някои майки, който в желанието си да оправдаят собствения мързел да въведат режим да детето, откровено обиждат тези, които имат търпението да го направят. Много ми е интересно детето ви като тръгне на детска градина или училище, кой точно ще се въобразява с неговите желания - кога му се прияло, кога му се приспало. Или още 30 деца ще се нагодят към него  ooooh! Не правите услуга на децата си като не ги учите на режим и дисциплина.
Понеже е мой "цитата" да си отговоря Simple Smile
Бройлерния метод в яслите и градините никак не го долюбвам, затова ще направя всичко възможно и дъщеря ми да пребивава възможно най-малко там.
Синът ми не е ходил на ясла, на градина само 1 и 2 група и тръгна на училище. Не спеше на обед от 2 годишен и му беше ужасно да лежи 2-3 часа в леглото, защото така трябвало. Или защото им е по-лесно на госпожите да не правят нищо след обед, вместо да се занимават тихо с няколкото деца, които не искаха и не спяха (не беше само моето дете).
Но пък така трябвало.. да се спи.

Сега ходи на училище и си става съвсем спокойно сутрин в 7, както и ляга до 21 вечер. Но много добре знае защо го прави и го прави с разбиране.
А сънят и навиците на голямото дете не като да дресираш бебе да реве по 2 часа, защото на майка му не й се занимава да го приспива. Не  виждам кой мързел се оправдава в случая  Crazy След като имам търпението да си гушкам бебето докато заспи, ако трябва и час, а не да я слушам да реве "за нейно добро"  Tired

А и децата толкова се променят като растат и минават през всякакви периоди, че както й е "научено" да заспива кротко й спокойно, след 2 месеца може да стане точно обратното...
Виж целия пост
# 14
Откровено казано,и аз намирам първия ти пост за заядлив.Това за рева аз го тълкувам,че бебето си е плакало,но не са могли да направят нищо,което всички добре знаем,че е така понякога.
Не смятам,че налагането на режим е нещо лошо,напротив-децата се нуждаят от такъв,за да добият сигурност. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия