Акценти:
* Лапароскопските операции в гинекологията позволяват голяма точност при невероятно бързото възстановяване на пациента. Всички интервенции, познати при традиционната хирургия, могат да се извършват и чрез ендоскопската хирургия
* Медицински комплекс Д-р Щерев се превръща в център за развитието на оперативната ендоскопска хирургия в гинекологията. Комплексът откри ново хирургично отделение.

Ендоскопската гинекологична хирургия е тип оперативна техника, по време на която операторът държи инструменти, навлизащи през малки разрези в корема. Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. При по-леките манипулации е възможно оперираните да си отидат вкъщи още на същия ден. Засега в България лекарите предпочитат да са по-предпазливи и практикуват изписването до 1–2 дни след процедурата.
За сравнение, при отворената хирургия престоят в болницата е между 5–10 дни. Самото отваряне на коремната кухина крие опасност от усложнения. За радост на пациентите, голямо предимство на лапароскопската е и добрият козметичен ефект. Една година след интервенцията лекарската намеса е почти незабележима. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради много добрата визия в дълбочина.
Гинекологичната лапароскопска операция започва с изпълването на корема на жената с газ – въглероден диоксид. Така операторът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда перфектно коремните органи на пациента. Видимостта позволява 40 пъти увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани.
През последните години бурното технологично развитие на медицината даде възможност всичко, което се извърша при конвенципналната хирургия, да бъде правено и чрез лапароскопски техники. Това наложи да бъде въведена специална система за оценяване на уменията на операторите при миниинвазивните оперативни техники в гинекологията. „На практика ограничения не съществуват. Всички интервенции, познати при традиционната хирургия, могат да се извършват и чрез ендоскопската хирургия. Гинекологията се развива и вече разполагаме и с ултразвуков скалпел. Единственото ограничение е умението на оператора“, обясни д-р Надя Магунска от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, специалист по лапароспкопска оперативна гинекология.

През месец май 2015 г. в Комплекса за женско и семейно здраве беше открито разширено гинекологично отделение с три нови операционни, което заема два етажа от новата болнична сграда на лечебното заведение. Там се извършват всички видове гинекологични операции с фокус върху ендоксопската хирургия в унисон с най-добрите медицински практики.
Повече информация по темата можете да прочетете ТУК.
Виж целия пост