Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шеста тема на чакащите

  • 336 446
  • 2 958
# 2 925
С ИЯР ли си?
Виж целия пост
# 2 926
Да.
Виж целия пост
# 2 927
Познавам хора осиновили бебета, когато жена е била на 46 и 48 години.
Критериите ми първия път бяха - момиче, бг и друг произход без турски и ромски, до 5 години. Предложението дойде два месеца и нещо след като вписаха и уведомиха останалите дирекции, че съм съгласна и на дете с лечимо заболяване.
Предложиха ми дете на 3 години, вписано
-  ретинопатия на недоносеното (лекувана успешно),
- шум на сърцето 2-3 степен,
- изоставане в нервнопсихическото развитие, неврологът предполагаше "наследствена легостепенна олигофрения"
- майка алкохоличка със заболявания и без отказ.
Кошмарен случай. На ръба бях изобщо да не я видя, а след като отидох мислех премислях още два часа. И реших. Какво се оказа в последствие? Смесено специфично разстройство на развитието. Казано една идея по-популярно - дислексия и дискалкулия - това са разстройства свързани с разбирането и боравенето с речта и математическото мислене, което засяга/ отговаря за ориентацията във времето и пространството, координация, способност за рисуване, чувство за ритъм и разбира се възможностите за справяне с математиката. Днес детето ми завършва трети клас с успех между добър и много добър. Учи по-трудно, но се справя. Ползва и СОП. Ходи на уроци по рисуване и ментална аритметика, на салса и разбира се на специалист по дислексия. Някои от нещата са безплатни, други платени. Има ТЕЛК, който ми позволява да плащам за допълнителните възможности за развитие. И това е нещо, което става видимо с времето и израстването. Ако не беше тригодишния престой в институция детето към днешна дата с навременна терапия и рехабилитация щеше да е още по-добре. Това не лечимо заболяване, а състояние за цял живот, но се изграждат стратегии за учене и компенсация. В световен мащаб има много известни и успешни дислектици. Шумът на сърцето е често срещан и обикновено се израства с времето. Олигофрения категорично няма. Майката - също.
Вторият профил беше с идеята да се пази номерът. - до 6 месеца и здраво, само бг произход, въпреки, че реално вече бях узряла и за друг произход. И въпреки мнението на социалните да не се надявам изобщо на второ предложение, 9 месеца след пълно дойде второ писмо и то точно покриваше профила, дето уж такива деца няма.
Масово се казва, поне при нас, на кандидатите да не пишат под 7-8 месечна възраст. Синът ми е бил на 2 месеца по времето когато са го разглеждали на съвет. Аз съм първият избран. Въпреки, че предложението дойде юни, аз отидох да го видя на 4.07, на 11.07 занесох актуализираните документи, за да подам молба (изискване на социалните), делото бе насрочено за 29.07. Съдът бе предупредил, че тези дела ще се разглеждат приоритетно и през лятото.
Късмет на чакащите.
А вие каква възраст писахте в критериите си,че ви дадоха бенбе на 2 месеца?
Виж целия пост
# 2 928
Цената е голям фактор. Бях чела, че е около 40000€.
Има ли страна в Европа където сурогатството е законно и може близък да е сурогат, на доброволни начала?

Изместихме малко темата, съжалявам.

Сред вас има ли осиновителки с ТЕЛК? И въобще възможно ли е човек с голям процент да осинови?
Аз имам ТЕЛК 53 процента,именно заради това,че нямам детеродни органи.Доклада ни беше много хубав.Не съм била притеснена заради това,че имам ТЕЛК,когато подадохме документите.Даже помня,че питах социалните работници дали имам предимство при това, положение заради многобройните операции,липсата на органи,и това,че няма как да имам въобще деца.Отговора беше не.
Виж целия пост
# 2 929
Primavera555, от 0 до 6 месеца.
Синът ми е роден на 22-ро число, писмото получих на 20-то число. Т.е разглеждан е на съвет малко преди да навърши 3 месеца, но в писмото се отбелязва възрастта към момента на разглеждане, а не към датата на посещение.
Изобщо не очаквах, че ще стане и то бързо. Исках и второ дете и по-скоро сложих критерии да пазя номер, т.е да не ми заличат регистрацията след осиновяване на първото. Тъй като за първо предложение чаках две години без няколко дена, мислех, че за второто ще чакам и повече от две години.
Макар и по-рядко в системата има и деца с отказ, т.е с уредени документи. Ако социалните сериозно си гледат работата имат срок около месец да подготвят и впишат бебето в регистъра, а после , доколкото знам, също има срок да бъде разгледано детето на съвет. На делото синът ми вече беше навършил 4 месеца.
Много хора са съветвани да не пишат възраст под 7-8 месеца било, защото няма такива деца, било, за да проличи ако нещо им има. Риск от нещо скрито винаги има на каквато и възраст да е детето.
Виж целия пост
# 2 930
Мама Ру,много благодаря!Обмисляме и ние да пишем от 0 до 4г.И нас ни съветваха ,че ако има заболяване си проличава до 1 г.  ,но в някой области има само деца под 1г.и ние ги изтърваме.Да, може би си права,риск има винаги.
Виж целия пост
# 2 931
Primavera 555, за първото дете бях писала 0 до 5 години. Предложиха ми дете на 3г и 3 м
Виж целия пост
# 2 932
Здравейте момичета!За някои лечими заболавания знам;като например късогледство,шум на сърцето,заешка уста.Но бихте ли ми посочили и други болести,които социалните разглеждат като такива!Предварително благодаря!
Виж целия пост
# 2 933
Астмата е често срещана по думите на нашия обучаващ екип. Аз лично познавам само едно такова детенце
Очните не са само късогледство. Има далекогледство, кривогледство, нистаз(г)ъм, астигматизъм. Обикновено се коригират с очила, ако подлежи на корекция, в някои случаи и с операция.
Намален слух, също не е състояние, което да откаже едни кандидат родители според мен. Има слухови апаратчета, които не коригират, но дават възможност за нормално развитие на детето. Кохлеарен имплантант при пълна глухота, също е решение.
Дислексия или други обучителни трудности стават видими едва в училищна възраст, въпреки, че и по-рано има маркери за тях. Така, че няма гаранция, дори и детето на 1-2-3 години да е напълно здраво.
Виж целия пост
# 2 934
Астмата е често срещана по думите на нашия обучаващ екип. Аз лично познавам само едно такова детенце

Благодаря!
Виж целия пост
# 2 935
Здравейте момичета!За някои лечими заболавания знам;като например късогледство,шум на сърцето,заешка уста.Но бихте ли ми посочили и други болести,които социалните разглеждат като такива!Предварително благодаря!
сифилис , спин ,порок на сърцето
Виж целия пост
# 2 936
Здравейте момичета!За някои лечими заболавания знам;като например късогледство,шум на сърцето,заешка уста.Но бихте ли ми посочили и други болести,които социалните разглеждат като такива!Предварително благодаря!
сифилис , спин ,порок на сърцето
Сифилисът е лечим, да, но СПИН? Той не е ли нелечим?
Виж целия пост
# 2 937
Порок на сърцето аз лично не бих определила като леко и лечимо заболяване. Зная, че функционалния шум на сърцето се определя като леко състояние и се израства. Но не всеки шум може да се определи като такова. Спомням си, че на нас ни казаха за заешката устна като отстраним козметичен проблем. Може би и диабет.
Във всички случаи си мисля, че при наличие на каквото и да било заболяване, е хубаво ако може да се извърши преглед или поне се коментира с лекар. Ние не знаем нищо за наследствената обремененост.
Виж целия пост
# 2 938
Диабетът съвсем не е леко или лечимо заболяване. Което не значи, че тези деца не трябва да имат шанс за семейство. Неизвестните, особено около наследствеността на нашите деца ще си останат завинаги. Не разчитайте на такава информация относно БР. И да има, тя едва ли ще е пълна, а и никога не се знае какво точно може да отключи едно заболяване или дали е наследено нещо докато не се прояви. Всеки път, когато се сваля фамилна анамнеза вие ще отговаряте, че нямате информация, защото детето ви е осиновено. Махахме трета сливица на сина ми преди половин година. Анестезиологът сваля анмнеза заради упойката. Ами на повечето въпроси отговарях с "Нямам информация". Докато накрая почти не се скарахме. Той си гледа работата и попълва въпросник, но аз наистина няма откъде да знам. Да отговарям за моето семейство - смисъл няма. Накрая се ядоса и ме пита как така не знам, не съм ли му майка. Майка съм, ама съм го осиновила, няма откъде да знам нито за БР, нито за родата му. Това е. Не е приятно, усложнява понякога работата на лекарите, но това са фактите. Трябва да приемем, че около нашите деца винаги ще има неизвестни.
Виж целия пост
# 2 939
Срещата с анестезиолог е една от най-важните. Ако те направят грешка колкото и добър да е лекарят може да се получи фал. Затова и въпросите им са много важни и на част от тях има начин как да се отговори:

Има тестове за генетична предразположеност към болести (като например диабет), за непоносимост към храни, метали (като амалгама или съставки на пломбите), към съставки в лекарствата, за алергии.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия