Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Япония

  • 66 801
  • 589
Тема Живот в Япония (първа част):
http://bg-mamma.com/index.php?topic=519522.1605%20?%3E
Тема Живот в Япония (втора част):
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=803792.0

Travel guides:
http://www.japan-guide.com/e/e623.html
http://www.japanvisitor.com/

Настаняване:
http://www.japaneseguesthouses.com/
https://www.airbnb.com/

Транспорт:
нискотарифна авиокомпания - http://www.flypeach.com/home.aspx
сайт за поръчване на JR Pass - http://www.japan-rail-pass.com/?currency-code=EUR&ap=b6021as … cECFe3LtAodHzQAiQ
полезни разяснения за използването на транспорта -
http://www.tsunagujapan.com/the-japanese-commuter-train-system-a … prehensive-guide/
http://jprail.com/travel-informations/other-rail-passes/rail-pas … -its-maximum.html
предплатена карта Suica - http://www.jreast.co.jp/e/pass/suica.html#category03
предплатена карта  Pasmo - http://www.pasmo.co.jp/en/buy/
карти на метрото в Токио -
http://www.tokyometro.jp/en/tips/guide/index.html
http://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/index.html
карта на JR East - http://www.jreast.co.jp/e/info/map_a4ol.pdf
карта на автобусния транспорт в Kyoto - http://inst.uno.edu/japan/docs/bus_navi_en.pdf
карта на метрото в Осака - http://www.jrpass.com/images/map/map_osaka_metro.pdf
билети с отстъпка за метрото в Токио - http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/index.html
Кинтецу Пасс, Кинтецу УайдПасс - http://www.kintetsu.co.jp/foreign/english/useful/ticket/rpw1-3.html
Планиране на пътувания:
 http://www.hyperdia.com/en/
http://www.jorudan.co.jp/english/
Kansai Airport Shuttle - http://www.yasaka.jp/english/

Travel Luggage :
http://www.kuronekoyamato.co.jp/en/send/ta_q_bin/
   
Наемане на устройства за мобилен интернет:
http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html
http://rental.cdjapan.co.jp/index_en_jpy_7.html

Kруизи по река Сумида - http://www.tokyo-park.or.jp/waterbus/download/pdf/sanpo_o.pdf
Резервиране на билет за Tokyo Skytree - http://www.tokyo-skytree.jp/en/
Предварителна резервация за посещение  на Императорските дворци - http://sankan.kunaicho.go.jp/english/guide/kyoto.html
Прогноза за цъфтежа за 2015: http://www.japan-guide.com/e/e2011.html


Планираме пътуване до Япония - детска мечта ми е. Ще летим към края на март.  Предпочитам да организираме програмата си сами, затова всякаква информация относно тази дестинация би ми била полезна. Ако някой скоро е пътувал до Токио моля да сподели в кой хотел е отседнал, как стои въпроса с транспорта от Токио до Киото. Ровя из нета за инфо, но честно казано трудно се ориентирам. Местата, които ще посетим в Токио са в общи линии нахвърлени. Лесно ли е за ориентиране по отношение намиране спирки на метро и т.н., честно казано изпитвам страх как бихме се справили, заобиколени от надписи с йероглифи  Laughing
Благодаря предварително на отзовалите се!
Виж целия пост
# 1
Една от най-фантастичните теми за пътувания е именно за Япония , но вдруг раздел и възникнала по друг повод :
http://bg-mamma.com/index.php?topic=519522.1605%20?%3E
Преди моето пътуване за ден изчетох около 85 страници , но оттогава  темата понабъбна:)
Прегледай я има страшно много инфо  за всичко в Япония и за мен се оказа много по-полезна от всякакви пътеводители които бях изчел.
Ако времето те пришпорва питай конкретни неща.
Като начало ориентирането след малко опознаване е много лесно  и за мен това е най-подредената страна в която съм бил.
Някой от метростанциите са огромни , често с повече от десетина изхода и просто трябва да знаеш кой е твоя изход,  и да следваш указанията на английски.
Относно Токио-Киото най-бързо , най-комфортно , но пък най-скъпо е със скоростен влак.
Друга опция е с автобус , който е около 5 пъти по-евтин спрямо влака , но е близо 8 часа и си заслужава единствено ако е нощен преход. Много е комфортен.
Ако ще обикаляте повече най-изгодната опция е JR Pass който позволява неограничени пътувания в рамките на периода който сте избрали - най-често 7 дни. Купува се предварително само от чужбина !!!
В тези теми също сме писали доста по въпроса :
http://magelanci.com/topic/2224-japan-rail-jr-pass/
http://magelanci.com/topic/1760-обмяна-на-валута-в-япония/
http://magelanci.com/topic/232-осака-япония/
Виж целия пост
# 2
Лесно ли е за ориентиране по отношение намиране спирки на метро и т.н., честно казано изпитвам страх как бихме се справили, заобиколени от надписи с йероглифи  Laughing
Благодаря предварително на отзовалите се!


Не се притеснявай, в метрото, на улицата и въоще навсякъде има надписи на английски. Повечето хора говорят някакъв английски,някои доста добър, други развален, но всички са много мили и с жеание ще ти помогнат. Не знам колко дни е цялата ексурзия, аз бих те посъветвала да отделите повече време на Киото от колкото на Токио. Киото е автентичната Япония. Токио е просто един голям град, не че няма какво да се види, но 2-3 дни са му достатъчни.

Ако не сте купили хотелите, и ако ще бъдете в Япония поне една седмица препоръчвам следното пътуване (ние го направихме за 9 дни). Купувате си JR пас-а който е споменат в предния пост. От Токио хващате шинканзен до Хирошима, някъде около 5 часа отнема и само с този трип си избивате парите от пас-а. В Хирошима не ви трябва повече от половин ден, хващате корабче до остров Мияджима, защитен резерват и невероятно красиво място. На дригия ден с влака обратно към Киото, където спокоймо може да прекарате 3-4 дни и  да не ви доскучае. От там може да си направите дневна ексурзия до Нара, най-старата столица на Япония. От Киото с влака обратно до Токио. Може да направите дневна ексурзия до Камакура. Вие ще сте там в сезона на вишните и ще има много туристи, така че планирайте от рано.

За хотели, помня че в Киото останахме в Westin, в Токио на отиване една нощ спахме в Марионочи дистрикта и хотела беше много добър, на връщане спахме в хотела който е срещу Шинагава станцията. Това беше единственото ни лошо впечатление. Имахме резервация, но пристигнахме по късно и бяха останали само стаи за пушачи. Понеже беше 30 декемрви, не можахме да намерим друг хотел в града (това е началото на новогодишните отпуски и всичко беше пълно).

Във Tripadvisor има форум за Япония, може да задаваш въпроси.

Страната е невероятна и с огромно желание бих се върнала отново. Надявам се и на вас да ви хареса.
Виж целия пост
# 3
Благодаря ви за полезната информация!  smile3525
Виж целия пост
# 4
Може ли пътувалите из Япония да споделят какви мобилни приложения използвахте за планиране на пътуванията си с влакове из страната. Програмата ми с градове и точки на интерес е готова, предстои ми да си разпределя ориентировъчно времето по дни, за целта искам да разбера в какви часове има влакове, особено важно  ми е първите композиции в колко часа тръгват. Изтеглих си мобилното приложение Japan Trains , в което зареждам разни маршрути, но когато ги пусна през гугъл мапс там ми зарежда много повече варианти от тези в приложението. Много объркан ми се струва този транспорт, започвам да се отчайвам  Laughing И това ме озадачава, че за да достигна от един град до друг обикновено трябва да сменя 2-3 влака. Така ли е наистина или аз нещо не успявам да се ориентирам.  newsm78

И още едно въпросче: когато си с JR Pass и желаеш да използваш влак Nozomi oт Shinkansen lines кога правиш доплащането - на каса на първата спирка, от която се качваш или на крайна спирка при излизане?
Благодаря предварително!  bouquet
Виж целия пост
# 5
Транспорта е много добре уреден, не е объркан, но трябва да "му хаванеш цаката". След като имате пасове е най-добре да си съставяш маршрути ползвайки линиите на JR. До повечето места, особенно по-интересните дестинации и големи гари, може да се стигне по няколко маршрута и няколко линии. Както вече се спомена, гарите са огромни и с много изходи - на Гинза са 36, например. Обикновенно не сменяш 2-3 влака за да стигнеш от един до друг град, а се качваш на мерто, от там прехвърляш на влак (на съседен перон) и може да имаш едно прекачване от бавен на бърз влак - на същия перон (просто излизаш от твоя влак и влизаш във влака отсреща)- което ти излиза като 2-3 прекачвания на мобилното приложение. Но на практика е много по-лесно.
Линиите на всички влакове са цветово кодирани и така са дадени и по табелите в гарат, така че с един поглед си намираш накъде е перонът, който ти трябва.
Ето карта на JR линиите в Токио с цветовите им кодове :
http://www.jreast.co.jp/e/info/map_a4ol.pdf

За Нозоми доплащате на гарата от която се качвате. Може да питате на самия вход за шинкансена, като си покажете пасовете и кажете, че искате да ползвате Нозоми. Може и в самия влак. За предпочитане е преди да се качите.
Виж целия пост
# 6
samuraika, аригато гозаймас! Wink. Благодарение на твоя коментар започва да ми "просветва", надявам се всичко да е лесно, както го описвате Wink  Пък и имаме 6 месеца за разучавания и планиране Wink

Виж целия пост
# 7
Записвам се, за да мечтая с вас
Виж целия пост
# 8
Chandni, пътуването на нашето семейство беше в началото на  месец юни тази година. Организацията беше поверена на мен, и тя започна от прочитане и препрочитане на около 90 страници от по-горе написания раздел. Посещението на една такава велика страна няма да е същото ако не се познават особеностите, историята, начин на живот, и други отличителни черти, които са различни от нашите. И когато успеете да видите и усетите всичко това, ще сте сигурни, че сте били в Япония. Много голямо значение за мен изигра и гледането на няколко пъти филма "Изгубени в превода" - филм, в който всичко типично японско е застъпено. А за желанието ни да посетим Киото - филма "Мемоарите на една Гейша".
Мога да разкажа накратко как се случиха нещата при нас. Първо: Избор на авиокомпания. След като разгледах сайта, от който в реално време се виждат траекториите на пътуващите самолети за Япония, реших, че няма нужда да пътуваме от летища, разположени западно от София. Всички полети преминават над Русия - Сибир, така че беше най-разумно да предпочетем полет на Aeroflot, след като полета от Москва е с най-малко време - 9 часа на отиване, 9.30 часа на връщане. Билетите закупихме на thttp://www.aeroflot.ru/cms/ - София-Москва-Токио и обратно за 520 евро. Машините, които пътуват от Моска са много големи, може би за около 350 човека, но ние бяхме и на отиване и на връщане не-повече от 50-60, така, че почти за всеки имаше по един ред седалки от по четири кресла в средата. Обслужването беше добро, храна имаше достатъчно, останахме много доволни. За престоя на летището в Москва от около 3 часа не се изисква виза. Удобно е и времето, полета е в нощните часове, пристигнахме в Токио 10 часа японско време. След като приключихме с проверките на документите и багажа, веднага бяхме насочени към офиса на JR. В ръце държах пасовете, за да не се налага да питаме. На много добър английски език, активирането на пасовете стана почти мигновено. И до четири минути трябваше да сме във влака Нарита експрес, за да пътуваме директно до хотела.
Виж целия пост
# 9
Chandni, изборът на хотел продължи около един месец. Почти денонощно разглеждах Токио на google/maps. Критериите, по които избрах хотела бяха няколко - да има обслужване на английски език, да бъде в непосредствена близост до гара, до която пътува Нарита експрес, (и това се оказа важно условие, защото по-късно решихме да закупим и пасове, които са валидни само за  JR влаковете), да бъде около 4 звезди, и да бъде на средна цена, стаите да бъдат сравнително големи. Всичките ни изисквания бяха изпълнени. Хотелът, в който отседнахме се казва Hotel Metropolitan Tokyo в близост до гара Ikebukuro. В хотела се предлага спално бельо - много красиви пижами / нощници. Чехли също - но това  го бяхме виждала и другаде. Също така, през първите два дъждовни дни ползвахме чадъри за дъжд от хотела, които предавахме вечерта като се прибирахме. Резервацията направихме 2 месеца по-рано на официалния сайт на хотела, след кратка кореспонденция. Цената за трима в една стая за шест нощувки беше 128,301 японски йени. Не блокираха никаква сума  от картата при резервацията.  При пристигането  ни беше поискан депозит, който беше 100,000 йени в брой или 150,000 блокирани от картата. Тъй като аз бях закупила японски йени от България, предвидени за плащане на хотела, и за всички други разходи, реших че е по-добре да блокират 150,00 йени (1500 долара по курса тогава) от картата. Не разрешиха да платиме нощувките при пристигането, дори и да бяхме го направили, отделно беше необходим депозит. При блокирането на депозита не се извършва преминаване от български лев към йена и после обратно, така че не се губят никакви средства. Деблокирането става по-късно, при мен може би около 20 дни след завръщането. Хотелското обслужване беше идеално, има специални картончета в стаите, и от начина на поставяне върху леглата, зависи дали да сменят спалното бельо или не. Това не го бяхме виждали другаде. И естествено, че и тоалетните дъски са различни от тези, които са в търговската мрежа в България. За да можем да ползваме лап-топа, който носехме, поискахме предварително накрайник за включване в тяхната мрежа. Той ни чакаше в стаята при пристигането ни. Закуската, и другите хранения не са включени в цената за нощувка. Но в хотела има много заведения за хранене. Закуска и вечеря на блок-маса се предлага, и при консумиране се заплаща на края с нощувките. В хотела се предлага и няколко вида менюта - американско, японско, тайландско, състоящи се от по няколко ястия и напитки, през останалото време. Има и суши-ресторант. В областта на  гарата- Ikebukuro има множество заведения за хранене, както за закуска, така и за вечеря, открихме един магазин с много хубави закуски и сандвичи, хубаво кафе и  около 1000 - 1500 йени ни струваше закуската за трима (10-15 долара тогава). Аз бях обменила йени, както казах по-горе - 100 йени за 1,42 лева (долу-горе долар тогава). Пиша тези подробности, защото аз си задавах много въпроси  от това естество - битови. В същия район има много заведения, като мексикански, италиански и др., с цени например: пици, спагети - 600 - 800 йени. В хранителен магазин, кутия суши от по 10 хапки, струваше около 600-700 йени. Видяхме магазин за сладкиши и бонбони с размерите на футболно игрище.
Няма нищо страшно по гарите, никъде не се объркахме, никъде не се загубихме, много малко помощ ползвахме. Но и както някой беше писал в другата тема, и в объркването има нещо хубаво, кой знае, може да видите нещо, което не сте планирани, а е изключено да не е интересно. Например, ние в Киото, за да посетим сребърния павилион-Ginkaku-ji Temple, ползвахме автобус, но на връщане към кв. Гион - Gion и Kiyomizu-dera Temple, по картата която ползвахме ни се стори, че не е много голямо разстоянието и тръгнахме пеша, макар от туристическото бюро да ни бяха казали как да пътуваме на връщане. Нямате представа колко мното вървяхме (около 6-7 км), колко се изморихме, колко топло беше, но колко много видяхме. Усетихме техния бит, видяхме хубави къщи, хубави и подредени градини, хубави огради, вероятно попаднахме в богат квартал с еднофамилни къщи. Преживяването си струваше, сега го отчитаме като много положително, че не ползвахме автобус на връщане. А може би за пръв път видях как изглежда един жилищен квартал без паркирани автомобили по тротоарите и без да се налага да слизаме на уличното платно, без паркирани автомобили по улиците. Спокойствие и ред, това е което видяхме.
Нашият престой в Токио беше от седем дена, от които един в Киото. Успяхме да видим и да намерим, всички места и сгради, които бяхме решили предварително, независимо от проливния дъжд през първия и втория ден. Предварително трябва да имате нагласата, че поради смяна на часовото време, сутрин ще ви се спи, но няма какво да се прави. Сънени ставате и тръгвате. Ползвахме изцяло Yamanote line (JR), слизахме и се качвахме където си поискаме и когато си поискаме. Следяхме зеления цвят. Свиква се и с разположенията на пропускателните устройства, и с входовете пред служителите на JR, пред които се показва пасовете, и със входовете и изходите от гарите. Не сме ползвали метро. Не се е налагало да купуваме никакви билети. А когато мястото, до което искахме да стигнем е далече от Yamanote line (JR),  ходехме пеша. По този начин се смесвахме с хората, което беше прекрасно. Чуствахме се комфортно, нямаше някакво натрапчиво отношение към нас, като към чужденци, което беше видно. За сега ще приключа, ако Ви е интересно ще опиша и местата, които посетихме.
Виж целия пост
# 10
Ana.ana, тази мечта е много лесна за осъществяване. За около 6-7 дни са необходими: Около 2000 лева на човек, в които се включват-билет за полет на  Aeroflot - отиване и връщане, закупуване на JR пасове, резервация на нощувки в хотел по избор, примерно четири звезди, и програма, която ще можете да планирате с помощ на всички, които пишат в темата и най-вече  от samuraika. И най-голямото улеснение е това, че за Япония не се изискват визи за туристически цели. Но преди всичко трябва да се подбере правилно периода, в който да се осъществи Мечтата.
Виж целия пост
# 11
О да, със сигурност един ден и аз ще опила тук моето пътуване. Сега, обаче, имаме малко бебенце, което трябва да поотрасне, за да можем да споделим с него това преживяване. Дотогава ще следя темата, записвам си в един файл важните неща и не спирам да мечтая Simple Smile
Виж целия пост
# 12
 sohappy
Виж целия пост
# 13
Изложба "Япония: преоткрити традиции" ще бъде открита на 9 октомври в 18.00 часа в Националния етнографски музей в рамките на 25-ите Дни на японската култура в България, съобщават организаторите.

http://trip.dir.bg/news.php?id=17535495
Виж целия пост
# 14
Пускан линк с темата за живота в Япония от чужбинския подфорум. Предлагам там да споделяме нещата касаещи бита, културата и живота на страната, а тук да се концентрираме върху пътешествията. Така ще е по-лесно за търсещите информация за пътувания - няма да им се налага да отсяват плявата.  Mr. Green

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=803792.msg29186380#msg29186380

rd разкошен и много подробен разказ, като пътепис, благодаря!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия