Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да се справим с критиките относно кърменето

  • 4 086
  • 5
Как да се справим с критиките относно кърменето

От Kelly Bonyata, IBCLC

•   Въведение
•   Техники за отвръщане на критиките
•   Отговори, които други родители са използвали
•   Допълнителна информация
o   Отговори и остроумия


Въведение

За нещастие, на много майки им се налага да се справят с критики относно техния избор да кърмят по едно или друго време. Понякога се случва критиката да е от непознати, но като цяло е по-лесно човек да се справи с нея, тъй като не е вероятно да види тези хора отново. Критика от членове на семейството и други близки може да бъде много по-трудна за справяне.

Понякога близките ви хора – в частност вашите родители – чувстват, че когато правите избор относно родителството, различен от техния, то е лична атака на собствените им избори като родители. Те може наистина да се чувстват, че да приемат вашите родителски избори е като да признаят, че техните избори като родители са били грешни. Може да е полезно да изясните, че вашите избори не са осъждане на тяхното възпитание, а са резултат от това, че вие имате достъп до различна информация, която използвате, за да направите избори за вашето уникално дете и семейство.

Винаги помнете, че членове на семейството и други близки приятели, които правят негативни коментари относно кърменето като цяло го правят, защото ги е грижа за вас и вашето дете, дори ако коментарите им са неинформирани или неуместни.

Макар че тази информация е предназначена за отговори на критиките относно кърменето, тя може да бъде прилагана и към други родителски решения.


Техники за отвръщане на критиките

Образовайте


Много хора просто не знаят, че ползите от кърменето за майката и детето продължават. Те не знаят, че има огромно количество изследователски данни, които поддържат продължителното кърмене – в частност относно здравните ползи. Изложете научните факти относно защо кърменето е полезно. Разпечатайте писмен материал и го оставете из къщата си – тоалетната винаги е добро място! Внимателно помолете човекът, който ви критикува, да го прочете – не заради спора, но за размисъл какво е добро за детето ви.

Това са линкове към общи факти и информация за ползите от кърменето след 12 месечна възраст.

Отговор на специфични безпокойства

Опитайте се да разберете точно защо те чувстват, че кърменето е проблем – така ще можете да отговорите на специфични безпокойства и да коригирате всяка погрешна информация. Дали смятат, че няма ползи за бебето? Дали се тревожат какво ще си помислят хората? Дали са чели проучванията? Дали са се срещали със семейства с деца, които са били кърмени продължително време?

Дайте им да разберат как ви карат да се чувствате техните коментари

Може да е от полза да проведете сърдечен разговор с някого, който казва твърде много негативни неща за кърменето. Този човек, който не ви подкрепя, може да има нужда да ви чуе да кажете как тези коментари нараняват вас и вашето дете (особено ако детето е по-голямо), и че имате нужда да спре. Децата често разбират много повече, отколкото смятате, и негативни коментари и действия могат да бъдат объркващи и обезпокоителни за тях. Думите ви могат да свършат работа, или поне да предодвратят този човек да критикува кърменето във ваше или това на детето ви присъствие.

Цитирайте авторитет

Някои хора, които няма да се вслушат във вас, ще се вслушат в доктор или друг професионалист. Кажете, че педиатърът на детето ви препоръчва продължителното кърмене. Ако докторът ви е твърдо “за” кърменето, заведете човекът, който не ви подкрепя с вас при доктора, за да го чуят сами. Американската Академия по Педиатрия препоръчва “кърменето да продължи поне до 12 месеца, и след това толкова дълго, колкото е взаимното желание”. Световната Здравна Организация препоръчва бебетата да се кърмят поне две години.

Тук има линкове към изявления на специалисти относно важността на кърменето.


Отминете го със смях

Някои са открили, че хуморът е ефективен начин да накарат други да млъкнат. Може да отвърнете с нещо като “Не се тревожи, не мисля, че ще се налага да сме заедно с нея, когато се премести в общежитието на колежа!”

Избягвайте въпросът

Друг начин да се справяте с критиката е да направите всичко по силите си, за да избегнете въпроса. Ако темата за кърменето се повдигне, учтиво сменете темата. Опитайте се да отидете в друга стая, за да кърмите, за да сведете до минимум всякакви директни коментари към вашето дете.

Направете темата изцяло забранена територия

Някои родители (особено когато други са силно против продължителното кърмене) намират за най-ефективно да отказват да спорят или да обсъждат въпроса изцяло. Понякога е необходимо да бъдете любезни, но твърди: “Това е моето дете и моят избор като родител и аз няма да го обсъждам повече.” Ако те ВСЕ ПАК повдигнат темата, отговаряйте със съвсем същата фраза всеки път (например “Това върши работа за нашето семейство”) докато осъзнаят, че въпросът не подлежи на обсъждане. Ако това не проработи, напуснете.

А ако нищо не върши работа?

Когато желаете да обсъждате въпроса, някои хора биха се почувствали, че имат добър шанс да ви убедят, че грешите—и така ще продължат с възраженията си до безркрай.

Понякога човек не е наистина заинтересован да чуе вашите причини, но просто иска да продължи “да ви изтощава”, докато не направите нещата по техния начин. Ако дават просто емоционален отговор, и не могат да ви дадат никакви причини за него (или продължават да ви дават ‘лоши’ причини една след друга веднага, щом отговорите, без да възнамеряват да спират или да ви изслушат), тогава може да е по-добре да се справите като използвате хумор, да избягвате темата или да направите въпроса забранена територия.

Изразявайте увереност в решението си, докато в същото време сте толкова дипломатични, колкото е възможно (в зависимост от това с кого говоорите). Веднъж, щом се уверят, че няма шанс да ви разубедят, те може да се откажат от спора, или поне да го смекчат. Повтаряйте същото изказване всеки път, щом се повдигне темата. Рано или късно ще стигне.

“В някои култури се приема за рождено право на детето да се кърми до двегодишна възраст. Вярва се, че всичките ти грехове са опростени, докато кърмиш бебето си и зад теб стои ангел и те потупва по гърба, когато свършиш. Обичам да си мисля, че зад мен стои ангел всеки път, когато кърмя. Това е много успокояваща мисъл, когато нещата не вървят добре. Ако не можеш да получиш подкрепа от семейството си, поне ангелите са зад теб.”
-- ДаянОтговори на критики, използвани от други родители

•   “Това е интересно. Какво те кара да мислиш така?”
•   “Отглеждам детето по начина, който аз чувствам правилен.”
•   “Уважавам мнението ти и ценя съвета ти, но внимателно съм премислила това и съм направила много проучвания, взела съм решение. С удоволствие ще уважа мнението ти и ще изслушам какво имаш да ми кажеш, но и ти трябва да уважаваш моето решение – и това е МОЕТО решение.”
•   “Като майка на това бебе, и заради всичко, което научих за важността на кърменето, в сърцето си това е, което искам – и от което се нуждая – да направя за детето си точно сега. Ако обичаш и двама ни, трябва да ме подкрепиш в това решение.”
•   “Знаеш как медицинската общност винаги си променя препоръките. Е, това е, което сега препоръчват – това е най-доброто, което мога да направя, и чувствам, че е добре да кърмя.”
•   “Сега работим над отбиването.” (Веднъж щом са въведени твърдите храни, технически сте в процес на отбиване, макар че може да отнеме няколко години.)
•   “Това е, което върши работа за нашето семейство. Освен ако не се превърне в проблем, няма да променим нещата.” (Случаят е приключен – спестете си аргументите за някой, който е наистина заинтересован да ги чуе.)
•   “Защо бих искала да заменя кърменето за нещо, което струва пари и стои в хранително и имунологично отношение по-долу?” (Това не е много тактично, така че помислете с кого говорите, преди да го използвате.)
•   Отговори към вашите родители:
          o   “Сега, когато станах майка, имам ново разбиране през какво си преминала заради мен, и съм толкова благодарна, че мога да дойда при теб за съвет. Особено много помага да знам, че ще ме подкрепиш в решението ми да кърмя, защото това означава много за мен.”
          o   “Не, че негодувам, че не си ме кърмила – не е така. Ти си взела решение, което е било правилно за теб и твоето бебе (мен). Аз взимам решение, което е правилно за нас.”

•   Техниката на “сандвича” понякога работи:
          o   Първо кажете нещо ласкателно: “Толкова съм доволна, че си тук, за да си с децата ми; Толкова е важно да имаш любяща баба; Ти си чудесна баба, точно както си знаех, че ще си.”
          o   После изложете схващането си, което се опитвате да кажете: “Наистина ме разстройва, когато критикуваш избора ми и препоръките на педиатъра ми да кърмя до степен, която ме кара да чувствам, че мога да започна да избягвам твоите визити.”
          o   После пак кажете нещо приятно: “Това ще ме натъжи, защото знам, че обичаш децата и искам да присъстваш в живота им, защото си толкова специална.”


Преведе Бу от www.kellymom.com
Виж целия пост
# 1
Аз пък пропускам всичко покрай ушите си с усмивка и пак правя каквото си знам и каквото съм решила!!!
Виж целия пост
# 2
Защо не го прочетох това преди 3г и половина ooooh!
Полезна информация
Няколко дена след като родих второто си чедо, мъжът ми рече: "Тя плаче, щото не й стига кърмата и сигурно е гладна"... Побеснях и недвузначно отсякох: "Забранявам в този дом и пред мен да се споменават тези думи!!!" #2gunfire"... Сега не смее дори да ми намекне, че детето е гладно, дори да не е яла 3-4 часа  и да мрънка по тази причина Wink
Мами, не се давайте на чуждите провокации! Heart Eyes
Виж целия пост
# 3
Да чукна на дърво, никой не ме критикува по отношение на кърменето. Май всички около мен смятат, че изборът ми е правилен, независимо какъв е. А и са склонни да изслушват аргументите ми.
Иначе вариантът с обръщането на майтап, най- ми допада.
Виж целия пост
# 4
Да чукна на дърво, никой не ме критикува по отношение на кърменето. Май всички около мен смятат, че изборът ми е правилен, независимо какъв е. А и са склонни да изслушват аргументите ми.
Иначе вариантът с обръщането на майтап, най- ми допада.

Същото е и при мен-всички ми се кефят че кърмя!  Peace
Виж целия пост
# 5
Благодара ти БУ  bouquet
Винаги адекватна с новите статии Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия