Трапезата за Бъдни вечер

  • 52 446
  • 316
# 240
Здравейте,искам да задам 1 тъп въпрос,виното и сока бройката или броите само ястията?Това е моето меню,но се чудя, дали да броя горните?!
1. Салата от печена чушка с чесън
2. Салата от моркови
3. Боб чорба
4. Сърми с зелев лист
5. Содена питка с паричка
6. Чесън
7. Мед
8. Тиквеник
9.Плодове
Ако броя виното и сока стават 11.Rolling Eyes
Виж целия пост
# 241
Само ястията се броят!
Виж целия пост
# 242
slan4ize_76,не се броят напитките.
Всъщност и броя на ястията е по-скоро обичай и традиция,отколкото църковен канон.Понеже постя няколко години вече и като съм се допитвала са ми казвали че не е важно колко са,само да са постни.
Но аз от мама съм свикнала все да са 7,9 или 12 и си го спазвам .

janaa777,ако добавиш малко мед към разядката дали няма да ви хареса?Предполагам си правила тази на Ваня Rolling Eyes Или пък чесъна да не е бил много лют?
Виж целия пост
# 243
У дома семейството (двамата с мъжО + трите щерки)... ще се гушкаме и ще гледаме филм Simple Smile Планирали сме да не преяждаме Simple Smile
1/ чушки с боб
2/ сарми с ориз+праз+орехи
3/ питка
4/ жито
5/ плодове ...
... мисля да добавя и ошаф и орехи ..., но те ще са по-скоро да се спази традицията от 7 ястия ... и май ще ги пропусна ...

Виното, бирата и сока от компот не ги броя Simple Smile
Скромно, но то не е и нужно, според мен повече Simple Smile
Утре имам рожден ден и щерките с баща си, са планирали да се развихрят с мафини и соленки ... Чака ме яко чистене на кухнята след това Simple Smile
Виж целия пост
# 244
Ето и нашето меню:
- Питка и колачета (отделям от тестото за питката) с мая, питката с паричка и дрянова клонка.  Тестото го меси робота, приготвила съм да смеся пшенично брашно и брашно от спелта
- Боб, купих буркан сварен маслен боб, ще добавя чушки, сушени домати, моркови и подправки и в керамична тавичка с капак във фурната
- пълнени зелеви сарми и сушени чушки - ориз, праз, настъргани тиквички, подправки
- тиквеник - настъргана сурова тиква, с много орехи, канела, ванилия и кафява захар
- зелник, със задушено кисело зеле
- разядка - чесън, много червен пипер (слагам домашен, ароматът е уникален, същият е и специалния сладък червен пипер на Kotany, зехтин, сол, оцет, орехи
- ядки и плодове

Фреш за безалкохолно и червено вино
Виж целия пост
# 245
У нас:
1. питка (и аз ще поверя тестото на блендера)
2. боб
3. зелеви сарми (само те ми остават, да ги завия и ще чакат да идат на огъня по-късно, когато и питката ще се пече)
4. зелева салата (за боба)
5. плодове
6. ядки
7. чесън, шарена сол, мед
Мисля и малко баклава да направя за утре, но ще видя.  Thinking
Всичко е по малко, за да се изяжда, че след Коледа отпрашваме за около седмица и да не остава храна.
Виж целия пост
# 246
За довечера съм подготвила
-сарми и пълнени сухи чушки с ориз
-боб чорба
-тиквеник
-разядка с чесън, орехи, мед
-ошав
-плодове, вино, мед; цели орехи и глава чесън за здраве
-питка с късмети
-ядки

...ииии май това е!
Иначе за утре приготвих една лека торта с бишкоти и заквасена сметана, и един тежък сладкиш с ябълки и карамелен сироп. Ще се събираме с родата и всеки ще носи по нещо. От мен сладкишите. Laughing Прибавила съм и купешко панетоне, ако на някой не му допаднат кулинарните ми умения.  Mr. Green
Виж целия пост
# 247
Всяка година на Великден,Никулден,Бъдни вечер,Коледа и НГ,правя едни и същи неща.
Няма как да ми писнат,понеже сърми с кисело и сухи чушки с боб примерно,правя максимум 4-5 пъти в годината,единия от които е именно на Бъдни вечер..

Класиката в жанра тая вечер..

1 Сухи чушки с боб
2 Сърми с кисело зеле
3 Ошав
4 Тиквеник
5 Содена питка
6 Ядки
7 Плодове

п.п.Традицията е в нечетния брой ястия.12 е четно число.


Но аз от мама съм свикнала все да са 7,9 или 12 и си го спазвам .

Цитат
В народните обичаи могат да се открият различни традиции. Вечер всички членове на семейството сядат на масата.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството
.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0 … D1%87%D0%B5%D1%80
Виж целия пост
# 248
"Ястията не бива да са по-малко от седем! Седем - колкото са дните от седмицата, девет - колкото месеца жена носи чедото си, дванайсет - колкото са месеците в годината, тринайсет - колкото са Исус Христос и неговите ученици..."


У нас - питка с пара, леща яхния, боб чорба, салата зеле с моркови и краставица, сарми, зелник, тиквеник, печени чушки с чеснов доматен сос, печена тиква, пълнена с ябълка, круша, орехи, сушени плодове. На масата има предни плодове, орехи, компот.
Виж целия пост
# 249
Ето моята маса за Бъдни вечер. Традиционните неща


Виж целия пост
# 250

И при нас традиционните ястия:
Питка с паричка, сухи чушки с боб, сарми, боб, ошав, тиква, трушия, салата, плодове, ядки, мед, лук, чесън.
Виж целия пост
# 251
Любимият ми празник -
содена питка,
боб чорба с много джоджен и девесил,
пълнени сушени чушки с боб, ориз, стафиди, гъби, царевица и грах,
баница с праз,
тиквеник,
ошав,
зелеви и лозови сарми,
зелев сок с праз,
мед и плодове.
Виж целия пост
# 252
И нашата трапеза Simple Smile

Виж целия пост
# 253
Освен тиквеник, какво друго правите за десерт за Бъдни вечер?
Виж целия пост
# 254
Освен тиквеник, какво друго правите за десерт за Бъдни вечер?

Ошав. От години се прави вкъщи само със сухи сливи. Много хора го правят с различни сушени плодове.

Ядем го с тиквеника.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия