Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 128 623
  • 669
# 660
Благодаря! Ще го нахраня тогава.
Виж целия пост
# 661
Мъжът ми подкваси кисело мляко с квас. Първоначално беше сладникаво, но след един ден в хладилника стана кисело. Ами малко е странно, но никак не е лошо, да ви кажа. Само дето брашното се утаява на дъното и не ми харесва така сурово. Та ако пробвате, не го разбърквайте, преди ядене.
Виж целия пост
# 662
Мъжът ми подкваси кисело мляко с квас. Първоначално беше сладникаво, но след един ден в хладилника стана кисело. Ами малко е странно, но никак не е лошо, да ви кажа. Само дето брашното се утаява на дъното и не ми харесва така сурово. Та ако пробвате, не го разбърквайте, преди ядене.
Това е много интересен експеримент.
Но не виждам практическо приложение:  Защо трябва да се пълни киселото мляко със сурово брашно ? Още повече, че закваската за кисело мляко - истинско кисело мляко, се намира лесно и не е необходимо да й се търси приблизителен заместител, като квас за хляб например, който се намира по-трудно от истинска закваска за кисело мляко и дава като резултат нещо, което не е точно истинско чисто кисело мляко.
Виж целия пост
# 663
И аз не виждам смисъл да се влагат дрожди в млякото. Защото закваската  освен млечнокисели бактерии има и дрожди, макар и диви.
Виж целия пост
# 664
Бактериите на кваса и на киселото мляко са от едно и също семейство. Получава се различно кисело мляко. На пазара има кисели млека с повече от двете познати бактерии.
А брашното се утаява.
Както и да е...
Виж целия пост
# 665
Бактериите на кваса и на киселото мляко са от едно и също семейство. Получава се различно кисело мляко. На пазара има кисели млека с повече от двете познати бактерии.
А брашното се утаява.
Както и да е...

За бактериите ясно, а дрождите защо?
Виж целия пост
# 666
Като дете в планината сме правили кисело мляко с мравчена киселина от мравуняка. Grinning
Виж целия пост
# 667
здравейте Simple Smile
Решихме с мъжа ми да се опитаме да си приготвяме хляб с квас вкъщи и от вчера си отглеждам квас. Смесих ръжено брашно и хладка вода в буркан, покрих го с тензух и го оставих на стайна температура. Днес обема се е утроил, пълен е с мехурчета, но има и бяла пяна. Предполагам, че бързата реакция е от топлото време. Тази пяна нормална ли е? Някъде прочетох, че квасът може да прокисне- как да разбера дали е така?
Днес му добавих още брашно и малко вода
Виж целия пост
# 668
Аз лично бих я махнала-ще пообера горния слой и ще си продължа да захранвам по план. МОже би е вариант да я държите в хладилник,ще стават по-постепенно нещата.Жегите са големи .
Виж целия пост
# 669
Попаднах на един пицар който учи росиянете да правят тесто за пица,
 Ползваше суха мая , съвсем малко.От вечерта приготвяше тестото за другия ден .
Някъде прочетох че кваса трябва да зрее на 8 градуса. Сигурно и за това бабите ни са го правили по Великден и са го сушили. За това се прави и със типово,ръжено   брашно , защото по трудно втасва.   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия