Ето някои съвети, ако кожата на бебето ти е чувствителна, суха или склонна към алергии.

1. Опознай кожата му
Склонността към сухота или кожни раздразнения зависи от индивидуалния тип на кожата на бебето и неговата генетична предразположеност. Кожата му може да реагира различно през различните сезони и когато е изложена на промени в околната среда. По метода на опита и грешката ще намериш кое е най-подходящото за кожата на бебето ти.

2. Почистване и грижа, които щадят кожата
• При бебетата със суха кожа трябва да се избягва прекаленото къпане, защото това може да наруши защитните механизми на кожата им. Тя обича много меки почистващи средства без съдържание на сапун и богати на липиди, които са тествани и са доказано подхранващи. Кърпичките NIVEA Baby Sensitive без парфюм са добър избор за редовно почистване на замърсените места.  

• Ваната с олио е за предпочитане за бебетата със суха, чувствителна кожа. Водата не трябва да е много гореща, а времето за къпане трябва да е кратко. Търкането на бебето с кърпа може допълнително да раздразни кожата. Вместо това попивай нежно, като потупваш с топла кърпа.

• Редовното овлажняване стабилизира и укрепва защитната бариера на бебешката кожа и облекчава сърбежа. През лятото е добре да охлаждате овлажняващите кремове в хладилника, защото охладеният хидратант успокоява раздразнената кожа и намалява сърбежа. Важно е също така хидратиращите и подхранващи кремове да са лесни за нанасяне, за да се избегне натиск върху кожата при нанасяне.

• Не забравяй малките проблемни зони, като например гънките на кожата или мястото зад ушите. Опитай крема NIVEA Baby NUTRI SENSITIVE SOS.

• Редовната грижа за кожата е задължителна и трябва да бъде приятно преживяване за теб и твоето бебе. Нека детето участва в грижата за кожата си колкото е възможно повече и така ще се научи само да се грижи за себе си.

3. Щадящо дрехите облекло
Втората кожа на бебето ти (облеклото му) може да го предпази от раздразнения на кожата.

• Пери всички нови дрехи, преди децата да ги облекат (за да отстраните излишни бои и химикали). Също така махай етикетите. Децата имат много чувствителна кожа, така че пускай пералнята на програма с допълнително изплакване, за да отстраниш напълно остатъците от перилните препарати. Също така обръщай дрехите наопаки, преди да ги сложиш в пералнята, така че добре да се отмият люспиците от кожата и остатъците от козметика. Не използвай силно ароматизирани омекотители, пускай центрофуга и глади дрехите, за да омекотиш тъканта, когато са станали твърди от сушенето на слънце.

• Непоносимост към вълна е нещо доста често срещано при децата с атопична предразположеност. За предпочитане е памук или други меки естествени тъкани. Внимавай за изкуствени влакна като полиестер и найлон, които предизвикват потене и сърбеж, дори и да изглеждат меки и гладки. Широките дрехи помагат за избягване на раздразнения от търкане и прекалено изпотяване. Твоите дрехи също трябва да са меки, за да му е приятно на бебето да се гушка в теб.

4. Хранене с грижа за кожата
• Кърменето през първите шест месеца е най-добрата превантивна мярка срещу кожни проблеми, особено за бебета от семейства, в които има склонност към алергии. Когато започнат да ядат твърди храни, се препоръчва да въвеждаш новите храни една по една и да наблюдаваш бебето за реакции към всяка от тях. Ако бебето ти е склонно към алергии, е добре да имаш дневник за храненето.

• Всяка храна може да предизвика алергична реакция. Но най-честите заподозрени са цитрусовите плодове, морската храна, яйцата, ядките, пшеницата, доматите и соята. Добрите навици за здравословно хранене се научават в ранното детство, така че насърчавай детето, докато е малко, да обича зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти. Награждавай го с плод или пълнозърнеста бисквитка, вместо да му предлагаш бонбон или шоколад.  

• Ако обмисляш да поставиш детето си на специална диета, говори с педиатър или диетолог, за да се увериш, че диетата е подходяща за здравословното развитие на растящите тяло и мозък на бебето ти.

5. Околна среда с грижа за кожата
• Стаята на бебето ти трябва да бъде колкото е възможно по-малко прашна. Тя трябва да бъде редовно почиствана и проветрявана. Щорите са за предпочитане през завесите (но не забравяй да държиш връзките им далеч от децата), а дървото и линолеумът са за предпочитане пред килимите. Възглавниците и одеялата на пода трябва да могат да се перат лесно, както и плюшените животни и играчки на бебето.
За предпочитане е матракът да не е направен от естествени материали (като растителни и животински влакна). Избягвай цветя в саксия – особено в стаята на бебето.

• Бебетата спят по-добре, когато температурата в стаята е умерена и има достатъчно влажност, особено когато отоплението е включено.

6. Емоционална грижа
Кожата е огледало на душата. Всички силни емоции (отрицателни и положителни) могат да влошат състоянието на кожата. Опитай се да намалиш стреса, гнева и страха. Няма по-добра антистрес програма от гушкането и допира.
Виж целия пост