Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 875
  • 807
# 705
Аз споделям какво аз съм правила по съвет на жена, която пази квас от баба си. Който каквото иска да прави, аз няма да споря.
Виж целия пост
# 706
Квасът ми умря преди време и от тогава не бях захващала нов, ползвам една нахутена мая.
В събота сутринта забърках нов квас, и тази вечер като се прибрах от работа ме изненада с увеличен обем и много дребни мехурчета.
До сега квасът ми е давал сериозни признаци за живот около 5-тия ден, възможно ли е това да се случи в края на третия ден ? Може би съществено значение имат и продуктите - сега за първи път го забърквам с бяло италианско брашно от биологично земеделие, после го захранвах с пълнозърнесто брашно пак биологично. И с вода от чешмата, минала през система за пречистване и преструктуриране.
Виж целия пост
# 707
Използвам, че съм си вкъщи и онзи ден и аз сложих да правя квас с брашно от лимец. Обаче да попитам, на какво мирише първите дни...на мен ми мирише все едно на пръст и нещо земно. Не знам защо очаквах онзи приятен мирис, когато замесвам нещо и сложа брашно, вода и мая да се активират.
Не знам дали и не съм объркала нещо. Има мехурчета, добавих каквото трябва на 24 час, днес пак...
Виж целия пост
# 708
Неприятният мирис е от лошите бактерии, хранете и изчакайте добрите да по едят. Когато си направят устойчива колония, можете да ползвате кваса.
Виж целия пост
# 709
Направих си квас от ръжено брашно-храних го 6 дни и имаше доста мехурчета.Замесих хляб с пълнозърнесто брашно от спелта,сложих го в хладилника да втасва и след 12 часа там не се е надигнал хич!Сега какво да го правя???
Моля за помощ!
Виж целия пост
# 710
Хляба ли си сложила в хладилника?
Виж целия пост
# 711
Да Confused
Виж целия пост
# 712
Хлябът със закваска, в зависимост от стайната температура и силата на закваската, се надига средно за 6-8 ч.. В хладилника само си почива, така че изваждай и слагай на топло, покрит, докато удвои обема си.
Виж целия пост
# 713
ОК,благодаря! Изкарах го преди 2 часа и го чакам-дано стане,че хич не искам да го хвърлям Sad
Виж целия пост
# 714
Няма да го хвърляш! Може да ти се наложи да почакаш и повече, но ще видиш как в определен момент ще тръгне. Щом закваската е била добра - имай търпение! Simple Smile
Виж целия пост
# 715
Такааа , вече го чакам от 8 часа и много леееккооо е втасъл.Дали да не го оставя цяла вечер да втасва и утре сутринта да го пека?
Виж целия пост
# 716
Зависи, трябва да го дебнеш и да прецениш кога е момента за печенето! Така ще си направиш сметка за следващия път кога да замесиш тестото, за да има време да втаса.
Виж целия пост
# 717
Значи от баба знам че   другите брашна по принцип втасват по малко. Това 2 пъти важи за белия хляб . И за да втаса му трябва да е на топло.
Ние сме от раьон дето се гледа хубаво бяло жито.
Знам баща ми как се жалваше  че всичко са им вземали и са яли просеник,  качамак . Даже в просеника са  слагали бяло брашно . Пълнозърнестия хляб  е тежък хляб и   оказа не добро въздействи в стомаха . 
Друг е въпроса че днес има хора  които имат непоносимост  към глутена .
Така че слагай на топло да повтаса и печи.Втасва май за 12 часа .
Прекаления светец и Богу не е драг .
Виж целия пост
# 718
След втасване около 24 часа,сутринта го изпекох и след това го опитах-непоносимо глетав и гаден и го изхвърлих Cry
Изкарах от хладилника останалата квас и сега ще я активирам,но понеже всички чакат вхляб вкъщи купих ето това:
https://www.naturalno.net/shop/био-екстракт-от-закваска-от-спелта-30гр/
Някой има ли опит с тази квас?
Виж целия пост
# 719
А как го прави хляба? По каква рецепта?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия