Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Крипторхизъм

  • 9 962
  • 50
Здравейте,мами!
Има ли някоя от Вас ,чието бебче е с крипторхизъм и какво лечение проведохте? На моето бебче му предстои операция и съм много притиснена.Споделете как е минала операцията при вашите дечица.Благодаря ви предварително!
Виж целия пост
# 1
Здравей,
и ние сме с едностранен криптохризъм, също ни предстои операция Януари месец. Вие къде ще се оперирате? Също бих се радвала ако някоя майка сподели малко повече по въпроса...
Виж целия пост
# 2
ние сме с двустранен, операцията ни е ноемжри! Бебчо е на 1 г. и 3 мес. Ще го оперира д-р Момчилов в Пирогож.Вашето детенце колко е голямо.Къде ще се оперирате? предложиха ли ви хормони.Мен само упоъката ме притиснява,разбрахме ,че е доста силна,и след това има сериозни усложнения.
Виж целия пост
# 3
Ами и ние в Пирогов, но при д-р Шивачев, в момента сме на 13 месеца, ще я правим когато стане на 1г. и 3 месеца, като вас. Хормони и подобни не са ни предлагани, а и аз лично не мисля, че това е най - подходящата терапия. Аз когато говорих с доктора, той ми обясни, че е сравнително лека процедура и се извършва за около час. Усложнения след упойка не е споменавал, но е възможно повръщане, неадекватност, но това са стандартни последици след прилагане на анестезия... 
Виж целия пост
# 4
дАНО Е САМО ТОВА,ЗАЩОТО МИ ПИСАХА В ДРУГ ФОРУМ 2 МАЙКИ,ЧИИТО ДЕЦА СЛЕД ПОДОБНА ИНТЕРВЕНЦИЯ СА ПОЛУЧИЛИ ЕПИЛЕПСИЯ И СА ИМ КАЗАЛИ ,ЧЕ Е ОТ УПОЙКАТА.И АЗ МНОГО СЕ ПРИТИСНЯВАМ,ЗАЩОТО ДАТАТА НИ НАБЛИЖАВА.А И ЧЕТОХ,ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗЧАКА ДО 3 Г. ТЕСТИСИТЕ ДА СЛЯЗАТ И ЧАК ТОГАВА СЕ ПРЕДПРИЕМА ОПЕРАЦИЯ.ЗАТОВА СЪМ СТРАШНО ОБЪРКАНА.
Виж целия пост
# 5
Моят син беше с едностранен крипторхизъм. Оперирахме го късно на 3г и половина, операцията е сравнително лека, изписаха ни на другия ден. Децата се възстановяват много бързо, на третия ден си подтичваше.
Това с изчакването до 3г е абсолютна глупост, нашата за това я забавихме толкова по такава  препоръка. Хирурга който ни оперира ни се накара хубаво заради това, и каза че за практиката си не е виждал случай на сами слезли тестиси (освен ако не се случи до 6-я месец или не са асансьорни  Peace ) . Колкото по-дълго време стои тестиса горе в кормената кухина, толкова по-голяма е вероятността да се увреди от високата температура там. Отделно, че може да се получи и заклещване и тогава се оперира по спешност. Относно хормоналното лечение - е остаряло и почти не се практикува в нормалния свят, има случаи на слизане на тестиса с такова, но никога не бих подложила детето си на такова нещо. Една майка преди време беше пуснала тема тук, как детето след такова лечение има засилено окосмяване....

Виж целия пост
# 6
Оперираха синът ми от едностранен крипторхизъм когато беше на почти 4 години. Операцията направи проф. Бранков в Пирогов.
Операцията трая около час и половина, сравнително бързо излезе от упойката. Изписаха ни на същия ден следобяд, но в къщи не стана от леглото точно 5 дни.
По принцип тези операции е хубаво да се правят между 1.5 - 2 годишна възраст на детето (по мнение на лекари, с които сме се консултирали).
Хормоналното лечение се отрича от доста години.
Виж целия пост
# 7
Здравейте, синът ми е опериран от двустранен крипторхизъм от д-р Георгиев в Пирогов. Първият път беше на 1,6, а втория след 2 месеца. Операциите минаха много бързо и лесно. Никакви пробеми нямаше от упойката. Анестезиологът ми обясни, че това е перидурална упойка  и се прави при малки деца, при които още не е затворен един отвор в гръбначния стълб. Изписаха ни още следобеда и от този момент нататък все едно нищо не му беше правено. Единствено беше забранено няколко месеца да кара колело.
Виж целия пост
# 8
дАНО Е САМО ТОВА,ЗАЩОТО МИ ПИСАХА В ДРУГ ФОРУМ 2 МАЙКИ,ЧИИТО ДЕЦА СЛЕД ПОДОБНА ИНТЕРВЕНЦИЯ СА ПОЛУЧИЛИ ЕПИЛЕПСИЯ И СА ИМ КАЗАЛИ ,ЧЕ Е ОТ УПОЙКАТА.И АЗ МНОГО СЕ ПРИТИСНЯВАМ,ЗАЩОТО ДАТАТА НИ НАБЛИЖАВА.А И ЧЕТОХ,ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗЧАКА ДО 3 Г. ТЕСТИСИТЕ ДА СЛЯЗАТ И ЧАК ТОГАВА СЕ ПРЕДПРИЕМА ОПЕРАЦИЯ.ЗАТОВА СЪМ СТРАШНО ОБЪРКАНА.

Нека подчертая най-важното - операцията за крипторхизъм се прави до към 15-ия месец на детето. По света вече ги оперират на 6 - 8 месец. Доказано е, че колкото повече се чака, тестисът изостава и губи от функцията си. Разбира се, много е важно операцията да бъде деликатна с оглед на нежните съдове на тестиса.

Иначе скритият тестис няма сам да слезе след 6-ия месец, има и обратния вариант - отначало е в торбичката, а после се дръпва нагоре. Колкото и да твърдят някои уролози, хормоните не помагат. Тази аномалия има анатомична база и само хирургията я премахва.

Колкото до "епилепсия" след упойка, това твърдение е невярно и пресилено. Детето може да получи краткотраен гърч, или бронхоспазъм, но това преминава бързо.
Виж целия пост
# 9
Понеже заговорихме за лекарите - операциите на тестиса се правят от детски уролози и детски хирурзи. Детски уролози има само в "Пирогов" - д-р Момчилов, д-р Пеев, д-р Пандарев. Детските хирурзи в Пирогов са блестящи - доц.Шивачев, д-р Георгиев, д-р Димитров. Освен това в България има много добри детски хирурзи - Варна (д-р Румен Христов), Пловдив (проф.Пенка Стефанова, доц.Александър Йонков, доц.Евгений Мошеков), Стара Загора (д-р Симов)...да не изреждам повече.

Колкото до мен, аз вече почти 2 години работя в ТОКУДА, там също правя такива операции... (скрита реклама  #2gunfire)
Виж целия пост
# 10
Доктор Оги, понеже се включихте тук, искам да ви помоля за коментар.

Моят син е опериран от двустранен крипторхизъм на 1г7м и на 2г в Пирогов.
След 2-те операции прогнозите бяха, че десният тестис е в добро състояние (той беше в каналчето), а левият - по-мъничък, но поне го има (той беше в корема).

Една година след 2-рата операция - десният беше по-малък, левият - по-голям.
След още една година - положението е същото. Левият отговаря като размер на възрастта на детето. Десният си стои малък и бил някак по-нагоре. Лекарят използва за десния тестис термина 'хипопластичен'.
На този етап, поне доколкото разбрах, можем само да наблюдаваме развитието на тестисите понеже детето е малко - на 4г? Така ли? Може ли е да се правят някакви по-специални прегледи/изследвания или е прекалено рано да се даде окончателна диагноза?
Виж целия пост
# 11
Убеден съм, че двете операции са извършени правилно. Въпросът е, че когато тестисът е в корема, той е много хипопластичен (недоразвит). Казвате, че десният стои по-нагоре. Зависи къде - в началото на торбичката, или на изхода на канала.

Трябва да се направи ехографско изследване с доплер. Това може да стане в Токуда. Тогава ще преценя какво е неговото кръвоснабдяване и дали има нужда от втора операция за да се смъкне на мястото си. Понякога, макар и рядко, при такива случаи след операцията аз препоръчвам кратък курс с хормони, за да се стимулира развитието на този хипопластичен тестис.

Има и други опции, но трябва да ги обсъдим след изследването.

Ако желаете потърсете ме на 0888 373 857
Виж целия пост
# 12
Много благодаря за бързия отговор  Hug

Още утре ще се свържа с вас по телефона.
Виж целия пост
# 13
Здравейте, моят син беше с едностранен крипторхизъм и преди 15 дни го оперираха в пирогов в детска хирургия доктор георгиев. Той е на 2 години и 3 месеца и операцията беше около 1час и мина добре. На другия ден ни изписаха понеже не сме от софия. 2 часа след операцията той вече ходеше а до вечерта се катереше и тичаше. След 15 дни ще отидем пак на преглед и се надявам всичко да е наред. Детето нищо не помни от операцията от упойката излезе много бързо. Ако имаш някакви въпроси мога да ти дам телефона да се чуем и да ме питаш или да ми пишеш. Надявам се всичко да е наред и при вас притесненията са много, но не бързо минава. Успех
Виж целия пост
# 14
Доктор Оги, използвам случая да се обърна към Вас с молба за отговор. Вие оперирахте синът ми преди 2 години от едностранен крипторхизъм. Бяхме при вас за контролен преглед месец след операцията. От тогава не сме правили последващи прегледи. Въпросът ми е - необходимо ли е последващо проследяване на развитието на тестиса?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия