Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моля, помогнете! Брат ми пуши марихуана

  • 16 642
  • 217
Здравейте,

Аз съм мъж на 24 години, малкият ми брат е на 22 години. Не е точно тийенджърска тема, но от друга страна не знам къде другаде да я поместя.

Живея на квартира, и брат ми живее с мен. Майка ми идва кажи-речи всеки ден да ни сготви, така че не бих казал, че брат ми е съвсем без родителски контрол. От тийнейджър взе да излиза с компания скейтъри( да, знам) - повечето от тях са поне 2-3 години по-малки от него. Сега си е хванал някаква приятелка, която е тийенджърка. Работи 6 дни в седмицата в магазин за електроника.

Онзи ден намерихме пакетче от трева на коридора. Когато го попитахме се оказа, че пушел трева. От както бил в 12 клас, което ще рече 4-5 години, ако правилно смятам. Наркотици не бил ползвал.

Сега се чудим с майка ми и семейството ми какво да правим. Пича изобщо не се срамува от това, което прави, даже сякаш като че ли се гордее. Едва ли не излиза, че ние сме невежите и има някаква световна конспирация срещу марихуаната - най-полезното растение на света, за развличане и лечение. Или поне е така според него.

Неговата логика е "Цигарите убиват, но марихуаната е полезна". Карала го да се отпуска, да не мисли за проблемите си( сериозно, какво проблеми, като до преди няколко месеца даже не работеше, а го издържахме ние...), не го болели гърба и коленете вече... Абе въобще - идилия.

Трябвало да се радваме, че не пиел алкохол до припадък или не пушел цигари, а само пушел трева. Относно това как я употребява - доколкото разбрах я пуши на цигари( джойнтове, както беше така добър да ме поправи, когато използвах думата цигари). Колко често я употребявал - зависи от периода, поне аз така разбрах. Понякога на седмица или повече, друг път всеки ден, понякога спирал за месеци.

Сега се опитваме да го накараме да спре да пуши за 6 месеца, за да докаже, че може да се контролира. Не знам дали ще се съгласи.

Човека се чувствал, че му говорим като на наркоман. Е как се очаква да му говорим? Нито сме се карали с него, нито сме го обиждали( много), обаче неговата логика е, че ако не го приемем такъв какъвто е, щял да се изнесе някъде и да прекъсне контакти с нас.

В смисъл супер - издържаш някой толкова години и накрая ти казва "Ще се изнеса, за да мога да си пафкам" едва ли не.

И най-жалкото е, че работи и изкарва достатъчно пари, за да се пробва да се изнесе. Не можем да го накажем вкъщи, не можем да го набием - най-малкото едва ли ще помогне, не можем да му спрем джобните. Всеки месец взимам от него само по 100лв. за квартирата и разходите, нищо че харча по много много повече, за да може пича да си има пари да си живее и да си прекарва добре, и да се облича добре, и да се разкарва с приятелската си, а то каква била работата - на него му трябвал бюджет да пуши марихуана.

Според него месечно за марихуана давал 20-30лв. Което е притеснително - в смисъл тази простотия е прекалено достъпна и няма как да му свием бюджета дотолкова, че да не може да си я позволи.

Това, което искам да ви попитам, от мое име и от името на майка ми е: какво да правим с този нагъл, нагъл човек, за да не му позволим да си съсипе здравето? Сега пуши марихуана, но кой знае дали в един момент това ще му е достатъчно.

Той по принцип си е голям непукист и наглец, и като нищо си мисли нещата, които говори, колкото и глупаво да звучат, така че не знаем какво да правим.

Най-тъпото в цялата история е, че един от първите ни братовчеди е наркорам от 10-15 години вече, знаем какво причиняват тези неща, а той е тръгнал по неговите стъпки. Т.е. дори този нагледен пример не му е повлиял да не взима толкова глупави решения в живота.

Всеки съвет би ни бил от полза, особено ако някой е минал по този път.

Надяваме се да приеме варианта да не пуши 6 месеца. Ако не го приеме, ще трябва или да го убеждаваме допълнително, или да приемем по-строги мерки. Не е изключено да го изгоня от нас и да го оставя сам да се оправя с разходи и т.н. Пък нека тогава да мисли как да си плаща наеми, сметки и да му остават пари за пафкане. Колкото повече му угаждаш на някой, толкова повече ти се качва където не трябва. Не знам.
Виж целия пост
# 1
не знам какъв съвет да ти дам, освен че е над 18 г. и реално може да прави каквото иска. Може да го изгониш, ако мислиш че ще помогне. В квартала едно момче родителите го изгониха от дома защото пушеше марихуана, ама дали е помогнало да я спре не мога да ти кажа.
Виж целия пост
# 2
Ако пуши вече 4-5 години и не си забелязал, значи не му влияе. То според мен е и невъзможно да не се забележи ако става редовно де. Познавам хронични пушачи на трева, на всичките им личи, ужасно са завеяни и заблеяни. Наистина не разбирам как не сте забелязали досега.

И малко в страни от темата. Казваш, че всеки ден майка ви идва да ви готви. Това е меко казано странно, големи мъже на 22 и 24. Уж сте се отделили сами, пък всъщност не сте сами. Тя ли се натиска да ви готви, или вие я викате? Несамостоятелността поражда психологически проблеми, като човек се опитва да се справи с тях чрез някаква зависимост, например пушенето на трева.
Виж целия пост
# 3
И на мен ми се вижда много странно това майката да идва да готви, тя жената не стига ,че в нейната си къща готви и после и другаде да ходи да готви, то сигурно и пере, и чисти и вие за какво сте на квартира, само пари да плащате, връщайте се при мама .
Освен това ако наистина пуши от толкова време и на моменти толкова често, със сигурност дрехите му, стаята му , джобовете или там където си държи тревата миришат и отдавна би трябвало да ти е направило впечатление . И като цяло щом си изкарва сам пари и е пълнолетен, вие освен да го отблъснете, друго няма да можете да направите .
Тревата не е кой знае колко страшно нещо и ми се струва ,че вие доста преигравате в реакциите си или тая тема е поредната пързалка .
Виж целия пост
# 4
според мен ако го изгоните по-зле ще стане  Confused, на тези зависимости помагат психо докторите
Виж целия пост
# 5
Пързалка е темата. Точно новорегистриран, ще си бистри проблемите в бг. мамма. Иска да си напише статистиките, за и против тревата според българските мами. Трол с 2 думи. Не хранете трола.
Виж целия пост
# 6
Двама големи мъже и мама идва да им готви?
А дупетата бърше ли ви ги?

Той е вече голям човек и е късно да му повлияете така. Кажете му, че сте с него, ако реши да потърси помощ и подкрепа и сте дотам, друго няма смисъл, ако той сам не реши. Иначе рискувате да го отдалечите.
Виж целия пост
# 7
Тревата не е кой знае колко страшно нещо и ми се струва ,че вие доста преигравате в реакциите си или тая тема е поредната пързалка .
Още като зачетох темата, стигнах до извода, че е пързалка именно заради преиграването.
Виж целия пост
# 8
Живея на квартира, и брат ми живее с мен. Майка ми идва кажи-речи всеки ден да ни сготви, така че не бих казал, че брат ми е съвсем без родителски контрол.
Стига бе, това е по-странно от джойнта. Манджи и родителски контрол за двама мъже. Хайде малко по-сериозно.
Виж целия пост
# 9
Естествено, че темата е пързалка  Mr. Green

Иначе брат ти е пълнолетен, работи, така че може да пуши трева колкото си иска  Peace И, да, прав е, че е много по-добрият вариант от алкохол и т.н.  Peace
Виж целия пост
# 10
Не знам, дали е пързалка темата, но някой се интересува за тревата така или иначе.
То и да се напиеш един път в седмицата не  е проблем на 22. За 1ви път обаче срещам някой, който няма други пороци освен пушенето на трева.  Grinning 
 По принцип всичко , с което се злоупотребява пречи.Не знам по колко трева е редно да се пуши седмично, но съм виждала човек - по 2  на вечер пафкаше и не беше приятна гледка. Да запалиш в компания разбирам, ама сам да си пафкаш, трябва да си егати самотника или да си се пристрастил.     
  Не го намирам за вредно, в крайна сметка и цигарите са пристрастяване. Важно е да не пречиш и да не ти пречи! Докато сам човек не реши да спре, няма кой или какво да го накара да спре.
  Да си поеме човека живота в свои ръце , да не разчита на мама, тати и бати и да си решава как иска да го изживее.Не му се бъркайте!   Peace
Виж целия пост
# 11
Марихуана не пристрастява, както и кокаина, тонкебонбонке, вземи се осведоми. Единствената зависимост е психическа и при двете няма абстиненция.
Виж целия пост
# 12
Ако цялата тази драма е вярна, аз лично не виждам нищо особено притеснително. 20-30 лева за джойнт на месец значи, че той пуши много рядко. Толкова струваше 1 грам преди години, сега нямам представа. На хора, които пушат често им личи. Да запалиш веднъж, два пъти месечно в компания за мен не е проблем.
Бюджета щяли да му свиват, мерки щяли да предприемат, при това на голям човек, който работи. Вие нормални ли сте? На негово място и аз бих се изнесла.
Виж целия пост
# 13
Ако цялата тази драма е вярна, аз лично не виждам нищо особено притеснително. 20-30 лева за джойнт на месец значи, че той пуши много рядко. Толкова струваше 1 грам преди години, сега нямам представа. На хора, които пушат често им личи. Да запалиш веднъж, два пъти месечно в компания за мен не е проблем.
Бюджета щяли да му свиват, мерки щяли да предприемат, при това на голям човек, който работи. Вие нормални ли сте? На негово място и аз бих се изнесла.

Сега е 100 лв.
Виж целия пост
# 14
Здравейте,

Аз съм мъж на 24 години, малкият ми брат е на 22 години. Не е точно тийенджърска тема, но от друга страна не знам къде другаде да я поместя.

Живея на квартира, и брат ми живее с мен. Майка ми идва кажи-речи всеки ден да ни сготви, така че не бих казал, че брат ми е съвсем без родителски контрол. От тийнейджър взе да излиза с компания скейтъри( да, знам) - повечето от тях са поне 2-3 години по-малки от него. Сега си е хванал някаква приятелка, която е тийенджърка. Работи 6 дни в седмицата в магазин за електроника.24 годишен,говори за родителски контрол над 22 годишния си брат?Бррр... newsm43

И ти авторе,и майка ти сте за психиатър!Горкият ти брат ooooh!

Цитат
Пича изобщо не се срамува от това, което прави, даже сякаш като че ли се гордее. Едва ли не излиза, че ние сме невежите и има някаква световна конспирация срещу марихуаната - най-полезното растение на света, за развличане и лечение. Или поне е така според него.

Ма той няма от какво да се срамува..
Обаче ти-да!

Цитат
Надяваме се да приеме варианта да не пуши 6 месеца. Ако не го приеме, ще трябва или да го убеждаваме допълнително, или да приемем по-строги мерки. Не е изключено да го изгоня от нас и да го оставя сам да се оправя с разходи и т.н. Пък нека тогава да мисли как да си плаща наеми, сметки и да му остават пари за пафкане. Колкото повече му угаждаш на някой, толкова повече ти се качва където не трябва. Не знам.
Ти да го изгониш?!?Ама ти ли си собственика на жилището?Брат ти в твоя личен дом ли живее?
Малеее,като те чета и настръхвам..Отврат си..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия