Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съвет-готвят ме за секцио?

  • 3 090
  • 27
Здравейте отново мили майки!
Тези дни се бях позагубила нещо, но отново смятам да съм на линия.
Вчера разбрах,че последно и окончателно ще ми правят секцио на 18 октомври-след седмица почти. Както вече знаете, или може да си представите, съм абсолютно уплашена и шашардисана.Та бих искала да ви задам няколко въпроса/може да се окажат повечка/ за това.
Ако мога да избирам каква упойката, коя да предпочета-спинална или пълна?като, че ли от общата има повече странични действия-главоболие и други;така ли е,моля ви споделете вашите впечатления.
кога се събуждаш от общата упойка.Разбрах, че при нея в гърлото се поставяла една тръба-явно, за да се диша-след това не е ли раздразнено прекалено гърлото.
И тази тръба кога точно ти я слата-преди или след поставянето на упойката?
Кога виждаш бебета , особена след пълната упойка.
Четох, че има някякви по-специални лепенки за шева, за да можеш да се къпеш.Какви са те, трябва ли да си взема за болницата?Вие поздвахте ли?
Да си купя ли помпа предварително-замислила съм да бъде на Авент и тъй като са доста скъпички,дали да не поизчакам да излязя от болницата и тогава,или...?
Дават ли ти някякви обезболявящи в болницата след операцията или трябва сам да си поискаш, помагат ли тези медикаменти,безопасни ли са за кърменето и бебето?Може ли да му се дава коластра?А докато ти дойде кърмата е с какво се храни бебето?
Дават ли се антибиотици профилактично или не след секциото?
Как се ражда плацентата-през корема или...?
Вярно ли,че след действието на упойката ти е студено, затова по- добре да имаш дебела дрешка.
Кога татаковците могат да ни видят за първи път?
След това на какви контролни прегледи ходи майката, кога и при кого-в болницата, където е раждала или при някой гинеколог?
Налага ли се нещо като рехабилитация и ако трябва къде се ходи за това нещо-изпращат те от болницата, или личната лекарка, или гинеколога?
Засега ще ви досадя само с тези питанки.
Предварително ви благодаря за търпението и вашите отговори!
Целувки и поздрави на бебета!
Виж целия пост
# 1
След секцио кърмата идва по-късно, но ако си купила вече помпата си я вземи. В началото ще ти дават бебето независимо дали имаш кърма илил коластра, за да свикнете - то да суче, ти да го държиш на гърдата. В коластрата има повече витамини и може с нея да се храни бебето. Тя няма да му стига и ще го захранват изкуствено.
Колкото до упойките, обезболяването и другите процедури по операцията, по-добре говори с лекаря, които ще ти я прави или най-малкото с акушерка. Би трябвало да ти обяснят всичко.
Аз със това мога да ти помогна.
Ще стискам палци всичко да е наред с тебе и бебчо.
УСПЕХ.
Виж целия пост
# 2
Разбира се, говори с лекаря, който ще те оперира за това.
Според мен обмисли епидурална упойка, защото с нея ще си в съзнание и ще можеш да си гушнеш бебето веднага. Можеш и да кърмиш по-рано.
Ако не си си взела помпа още, не купувай - честото слагане на бебето да суче е достатъчна гаранция, че кърменето ще протече ОК. Ако вече я имаш, вземи си я, няма вреда (но млякото вероятно ще ти "дойде"след 3-5 дена, когато бебето вече знае да суче и може да ти е излишна).
Каквото и да чуеш, обезболяващите, които ще ти дават не пречат на кърменето. Може от упойката да е малко по-сънливо, но обезболяващите не са разни морфини и т.н. както се носят легенди чат-пат и са безопасни за бебето.
Коластра може и трябва да се дава на бебето. Тя е най-добрата храна за новороденото. Има я в гърдите ти още преди раждането. Много богата на имуноглобулини, антитела и други ензими. Висококонцентрирана, лесна за разграждане от бебето и много полезна. бебето я поема в малки количества - 1-2 ч.л., които са съвсем достатъчно за малките му хранителни нужди в началото.
Други съвети ще ти дадат майки, раждали със секцио, аз съм само в сферата на кърменето. Посети Библиотеката на Форум за кърмене и захранване, там ще намериш информация за кърменето, която дори можеш да принтираш, за да си я вземеш в болницата, да се подсещаш, че тогава много се забравя.
Успех и стискам палци!
Виж целия пост
# 3
Няма нищо страшно в секциото - избери спинална упойка, хем си виждаш детенцето веднага, хем се възстановяваш по-бързо. Обезболяващите не пречат на кърменето а и винаги можеш да ги откажеш. Ставането и лягането са кофти но като се раздвижиш болката минава. Движението наистина е много важно. Ще можеш да си вдигаш детето. Не се притеснявай!
След упойката потреперваш известно време (за всеки е различно) но това по-скоро е от притеснение не че ти е студено. Успех! Hands Thumbsup
Виж целия пост
# 4
Само да кажа, че и аз родих секцио, а кърмата ми дойде след няма и 5 часа.
Виж целия пост
# 5
Аз родих със секцио преди точно 2 седмици. Категорично съм за спиналната упойка-на мен ми беше такава+епидурален катетър, през който след това ме обезболяваха. След излизането от упойка не ми е било студено, но може би е индивидуално. Аз излязох почти веднага след операцията от упойка и ня съм имала главоболие. Включиха ми през епидуралния катетър обезболяване и венозно ми биха профенид, който лично на мен повече ми помогна. Бях в реанимация 24 часа и за това време ми биха още 2 пъти профенид венозно през абоката и с това обезболяването ми приключи-не че не искали да ми бият, просто нямах нужда от повече. На другата сутрин дойде на неприятната част, когато трябва да станеш от леглото и да те приведат в нормално отделение, но след като направиш това геройство няма за какво да се притесняваш повече:) Бебчо ми го донесоха веднага след като ме настаниха в отделението, а на обяд вече бях долу да се видя с близките ми.
Общо взето е това! Предполагам, че все пак при всеки е различно по някакъв начин, но в общи линии това е сценарият. Моето лично мнение-не съжалявам, че родих секцио! Вече се чувствам чудесно (да чукна на дърво) и се грижа сама за бебчо!
Дано да съм ти помогнала и успокоила:) Успех и леко раждане:)
Виж целия пост
# 6
Цитат на: marissha
кога се събуждаш от общата упойка.Разбрах, че при нея в гърлото се поставяла една тръба-явно, за да се диша-след това не е ли раздразнено прекалено гърлото.
!

Имам две пълни упойки в живота си - Едната ми я поставиха венозно, а при раждането ми сложиха кислородна маска. Никога не съм чувала за тръба в гърлото. Звучи ужасно. Събуждат те веднага след като те преместят от операционната. Без значение с каква упойка си, детето ще го видиш на другия ден. В болницата ти слагат лепенка в началото, но с къпането е доста трудно. От тези "дишащите" си сложих в къщи и после едва я махнах. По добре е да не покриваш операцията, да зарастне по-бързо.
Обезболяващи ми слагаха всеки ден по два пъти /аналгин/ през първите 3-4дни, а след операцията си поисках нещо по силно, защото не ми действаше.
Бебето в началото го хранят с адаптирано мляко, докато не е при теб.
Помпа си вземи на всяка цена. Моето дете беше в кувьоз 2-3 дни и ми беше от полза.
В нашата болница не пускат много външни хора, така че таткото го видях сле 2 дни, когото вече можех да сляза по стълбите до портала.
На прегледи ходех при моя гинеколог, който ме изражда.
Стана малко объркано, дано съм ти била от полза. Не се притеснявай да питаш каквото те интересува. Ще стискаме палци. Не се плаши,  не е толкова страшно колкото изглежда, вярно е че боли, но си струва.
Виж целия пост
# 7
На първо мвсто искам да ти кажа - не се шашкай. Няма нищо кой знае колко страшно при секциото.
1. За упойката - май е по-добре спинална, защото можеш да си видиш веднага бебчето. Освен това лекарите май предпочитат спиналната пред пълната, така че ако нямаш някакви медицински противопоказания към нея, едва ли ще те приспят.
2. Специалните лепенки ги няма във всяка аптека, но със сигурност ги има в аптеките около болниците. 2 вида са - едните могат да се мокрят, а другите не. Аз бях в болницата с немокрещи, а преди да ме изпишат ми сложиха такава, която да позволява мокрене. Общо си бях купила 3 лепенки.
3. За помпата - по-добре не си я купувай предварително. Просто я покажи на таткото и ако установиш, че имаш нужда от нея можеш да му поръчаш да я купи и донесе.
4. При моето секцио, след операцията една сестра минаваше през 1 час да ме пита искам ли обезболяващо, но не знам дали навсякъде е така.
5. Плацентата я вадят през корема.
6. На мен ми беше студено само докато бях включена на система, веднага щом я махнаха - нямаше проблеми. А дебела дрешка и да си вземеш май няма смисъл.
7. Аз видях мъжа ми веднага след операцията - забутаха ме за няколко секунди до вратата за да ме зърне. И бебето му бяха показали преди това. А за по дълго го видях на другия ден след операцията като ме преместиха от интензивното.
8. За контролните прегледи ще ти каже лекаря който ще те оперира.
9. Докато дойде кърмата можеш да даваш коластра, а сестрите му дават и добавки ако е гладно.
Дано съм била достатъчно изчерпателна и съм задоволила любопитството ти.
Желая успешно раждане и скоро да се гушкате с малкото човече
Виж целия пост
# 8
А, мога да ти дам един съвет за непромокаемите лепенките-за да не даваш дойни пари за такива на 3М (струват над 6 лв. едната) те съветвам да си купиш подобни на Smith and Nephew's (около 2.80 лв). Вършат абсолютно същата работа, аз пробвах и двата вида:) Но задължително си купи, защото иначе с болничните лейкопласти ще ти смъкнат кожата, а и може да те боли, защото е много близо до операцията!
Виж целия пост
# 9
За моята операция използваха обща упойка по настояване на опериращия доктор и мога да ти отговоря ня някои от въпросите.
Като страничен ефект  веднага след събуждането не виждах много ясно около 1 час , но очите са ми слабо място и може би затова. Когато разговорях с анестезиолога, той ми обясни че епидуралната е предпочитана защото не влиза в кръвообръщението и не влияе така силно на бебо и се раждат буквално "по-читави", пък и присъстваш на раждането.
Наистина се слага тръба в гърлото, но след като те хване упойката. Аз усетих как ми я махат в операционната но се събудих изцяло в стаята - точно след два часа от началото на операцията.Първите няколко минути ми минаха като на филм но след това изцяло бях в час, бебето ми го докараха веднага да го видя и за гърлото не се притеснявайне се раздразва.
А за лепенките бяха ми сложили от тези за къпане  не съм си я носила от вкъщи, но веднага на другия ден ми сложиха обикновена и с нея май е по-добре защото диша раната пък и ми я сменяха след къпане като се намокри .
Бебка ми я носеха само да я гледам първите 24 часа а след това 1 ден я слагах на гърда и кърмата ми дойде на другия ден, бебка засука мощно без проблеми. Относно антибиотиците дават се няколко дни след операцията и аз се притеснявах но педиатърката ми обясни че в това отделение се използват само определени антибиотици и медикаменти, които не вредат на кърмачето.
Като обезболяващо масово се използва аналгина, в моя случай само една инжекция, но при нужда и повече.
На мен като човек на който никога не ми е студено си ме потресе, важното е да имаш чорапки и жилетка.
Татко ни видя почти веднага след като се събудих, но това зависи от правилата на болницата.
На контролен преглед се ходи където си избереш на шестия месец, ако няма проблеми  преди този срок.
Лично на мен много леко ми мина възстановителния период, не ме е боляла раната и изобщо единствения зор беше раздвижването.
Пожелавам ти леко раждане и само приятни спомени Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Аз имам три пълни упойки и те съветвам да избереш другата!!!
Тръбата в гърлото се поставя веднага след като заспиш. Само, че единият път се събудих /беше накрая на операцията/, но не ми бяха я махнали още и беше ужасно. Да не говорим, че после се отхрачвах една седмица, задето ми бяха остъргали трахеята.
Чувството след пълна упойка за мен беше ужасно, може би при мен така се е получило, но упойката ми беше най-кошмарното нещо!
Наистина ти става много студено, мен и трите пъти ме завиваха с одеяла, защото треперех.
Освен това има разлика и в пълните упойки - зависи за колко време трябва да те приспят. И аз съм се чудила тези след абортите - стават и тръгват, но може би упойката е била за по-кратко време!
Дано да не съм те объркала!
Желая ти безпроблемно раждане!
Виж целия пост
# 11
Цитат на: sunny_zt
Тръбата в гърлото се поставя веднага след като заспиш.

Каква тръба,бе Shocked Анестезията е инхалационна(кислородна маска),а не ендотрахеална.Не плашете момичето,ей!
Виж целия пост
# 12
Първо- Успех и стискаме палци! Няма нищо страшно!
Аз мога да кажа, 4е раждах и по двата на4ина, защото стигнах до 9см разкритие и после по спешност ми направиха секцио с пълна упойка.
Понеже никой не ти го е написал -да ти кажа нещо, което няма да ти навреди, а ако се наложи-много помага- вземи си ментови бонбони за гърло-Голиа или каквото и да е от аптеката. На мен с тръбата ми бяха разранили трахеята (заради бързането) и определено много ми помогнаха- ина4е не можеш да се изкашляш (боли операцията) и усещането е гадно. Бонбонките решават проблема. Другото, което мога да те посъветвам е, да намериш сили след операцията и да се раздвижиш колкото ти е възможно по-рано- така ще се възстановиш по-бързо и се избягват сраствания. Аз станах на 8-я 4ас от операцията (с помощ), на третия ден се движех спокойно по коридора, на седмия мога да кажа, 4е си бях пълноценна във вси4ко (е, не вдигах 10кг..).
Цитат
Каква тръба,бе  Анестезията е инхалационна(кислородна маска),а не ендотрахеална.Не плашете момичето,ей!
- Да ама не! В Правителствена не беше с кислородна маска.
Абе вземи си бонбоните-дано не се наложи-ще си ги хапнеш за освежаване:-)
За антибиотиците- даваха ми през вси4ките 5 дни, в които бях в болницата. Мисля, 4е е стандартна практика след операцията. Не пре4ат на кърменето.
За помпата-просто кажи на партньора си или на друг близък къде има, за да ти купят ако се наложи. Предварително май няма смисъл. Разбира се, зависи и къде ще раждаш-дали ще могат всеки ден да идват, за да ти носят каквото се наложи.
За прегледа- може да е много тъпо, но на мен ми казаха, ако нямам оплаквания- 4ак на 6-я месец- при гинеколога (не при този при когото раждах).
Вземи си пове4е лигнин (ако не дават в болницата)- по удобно е от превръзки, а първите дни кръвоте4ението е доста обилно. Не е болезнено.
Непромокаемата лепенка ми сложиха на 5-я ден в болницата,  а аз си бях намокрила раната два дни преди това- от зор да се изкъпя. Нямаше проблем.
Още веднъж късмет и да ни се похвалиш!!!
Виж целия пост
# 13
Цитат на: beep
Цитат на: sunny_zt
Тръбата в гърлото се поставя веднага след като заспиш.

Каква тръба,бе Shocked Анестезията е инхалационна(кислородна маска),а не ендотрахеална.Не плашете момичето,ей!


Знаеш ли колко хора не знаят изобщо, че им се поставя тръба!
Първо ти дават да дишаш от маската и после веднага като заспиш ти слагат тръбата!
Виж целия пост
# 14
Цитат на: sunny_zt
[
Знаеш ли колко хора не знаят изобщо, че им се поставя тръба!
Първо ти дават да дишаш от маската и после веднага като заспиш ти слагат тръбата!

Иска ми се да не го бях чела това. Понякога много се радвам, че докато бях бременна нямах нет
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия