Как да увеличим количеството кърма?


Като начало нека разберем от какво зависи появата на кърмата и нейното отделяне от млечните жлези.

С “производството” на кърма се занимава хормонът пролактин, чието образуване зависи от сукателната активност. Той кара клетките на млечните жлези да я изработват. Детето започва да суче и след няколко минути количеството пролактин започва да се увеличава. (Всички имат хормона пролактин, даже мъжете, но в малки количества). Ние, жените, сме така устроени, че пролактинът се образува основно от около 3 до около 8 сутринта (при сукане). Пролактинът, който се появява минути след началото на кърменето, “образува” млякото само няколко часа след непосредственото си изработване. С други думи, кърмейки бебето сега, изразходваме млякото, образувано от предходно изработения пролактин, и изработваме пролактин за следващите хранения. Пълноценното стимулиране на гърдите за достатъчно производство на пролактин е възможно само тогава, когато детето държи зърното правилно. Излиза, че количеството кърма зависи от три неща: правилно положение, честота на кърменията и нощни кърмения.

Отделянето на кърмата зависи от действието на друг хормон - окситоцина. То се проявява обикновено няколко секунди след началото на кърменето и се изразява в съкращаване на клетките на гладката мускулатура около делчетата на млечната жлеза, което води до “изстискване” на събраната в тях кърма и придвижването й по каналите. Изтичането на кърмата в отговор на сукането на детето се казва рефлекс на окситоцина и жените често го усещат като набъбване на гърдите, майките го наричат “прилив” на кърмата. Действието на хормона много зависи от емоционалното състояние на жената. За изработката на окситоцин допринася не само сукането, но и гледката, мирисът, характерното сумтене, даже мисълта за огладнялото дете. Той може да започне да се изработва непосредствено преди кърменето, и майката го забелязва по усещането за напълване на гърдите или за изтичането на кърмата. Изтичането на кърма от другата гърда при кърмене също е резултат от действието на окситоцина. С други думи, окситоцинът се изработва преди и по време на кърменето и “работи” точно в момента на изработването, веднага. Ако майката е изплашена, силно изморена, не може да се отпусне по време на кърменето, то окситоцинът няма да се образува в нужните количества и никой не може да накара мускулните клетки около алвеолите на жлезата да се съкратят и да помогнат на кърмата да изтече в каналите. Нито детето, нито помпичката ще могат да го извлекат оттам, и майката ще каже, че “от нерви” й е спряла кърмата... Това значи, че на кърмачката са нужни спокойствие, увереност в силите си, спокойна обстановка по време на кърмене, възможност да превключи и да се отпусне преди да вземе детето, за да бъде лактацията пълноценна.

Лактацията може да се увеличи само като се увеличи производството на съответните хормони. Влияние на изработването на пролактина ще оказва правилното захващане на зърното, честотата на кърменията и наличието на нощни кърмения. Емоционалното състояние на жената ще влияе на изработването на окситоцин.

Сред кърмещите майки са много популярни разнообразни рецепти за лактогонни напитки, те наистина оказват някакъв ефект, особено ако майката, започвайки да ги пие, увеличи и броя кърмения от 6 на 8 например, и е твърдо уверена, че това средство ще й помогне. Въобще всяка майка, спазваща елементарните правила за успешно кърмене, е в състояние да кърми детето колкото иска, без дори веднъж да изпие някое специално средство “за повече кърма” и без да прави никакви специални процедури. Повечето лактогонни смеси имат не толкова лечебен, колкото психологически ефект (доказано с изследвания на Световната здравна организация). При това, на някои майки помагат най-вкусните средства (значи тези, които предизвикват у тях прилив на положителни емоции, следователно повишават производството на окситоцин, тоест самото оттичане на кърмата, а не нейното количество), на други – само тези, за чието приготвяне е необходимо доста да се потрудят, например, да се счукат и стрият орехи, да се залеят с вряло мляко, дълго да киснат, да се взимат топли и т.г. (значи майката получава удовлетворение от свършената трудоемка работа - стимулира пак окситоцина), и накрая, има майки, на които помагат изключително неприятни на вкус рецепти (един вид “ето как се мъча само и само да има кърма, каква съм героиня”, самооценката се повишава, удовлетворението е огромно, отново се стимулира окситоцинът!)

Разбира се, ако майката има много свободно време и прави всичко, което е необходимо, за детето си, всяка витаминозна или лактогонна напитка няма да й навреди – нека се забавлява! Но ако майката кърми 6 пъти в денонощието, не кърми през нощта, детето смуче залъгалка и пие чай и вода, то нито “Лактовит", нито отвара от коприва, нито “Апилак”, нито сметана с ким или каквото и да е друго няма да могат да предизвикат стабилна лактация.

Има по-силни билкови смеси, оказващи влияние на хормоналната система и те могат да предизвикат известно увеличаване на количеството кърма, но трябва да се пият постоянно и с времето към тях се развива привикване. Някои лекари назначават на кърмещите майки с цел увеличаване на кърмата лекарства, които имат като страничен ефект увеличаване на количествата пролактин. Излишният пролактин е сериозно хормонално нарушение. Даже ако майката е съгласна на това, не трябва да се практикува дълго. Стабилна лактация все пак не се получава.

Какво трябва да се направи, ако кърмата въпреки това намалява?

Преди всичко, да се опитате да определите така ли е наистина или няма смисъл да си усложнявате живота. По оценки на специалистите (цифрите са взети от статистическия отчет на Московската група за поддръжка на кърменето) само при 3% от жените, подозиращи проблеми с лактацията, се наблюдава действителен недостиг на кърма, заради който трябва да се обърнат към компетентен специалист по лактация. В 55% от случите става дума за временен недостиг на кърма заради неправилно организирано кърмене и помощ може да им окаже всеки консултант по кърмене. А в 42% от случаите се констатира лъжлив недостиг на кърма, тоест тя всъщност стига, просто майката от недостатъчно опит си е “измислила” проблем, с който героично се “справя”.

Нека видим в каква последователност и какви грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма, ако имате съмнения.

1. В правилно положение ли суче детето ви? Една от най-честите причини за недостиг на кърмата е безболезненият вариант на неправилното положение, когато майката, без да дава на бебето залъгалки и шишета, кърми при поискване, уверена е, че детето захапва гърдата правилно, защото не й причинява неудобства, а всъщност детето захапва лошо зърното и гърдата не получава добра стимулация. Въпреки честото и нощното кърмене кърмата не стига.

2. Смуче ли детето ви залъгалка? Ако смуче, възможно е да имате така нареченото “биберонено” сукане. Детето взима гърдата не съвсем правилно и не я стимулира достатъчно. Освен това, ако детето смуче биберон, то по-рядко се кърми.

3. Давате ли на детето си вода или чай “срещу колики”?
Ако давате, кърмата не стига поне с толкова, колкото друга течност изпива детето. Ако детето ви пие например 150 мл чай, това означава 150 мл кърма по-малко.

4. Давате ли на детето някакви лекарствени препарати (или смеси) в количество по-голямо от 10 мл на ден? Някои майки по лекарски съвет дават 1-2 пъти на ден “лечебна” смес срещу дисбактериоза или лактазна недостатъчност. Обикновено е необходимо тя да се дава не по-малко от 10 дни в количество от 50 мл до 100 мл. Това също намалява количеството кърма, което детето изсуква.

Преди да решавате проблема с лактацията, бъдете наясно с тези проблеми. Може би на детето не му стигат точно тези 50-100 гр., които прекрасно се изработват сами, ако престанете да му давате допълнения към храната. Това е възможно без особено изменение на режима и т.н.

Ако детето е свикнало да се успокоява със залъгалка или шише с чай, ще му трябва време да отвикне. Тук е много важна увереността на майката в правилността на действията й. Ако майката твърдо е решила, че детето няма да смуче нищо повече, то се съгласява с нея бързо. Докато то забравя за биберона и периодично вдига скандали, трябва да се придържате към следната тактика: ако в момента, когато предлагате гърдата, то прави две-три сукателни движения, после изплюва зърното и започва да плаче, не трябва да се опитвате да му запушите устата с гърдата (отначало детето чака обичайното шише с чай). Гърдата трябва да се скрие, детето да се успокои и да му се предложи кърмене отново, когато е спокойно.
За да изясните дали детето правилно захапва и суче от гърдата, е необходима консултация със специалист - консултант по кърмене. Ако такъв няма, намерете и помолете за съвет майка, която кърми, никога не е имала проблеми със зърната, следи за качеството на кърменето, няма проблеми с количеството кърма, желателно е да не кърми първо дете.

Това не ви касае или сте се справили с проблема, но съмненията за количеството кърма са останали?

Тогава пребройте колко пъти на денонощие пишка детето.
Свалете му памперса и започнете да броите. Резултатът ще бъде достоверен, ако то не получава никаква друга течност освен кърма. Ако му давате чай или вода, такъв експеримент няма смисъл. Здраво дете на възраст над 7 дни, което е на естествено хранене, трябва да уринира повече от 6-8 пъти в денонощие, обикновено 12 и повече пъти в денонощие. Минималното допустимо количество уринирания е 6-8 пъти в денонощие. Ако в продължение на няколко дни то пишка 6 и по-малко пъти в денонощие, му трябва дохранване, а на майката й трябват спешни мерки за увеличаване на количествата кърма – обърнете се към най- близкия специалист по лактация. Ако уринира 6-8 пъти в денонощие, дохранване не му трябва, но е възможно кърмата с малко да не достига и лактацията на майката да има нужда от стимулиране.

Детето пишка повече от 8 пъти в денонощие, но съмненията ви остават?

Тогава се опитайте да прецените колко наддава седмично (разделете наддаденото за месеца на броя седмици). Минималното увеличаване на теглото е 125 гр. седмично, по-добре е да са 200-300.

Ако детето наддава по 500 гр. или по-малко месечно, кърми се при поискване и не получава нищо, освен кърмата, е необходима консултация със специалист по лактация и инструктор по отглеждане на новородени, тъй като най- вероятно има някакви грешки в организацията на кърменето и грижите за бебето, незабележими за неопитната майка (неправилно положение и подобни) или има проблеми в усвояването на кърмата.

Ако наддава повече – КЪРМАТА ВИ СТИГА!

Ако детето проявява безпокойство по-често, отколкото би ви се искало, или гърдите ви са станали меки, но при това то пишка често и наддава добре, смело можете да не правите нищо за увеличаване на кърмата – тя ви стига.

Ако сте били на консултация и сте провели контролно кърмене, на което детето ви е изсукало малко количество и ви е предписано дохранване, (при това кърмите при поискване, то не суче нещо друго, добре наддава и често пишка) - това не значи, че нямате кърма. Значи само, че вашият педиатър е некомпетентен по въпросите, свързани с кърменето. Поинтересувайте се кърмил ли е той самият някого и колко дълго.

Ако сте ходили до поликлиниката и се е оказало, че детето е наддало малко, например за първия месец, и прочитайки горното, сте забелязали, че кърменето при вас е било организирано зле, изчакайте с дохранването. Постарайте се да промените стила на кърмене. Много често това е достатъчно, за да се увеличи кърмата.


Възстановяване на лактацията


Преди да пристъпите към мерки за увеличаване на количеството кърма, проверете за себе си какви грешки още допускате:

Колко пъти кърмите в денонощието? Ако са 5-8 пъти, стимулирането на гърдите ви не е достатъчно за произвеждане на необходимите количества кърма и поддържането на стабилна лактация.

Кърмите ли бебето в ранните утринни часове (примерно с 3 до 8?) Ако не кърмите, или то е престанало да се събужда, наистина може кърмата да не достига заради недостатъчното стимулиране на пролактина. (Едно кърмене в 6 сутринта обикновено не стига).

Ако кърмите детето при поискване, то суче правилно, често пишка, но наддава лошо, при вас не става дума за малко кърма, а по-скоро за недостатъчно усвояване на кърмата. Причината за слабото наддаване е в нещо друго, това например може да бъде неудовлетвореност в контакта с майката или заболяване на детето - и в единия, и в другия случай е необходима консултация със специалист.

Ако вече сте започнали да дохранвате, за преминаването обратно само на кърма ви трябва помощ от специалист, до когото имате удобен достъп. Има множество организации, занимаващи се с поддръжка на кърменето и там има специалисти с необходимата квалификация. За Русия това изречение не важи, специалисти има, но те са много малко.

Ако кърмата ви все пак е малко, но не сте започнали дохранване, действайте така:

1. Във всички случаи ви е необходима компетентна поддръжка, макар и по телефона. За съжаление, в съвременното цивилизовано общество кърмещите майки не могат да получат нужната подкрепа от своите роднини или приятелки, тъй като и едните, и другите най-често нямат опит с успешно кърмене. Постарайте се да намерите най-близкия консултант по кърмене и обсъдете с него този проблем. Ако не можете да намерите такъв специалист:

2. Постарайте се да организирате максимален физически контакт с детето. Не се опитвайте да го оставите веднага, щом заспи. Ползвайте кенгуру (или слинг1). Ако имате възможност, обувайте шорти и риза, за да усеща детето по време на кърмене голата кожа на гърдите и на краката ви. Организирайте съвместен нощен сън. Ако няма възможност през цялата нощ да спите с него, придърпайте креватчето му плътно до леглото си и протягайте ръка до него, то трябва да усеща постоянното ви присъствие. Но примерно в 4 сутринта го вземете при себе си.

3. Научете се да го слагате да суче правилно. Деца, които имат опит в пиенето от шише и в смукането на биберон, много често държат гърдата неправилно, недостатъчно дълбоко захапват ареолата. Майката може и да не я боли, защото не се стига да крайния вариант на неправилното положение (когато детето претрива с челюсти зърното), но гърдата се стимулира слабо, защото на езика лежи зърното и малка част от ареолата и детето "изцежда“ само тях... Майки, които никога не са наблюдавали кърмене, трудно определят доколко бебето им суче правилно. Най-добрият вариант е да се обърнете към консултант по кърмене. При липса на такъв наблизо, намерете майка, която кърми по възможност не първо дете, при което детето трябва да не е ползвало биберони и шишета, а майката да не е имала проблеми със зърната нито в настоящия момент, нито по-рано. Невъзможно е да се научите да слагате детето правилно по книги и брошури! На снимките в списанията за родители не разчитайте, защото често на тях можете да срещнете деца, захапали неправилно гърдата. Това е най-важният момент във възстановяването на нормална лактация. Ако майката не може да поправи положението или смята безболезнения вариант на неправилното положение за добър, нито честите, нито нощните кърмения ще донесат желания резултат.

4. Слагайте детето да суче по ваше искане на всеки час с изключение на нощната пауза (от 12 през нощта до 4 сутринта). Кърмене по искане на майката означава, че детето се слага да суче без значение на неговото състояние, тогава, когато това е нужно на майката. Ако то изявява и по друго време желание да суче, разбира се, трябва да му дадете. През нощта от 12 до 4, детето суче само ако само поиска.
5. Организирайте задължителни кърмения в ранните утринни часове. Ако детето все още се буди само в 3-4 сутринта, не се опитвайте да го приспите отново, а го накърмете. Необходими са ви 2-3 кърмения в интервала от 3 до 8 сутринта (времето, когато се образуват максималните концентрации пролактин). Ако детето е престанало да се събужда, трябва да навиете будилника за 4 сутринта и да му предложите да суче в 4, 6 и 8. То бързо си спомня вродения си навик да суче рано сутрин. Ако спи заедно с майката, никога не забравя два-три пъти да поиска да бъде накърмено. При майките и децата, които спят заедно, след около седмица става синхронизация на ритъма на съня. Майката се настройва по детето и започва да спи по-повърхностно. Когато то започне да мрънка през нощта, тя отваря едно око, подава му гърдата и продължава да спи. Детето спи и суче. Майката обикновено е в полудрямка или спи повърхностно (това е възможно само ако умее да кърми легнала в удобна поза, в която може да се отпусне). Като се насуче, то пуска гърдата и заспива дълбоко и майката също. После отново детето започва да спи повърхностно, може да се разхленчи и отново суче. Нощем има по няколко такива епизода. Количеството им се мени с възрастта на детето, изменя се и продължителността им. Но те не отпадат изцяло даже при по-големи деца. Детето на възраст 1,5-2, например, суче много активно от 5.30 - 6.00 до 8.00-9.00 сутрин.

6. За известно време забравете за кантар и мерене. Оставете кантара на мира и по-добре го дайте на някого за седмица.

7. Ако още не сте престанали - престанете да давате на бебето вода, чай или сок. Всяка течност, която то получава, предизвиква у него лъжливо чувство за засищане, намалява нуждата от сукане. Ако в продължение на денонощия детето ви е пило по 100 гр. вода, то е пило по сто грама по-малко кърма.

8. Ако още не сте престанали - престанете да използвате залъгалка. Детето трябва да забрави, че може да суче нещо друго освен майчината гърда. (Може да си смуче юмручето или пръстчетата, но ако го видите да го прави повече от пет минути – предложете му да го накърмите).

9. Ще ви бъде необходима помощта на близките, защото в продължение на 1-2 седмици най-добре е нищо да не ви отвлича от детето. Този метод на възстановяване на лактацията се нарича “метод на гнездото”. Детето трябва да е минимално облечено, за да стимулира чрез допира на кожата си в майчината лактацията. Вие се стимулирате взаимно – майката подтиква детето към по-често сукане, а то й осигурява повече производство на кърма. Просто няма да успеете да се занимавате с нещо друго.

10. Бъдете готови за това, че детето, получило най-сетне неограничена възможност да бъде с майка си, колкото му се иска, може да “увисне на гърдата” за няколко часа, занимавайки се непрекъснато със сукане. Колкото по-изразено е това поведение, толкова по-голям стрес е преживяло то и не трябва да му пречите да го компенсира.

11. Не се опитвайте да спазвате предишния дневен режим (разходки и т.н...). Отпуснете се и се заемете само с кърмене.

12. Не се огорчавайте, че от честото кърмене гърдите ви са станали съвсем меки. Това е абсолютно нормално явление. При стабилна лактация гърдите през цялото време са меки и млякото се изработва само по време на кърмене. Проверете колко пъти пишка детето, броят трябва да се е увеличил.

13. Седмица след началото на този опит можете да проведете първото измерване на теглото. След още една седмица измерете отново - така ще започнете да контролирате седмичното наддаване. Ако с всяка седмица то нараства, значи всичко е наред.

14. След установяване на 11-12 уринирания в денонощие, продължавайте още 5-7 дни да кърмите на всеки час, след това за един ден дайте на детето свобода и кърмете само при поискване от негова страна. Ако детето отново иска да суче веднъж на 3-4 часа, потребността от сукане още не се е възстановила, продължавайте да кърмите на всеки час още седмица, после отново наблюдавайте и т.н.

15. Повечето деца си изработват нов режим на деня примерно след 2-3 седмици, когато започва повече или по-малко постоянен ритъм на дневния сън. Сега детето ви трябва да суче, за да заспи и след събуждане. Много често се случва да поспи известно време, да стане неспокойно, майката да го накърми и то да продължи да спи.

16. Ето как изглежда примерният режим на дете, което е възстановило вродената си потребност да суче често. Ако например детето е на 2 месеца и през деня спи четири пъти, се получава примерно такъв брой кърмения: преди и след четирикратния сън - 8 пъти (детето винаги заспива на гърдата, известно време спи, сучейки и пуска, после суче отново след като се събуди), плюс кърмене вечерта, за да заспи, и сутринта, като се събуди, получават се вече 10 пъти, плюс ранните сутрешни кърмения 3-4 пъти – това са вече 14 пъти, освен това толкова малки деца имат нужда да се сгушат при майка си и докато са будни (обикновено именно тогава им се дава залъгалка или шише чай, защото майката мисли, че след като е сукало преди половин час, няма какво да иска отново – а то търси физически контакт с нея, иска му се пак да усети близостта и нежността й, още малко да посуче не от глад, а по съвсем различна причина – например, че му се пишка. Има деца, които имат нужда от кърмене, за да се изходят по малка или по голяма нужда, други искат да сучат веднага след пишкане или акане... Възможни са разнообразни варианти, но обикновено детето вече е получило залъгалка или дрънкалка. Такива кратки кърмения може да има примерно 5. Общо за денонощието се получиха 19.

17. Има и друг начин да се преброят кърменията - детето трябва да се кърми преди и след сън и приблизително 1 път на 2 часа, докато е будно. Ако не суче 3 часа подред и не спи, значи пропускате някакви негови искания, или вече е решило, че е безсмислено да иска... има деца с различни потребности, но кърменията за денонощие никога не са по- малко от 12. Ако при излизат по-малко – значи ще ви трябва повече време за възстановяването на доверието във вас.

18. Ако бебето пишка 12 пъти в денонощието, суче не по-малко от 12 пъти без значение по кое време, почнало е да наддава по 200 и повече грама седмично – справили сте се с проблема.

19. Не бързайте да се отказвате от усилията си. Стабилната лактация се получава примерно 1-2 месеца след раждането. Колкото повече време е минало от раждането, толкова повече продължава възстановяването. Често майката чувства, че кърмата се е установила още на втория-третия ден, но все пак стабилен резултат се получава не по-рано от седмица и като минимум е нужна още една, за да се оформи устойчив навик у детето. Затова минималното време, което е необходимо да посветите на възстановяване на лактацията, е 2 седмици.

В много случаи на жената й пречи да установи пълноценна лактация не липсата на 10-часов нощен сън или недостигът на време за разходка и пари за витаминни комплекси за кърмещи майки и пресни плодове в средата на зимата. Пречат основно две идеи, здраво вкоренени в съзнанието на съвременното общество: 1. Детето не трябва де се носи на ръце и да се вдига при всеки плач, защото ще се разглези. 2. Не трябва да спите заедно с него в едно легло – това е вредно и нехигиенично, после няма да се отучи. Постарайте се да забравите за тези две глупости и ще ви стане много по-леко.

Лилия Казакова, педиатър и консултант по кърмене


преведе Anna_D от www.rojana.ru
Виж целия пост