Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как превъзмогнахте страха си от шофиране? Полезни съвети....

  • 42 918
  • 313
# 300
Никога не ме е пускал страха. Той ме държи ''на тръни'' и ми напомня че не всички са като мен коректни и разумни ,но трябва да оцелявам въпреки тези които не знаят защо са на пътя.
Карам от години. Какво ли не ми се е случвало...наистна. Sad  Помага опита ,а той се трупа с каране. Помага и мисленето ,че около мен има много идиоти и трябва да ''очаквам неочакваното'' Може да звучи странно ,но наистина много помага ако си имаш едно на ум че този до теб може да не е съвсем господар на мислите и действията си по разни негови си причини.
 Карам всеки ден и във всякакво време. Почти всеки път возя  и деца. Когато пътуваме цялото семейство в повечето пъти шофирам аз ,защото съпруга ми много говори по телефона .Разбрали сме се няма драми. И двамата сме с много силни характери и всеки свой стил на каране , но когато става дума за разум и безопасност въобще не се стига до аргументи и контрааргументи. Просто позизията е само една.
Виж целия пост
# 301
Здравейте  bouquet Много рядко пиша тук, но като видях тази тема и реших да се включа.

Накратко, скоро взех книжка (преди 2 месеца) и малко след това си взех и кола - старичка, да се науча на нея без да ми е криво, ако я остържа  Mr. Green

Проблемът е следният страх ме е да карам сама. И не съм сигурна защо - технически мога да управлявам колата доста добре, не се притеснявам от сменянето на предавките и т.н., знам как да карам. Обаче съм леко пространствено неориентирана все още, не винаги мога да преценя колко наблизо са автомобилите зад мен и кога е безопасно да се престроя. Още съм плаха и не мога да потеглям достатъчно агресивно, което прави включването в натоварено кръгово кръстовище като това на 4 км в София малък ад. Явно че изнервям и другите шофьори понякога, защото си карам с ограничението и това ги вбесява.

Днес примерно ми се налага да ида на лекар и ще трябва да ходя сама с колата, тъй като няма кой да дойде с мен за кураж. Още отсега съм се притеснила как ще вляза в кръговото, да не засека някой без да искам, като пристигна къде ще паркирам, може да няма място и т.н....Сигурно звучи глупаво, но мен ме притесняват тези неща и това ме спира да карам активно сама. Имам колата от около месец и малко и съм карала съвсем сама само веднъж. Иначе се старая да шофирам поне 2-3 пъти седмично, но предимно с приятеля ми, който е опитен шофьор и ми действа като успокоително, защото някакси знам, че ако направя глупост, той е там, ще се усети, ще ми врътне волана или ще реагира навреме и ще ме предупреди. А без него не съм сигурна дали ще се справя.

Сами се сещате, че това не може да продължава вечно, тъй като той си има негови ангажименти и работа и няма как да е винаги с мен, аз трябва да стана самостоятелен шофьор, да ходя на работа в задръстванията и да не се притеснявам, а не знам как да го преодолея. На вас какво ви помага? Как успяхте да се навиете да карате сами?
Виж целия пост
# 302
Сигурно се досещаш какво ще ти кажем, но няма друг начин да свикнеш да караш сама, освен... да караш сама. Избери познат маршрут, ненатоварен период от деня и се качвай в колата, без да размишляваш къде какво можело да стане. Концентрирай се в шофирането и пътната обстановка, на бързащите не им обръщай внимание. 
Виж целия пост
# 303
wackamotto, не с цел да те плаша, но това кръгово толкова го ненавиждам, че понякога и обиколни маршрути си правя, само за да го избегна. Отделно, че винаги ще се намери някой бързак зад теб да свири....да си свири, мен там са ме удряли и ще премина, когато аз преценя.
Включването откъм Арена Армеец е най-гадно.
Виж целия пост
# 304
wackamotto, не с цел да те плаша, но това кръгово толкова го ненавиждам, че понякога и обиколни маршрути си правя, само за да го избегна. Отделно, че винаги ще се намери някой бързак зад теб да свири....да си свири, мен там са ме удряли и ще премина, когато аз преценя.
Включването откъм Арена Армеец е най-гадно.

Именно и аз откъм Арена Армеец ще се включвам, защото живея в Слатина и отивам на лекар в Студентска поликлиника. Няма откъде другаде да мина, освен кръговото. Е, мога да обикалям някъде откъм Дружба и Младост май, но предпочитам да стисна зъби за минута някъде и да мина кръговото пред това да се изгубя из квартали, в които не съм карала  Mr. Green

На курсовете редовно с инструктора минавахме през това кръгово и затова съм го намразила. Карах един стар и огромен мерцедес, който си гаснеше, когато иска. И смятай на кръговото като ми загасне баш на наклона (не е голям наклон на включване, но все пак) и като ми се разсвирят отзад, че ги бавя. И това с учебния  Mr. Green

Отделно ми е филм като ида до крайната си дестинация, къде ще паркирам. Днес направо съм се зачудила, защото е понеделник, учебната година вече почна и в Студенстки град сигурно ще е лудница. Но ще го мисля, трябва да го преодолея това веднъж завинаги и няма как, освен с опит.
Виж целия пост
# 305
wackamotto, тръгни по-рано, за да си спокойна, да можеш да намериш място за паркиране без да бързаш.
За кръговото - дори и да минеш по заобиколен път сега, това няма да реши проблема. Не може вечно да заобикаляш, нали Simple Smile Затова по-добре бавно, но все пак да минеш от там, още повече че това е място, където ще минаваш най-редовно, щом живееш в Слатина.

Успех днес и да не ти пука от свиркащите бързаци! Simple Smile
Виж целия пост
# 306
wackamotto, тръгни по-рано, за да си спокойна, да можеш да намериш място за паркиране без да бързаш.
За кръговото - дори и да минеш по заобиколен път сега, това няма да реши проблема. Не може вечно да заобикаляш, нали Simple Smile Затова по-добре бавно, но все пак да минеш от там, още повече че това е място, където ще минаваш най-редовно, щом живееш в Слатина.

Успех днес и да не ти пука от свиркащите бързаци! Simple Smile

Благодаря, мила  bouquet Оправих се, даже лесно намерих къде да паркирам, свирнаха ми само веднъж и то един тъпак в лъскав джип, щото тръгнах 1 секунда, след като светна жълтото на светофара и явно съм го забавила прекалено много.  И кръговото минах без проблем, и в лудницата в Студенстки от хора, коли и автобуси се справих без особени проблеми.

Поуката от моята история е, че само дето се притеснявам и аз, и другите момичета като мен. В крайна сметка не било толкова страшно  Crazy Знам, че след ден-два като трябва пак да тръгна сама на някъде, пак ще ми е нервно, но поне знам, че няма да е за пръв път и така всеки следващ път ще съм една идейка по-спокойна, което пак си е нещо. С две думи, вярвайте си повече  Hug
Виж целия пост
# 307
Спокойствие и силна храна, както му се казва. Днес ме удариха за трети път. Привличам ги нещо тия мъже. Важното е, че няма пострадали, всичко е въпрос на ламарини и една/две кофи мастило. Не шофирането. Вече и леките ПТП-та не могат да ме трогнат сериозно.
Та накрая - какво като съм спазвала правилата за движение, спряла съм на стоп и съм осигурила предимство, като колегата отзад не е внимавал и не съм имала шанс да предотвратя сблъсъка.
Поука - няма.
 
Виж целия пост
# 308
Цитат
Знам, че след ден-два като трябва пак да тръгна сама на някъде, пак ще ми е нервно, но поне знам, че няма да е за пръв път и така всеки следващ път ще съм една идейка по-спокойна, което пак си е нещо.

Да, точно така е. Всеки следващ път е по-добре.  Peace
Виж целия пост
# 309
И мен ме удариха 2 пъти в рамките на 13 часа! Мъже! И двата пъти те бяха виновни. Карам комби, дълго над 5 метра, но единият "не ме бил видял"  Joy
Виж целия пост
# 310
Между другото след вчерашното изпълнение установих /или по-скоро затвърдих/ едно свое наблюдение. Жена с кола и видими щети от ПТП върху нея държат на безопасно разстояние останалите участници в движението.  Mr. Green Някак респектиращо им действаше на колегите шофьори намачканата задна броня и никой не препираше да се лепне на един номер разстояние от мен.
Ето, че в една на пръв поглед гадна ситуация, има и положителна страна.

За това още веднъж - карайте си спокойно, не им треперете дали ще сгрешите с гаснене, трудно престрояване или каране с позволената скорост. Щом си правите нещата по правилата, камъните ще са в чуждата градина, ако стане нещо. Няма как да се размине без леки инциденти. Но те не бива да се превръщат в пречка да сте на улицата.

Колите отдавна не са лукс. Вече са необходимост.
Виж целия пост
# 311
Преди седмица и аз бях в подобна ситуация. Умирах от страх, чуя ли нещо за шофиране. Но... след дълги увещания от родителите ми, карах. Навъртях много километри за един ден, и да ти кажа, колкото повече кара човек, толкова по-бързо го преодолява. Давай смело !
Виж целия пост
# 312
Само с каране.
Виж целия пост
# 313
Аз също съм начинаещ шофьор и даже когато правя всичко завивания спиране узчакване тръгване след кято сляза от колата ми омекват капачките и почвам да се чудя сам на себе си как съм хо направил това. Още избягвам да карам в натоварените часове понеже не вярвам в себе си че ще се справя. Книжката я взех при инструктор който обясняваше добре но явно мен не ме харесваше много и винаги дремеше докато карам. Но поне едно нещо съм запомнил от него и то е за тръгването от баир. Каза ми да отпускам съединителя докато държа спирачката и когато усетя че почва да тресе колата тогава да си махна крака от спирачката и да подам газ. След 100 изгасвания взе че накрая се получи. Според мен най важноти при тръгване е да задържаш съединителя тя ще си тръгне колата няма къде да ходи а и двигателите не са направени от масло давайте им зор при тръгване и да ръмжи не е нещо страшно. И даже да изгасне по средата на кръстовището както днес при мен стана понеже е адски студ и от бензин на газ превключих предърпа и изгасна просто натискаш си спирачката и съединителя да не тръгне нязад палиш си я и потегляш те и да всирят ше те изчакат освен ако не са някви самоубиици да се врежат в теб. А и в града е най лесно да се кара и аз не го вярвах но уловката е там че трябва да знаеш къде отиваш а не да се чудиш коя посока да хванеш.Просто не трябва да мислите неща от рода ами ся ако забавя движението или сега тия ще ми свиркат и ще ми теглят майните ами и вие им ги теглете. Повярвайте в себе си колкото и некъдъени шофьори да сте и ще почнете да правите неща които не сте си и помисляли че можете. Но и не бъдете прекалено уверени най вече в колата ви колкото и да я знаете. Пожелавам успех на всички които са като мен начинаещи в шофирането и вярвайте в себе си другото си идва от самосебе си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия