Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

А коя книга четат в момента децата ви? - 4

  • 48 682
  • 743
Замисляли ли сте се защо едни деца обожават да четат, а за други книгата е истинско наказание? Тъй като децата като цяло получават едно и също образование, всичко останало е в ръцете на родителите.

За да прояви детето интерес към четенето, трябва да нещо да го привлече към този процес. Някои родители, които се умиляват от гледката на четящото съседче, постоянно се карат на своите деца, че дори не поглеждат книгата.

Огромна грешка е да се поставя норма на детето – например да не му се разрешава да излиза от дома, ако не е прочело поне пет или десет страници от определена книга.

Дори да спазва това правило, детето ще намрази четенето, а в най-лошия случай ще получи нервно разстройство, което може да се съпровожда от тотален отказ за възприемане на каквото и да е обучение.

Много деца, обучени по стандартните училищни методи, не могат да работят с текст. Те имат стестнен мироглед и при тях не е развито образното мислене дори и в малка степен.

Ако искате да научите детето си да обича книгите, никога не го карайте да чете само полезни книги. Купувайте му комикси и детски списания. Карайте го понякога да рисува само комикси.

Ако виждате, че детето скучае, докато чете, не го карайте да чете текста докрай. Четенето трябва да се свързва от хлапето единствено и само с чувство на удоволствие.

Не критикувайте липсата на желание за четене – все пак децата имат толкова източници на информация, които им помагат да възприемат всичко много по-бързо.

Четете редовно на детето, личният пример е много важен. Когато стигнете до интересно място, дайте на детето да дочете страницата, за да види само какво се е случило.

Купете няколко книги за детето си и му направете лична библиотека. Чувството, че е собственик на малка библиотека, ще го накара да се чувства по-голямо.

Ако не можете да отделите достатъчно време на детето, използвайте аудиокнигите, пускайте му дискове с приказки, които да слуша преди лягане.

Източник: ezine.bgПърва тема

Втора тема

Трета тема
Виж целия пост
# 1
В момента чете Хитър Петър http://www.book.store.bg/p30922/hityr-petyr.html

8г.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за темата.

Взех му днес Сам Силвър http://www.fiut.bg/uploads/books/original/d1cc26124b39316b6ef630 … 9c807d4be25d4.jpg веднага я почна. Вероятно паралелно ще дочита и останалите 40-50 стр от Карлсон.  ooooh! безкрайна книга, в неговите ръце.
Виж целия пост
# 3
mari_eta , хубава публикация.
Моето дете докато чете Билбо Бегинс препрочете .
Виж целия пост
# 4
Златото на Чингис Хан
Виж целия пост
# 5
Голямото ми дете е в траен застой.
Малката и тя малко намали темпото, което беше подхванала с Малкият Никола.
Сега чете на четеца "Призраци под виенското колело" - 9 години без няколко месеца.
Виж целия пост
# 6
Ех, че чудесна темичка Simple Smile

Моят първолак е захапал поредицата Малкият Никола. В момента е на Малкият Никола и приятелчетата. Снощи на родителската среща го похвалиха, че покрай тези книжки е запалил доста от съучениците си да четат.
Виж целия пост
# 7
На мойта дъщеря пък не й хареса за Никола заради френските имена. Избягва книжки с чужди имена. Сега чете една книжка от поредицата за Лили чудото.
Виж целия пост
# 8
Големият довърши и четвъртата от поредицата Героите на Олимп - Домът на Хадес и се чуди, как ще издържи до октомври, когато излиза следващата.
В момента чете втората книга от поредицата Чуждоземия.
Виж целия пост
# 9
mari_eta,   bouquet

Дъщеря ми (8 г. и 4 м.) продължава с поредицата на Ейми Трий в електронен вид и довършва "Чичо Фьодор, кучето и котаракът". В понеделник заминава на зелено училище и иска да си ги завърши преди това, а за там щяла да си вземе нова книга, обясних й че едва ли ще й остане време за четене, но щом иска..

Светле, и аз забелязвам, че се връща към четени някога от нас книжки, даже като ги чета на брат й сега, не иска да слуша, за да й е интересно като реши сама да си ги прочете. А мислех, че някои вече може да й се сторят по-бебешки, дори и "Чичо Фьодор", но явно им е забавно да четат вече самостоятелно познати текстове..

С дребния (4 г. и 8 м.) след "Мистър Фини.." започнахме да четем и по-обемни книжки освен всякакви други по-малки, последно прочетохме "Крокодилът Гена" (имаме и "Новите приключения на Крокодила Гена", но нея още не сме), а в момента сме с книжка, която и на кака му много й беше харесала, за мен също е удоволствие (дано да я преиздадат, защото е просто чудесна!):
Виж целия пост
# 10
Моят батко се е вдетенил покрай сестра си GrinningСъбираме поредицата на Франклин.Последна придобивка Франклин тръгва на училище.Тематично подбрана с оглед,че това ни предстои на есен.Опитва се да чете самичък,но понеже все още срича бавно и му отнема много време да прочете една страничка, след нея се отказва.
Виж целия пост
# 11
Големия Малкия
Виж целия пост
# 12
Моят батко се е вдетенил покрай сестра си GrinningСъбираме поредицата на Франклин....
И у нас го забелязвам вдетиняването - четат се само приказки напоследък.... Или е от мързел.... Thinking
Виж целия пост
# 13
Ние свършихме Мечо Пух. А щерката (6г.) си препрочита Франклин, Ноди, приказките на Беатрикс Потър и др. малки книжки  междувременно.
Започваме

,

а за разнообразяване детето избра тази, макар че и с други приказки прекъсваме Simple Smile

клик за четене в читанка.
Виж целия пост
# 14
Моето не завърши "Незнайко", но започна "Том Сойер". Да видим до къде ще го докара.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия