Медицински комплекс „Д-р Щерев” развива сектор по гинекологична превантивна медицина

Акценти:
* Всяка една жена трябва да е спокойна за своето здраве и да е наясно с евентуалните рискове. Водени от тази идея специализираните кабинети по онкогинекологична профилактика и по мамология в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са с тясна насоченост към предлагането на профилактични програми към превенция на женското здраве
* Фактът е, че ракът на шийката на матката в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години. Основният причинител на този вид рак в 95-99,7% от случаите е човешкият папиломен вирус (HPV)
* При навременно откриване и диагностициране, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим и лечим

Да си поговорим за профилактиката
Профилактичните прегледи са първата стъпка от намаляването на риска от фатални последици за здравето. Те помагат за ранното откриване и диагностициране, което от своя страна помага за по-доброто и ефикасно лечение. Всяко едно заболяване хванато в ранен етап е много по-лесно за третиране и лечение и може да спаси живот, категорични са специалистите от сектора по гинекологична превантивна медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

За съжаление, много често жените предприемат посещение при специалист гинеколог, едва когато е налице даден проблем. Респективно това намалява и успеха на лечението.

Всяка една жена трябва да е спокойна за своето здраве и да е наясно с евентуалните рискове. Водени от тази идея, специализираните кабинети по онкогинекологична профилактика и по мамология в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са с тясна насоченост към предлагането на профилактични програми към превенция на женското здраве. Особено внимание заслужават специално разработените преференциални пакети за годишна профилактика на гинекологични заболявания и за скрининг, фокусиран към борбата с рака на шийката на матката (ракът на цервикса).
Ужасяващ е фактът, че ракът на шийката на матката в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години. Основният причинител на този вид рак в 95-99,7% от случаите е човешкият папиломен вирус (HPV). Предракови състояния (преканцерозите) и ранните стадии обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднала фаза, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Статистическите данни в България не са никак розови, което показва, че това заболяване продължава да е значим медико–социален проблем, който изисква навременна реакция.

Първата стъпка в ранното откриване и лечение e профилактиката, споделя д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев” и специалист, профилиран в онкогинекологичната профилактика.

Битката с рака в няколко стъпки
Първата стъпка е така наречената първична профилактика, която включва дейности за въздействие върху външната и вътрешната среда на човека, с цел да се изключат или намалят канцерогените и предразполагащите фактори. Най-общо първичната профилактика е базирана на HPV ваксинация, която изисква национална инициирана и финансирана кампания.

Вторичната профилактика от своя страна обединява методи за откриване на злокачествените тумори в ранен стадий, или в стадий, предшестващ развитието на рак. В основата е заложена концепцията, че раковото образувание не се появява изведнъж, а е резултат на различни предшестващи изменения. Тоест, тя залага на различните видове скрининг, масов и опортюнистичен.

Комбинацията от първична и вторична профилактика може да редуцира честотата на заболяването в България.

Последната, но не и по важност стъпка е третичната профилактика. Тя е свързана с извършването на активно проследяване на вече предприетото лечение и има за цел да осигури противорецидивни и рехабилитационни дейности.

За сектора по превантивна медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“
Комплексът разполага със специализиран кабинет, който е оборудван с  последно поколение стереоколпоскопски апарат с видеокамера с HD резолюция и висок клас система за ултразвукова диагностика, както и с мамологични кабинети за рентгенова и ултразвукова мамография. Също така на територията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ има специално изградена собствена хисто-патологична лаборатория за изследване на хистологични и цитологични материали. Секторът е оборудван със специализиран процесор Thin Prep, чрез който се прилага най-новият метод за извършване на цитонамазки чрез течно базирана технология.

Прегледът в специализирания онкопрофилактичен кабинет включва снемане на анамнеза и гинекологичен статус, взимане на цитонамазка, провеждане на колпоскопско и ултразвуково изследване, по преценка от специалиста ДНК тест за HPV инфекция. Разбира се, в различните случаи се предлагат различни по обхват профилактични пакети.

По думи на д-р Иван Димитров, идеята на онкопрофилактичния кабинет е именно навременното откриване на предракови състояния, а не само установяването на вече възникнал карцином. При навременно откриване и диагностициране, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим и лечим.


Повече информация по темата можете да прочетете ТУК.
Виж целия пост