Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Термография на скрити течове

  • 27 820
  • 97
Инфрачервената термография все повече навлиза като диагностичен метод при локализирането на температурни аномалии причинени от проблеми с водопроводни и канализационни системи.

Когато поръчвате такава услуга е добре да се информирате за следните неща:

1. Фирмата притежава ли термовизионна камера или използва външна услуга? - Ако използат външна услуга (нямат собствена камера) обикновенно това оскъпява анализа с до 30%;

2. Ако имат термокамера с каква големина е инфрачервения сензор? – Не се препоръчва използването на камери с размер на сензора под 160х120 пиксела. Често аномалията от овлажняването нa стената е едвам забележима и камери с по-малки сензори не могат да я визуализират. Това се подразбира и от  цената на професионалните камери започваща от около 20-25 000 лв;

3. Има ли камерата подвижна леща и може ли да се фокусира? – Липсата на подвижна леща (при евтините модели камерата е с фиксиран фокус) не позволява да се заснемат детайлни изображения, които обикновенно са решаващи за определяне на причините за теча особенно при течове, които се наблюдават от години. Професионалните термокамери заснемат кристални изображения при добра фокусировка и настройка, на които са видни и най-малките детайли (като на нормална снимка);

4. Разполагат ли с необходимата сертификация за работа с инфрачервена камера? - Липсата на специфични познания при работа с камера е видна само ако Вие сте сертифициран термограф, затова изисквайте да Ви се представи документ (обикновенно изглежда като лична карта), на който е посочена степента на квалификация и данни на сертификационната организация. За съжаление в България много малко фирми или лица  могат да Ви покажат такъв документ. Поинтересувайте се дали разполагат с професионален софтуер (платен) за анализ на термограмите;

5. С какви влагомери разполагат за да проверят температурните аномалии регистрирани с камерата? – За да се проверят заснетите зони се използват основно два вида влагомери – капацитивни и диелектрични. Професионалните уреди за откриване на влага имат различни режими в зависимост от вида на обследвания строителен материал.

Обследванията имат основно качествен, а не количествен характер т.е. може да са каже дали е влажно или сухо. Дълбочината на работата им е до 30 мм. над този обхват се изпозват капацитивни скенери, които могат да отчетат влага до 70 мм. Цената на професионалните влагомери варира от около 500 до 3 500 лв.  Показанията на тези уреди могат да бъдат объркани от flex лепила за плочки, които съдържат метални фибри, железобетонни конструкции  или метални предмети вложени в стената (рабица, кабели, метални тръби и т.н.). Термографи които директно определят проблема като влага само с помощта на камерата са шарлатани без никакви познания по термодинамика и инфрачервена термография!
Виж целия пост
# 1
Интересна информация. Макар,че рекламата във форума е забранена,на мен ми беше полезно да прочета това. И един въпрос-колко ориентировъчно струва една такава услуга? Последните няколко дни някъде из форума една дама питаше как да открие теч в банята си,без да се кърти. Доколкото разбирам,познавате колегите си и те са малко. Вероятно повечето са в София и в най-големите градове. Тогава излиза,че методът е недостъпен за повечето хора, или ще им струва толкова,колкото да разкъртят стената и да я направят отново.
Виж целия пост
# 2
Наистина - каква е цената на тази услуга?
Виж целия пост
# 3
И мен ме интересува цената, както и дали я има тази услуга в по- малките градове?
Много полезна информация   bouquet
Виж целия пост
# 4
Здравейте,
цената на услугата варира от сертификацията на термографа и наличното оборудване.
В по-големите градове е между 40 и 120 лв, а в по-малките е около 30 до 60 лв. Има колеги извън София, които работят "на снимка"...
Всичко е много относително, защото цената на оборудването варира от 20 до 70 000 лв, и съответно трябва да има и необходимата квалификация за работа с него.
Наемайки фирма за диагностика е необходимо надлежно да изискате легитимен сертификат - поименен за работа с инфрачерена камера.
Виж целия пост
# 5
Може би познавате колегите си.Отзиви за http://burgas.gamaterm.com/?  bouquet
Виж целия пост
# 6
LilaC,
Не мисля, че ще имаш коректен отговор!
Лятото на мои познати им протече тавана на банята.
Обадих се по GSM-a на съфорумеца Bogomil.S
(управител на фирма с такава дейност и седалище гр. София),
за да ми препоръча негови колеги от Варна.
Отговорът му бе, че те пътуват и до гр. Варна, понеже имали корпоративни клиенти.
Ок, тогава вие ще направите обследването.
Описах за какво става въпрос. Дадена ми беше цена: 85 лв
Поддържахме комуникация.
Оказа се, че трябва да заплатя допълнителни 50 лв транспортни разходи,
ако другите 3-ма си платят по 50 лв
Съгласихме се.
Да, ама другите се отказаха.
Остана варианта,
когато пътуват до корпоративните си клиенти в Румъния през Русе да дойдат до Варна.
Трябваше да поемем целия транспортен разход (150-180 лв) Русе-Варна-Русе
Отказахме се от услугите им.
Намерихме Варненска фирма. Перфектна работа + доклад.
Цена: 50 лв
Разгледах в Търговския регистър обявените актове (ГФО) на Софиянците.
Не можах да разбера те как тълкуват думата корпоративни клиенти,
защото анализа на отчетите по мои виждания нямат такъв нюанс.
ето:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 7
Не виждам причина да нападате мен за това, че не сме се съгласили да Ви посетим на 1000 км за наша сметка. Искам да Ви припомня, че Ви предложих да изчакате, ако имате възможност наше пътуване до Варна и тогава нямаше да плащате транспорни разходи (не сте споменала за този вариант, а виждам, че сте доста пунктоална). ГФО информацията е достъпна за всички и всеки може да се запознае. Също така, който проявява любопитство може да провери кои са клиентите ни в България.
Откриването на течове е съпътстваща дейност, тъй като разполагаме с най-добрата апаратура в БГ.
Ако някой може да предложи по-добра услуга и квалификация с радост ще направим обследването безплатно, в която и да е точка на страната!
Радвам се, че на територията на Варна вече има такива фирми и им желая успех. Ако не се лъжа в свободния университет във Варна въпросния млад господин беше на моя лекция относно Инфрачервена Термография на сгради преди един месец.
Ние сме с международни сертификати и камерата, с която работим е FLIR T640, щом сте толкова любопитна проверете колко струва и помислете с какво оборудване работим и с каква квалификация сме.
Относно колегите в Бургас не ги познавам и нямам мнение за дейността им обадете им се и споделете опита си!
Виж целия пост
# 8
... камерата, с която работим е FLIR T640, щом сте толкова любопитна проверете колко струва и помислете с какво оборудване работим и с каква квалификация сме.
   
     Нищо общо не виждам в една скъпа камера и кадърността на някой,  Peace. Всеки, имащ финанси и интерес ще си я купи. Важното за мен е колко струва ''специалистът'', работещ с нея. Peace
Виж целия пост
# 9
  Bogomil.S,
Не ви нападам. Описах коректно всичко.
Не съм си и помисляла да пропътувате 1000км, за да обследвате нещо,
за което се заплаща 85лв.  Hug
Бяхте коректен, когато се обадихте и ме информирахте, че др. клиенти от Варна са се отказали.
Бяхте коректен,
когато ми предложихте да заплатя Русе-Варна-Русе (2X196km) транспортни разходи.
(Да, комуникациите ни бяха около 20 дни, т.е. можеше да се "изчака".)
А аз ви се обадих да ми препоръчате ваши колеги от Варна.
(такива не ми посочихте)
С най-добри чувства.
Виж целия пост
# 10
Инфрачервена термография беше използвана за установяване на течове на плоския покрив на сградата, в която имаме апартамент. На снимките които ни предостави фирмата много добре се вижда къде са течовете. По традиционният метод трябва да ремонтираме целия покрив, но с тези снимки на точните места ремонта ще бъде в пъти по-евтин. Според мен, това е много полезен метод за установяване на покривни течове.
Виж целия пост
# 11
Фирма ГАМАТЕРМ са пълен кошмар. Поръчах си монтаж на ел. инсталация и се видях в приключения. ВНИМАНИЕ за тази,които искат да изпозват тяхните услуги. При плащане техника ви връчва само стокова разписка и те кара да напишеш ,че се отказваш от ДДС -то. Не дават касов бон и гаранционни карти. Съвет от мен - НЕ ИЗПОЗВАЙТЕ ТАЗИ ФИРМА.
Виж целия пост
# 12
Фирма ГАМАТЕРМ са пълен кошмар. Поръчах си монтаж на ел. инсталация и се видях в приключения. ВНИМАНИЕ за тази,които искат да изпозват тяхните услуги. При плащане техника ви връчва само стокова разписка и те кара да напишеш ,че се отказваш от ДДС -то. Не дават касов бон и гаранционни карти. Съвет от мен - НЕ ИЗПОЗВАЙТЕ ТАЗИ ФИРМА.

Лелеее, Това какво общо има по темата "Термография на скрити течове" или просто водите кампания срещу тях? Joy
Само отбелязвам Hug
Виж целия пост
# 13
Ние също сме ползвали такава услуга, имахме теч от банята на комшията, видя се дори точно зад коя плочка е теча. Струваше 50 лева, хората бяха много любезни, но не се сещам фирмата коя беше, някакво АД /за Варна става въпрос/.
Виж целия пост
# 14

Лелеее, Това какво общо има по темата "Термография на скрити течове" или просто водите кампания срещу тях? Joy
Само отбелязвам Hug

 Grinning Очевидно абсолютно нищо общо. Да не говорим, че е с едно мнение във форума и регистрация специално да каже това.
Ние ползвахме точно ГАМАТЕРМ да намери теч в банята на съседите ни и сме страшно доволни. От тогава /година и нещо някъде мина/ не сме имали никакви проблеми. Намериха теча и го отстраниха, че и документ ни дадоха, представете си. Simple Smile Хората са професионалисти. Препоръчвам ги.  Peace
Виж целия пост
# 15
Amalleira, PAV1 бихте ли могли да ми дадете координати на фирмата, от която сте доволни? Разправяме се тук със съседката, вече разбихме на едно място и течът и продължавал.. Викаме водопроводчик, тя вика нейн човек и всеки вдига рамене.. А тя вече ни кълне..  ooooh! Ама той нейният човек ни каза "еее не, не  в никакъв случай не можеш да къртиш на посоки.. "..
Виж целия пост
# 16
Ако теча е от топла вода ще се открие. Ако е студена много трудно може да се открие. Търсете фирма, която като открие теча и да го отстрани.
Виж целия пост
# 17
Идея нямаме откъде е.. Като нищо и от комшиите може да е.. Понеже се твърдеше, че едно време на всички били неправилно монтирани мивки и сифони от тоалетната - включени към водооттточната тръба, а не към мръсната вода.. изкъртихме ревизията, за да установим, че там проблем няма. Сега да изкъртя и баня, тоалетна и да видя същото , не ми се нрави... Именно затова фирма търся.. Да не работим на посоки.
Виж целия пост
# 18
А теча постоянен ли е или е от време на време. Стари ли са тръбите или нови. Иначе фирма Елвидом открива течове но 50на50.познава.
Виж целия пост
# 19
Ако теча е от топла вода ще се открие. Ако е студена много трудно може да се открие.
Разчитане му се вика, от квалифициран специалист.
Може всичко да се открие при правилна методология:
Виж целия пост
# 20
Присъствал съм на няколко огледа за откриване на течове. Повечето фирми препоръчваха смяна на вик, хидроизолация и нови плочки.В една тоалетна се чуваше шум от течаща вода, но с камерата не откриха теча,който беше от спукано кранче в стената за моноблока.и водата течеше зад плочките.Наскоро гледах теч на s на батерията,който беше пренатегнат и спукал резбата на Укб.Понеже имаше силикон водата течеше зад плочките.Затова преди да се вика фирма добре е да се видят всички съединение като се свалят декоративните капачки .
Виж целия пост
# 21
Сега видях, че жената е от Варна, то тогава PAV1 може да помогне.
Виж целия пост
# 22
Радвам се, че на територията на Варна вече има такива фирми и им желая успех. Ако не се лъжа в свободния университет във Варна въпросния млад господин беше на моя лекция относно Инфрачервена Термография на сгради преди един месец.
  Wink
Сега като се поразрових, открих,
че доц. инж. Велко Наумов
http://www.tu-varna.bg/tu-varnaap/index.php?option=com_content&a … 149&Itemid=40
от 2006г е със сертификат.
http://infrared-varna.com/bg/index.php?page=applications
Виж целия пост
# 23
А теча постоянен ли е или е от време на време. Стари ли са тръбите или нови. Иначе фирма Елвидом открива течове но 50на50.познава.

Ние сме тук от 6г. - тогава само моноблок сменихме и мивка в тоалетната - фаянса и в банята и в тоалетната беше отскоро, но откога точно не знам.. Миналия май месец смениха тръбите за топлата вода на целия вход - имаме топла вода и парно в блока. Иначе мокренето е уж постоянно, но реално теч има при много силен дъжд. В такава ситуация в ревизията на съседката се виждаше как капи от горе уж.. А в нашата ревизия всичко е сухо и прашно..
Виж целия пост
# 24
Вижте тогава на главната тръба ф110 на места има едни големи тапи за ревизия. Може да се е разхлабила или да е заминало уплътнението.А щом при дъжд тече търсете теча на последен етаж .
Виж целия пост
# 25
Иначе мокренето е уж постоянно, но реално теч има при много силен дъжд. В такава ситуация в ревизията на съседката се виждаше как капи от горе уж.. А в нашата ревизия всичко е сухо и прашно..
Колко тръби имате?
Би трябвало:
- 2бр въздуховод (баня, кухня) излаз покрив
- 1бр водосточна (сифон покрив)
- 1бр мръсен канал
- 2бр чиста вода (топла, студена)
/Топлата е сменена, но студената-щранг как е?/
Ако въздуховод (баня) на покрива е без шапка и има пропуски при снаждането на тръбите (отклонение),
то ще се получава този теч при дъжд.
При водосточната също, ако има лошо изпълнение при снадките може да избие вода.
ПП Да, и това, което е написал rumen_iankov.
Виж целия пост
# 26
Не знам коя е главната тръба, но съм снимала на едната където има нещо като снадка на пръв поглед.. Вижда се измазано, мислихме, че може да от там. В големият дъжд там салфетката беше сухааа..  Shocked До снадката се вижда и къде включена мивката от тоалетната - съмненията бяха, че и от там може да връща вода, но това уплътнение ли какво което се сложи уж възпрепятства подобно нещо. И там е сухо при дъжд.
Студената вода - чиста - също е сменена.
Ние сме на 2ри етаж, съседката на 1ви. Входът е осеметажен. Уж нагоре вече няма проблеми. Покрива го правиха тази есен.
Ето снимки:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 27
ooooh!
За по-лесно е мазано, не са слагани уплътнения на снадките на канализацията.
Не се знае следващата надолу как е.
PVC тръбата (отклонението) за мивката трябва да мине през стената и да излезе в банята Ви.
Тази мека връзка е "халтава" за през стена. Как я обслужвате?
До колкото виждам на снимките Вашият водопровод в жилището не е сменян.
/много "изненади" може да има/
А другата, по-широка тръба - въздуховод ли е?
Къде точно тече на съседите Ви, нямате ли снимка на петното?
Виж целия пост
# 28
Кажете на съседите на 3етаж да пуснат няколко казанчета и вие наблюдавайте тръбата на сифона.А както PAV1 написа къде е мокро при съседите
Виж целия пост
# 29
- през колко метра/см са тия снадки.. Възможно ли е да има такава в горната и част на съседката към тавана или в отсечката между двата панела?
- пвц-тръбата, отклонението за мивката минава през силно казано стена.. по-скоро ги дели само фаянса.. мивката е с мека връзка(тръба), която влиза директно в това уплътнение. Всичко е видно, няма проблем там.   Това е мивка на тоалетната - отделни помещения са с банята.
- А другата, по-широка тръба - въздуховод ли е? - да , който при съседката свършва. Затапен е. Не знам дали така трябва да бъде.
- прилагам една бърза схема - оцветено в синьо е мястото където е мокро при съседката.


Кажете на съседите на 3етаж да пуснат няколко казанчета и вие наблюдавайте тръбата на сифона.А както PAV1 написа къде е мокро при съседите
Тръбата на сифона - водосточната ли имате предвиди(т.е. на сифона на покрива)? Или на сифона на тоалетната? - има такъв, не го ползваме..
Виж целия пост
# 30
Проверете мястото, където е присъединен канала на WC към вертикалния щранг.
- през колко метра/см са тия снадки.. Възможно ли е да има такава в горната и част на съседката към тавана или в отсечката между двата панела?
Там се присъединява и WC-то
- А другата, по-широка тръба - въздуховод ли е? - да , който при съседката свършва. Затапен е. Не знам дали така трябва да бъде.
Не трябва да е затапен надолу.
Кажете на съседите на 3етаж да пуснат няколко казанчета и вие наблюдавайте тръбата на сифона.
на сифона на тоалетната? - има такъв, не го ползваме..
Вие може да не го ползвате, но той е свързан с изградена канализация (евентуално със сифона на банята), т.е. не е самостоятелен.
Ще Ви трябва и гадател, имаше една, където се бе нарекла жена-скенер.
(това е в кръга на шегата)
ПП След като Ви направят обследване бихте ли споделили от къде е бил проблема.
Успех!  Hug
Виж целия пост
# 31
А тоалетната къде е заустена.А долу при щранговете не е мокро.
Виж целия пост
# 32
 rumen_iankov,
Същото предполагам и аз, ама не съм написала заустена, а присъединен канал за WC.  Hug
Определено ще чакаме обследването, на мен ми е интересно.
Ако някъде греша относно "проследяване", то ме поправете, понеже Вие изграждате ВиК и имате опит.
/ Аз съм "чирак", правеща в къщи и на приятели такива инсталации./
Виж целия пост
# 33
PAV 1. То и аз чакам обследването,защото и на мен ми е интересно откъде тече. А причини много. Там където е в синьо отгоре би трябвало да е мивката.Може да тече в стената или от кранчета.Последния теч, който правих беше от 2места.Отначало оправих мръсния канал на кухнята, защото се оказа, че от там тече. Но после се оказа и 2теч в стената от страна на банята, но винаги като влизах в банята беше мокро и не се забелязваше тънка струйка вода .Така. по снимки трудно можем да открием теча.
Виж целия пост
# 34
Може да тече в стената или от кранчета
Мда, от ексцентрика на батерията.
Скрит текст:
Ще се "види" това:
Скрит текст:
сн. е от hexa blog
Скрит текст:
ПП Ето какво имах предвид за WC-то (тук са били два теча):
Скрит текст:
Виж целия пост
# 35
Мъжът ми днес беше извън града, но утре задължително ще звъни да търси мераклии да открият теча. Ще споделя непременно какви са резултатите от обследването. В ревизията се навирах сега след като ви прочетох, ама така и не видях къде трябва да е присъединен канала на вц-то... Сигурно е по-ниско - на нивото на панела.. Гадая, ще спра, че да не се изложа..  Laughing Mr. Green А за мивката във вц-то, ако тече зад плочките как се разбира? С термокамера, като се изкъртят плочките или ? Ако се развие ще проличи ли. Всъщност там силно казано има батерия. Най-обикновено кранче е. Опитах се да снимам отзад новите тръби.. Снимах и кранчето на мивката във вц-то и цялото вц де.
Скрит текст:
п.с. Честно казано, ако зависише само от желанието ми - така хубаво щях да изкъртя и баня и вц. За съжаление не ни е приоритет ремонт, който не е чак наложителен(от наша гледна точка, от гледна точка на съседката сигурно е.. )
Виж целия пост
# 36
Като ви гледам кранчета направо сте за подмяна на вик. Не развивайте нищо ако скоро не правите ремонт.Само издърпайте маншона на тоалетната и вижте кухината.Според мен от там е теча.
Виж целия пост
# 37
Като ви гледам кранчета направо сте за подмяна на вик. Не развивайте нищо ако скоро не правите ремонт.Само издърпайте маншона на тоалетната и вижте кухината.Според мен от там е теча.

 Laughing То това кранче преди 3-4г. е слагано. Сега, вярно, че е морално остаряло и неизбърсано от варовика  Embarassed , но пък не сме с такива навсякъде де..  Mr. Green Ще дойде и неговото време за смяна.

Маншона ще го проверим..  Peace

Виж целия пост
# 38
Само издърпайте маншона на тоалетната и вижте кухината.Според мен от там е теча.
И аз така мисля + крана за чиста вода на тоалетното казанче.
Обаче, като издърпат маншона на WC-то може да не могат да го натикат обратно,
понеже не виждам PVC тръба на ниво плочки.
Скрит текст:
Необходим Ви е читав водопроводчик.

Виж целия пост
# 39
Според мен неправилно сте се насочили. Дамата изрично е посочила, че течът не е постоянен, а е след дъжд. Имах случай на теч на трети етаж, причинен от хоризонтална фуга на стълбището м/у 5 и 6 етаж.
Ето този.


В тази връзка какво се случи предните два дни, когато се съчета обилно снеготопене и дъжд във Варна?

Някой по горе беше споменал, че не е възможно да се намират течове на студена вода. Изобщо не съм съгласен с това. Всичко опира до минималната резолюция на камерата и опита на оператора.

Не работя точно в тази област, но бих могъл да погледна с камерата, ако ми остане време през следващите няколко дни.
Виж целия пост
# 40
Ние сме тук от 6г. - тогава само моноблок сменихме и мивка в тоалетната - фаянса и в банята и в тоалетната беше отскоро, но откога точно не знам.
Иначе мокренето е уж постоянно, но реално теч има при много силен дъжд. В такава ситуация в ревизията на съседката се виждаше как капи от горе уж.. А в нашата ревизия всичко е сухо и прашно..
Според мен неправилно сте се насочили. Дамата изрично е посочила, че течът не е постоянен, а е след дъжд.
Не е изрично.
Може да има "наслагване" на проблеми.
Обърнете внимание на влагата в левия ъгъл под стъпалото,
което при отварянето му предполагам ще има изненади.
Кранът е ръждясъл и във варовик.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 41
Много е вероятно да са поне 2 дефекта наистина. Снимка от жилището на съседката има ли?
Виж целия пост
# 42
Не знам за Варна как са специалистите с камера,но в София съм присъствал на няколко огледа и на места познаваха 50на 50,а на други неможеха да кажат къде тече.
1.баня в Симеоново извикана фирма с камера. Диагностика открити 2теча,които се. виждаха с просто око. Не можаха да засичат подовото от медни тръби на пода още 2теча.Платени 220лв.
2.баня в Диянабад друга фирма 1час обследване 70лв платени,не може да каже къде точно тече.
3.теч в блок на щранг друга фирма така и те взеха парите и резултат никакъв.
4,тоалетна на Оборище друга фирма не е открила явен теч от кранчето на тоалетното казанче.
5 апартамент в Младост теч от спукано коляно на тръба ф20неоткрит от камерата.Поне човека каза, че ако не открие теча пари няма да вземе.
Всичките фирми повтаряха смяня на водопровод,хидроизолация и т.н.После човек как да вярва, че откриват течове.А никоя фирма не се ангазира да оправи течовете.Защото е по лесно да вземат едни бързи пари и след тях хората да се спасяват.
Виж целия пост
# 43
Много е вероятно да са поне 2 дефекта наистина. Снимка от жилището на съседката има ли?
Ако жената още не е открила теча изпратете и телефон и идете да поногнете.После ще чакаме резултата да напишете откъде е теча.
Виж целия пост
# 44
Вчера мъжът ми звънна на единия от двата телефона, който му бях оставила. Момчето му казало, че не е във Варна и препоръчал някой си, който едва ли не обяснявал на ММ откъде може да е проблема, вместо да приеме по-сериозно идеята да дойде с камерата. Grinning
PAV1 влага ли е, дело на 5-годишния ми син ли е.. и аз не знам.. Постоянно не внимава къде пишка и често е и около тоалетната.. Отдавах го на него. ОБАЧЕ сега умишлено пуснах 4-5-6 пъти казанчето и видях подлизване и прокапване от маншона на плочките, който освен това не са съвсем опасващи моноблока. Както казах и той е монтиран преди 4-5г. от същия "майстор".. Не знам доколко може да прави проблем чак при съседката, но пък ако и в кухината не е ок и готова тя..  Ще взема да се откажа засега от идеята за обследването с камера и ще взема да извикам някой съфорумец да обследва.  Mr. Green
Сериозно приемам препоръки за читав водопроводчик.
Виж целия пост
# 45
А защо просто не изкарате маншона и да видите дали е мокро в кутията,където влиза.
Виж целия пост
# 46
Защото идея нямам как се слагат, монтират и какво представляват тия маншони и толкова ли проста работа е? Вадя го? Виждам. Слагам го? Да не да го дръпна ей сега и да се наложи да стискаме 3 дни..  Mr. Green
Виж целия пост
# 47
Маншона е като хармоника.Като го посъберете сваляте от тоалетната чиния и после изкарвате от стената.Мъжът ви ще се справи.
Виж целия пост
# 48
сега умишлено пуснах 4-5-6 пъти казанчето и видях подлизване и прокапване от маншона на плочките, който освен това не са съвсем опасващи моноблока.
Не знам доколко може да прави проблем чак при съседката, може достатъчно голям
 но пък ако и в кухината не е ок и готова тя.. 
Ще взема да се откажа засега от идеята за обследването с камера и ще взема да извикам някой съфорумец да обследва.  Mr. Green
Е, ние по снимките го направихме, че и познахме...
Сериозно приемам препоръки за читав водопроводчик.
С две ръце препоръчвам Веско GSM: 0886 601 540
Маншона е като хармоника.Като го посъберете сваляте от тоалетната чиния и после изкарвате от стената.Мъжът ви ще се справи.
rumen_iankov, не!
Обаче, като издърпат маншона на WC-то може да не могат да го натикат обратно,
понеже не виждам PVC тръба на ниво плочки както на тази снимка:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 49
Веско и той извън града.. След 10 дни пак ще го чуем. Дотогава вероятно ще направим обследване и с камера. ММ се уговори за вторник уж. Да видим. Не сме дърпали маншона, че наистина няма ПВЦ тръба на ниво плочки. То всичко явно правено едно към..
hvdragon казваш имаш камера. Работиш с нея. Ако можеш да ни съдействаш, ще съм благодарна. Разбира се, ще си заплатим за услугата. Ако ли не би ли дал препоръки как да действаме, така че видим обективно нещата. Човекът, с който се е чул мъжът ми, е казал, че е желателно поне няколко часа преди това да не е пускана вода в жилището. Освен това нали за термографията имат значение температурните разлики. За панелно жилище, във вход изцяло на ТЕЦ , където е топло - как е по- удачно да се действа - да се пусне студената вода или топлата ? То всъщност при самото обследване пуска ли се вода изобщо? Дано не съм задала глупави въпроси.
Виж целия пост
# 50
Все пак дръпнете маншона.Вчера подменях. един маншон,който се беше прокъсал и част от водата течеше на плочките.
Виж целия пост
# 51
Все пак дръпнете маншона.Вчера подменях. един маншон,който се беше прокъсал и част от водата течеше на плочките.

Да, да. Ще го дръпнем. Просто, че изчакаме майстора.  Peace
Виж целия пост
# 52
Mira^, пусни на лс тел. Тези дни съм в града.
Относно технологията: моята камера е с резолюция 0.1 градус. Хваща от зъбобол до некадърно поставена топлоизолация Simple Smile, така че амплитудата не е от съществено значение.
Виж целия пост
# 53
Mira^, проблем №1 бе лесно локализиран

другите ги обработвам. Дай мейл на лс за да ти изпратя всички снимки.
Виж целия пост
# 54
Ето и неизолираният съсед как топли градинката:

Виж целия пост
# 55
Благодарение на hvdragon днес поне видяхме къде да се работи по отстраняване на проблемите. Всъщност там където бях написала на "чертежа" , че е теча вече е сухо в общи линии(таванът се лющи и се рони, но е в следствие на отшумялия проблем), явно каквото било, било.. ама то бабето нали само знае да лае и да мрънка, пък не ни помага особено и върви разбери.. Там вероятно е било от тръбата на мивката в тоалетната, която влиза във водосточната.. или от покрива. От коетото и от двете да е било и двете са отстранени вече като евентуални проблеми - и покрива е ремонтиран, и на тръбата се сложи уплътнение и поне при последните проливни валежи там вода не сме виждали. Пак ще следим.
Видяло се е обаче теч зад плочките където се оттича мивката в банята(на съседката там и е мокър тавана), той hvdragon е показал снимки. И освен това под тоалетната чиния се вижда мокро, но не е от маншона или кухината, а под самата чиния, която май имала пукнатина.
При всички положения съм много благодарна за съдействието!  newsm20
Виж целия пост
# 56
Добре, че теча не е от питейната вода а от сифона.Браво на съфорумеца за откриването на теча.
Виж целия пост
# 57
Mira^, проблем №1 бе лесно локализиран


Скрит текст:


другите ги обработвам. Дай мейл на лс за да ти изпратя всички снимки.

ooooh!
PVC тръбата (отклонението) за мивката трябва да мине през стената и да излезе в банята Ви.
Тази мека връзка е "халтава" за през стена. Как я обслужвате?
Адмирации за hvdragon! bouquet
ПП И всички проблеми са от "прекрасни" майстори!  ooooh!
Виж целия пост
# 58
PAV1 само да уточня. Снимката с халтавата връзка е от мивката в тоалетната. Теч се видя на мивката в банята.  Peace Не че връзката е супер.. Така и така ще идва майстор, ще погледне и това. Поне спокойно да затворим ревизията.  Peace
Виж целия пост
# 59
За първи път чувам за тази услуга, знаете ли дали в Пловдив има фирма, която я предлага?
Виж целия пост
# 60
За първи път чувам за тази услуга, знаете ли дали в Пловдив има фирма, която я предлага?

Няма начин да няма. Ако не, то в Стара Загора е вносителят (един от вносителите, ако са повече) на тези камери. Те и продават, и обучават, и даже и да не правят анализи поне ще те насочат. Фирмата е АСМ ООД.
Виж целия пост
# 61
Не е  писано скоро в темата, но ще съм благодарна ако някой ми препоръча изпитана фирма за София, която извършва термографско изследване с правилната техника и точно откриване на скрити течове.
Виж целия пост
# 62
Гаранция за точно откриване според мен никой не може да даде. Това сканиране не може да хване точното място на теча, а отчита къде е по-мокро. Но къде е по-мокро може да зависи от много неща. Аз съм била свидетел на един случай да идва такава фирма и нищо не свършиха.
Виж целия пост
# 63
Гаранция за точно откриване според мен никой не може да даде. Това сканиране не може да хване точното място на теча, а отчита къде е по-мокро. Но къде е по-мокро може да зависи от много неща. Аз съм била свидетел на един случай да идва такава фирма и нищо не свършиха.


Все едно аз съм го писала.
Няма яснота, само много дадени пари.
Виж целия пост
# 64
Тогава да питам така - някой ползвал ли е такива услуги и има ли решен проблем от някоя от много такива фирми.
Парите не са чак толкова много - 70-80 лв. е обследването на 1 апартамент, някои са уточнили, че тя се откася за такъв до 250 кв.м.
Виж целия пост
# 65
А вие какъв теч имате.На баня, на мокро или щрангове.
Виж целия пост
# 66
Тогава да питам така - някой ползвал ли е такива услуги и има ли решен проблем от някоя от много такива фирми.
Парите не са чак толкова много - 70-80 лв. е обследването на 1 апартамент, някои са уточнили, че тя се откася за такъв до 250 кв.м.
  Ваяна, комшията до нас ползва фирма от Стара Загора. Имаше теч в неговата баня, който мокреше стената и избиваше мокро на нашето общо стълбище. Дойдоха, обследваха и казаха, че течът е от три етажа по-горе, от апартамент, който имал незапълнени фуги в банята. Оправиха ги и течът спря. Само петното с олющена мазилка на общото стълбище остана.
Виж целия пост
# 67
Здравейте, някой да е доволен от софийска фирма за откриване на течове? Стара Загора е далеч....
Виж целия пост
# 68
Аз също се интересувам,за София става въпрос.
Виж целия пост
# 69
+1 Чакам и аз отзиви ... В коридора ни се появи петно ... Стената е на банята, а мястото е точно на душа. И съседа отдолу има петно по стената (откъм тавана, от нас идва, сигурна съм), но вътре на банята, а не отвън в коридора. Искам да се допитам до такъв специалист в София, за да видим какво и как да оправяме ...
Виж целия пост
# 70
Свалете декоративните капачки на душа и фугирайте дупките покрай s на душа.
Виж целия пост
# 71
Аз търся фирма с препоръки за гр. Бургас. При нас изби влага в коридора пред вратата на банята и положението става все по-сериозно. С просто око в банята на съседката отгоре всичко изглежда наред.
Виж целия пост
# 72
Аз днес се разтърсих за такава фирма в София. Имаме апартамент на последен етаж /НС Mr. Green/ и зимата, когато започна да се топи снега се е получило петно в ъгъла на тавана . Ние не живеем там и съответно забелязахме доста по-късно. И сега когато искам да реша проблема, се оказва, че когато е сухо не може да се локализира къде точно е. Трябва да чакам пак да протече  newsm78
Някакви идеи как да процедирам??
Виж целия пост
# 73
Аз днес се разтърсих за такава фирма в София. Имаме апартамент на последен етаж /НС Mr. Green/ и зимата, когато започна да се топи снега се е получило петно в ъгъла на тавана . Ние не живеем там и съответно забелязахме доста по-късно. И сега когато искам да реша проблема, се оказва, че когато е сухо не може да се локализира откъде е проблема. Трябва да чакам пак да протече  newsm78
Някакви идеи как да процедирам??

С термография няма да стане, защото няма какво да се термографира. Опитай да наемеш специалисти по ремонт на покриви, те ще огледат и може да намерят мястото или да поправят по-обширна площ. Зимата пък може би няма да може да се работи, така че пробвайте сега.
Виж целия пост
# 74
Ще го мисля....сега едва ли ще видят нещо....От всички 5-има съседи - само при нас мокро петно. При другите--нищоо ooooh!
Виж целия пост
# 75
Ама то обикновено не е лоша изолация като цяло, а са дреболии - някое малко разкъсване в изолацията, някоя гънка, недобро залепване... при внимателен оглед може и да се намери, особено като се знае къде е петното. Едно време като нямаше камери как намираха повредите?
Виж целия пост
# 76
https://www.youtube.com/watch?v=etqpy9v9N0E
Виж целия пост
# 77
Виж целия пост
# 78
Виж целия пост
# 79
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали фирма в Пловдив ?
Виж целия пост
# 80
Здравейте отново.

Бих искал да споделя интересен случай свързан с термовизионна камера. Тази седица клиентка се обади за установяване на причината за подут паркет в кухнята. Проблемът бе установен бързо и се оказа лоша спойка на ППР тръба, но в процеса на локализирането му бебето на семейството постоянно плачеше. На въпроса ми за причината, дамата отговори, че сигурно му растат зъби и от предния ден било такова. Докато тя се опитваше да го успокои го погледнах с камерата и регистрирах висока температура на едното му ушенце.

На следващият ден ми благодариха и  ме информираха, че бебето е било с изключително сериозно възпаление и евентуалното забавяне на лечението е можело да има сериозни последствия.

Така че,  вече ви моля да ме наричате с титлата "кандидат доктор"Bowtie
Виж целия пост
# 81
Здравейте,
Знам че темата е стара, но сега при нас възниква подобен проблем и започвам да се ровя.
Имаме теч  в банята - наводнява ни се целия под на детската стая която се намира непосредствено до нея. Започва от ръба (който замазахме в детската с някаква хидроизолираща замазка) . Пакета с тръби под мивката е сух, фугирахме и банята навсякъде, , но след къпане - пода в стаята става езеро – съответно 2 деца спят там, на гол цимент и мирише на влага.... Опитах се да приложа снимки но не ми се получава......
Моля ви за координати на тези откриватели на течове без къртене, защото сме под наем и не ми се иска да разбиваме банята на хората  без да знаем точно къде. Майсторът ни изказа предположения, които едно по едно отпадат...фугите, сифона.....Сега е ред да разбива сифона, но не можем да сме сигурни че е и от там, затова ще съм благодарна за контакт на коректна фирма в София, която може да установи теча  и източника му със сигурност предварително. На първи етаж сме и ние слава Богу не наводняваме никого, но трябва да решим проблема в името на здравето на всички ни. Благодаря ви предварително!


Виж целия пост
# 82
покрай локализирането на ВиК течове открих и вода в коляното на клиентка / снимката я публикувам с изричното и съгласие /.

Виж целия пост
# 83
PAV1 миже ли да ми дадете контакти на Варненската фирма. Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 84
PAV1 миже ли да ми дадете контакти на Варненската фирма. Благодаря предварително.

Пишете ми на лс. Ще бъда във Варна до няколко дни.
Виж целия пост
# 85
Здравейте,

Има ли фирма в София, която освен локалиризиране на течове предлага и отстраняването им? От съседите ни тече вече няколко години, но те естествено твърдят, че не е от тях. Убедена съм, че няма да се съгласят и да къртят и ремонтират, затова вече съм готова да им платя и ремонта, само да спре тоя теч. Но ми се иска да е някоя фирма, която може да го открие и отстрани, а не само да го открие и после да се обяснявам с майстори каква е тази шарена картинка, която им показвам.
Виж целия пост
# 86
И мен ще ми е интересно дали ще намерите такава фирма.
Виж целия пост
# 87
PAV1 миже ли да ми дадете контакти на Варненската фирма. Благодаря предварително.
Пишете ми на лс. Ще бъда във Варна до няколко дни.
hvdragon,
Напишете коя фирма сте. Какви сертификати имате.
Bogomil.S се е представил.
На първа страница са представени сертификатите и лицензиите на фирмата:
http://hexagon-build.com/blog/
Виж целия пост
# 88
Богомил не отстравяна проблеми. Само заснемане прави.
Виж целия пост
# 89
ravi,
Темата е "Термография на скрити течове".
Термографията не включва ремонтна дейност.
Точно и за термография има сертификати,
за което помолих hvdragon да се идентифицира.
Не съм отговаряла на пост на gerganka83.


Виж целия пост
# 90
Мога ли да помоля за координати на фирма, от която сте доволни, извън Хексагон, с които не желая да работя?

По-напред в темата имаше едно отрицателно мнение за Гаматерм, но то сякаш е по-скоро във връзка с това, че не е издадена фактура / гаранционна карта, за което аз ще си платя и настоявам.

Понеже темата е пусната от представител на фирма Хексагон, ще си позволя да поясня защо не желая да работя с тях.

Както ми беше обяснено от представител на фирмата, за да бъде обследването с термокамера коректно (когато се подозира теч от тераса), се налага да е имало сухо време 48 часа и обследването да се случи на тъмно. През това валежно лято дълго чакахме тези условия да са налице. При нас допълнителен проблем беше това, че течът е в три апартамента, т.е. трябва да се органзираме ние и още две семейства да сме в София по едно и също време, когато и атмосферните условия са подходящи и фирма Хексагон са в София. Разбираемо, явно имаха много работа в подходящите за обследване дни.

След дълга комуникация с фирма Хексагон се уговаряме за един вторник, 12.30 вечерта, като се уточних с господина от Хексагон (не помня името и не знам дали е авторът на темата), че ще му изпратя СМС с окончателно потвърждение, след като се чуя за последно с другите две семейства. Чух се с тях, пратих СМС. Пробвах по-късно и да звънна, за да потвърдя уговорката устно, но никой не ми вдигна, предположих, че са заети. Както и да е, със съседите седим и чакаме в 12.30, едното дете на съседите не може да си легне, защото течът е в неговата детска стая. Понеже от Хексагон са ме предупредили, че може да има леко закъснение, ги чакахме до 1.30. Междувременно от 12.45 до 1.30 аз звънях на дадения телефон неколкократно, не ми вдигаха, предположих, че са може би заети с обследването на друг клиент и не е възможно да ми отговорят.

В крайна сметка никой не дойде. За мен остана "удоволствието" да се извинявам на съседите ми. На следващия ден продължих да звъня на Хексагон, за да поискам обяснение - никакъв резултат. Тук е мястото да спомена, че преди уговорката за обследване съм се чувала неколкократно с тях, като дори да не се свържа, връщат обаждане бързо. Явно обаче никак не им се говореше с мен, след като ми вързаха тенекия.

Звъннаха на мъжа ми обаче след 2 седмици, изглежда мислеха, че той е друг клиент, а не, че аз съм се чувала с тях от неговия телефон. Обясниха, че били много заети последните две седмици и чак сега можели да ни вмъкнат. Казах коя съм, поисках обяснение, отсреща ми смънкаха, че не ми били получили СМСа и обаждането. Естествено, те телефоните избирателно спират да работят. Нямам представа дали поради мързел не дойдоха, или защото в последния момент са ги извикали за по-голямо и скъпо обследване, но нямам намерение да губя повече време с тях.

Предварително благодаря, ако някой има препоръки за фирма за откриване на теч. Цената е без значение, стига да работят добре и да мога да разчитам на някаква елементарна коректност.
Виж целия пост
# 91
Не се ядосвай, нищо не си загубила.
Дано намерите проблема.
Виж целия пост
# 92
Здравейте, ако има теч от горния апартамент в банята, който понякога не личи, но друг път пробива плочата, стои ли си там?
Защото отгоре отказаха преди да влезне термокамера, излъгаха като цигани, че техен познат влизал с термокамера и всичко било наред, а не мен фирма ми каза, че трябва да се влезне и в двата апартамента. А откакто течът бе видян и от домоуправителя, пак спряха да пускат водата.

За колко време изсъхва нещото вътре в плочата и можете ли да ми препоръчате фирма, която ще влезне на първо време само при нас (избило е по цялата дължина и подозирам, че всичко вътре е подгизнало, така че ще се види 100%)?
Виж целия пост
# 93
някой може ли за препоръча фирма за Бургас 
Виж целия пост
# 94
Мога ли да помоля за координати на фирма, от която сте доволни, извън Хексагон, с които не желая да работя?

По-напред в темата имаше едно отрицателно мнение за Гаматерм, но то сякаш е по-скоро във връзка с това, че не е издадена фактура / гаранционна карта, за което аз ще си платя и настоявам.

Понеже темата е пусната от представител на фирма Хексагон, ще си позволя да поясня защо не желая да работя с тях.

Както ми беше обяснено от представител на фирмата, за да бъде обследването с термокамера коректно (когато се подозира теч от тераса), се налага да е имало сухо време 48 часа и обследването да се случи на тъмно. През това валежно лято дълго чакахме тези условия да са налице. При нас допълнителен проблем беше това, че течът е в три апартамента, т.е. трябва да се органзираме ние и още две семейства да сме в София по едно и също време, когато и атмосферните условия са подходящи и фирма Хексагон са в София. Разбираемо, явно имаха много работа в подходящите за обследване дни.

След дълга комуникация с фирма Хексагон се уговаряме за един вторник, 12.30 вечерта, като се уточних с господина от Хексагон (не помня името и не знам дали е авторът на темата), че ще му изпратя СМС с окончателно потвърждение, след като се чуя за последно с другите две семейства. Чух се с тях, пратих СМС. Пробвах по-късно и да звънна, за да потвърдя уговорката устно, но никой не ми вдигна, предположих, че са заети. Както и да е, със съседите седим и чакаме в 12.30, едното дете на съседите не може да си легне, защото течът е в неговата детска стая. Понеже от Хексагон са ме предупредили, че може да има леко закъснение, ги чакахме до 1.30. Междувременно от 12.45 до 1.30 аз звънях на дадения телефон неколкократно, не ми вдигаха, предположих, че са може би заети с обследването на друг клиент и не е възможно да ми отговорят.

В крайна сметка никой не дойде. За мен остана "удоволствието" да се извинявам на съседите ми. На следващия ден продължих да звъня на Хексагон, за да поискам обяснение - никакъв резултат. Тук е мястото да спомена, че преди уговорката за обследване съм се чувала неколкократно с тях, като дори да не се свържа, връщат обаждане бързо. Явно обаче никак не им се говореше с мен, след като ми вързаха тенекия.

Звъннаха на мъжа ми обаче след 2 седмици, изглежда мислеха, че той е друг клиент, а не, че аз съм се чувала с тях от неговия телефон. Обясниха, че били много заети последните две седмици и чак сега можели да ни вмъкнат. Казах коя съм, поисках обяснение, отсреща ми смънкаха, че не ми били получили СМСа и обаждането. Естествено, те телефоните избирателно спират да работят. Нямам представа дали поради мързел не дойдоха, или защото в последния момент са ги извикали за по-голямо и скъпо обследване, но нямам намерение да губя повече време с тях.

Предварително благодаря, ако някой има препоръки за фирма за откриване на теч. Цената е без значение, стига да работят добре и да мога да разчитам на някаква елементарна коректност.

Здравейте.
Малко късно, но сега видях темата, а и нашият проблем едва преди около месец го решихме .
Тези кадри от които се жалвате са такива, най-вероятно се плашат от външни течове.
При нас се случи същото миналата година.
Фирми за откриване на течове има много. Докато свършим работа се сблъскахме с няколко. То беше много, ама много разправия, уговорки и нула резултат. Няма да ги споменавам. А колко изисквания имаха, не ми се разказва чак.
За нашият проблем - дългогодишен теч от покривни тераси печеливш избор се оказа Елвидом.
При изследването беше един човек.
Те също закъсняваха, но ни звъннаха предварително. Въпреки това, човека щеше да отнесе гнева на тълпата.
Странното в случая е, че няколко фирми преди това дори не дойдоха въобще, а съседите го приеха за нормално, но това друга тема.
Човека звънна, че закъснява два часа предварително и малко остана да го набият - ама знаем как е у нашенско, все на обратно.

Изготвиха и оферта за ремонт, но съседите не приеха, скъпо било. То се оказа, че и преди това сме имали оферта за откриването от същите, но пак скъпо ни се видяло! Явно си държат цена, но и работа вършат.
Друга фирма го отстрани по техният протокол. Дано ремонта да не е като откриването, че ще се наложи пак да ги търсим със скъпата оферта!!!
Същите предлагат термография и ремонт на теча.
След седмица от термографията ни изпратиха оферта и протокол от работата си с печати и подробно обяснение.
Протокола го бяха изпратили по куриер за наша сметка, естествено  дом съвета пак избухна в гняв, ама ние така си избухваме. Rage

Друго странно е, че предходните фирми, също ни обясняваха колко сложно и трудно е откриване на теч навън.
Тия които ни свършиха работа не искаха перфектните атмосферни условия.
Бяха категорични - Осигурете достъп, да няма лед, сняг и да не вали в момента!:anguished:
Взеха ни за три тераси, които са си чист покрив според мен- 336,00 лв с ДДС и фактура - преди месец някъде. Редно ли е да обявявам цената, не е ли редно? Нищо нека се знае.

Успех!Виж целия пост
# 95
На нас в крайна сметка ни свършиха работа от Гаматерм, доволна съм - дойдоха навреме, нормална комуникация, имаме договор с фактура и гаранция. При обилните пролетни дъждове няма повторен теч. Надявам се и да няма и да не се налага да проверя доколко ще си изпълнят гаранционните условия.
Виж целия пост
# 96
Да побутна темата, някой ползвал такъв вид услуга в Пловдив?
От коя фирма сте доволни и ако може д аме ориентирате за цена, че в сайтовете на фирмите са доста солени?
Виж целия пост
# 97
PAV1 миже ли да ми дадете контакти на Варненската фирма. Благодаря предварително.

Пишете ми на лс. Ще бъда във Варна до няколко дни.
Здравейте! Аз също се интересувам от контакти и отзиви за варненски фирми.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия