Рецепта за мусака

  • 9 059
  • 15
 Здравейте , трябва да направя най-вкусната мусака на света,а незнам как.Помогнете ми,моля
Виж целия пост
# 1
Може да опиташ с рецептата на свекърва ми, вместо картофи да наредиш от дългите тръбести макарони, според мен става много красива така.
Виж целия пост
# 2
Ето ти моята рецепта.......Сега обаче (след като си прегледах рецептата наново видях,че не съм сложила снимка.....  ooooh! ....Ще се поправя следващият път)....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415187.msg13078017#msg13078017
Виж целия пост
# 3
Аз като по- мързелива само да добавя към майсторлъка на Мастера  kiss
че всичко правя в тавата, в която ще се готви  Embarassed Заливка не правя- никой не я яде...
Към всичко описано  тури и кимион малко- няма да съжаляваш!
Виж целия пост
# 4
  Вкусна мусака става с опит, не само с рецепти!Дано да успееш.
Виж целия пост
# 5
Ето я и моята рецепта за мусака с вкусна и лесна заливка.

Виж целия пост
# 6
За мен по-вкусна от редена мусака няма със заливка от кисео мляко. На нея се учих и стана от първия път, та до ден днешен  Crazy И мъжа ми омагьосах с нея, абе мани, мани. Само че като тънкост - режа картофите на колеца и ги запържвам за малко, колкото да се "бланшират", за няколко минутки и после редя  Peace Мисля, че това ми е "тайната"  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Много благодаря на всички,Мусаката стана чудесна.Ще върна жеста:)
Виж целия пост
# 8
За мен по-вкусна от редена мусака няма със заливка от кисео мляко. На нея се учих и стана от първия път, та до ден днешен  Crazy И мъжа ми омагьосах с нея, абе мани, мани. Само че като тънкост - режа картофите на колеца и ги запържвам за малко, колкото да се "бланшират", за няколко минутки и после редя  Peace Мисля, че това ми е "тайната"  Simple Smile
Сподели рецептата  Hug
Виж целия пост
# 9
аз пък освен лук, картофи, домати, кайма,  подправки/риган задължително/  и заливка, прибавям моркови и задължително патладжан. Peace
Виж целия пост
# 10
За мен по-вкусна от редена мусака няма със заливка от кисео мляко. На нея се учих и стана от първия път, та до ден днешен  Crazy И мъжа ми омагьосах с нея, абе мани, мани. Само че като тънкост - режа картофите на колеца и ги запържвам за малко, колкото да се "бланшират", за няколко минутки и после редя  Peace Мисля, че това ми е "тайната"  Simple Smile
Сподели рецептата  Hug

 Peace

Според мен рецептата не е кой знае каква, разликата идва от запържването на картофите  Wink Но все пак:

- Около 500 гр, кайма (ползвам смес свинска:телешка)
- По-големи картофи, може би около 8-9, да ми стигнат за 2 плътно наредени реда
- Лук
- Моркови
- 2-3 супени лъжици лютеница
- Сол, черен пипер, вегета, риган... с каквито подправки обичате  Wink

и за заливката: правя я ето така като ползвам кисело мляко, каквото и да е (не както пише, по-сладникаво), ние предпочитаме да е с кисело мляко, въпрос на вкус.

Режа картофите на кръгчета и ги запържвам за кратко, да направят лека коричка - за 2-3 минути, става много бързо във фритюрник, в нас нямаме и е малко по-бавно, но все пак не ги пържа до готовност, та е поносимо  Wink Редиш ги на дъното на тавата като там, където има дупки, слагаш друг картоф, да е плътно и ги посоляваш малко, може и черен пипер да сложиш. После приготвяш плънката с останалите продукти. Аз не приготвям плънката до пълна готовност, нали все пак се пече после  Wink И я разпределяш равномерно върху наредените картофи. Отгоре нареждаш другите картофи, ако тук не ти стигне да запълниш всички дупчици не е фатално, ако остане - супер. Посолявам пак малко, заливам с малко вода (1 чаена чаша, например) и пека на 200 градуса горе-долу, но за време не знам - като се изпари водата и се зачервят картофите. Като я видиш че започва да става готова, правиш заливката, слагаш и нея и допичаш до зачервяване. Ако обичаш може и с малко накълцан магданоз да я сервираш  Peace

За мен това е най-хубавата мусака, аз другата - класическата, не я долюбвам много. Но тази е високо оценена вече от опитали я  Mr. Green. Успех ще се радвам да напишеш дали ви е допаднала  Peace


Виж целия пост
# 11
Мерси, treisy.  Peace Малко е подобна на моята, само че аз пека на много мънички кубчета и ги пека предварително във фурната с вода+олио, червен пипер, черен и сол... После обърквам със задушената плънка и ползвам същата заливка. Но утре ще пробвам и твоят вариант.  Grinning
Виж целия пост
# 12
Моята я правя като на TheNMaster, по тези указания, само бешамела ми е различен :
http://ilrai.blogspot.gr/2011/07/blog-post_17.html  
Открих, че мусаката става по-лека за стомаха(и по мое мнение по-вкусна) като прибавя и нарязани на кубчета тиквички и смеся  каймата със смлян патлажан.     Peace  
Добра алтернатива на мусаката е овчарският пай.
Пастициото(Макарони на Фурна с Кайма) е добро, но доста тежко ястие.
Виж целия пост
# 13
Пробвайте и варианти  да замените картофите с ориз ; и /или булгур ; и/или кус кус
Виж целия пост
# 14
treisy, мусакичката стана У-Н-И-К-А-Л-Н-А!!! Правих няколко пъти и ни е фаворит  Heart Eyes Хиляди благодарности  Hug Дебна те за чийзкейка, да знаеш  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия