КАТМИ

  • 4 732
  • 11
привет на всички как беше точно рецептата за катми, ако някой знае да каже
Виж целия пост
# 1
Баба ми ги правеше така:
Брашно, мая ,сол, вода (хладка )
Грамажите зависят от това за колко хара ще правиш.
 Да речем на 1кг брашно, 1кубче мая ,1с.л. сол и малко захар.
Розбърква се всичко, малко по гъсто от сместа за палачинки.
Оставя се да втаса или да удвои обема си.
Пекът се в сач или аз ги правя в тефлонов тиган като лeко се намазва с масло с четка или марличка.
След изваждане всяка катма се намазва с масло.Ядат се топли.
Ами това е.
Дано да съм била полезна.
Виж целия пост
# 2
И ако се сложи и малко прясно мляко, стават на голеееми дупки. Което ще рече че са станали хубави. Grinning  Wink
Виж целия пост
# 3
дърпам темата защото и аз се интересувам от катмите и по точно ме интересува ако може някакви точни пропорции и грамажи
Точно тези с дупките и млякото ако някой ги знае пък още по добре
Виж целия пост
# 4
Моята баба мажеше сача с жълтък от яйце иначе рецептата е същата.
Виж целия пост
# 5
Баба слагаше и яйца.
Моята тракийска рецепта: в купичка слагам 1 ч.л. захар, кубчето мая и добавям 1 ч.ч. марна /нито студена, нито гореща/ вода и оставям да втаса. В дълбока купа разбивам 2 яйца с 1/2 ч.л. сол, добавям втасалата мая и започвам да прибавям брашното и още топла вода /около 1 л/. Количеството брашно е колкото да стане гъсто като боза. Оставям отново да втаса. Когато се появят мехурчета на повърхността и удвои обема си, значи е готово за печене. Пека на добре загрят САЧ. Тефлонови тигани др. подобни са ЕРЕС за мене. Готовите катми мажа с масло. Ако ти останат за другия ден, пак тракийски пиниз: слагат се катмите в дълбока тава исе заливат с топло прясно мляко. Оставят се да поемат и после се режат като торта.
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Karmen_mery
Моята баба мажеше сача с жълтък от яйце иначе рецептата е същата.

Това, с какво ще се намаже сачът зависи от това с какво е "опален". Чисто новият сач се загрява на котлона и започва да се маже с мазнина и други тайни мазила. Когато спре да поема глината повече, значи сача е готов за по-нататъшна употреба. Моя сач също го мажа с жълтък разбит с малко вода. Аз съм на 35 години, а той е поне на 40. Grinning
Виж целия пост
# 7
Аз правя катми така:

3 яйца
250 гр баршно
чаша кисело мляко
по чаена лъжичка сол, сода бикарбонат, захар
газирана вода, толкова, че да стане малко по-гъсто от боза

Пържат се в тиган от тефлон без никаква мазнина, обръщат се щом катмата стане на дупки. Като се извадят веднага се намазват с масло и се похлупват.
Виж целия пост
# 8
Ако знаете от кога си търся рецепта за катми. Едно време баба ми ми правеше и много обичах да си ги хапвам с топено масло и захар. Но тогава бях малка и така и не запомних рецептата. Сега ще се пробва, да видя какво ще стане.
А как може да се ползва сач без огън? направо на котлона ли се слага? Или те самите представляват нещо като котлон?
Виж целия пост
# 9
И аз ще напрвя катмички тези дни. Имам само един въпрос и моля ви не се смейте...Какво е САЧ??? Идея си нямам Embarassed  Embarassed  Embarassed
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Stun
А как може да се ползва сач без огън? направо на котлона ли се слага? Или те самите представляват нещо като котлон?

Върху котлона няма никакъв проблем.
Цитат на: Lilly
И аз ще напрвя катмички тези дни. Имам само един въпрос и моля ви не се смейте...Какво е САЧ??? Идея си нямам

Сачът е глинен разлат съд. С кръгла форма, като тавичка, но с много нисък ръб. Моите са много стари и ги пазя като очите си, но скоро ходихме в Бачково и там на пазара до манастира видях че продават. Има и чугунени, които се мажат с олио преди изпичането на всяка катма.
Виж целия пост
# 11
Благодаря за пояснението. Сега като се замисля  Thinking май съм чувала тази дума, но сама нямаше да сетя... Embarassed  Embarassed  Embarassed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия