Дефицитите на една журналистика

  • 312 639
  • 3 746
# 3 555
Спомням си как преди време във форума нахлу с гръм и трясък една девойка, може още да е тук. Та тя имаше или поне пишеше статии в няколко такива измислени новинарски медии. Няма да се учудя, ако бизнесът е потръгнал и вече са си наели AI роби да им бълват съдържание. Simple Smile
Виж целия пост
# 3 556
Протестът си тръгна
Преди малко по новините чух това Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3 557
пораснали са му крачета
Виж целия пост
# 3 558
Те, ако искаха да работят, щяха сами да си пишат материалите, а не изкуственият интелект. Мързи ги просто.

Не е до мързел по мои наблюдения. Просто има едни хора, които са неспособни да напишат материал, неспособни са и да го редактират, но въпреки това решават, че хората, които  могат да ги напишат, взимат твърде скъпо в сравнение с ИИ, и затова по-добре ИИ. Един такъв се хвалеше и му се виждаха текстовете наред, а бяха същите безумия. Всичко опира до пари.
Виж целия пост
# 3 559
Добре, бе, кое ги кара наЩе прости журналя (който не е просто журнале, не е за него, но тия СА) да търсят за заглавието винаги нещо демотивиращо, унизяващо за нас и нашата държава?! Във фийда ми излиза: "Румъния ни удари шамар", отварям да видя какво станало: румънците си вдигнали минималната брутна заплата на близо 1300 лв. равностойност. Само това. Нищо друго. Нищо във връзка с нас. Сега, ако трябва непременно да се чувстваме унизени и шамаросани, добре - знам, че според някои от всичко трябва да се чувстваме непрекъснато точно така, по дифолт трябва така, но журналя? в уж сериозен вестник? Не е пародия и намигване.
Това "Стандарт". Лятото имаха, пак така ми излезе, заглавие: "Туристите презглава бягат от българското Черноморие". В текста: какви нарушения открила при проверка по морето КЗП. Нищо за бягане! Нищо за оплакване, че няма клиенти, дори.
И всичко това на фона на поне 23527 пъти пак това лято как Албания е новият хит и как ви препоръчваме да отидете там, само от чешмата не ми течеше тоя текст по едно време. Не отделено като платена реклама, а явно скрита. Нищо против Албания, нека не бъда разбрана погрешно, абсолютно никого не агитирам да ходи на нашето море, но почвам да ги разбирам воплите на Алибеговци (колкото и да не го харесвам тоя) и колегите им хотелиери за това, че нарочно се прави черен пиар.
Защо такива заглавия, цел някаква да досмачкват самочувствието на читателя и да засилват и без това засилената до безкрайност вече неприязън към собствената му държава? Смятат, че така хващат окото за заглавието? Смятат, че така са точни и "право, куме, в очи" си казват онова, което според тях следва от материала?
Виж целия пост
# 3 560

Смятат, че така хващат окото за заглавието?
Да, сама си си отговорила.
Така смятат.
Уви!
И не само негативизъм в заглавието по отношение на родина, а по принцип. На апокалиптични, негативни, заплашителни и прочие заглавия се кликва.
Виж целия пост
# 3 561
Дарик. Заглавие: Непълнолетен, без книжка и пиян катастрофира с мотор в Стара Загора

В статията:
Цитат
Непълнолетен, без книжка и пиян катастрофира с мотор в Стара Загора, съобщиха от полицията.
От там уточняват, че инцидентът е станал на 24 септември в 02:00ч., в с.Бузовград, по ул."Митко Палаузов".

Стара Загора е Бузовград и Бузовград е Стара Загора. Да си знаете!

Няма и да го оправят. Толкова за достоверността на новините у нас.
Виж целия пост
# 3 562
Много съм съгласна с теб, Магдена, и понеже съм си научила урока, вече като видя статия с прекалено шокиращо заглавие (или поне опит да внушава шок и ужас), директно подминавам, защото знам, че съдържанието няма да отговаря и 10% на заглавието.
Но то не е само за черния пиар на България, последно се смях с "готвенето за смъртта" на снукър играча Рони О'Съливан. Реших все пак да погледна, че мъжът ми му е фен, то пак се оказаха компоти вместо компютри... Както и да е, то от аудиторията зависи, затова поне за себе си избирам да не бъда част от нея.
Виж целия пост
# 3 563
Аз конкретно тук за черненето се издразних, но май да - може би е част от явлението слагане на шокиращи заглавия, което е старо, не особено сложно, и пак, да му се не види - срещнеш такава щуротия, знаеш си, че не е това, но отваряш да видиш какво е. Явно неща като "Новородено в семейството на Иван" и "Трагедия в семейството на Драган" (котката им родила или умряла), или "Петкан: не мога повече да мълча!" (и следва нещо тривиално), или "Няма да повярвате какво направи Стоян и шокира Полски Тръмбеш" (нагази в реката и си намокри крачолите на дънките) като по-предвидими не са достатъчно добри. Wink
Виж целия пост
# 3 564
Това е кликбейт.
Виж целия пост
# 3 565
Да, тия вероятно да. Но понякога си е истинска информация, смислена що-годе или напълно, но с безумно заглавие.
Виж целия пост
# 3 566
"Не се поучи от Камелия Галин не бърза с бебе, гледа си кариерата"

Заглавието ме разсмя. Все едно Галин е жена с предстояща менопауза и ако не побърза с децата, ще е късно.
Виж целия пост
# 3 567
Прегледах набързо материала за Мъск и намерих "желаемЕ". Явно материалът е автоматичен превод, защото има изразни средства и конструкции, характерни за английски. Но автоматичният преводач чак пък да е неграмотен...
В една ФБ група за провали в кухнята постоянно пускат автоматични преводи на рецепти, голям майтап е.
Често се срещат "1 ч. ч. мъчения/мъки" - вероятно от руското мука (брашно)
Виж целия пост
# 3 568
Явно е прегледан текста, ама това е направо като виц. За сметка на неоправения изказ, "редакторът" да добави граматични грешки.
Тъкмо преди малко ме разсмя автоматично преведена рецепта. За червено цвекло ставаше дума и съветът беше "да се отреже мустака и да не се пипа задника" Joy
Виж целия пост
# 3 569
Прея едва ли си е представяла някога да пее попфолк...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия