Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем със съседи и апартамент под наем в airbnb !!!

  • 19 365
  • 46
Здравейте, надявам се темата ми да е на правилното място.

В блока в който живея един от апартаментите започнаха от няколко месеца да го дават под наем чрез Airbnb, без съгласието на останалите собственици във входа.

Притеснена съм и смятам, че сигурността ни е сериозно застрашена.
Всеки ден влизат някакви случайни и различни хора, кой знае откъде дошли, идват и заминават, шумят, цапат, не заключват входа.
Имашe изключително неприятен случай когатo бяха пуснали 4-ма простаци (негри, не че съм расистка) които викаха цяла вечер, водили са проститутки по думите на съсед и после цялото стълбище беше във фасове.

Искам да знам какви са правата на останалите собственици в този случай и какво можем да направим?
Виж целия пост
# 1
За Б-я ли говориш? Ако е така - собствениците на апартамента имат пълно право да го дават под наем, без съгласието на останалите собственици. Да го продават също.Виж целия пост
# 2
В случаите когато вдигат шум в часовете, когато е забранено  се обърнете към полицията.
Наемателите имат същите задължения както собствениците.
Виж целия пост
# 3
Да, за България.
Ок, могат да го отдават под наем дългосрочно, което е едно, но това вече е различно - вид хотелска услуга.

Собствениците твърдят, че нямало да има проблеми - били проверени хора.
Много добре познавам услугата и това, че имат им имат паспортните данни, не ги прави "сигурни и проверени" както те се изразиха.
Освен да викам полицията всеки път като вдигат шум, какво друго законово може да се направи?
Виж целия пост
# 4
Винаги може да разговаряте със собствениците на апартамента и да се съгласите на правилник, който да се предоставя на наемателите, решили да се възползват от услугата. Може и да споменеш и негативния рейтинг, който може да получи собственика, ако в крайна сметка наематели и останалите живущи във входа влезнат в пряк конфликт. Успех!
Виж целия пост
# 5
"Сигурни и проверени" за тях може да означава да си плащат наема редовно, дай боже и сметките. Знаят ли, че апартамента се посещава от различни хора, които вдигат шум?
Говорете с наемателите, домоуправителя знае ли за проблемите?
Виж целия пост
# 6
Няма редовен наем, всеки си плаща предварително за ден-два, колкото иска.

Домоуправителя знае, имаме насрочено събрание и затова искам да знам законово с какви права разполагаме ние останалите хора, които сме против.

Това не е обикновено даване под наем както вече писах, за да си имаш проблем с един наемател, а апартамента се ползва като хотел/хостел или не знам как да го нарека....  ooooh!
Виж целия пост
# 7
Тази подробност съм я пропуснала, че е като хостел. Разграден хан, по български. Консултирайте се с адвокат. Успех
Виж целия пост
# 8
Надя,
погледнах Законът за туризма и  тази дейност попада в категорията "апартаменти за гости", които са туристически обект. За да дава апартамента по този начин под наем, собственикът трябва да се регистрира, да го категоризира, да плаща  данъци и тн. Сигурна съм, че не го прави.
Можете да сезирате Министерство на туризма, защото могат да го глобят:
Чл. 206. (1) Който предоставя туристически услуги в некатегоризиран туристически обект по чл. 3, ал. 2, т. 1 - 3, се наказва с глоба в размер от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.Виж целия пост
# 9
Добра информация.
Виж целия пост
# 10
Много благодаря!  Hug
А закона за туризма не казва ли, че трябва да има съгласие на останалите собственици за тази регистрация?

Аз сега изрових от стара тема в друг форум, че и друг закон също може да се приложи, само не знам кой чл. и ал. цитират:

Цитат
Закона за устройство на територията не разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация. Последиците от нарушаването на тази норма са забрана за ползване - прекъсване захранването им с електрическа и топлинна енергия, вода и газ и разпорежда поставянето на отличителни знаци за ограничаване на достъпа и недопускане на хора и други. На практика това означава, че органът който забранява ползването пише едно писмо до ВиК и до електроразпределителното дружество с копие от заповедта и те са длъжни незабавно да изпълнят предписанията. Заповедта подлежи на обжалване, но е с предварително изпълнение, което в подобни случаи рядко пада. Като капак на всичко обикновено се съставя и акт по ЗАНН, който за физически лица е от 100 до 500 лв. В общи линии това си е приключение, в което, гарантирам ви, не искате да влизате.

За да се осъществява подобна дейност е необходима промяна на предназначението на жилището за хотелски нужди. Дори да не се нуждае и от забиването на един пирон, по смисъла на закона промяната на предназначение представлява строеж и се нуждае от съответното разрешение, издадено по надлежен ред от главния архитект на общината или района. Това включва изготвянето на инвестиционен проект съдържащ всички части, според категорията на сградата (архитектура, конструкции, ВиК, ПБЗ и т.н). За да се случи това в жилищна сграда в режим на етажна собственост има още няколко изисквания. Според конкретната ситуация може да е необходимо нотариално заверено съгласие от всички собственици непосредствени съседи на обекта или същото, но с решение на цялата етажна собственост. Това са изискванията според ЗУТ. Не съм запознат да има допълнителни такива по други закони, но е малко вероятно. Промяната предназначение влече със себе си някой "ефекти". Промяна на данъчната оценка, размера на данъка, определени институции могат да правят проверки по спазване на хигиената и други, които в обикновените домове нямат никаква работа.

Виж целия пост
# 11
Със сигурност е нарушил и други законови разпоредби, но съм далеч от материята на туризма. Наистина трябва да се консултирате с адвокат, който се занимава с това.
Важно е да решите какво ще правите - дали ще го предупредите да спре, защото извършва дейност в нарушение на законите или директно ще сезирате Министерство на туризма и ще очаквате да го глобят.
Виж целия пост
# 12
Темата се оказа много полезна, напоследък много собственици на имоти най-вече в София допускат нарушаване на закони и правила с цел "доход". Добре е, че се включват хора с идеи и насоки. Собствениците на апартамента също трябва да присъстват на събранието, за да разберат, че има начин да се справите с възникналия проблем за живущите във входа.
Виж целия пост
# 13
Ами първоначално ще има събрание с всички живущи на което ще изложим проблема, там ще трябва да се обоснове и въпросния собственик как така е започнал тази дейност без наше съгласие.
Собственика е уведомен както писах по-долу и не смята, че прави нещо нередно.
Непознатите простаци с проститутките са в реда на нещата за един малък вход с 15 апартамента, където всички се познаваме и поздравяваме!  #Cussing out

Не знам какво ще излезе, дали доброволно ще спре тази дейност и ако не вече наистина ще трябва да се консултираме с адвокат и да предприемем някакви мерки, включително да информираме съответните органи.

Целта на темата ми да е се подготвя преди събранието и да знам какви закони са нарушени, евентуално ако мога точно да цитирам, за да не се стига до по-сериозната част.

Виж целия пост
# 14
zigizagi е дал информация за нарушение на Закона за туризма. като начало това може да свърши добра работа. Много ще се радвам, ако разрешите проблема бързо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия