Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шеста тема на чакащите

  • 399 667
  • 3 934
# 3 870
Ла Кумпарсита, има огромно значение на какво се дължи изоставането в развитието на голямото дете, особено. То и за малкото може да е ранен сигнал. Но голямото след година ще е първи клас. Щом говорното развитие не е на нивото на възрастта, как очакваш да се справи в училище? При това адаптацията още няма да е завършила. Няма наваксване от само себе си. Няма вълшебна пръчица, която за една година да вкара детето в норма и да заличи миналото. Затова е важно осиновителите да са наясно с какво се захващат и какво да очакват. А тя ще имат две деца наведнъж. Товарът не е малък, отговорността - също.
Виж целия пост
# 3 871
А затрудненията в говоренето само в кратките изречения ли се изразяват, или не изговаря правилно думите? Защото е много вероятно отговорите с кратки изречения да са заради темперамент на детето, или притеснение от контакт с непознат човек. Ако детето говори добре, в смисъл изговаря правилно думите, мисля, че речниковия запас може да се навакса в последствие и това не трябва да е огромен и неразрешим проблем. Особено, ако детето е момче е нормално да не е многословно.
Виж целия пост
# 3 872
Cveti_75,малкото дете посещава логопед,голямото ми се струва,че малко по бебешки говори,малък речник,не съм сигурна дали е само говорно или  е ("Как се казва бебето на кокошката?",сочейки към пиленцето?"Патица!",Рисувайки къща и говорейки за различните части на къщата питам"Това е откъдето излиза пушека на къщата...как се казва?"...,подсказвам като добавям една по една буква,но не знаеше.За дете на тази възраст ми се струва,че е назад,а и вниманието беше много краткотрайно.
Виж целия пост
# 3 873
От деня, в който го взехме, цяла нощ пищеше. Успокояваше се като пие глътка мляко. Шишето с мляко го пиеше на по една глътка до сутринта. Това означаваше през 15 минути будене и даване на мляко. Повече не искаше, въртеше глава. Спеше и пищеше. И до днес е така. Повече от 3 години. Като го взехме, тъкмо дъщеря ми беше станала на 2 и се беше поуспокоила (тя беше страшно ревливо бебе). И се започна сагата. Вкъщи сме омаломощени. Рев до дупка. Сутрин като се събуди - ни лук ял, ни мирисал. Не помни, човекът си спи и пищи. За капак малкият продължава да се напикава(почти на 5).
Не знам дали това ще помогне, но аз имам две биологични деца (момчета), за които нощният сън е много труден. Големият едва след 3 годишна възраст започна да спи спокойно и се буди рядко ( за да пишкаме или ако е сънувал нещо страшно). Малкият вече на година и нещо се буди нощем много често и плаче. Предполагам и при него след третата година ще се успокоят нещата.
Така че понякога не е от това, че детето е осиновено или е било в институция/приемно семейство. Просто някои деца спят спокойно, други трябва да го израстат този период. Успех на всички. А за нощното напикаване - препоръчвам д-р Момчилов от Пирогов .
Виж целия пост
# 3 874
Сетих се, че моето дете горе-долу на пет години правеше пълен бойкот в детската градина и не отговаряше на въпроси, въпреки, че знаеше прекрасно отговорите им. Госпожата ми се оплаква например веднъж, че на репетицията за тържеството не си е казала стихчето. Аз нищо не казвам и в колата към вкъщи я карам да ми го каже. Ами каза го прекрасно. Говорих много тогава и имаше ефект. Но когато си реши се прави на приятно разсеяна. Иначе се развива изключително добре. Направих си експеримент с племенника ми, който сега навърши пет години и му зададох същите въпроси, които вие сте задали на децата. Ами и той не можа да отговори. Но, ако го питаш за любимите му детски филми и за героите в тях, тогава настава бурно разказване. Нямайте големи очаквания към децата. Дори и да са гледани в добри приемни семейства, това не означава, че е работено целенасочено с тях. Всичко се учи се наваксва, освен, ако няма сериозен друг проблем. Питайте въпроси, които са свързани с ежедневието им и особено с детските филмчета.
Виж целия пост
# 3 875
termit, напикава се по всяко време, не само през нощта. Снощи се опика пък до ушите,  въпреки памперса, защото изпи чаша вода  и яде пъпеш. По принцип течности не пие.
За говора. Нашият човек не говори изобщо разбираемо, нищо не му хващам, дъщеря ми ни е преводач. Водих го на  логопед, като разказах преди това всичко за него, в един център, където работят по европроекти, та имаше и педагог, и психолог, рехабилитатор. Като го видяха на живо, се учудиха, че говоря за същото дете. Напълно нормално държание, говор почти разбираем, абе, изложих се. Вкъщи са явно лиготии.
Виж целия пост
# 3 876
Имам 1 питане и моля ако има компетентно лице да ми отговори. Ако съм прекъснала работа и осиновя дете  до 1годинка на навършването му ли ми се полага социално майчинство или от датата на осиновяване, за 1година?
Виж целия пост
# 3 877
Майчинството е 1 година от датата на взимане на детето
Виж целия пост
# 3 878
Добре, защо тогава на мен ми казаха от социалните, че детето като е навършил 1година и не ми се полагао? Преди да навърши ми превежда ха по 100лв.на месец социалните.
Виж целия пост
# 3 879
Защо така са казали, не знам. Търсете си правата, има закон.
Виж целия пост
# 3 880
Когато получавате майчинство без да сте на трудов договор, то е по общия ред, или до навършване на една година на детето. Ако имате трудов договор, тогава можете да ползвате 365 дни от датата на осиновяването.
Виж целия пост
# 3 881
Аз останах с впечатление, че прекъсването на работа е заради осиновяването или сте безработна? Нещата са различни, Цвети 75 е написала при безработна.
Виж целия пост
# 3 882
Аха. Добре. Много благодаря.
Прекъснах работа преди да осиновя детето.
Виж целия пост
# 3 883
Здравейте, мами. Не забравяйте да се впишете в Статистика Simple Smile
Виж целия пост
# 3 884
Здравейте мами, имам въпросче.
Спомням си по време на обучението за осиновители ни бяха споменали, че когато осиновим дете и ако решим да го заведем на почивка-/море, планина/ е нужно да се свържем с определения ни соц. работник и да го уведомим. Та въпроса ми е "Трябва ли?" или не сме разбрали добре. Само за пътуване извън страната ли става въпрос?
По принцип все още не сме имали срещи със Социалните след осиновяването, до момента близо 5 месеца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия