Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Акваристика-6

  • 27 801
  • 210
# 150
Ако са лабиринтови - няма проблем.
Ако са други - ще умрат поне половината вероятно.
Виж целия пост
# 151
А защо без аерация? Какво пречи помпата да си работи?
Осветлението на аквариума и терариума ни е с таймери, нямали сме никакъв проблем при отсъствия 10-12 дни. Помпата в аквариума работи постоянно.
Виж целия пост
# 152
Така е, така е. Оставих им на моите разбойници и осветлението, което е с таймер и еър лифтинга на топ филтъра. Нямам аератор с камъче, еър лифтинга качва вода във филтъра и аерира водата едновременно. Дъщерята ще ги храни, предупредил съм я, че ключовата дума е малко, много малко. Така че не вярвам да им липсва нещо.
Поздрави от морето.
Иначе ето я локвата, на два месеца е.

Виж целия пост
# 153
Чудна ти е локвата!
Приятна почивка!
Виж целия пост
# 154
здравейте, записвам се и се връщам да ви чета. От една година имаме аквариум 80л със десетина рибочета вътре. До сега се грижеха мъжа ми дъщеря ми, но май им мина мерака и идва моя ред, а аз съм гола и боса в тази тематика и започвам с обученията.
Виж целия пост
# 155
Animal Whale2Animal WhaleИма ли нова тема?Animal Tropical Fish
Виж целия пост
# 156
Да се разпиша и аз тук. От около месец взехме на децата рибки. Аквариума е 20л с вградена лампа. Първоначално взехме 4 неонки, 2 хелера(мъжки и женски) и едно сомче-прилепало. Едната неонка умря още същата вечер. След 2 седмици взехме още 4 бр данио и 2 сомчета(Botia macracanta- видях че това и е латинското име). Аквариума има нагревател, взехме и помпичка. От 2 дена оредя състава. Първо умря хелерката, която мисля че беше пред раждане, на другата сутрин едното сомче, вечерта намерих и мъжкия хелер. Снощи измихме акваруима, че се притесних да не би водата да им е много мръсна и сега не мога да намеря и другото сомче-има рапани и се криеше в тях та си мисля, че е умряло вътре. Извадих ги в един буркан с вода, ако е умряло да не замърсява водата. И сега се чудя дали са болни рибите или просто са били много стари като сме ги взели от магазина. Мисля да взема да им сложа лекарство и ако се задържат живи след 2-3 седмици да попълним липсите, но от друг магазин.
Гледах като судентка риби. Имах гупи-много защото се размножиха,хелери, 2 трихогастера и 2 сомчета на 20л аквариум и без помпа, т.е в много по-спартански условия , но не ми мряха така. Някакви идеи защо може да се е получило така.
Виж целия пост
# 157
Поспаланчо, това са много рибки за такъв малък аквариум, да не говорим за боциите, които достигат до 10см и имат нужда от свобода. Те са и доста силни и капризни и по принцип при пренаселен аквариум може да тероризират другите и да умрат.

Какви са симптомите на рибите?
Можеш да си вземеш тестове за вода и да провериш, защото при това количество риби най-вероятно имаш в повече нитрити, които тровят водата, все пак, за да се стабилизира аквариума минават поне 6м.

Рибите сега са доста по-кекави от тези преди години. Казвам го от опит. Преди гледах какво ли не и всичко оцеляваше, сега, преди година стартирах нов аквариум и едва стабилизирах и то от живородките с мое поколение. Останалите ми оредяха на половина и повече.
Виж целия пост
# 158
И при температурата на водата и видовете рибки има разминаване.
Даниото предпочита по хладка вода между 18-25 градуса,а боциите по-топла 25-28 градуса.
Боциите са капризни,шумни и им трябва много място.Ако се притесняваш,че ги виждаш полегнали на една страна-те така си спят.
Правилото за броя рибки в аквата е на всяка рибка да се пада между 3 и 5 литра вода.
За 20 литра - най-много 6 рибки.

Мен ме озадачи измиването на аквата.Не е пълно почистване и рестарт,а само смяна на водата,нали?

Виж целия пост
# 159
Ами да сменихме водата само. По стените на аквариума си има леко зеленеещи петна. Боциите умряха така или иначе. Бяха и малки все още- около 3-4 см.Още като ги купихме се криха 2-3 дена в рапана и после излязоха. Реално останаха 4 данио и те са още малки, 3 неонки и прилепалото. И един кафяв охлюв, който порасна много бързо. Значи ще сме търпеливи пък дано поне тези успеем да запазим.
Благодаря ви за насоките. Аз ще почета малко из книгите вкъщи. Не е като да няма.
Иначе за симптоми не мога да кажа точно. Стават леко вяли. И после ги намирам на дъното. Сомчето вчера се опитваше да плува нагоре и после се отпускаше на дъното. Излезе от рапана и спря да мърда преди 2 часа.
Виж целия пост
# 160
А това зеленясало по стените на аквариума има ли начин да се предотврати? Предстои ми изпразване и почистване на такъв 60 литров зеленясал аквариум.  Mr. Green
Виж целия пост
# 161
Аз лично още не съм открила начин да не се появява,но ако някой е открил да сподели.
Маха се с такова стъргало
Скрит текст:
Има и други,но виж направо в зоо магазин.
Аз стържа преди да сменя водата.
Виж целия пост
# 162
Може да прочетете тук http://aquariumbg.com/forum/otgovori-na-chesto-zadavani-vaprosi/vodorasli/
Виж целия пост
# 163
Дам,но нищо ново не ми казват
Цитат
Зелени “точковидни” водорасли. Чести гости в аквариума. Развиват се върху стъклата и листата на растенията. Присъствието им не е проблем ако не се размножават прекомерно. Прекалено силното осветление влияе благоприятно върху развитието им. Отстраняват се от листата и стъклата с мека гъба.
Трудност: 4
   Методи за борба:
–   биологични – анциструси
–   екологични – намаляване  на осветлението в аквариума.
–   механични – почистване с гъбичка.
С гъбичка не става,както и с една магнитна четка.Търкам си със стъргалото.
Виж целия пост
# 164
Сега издирих какво е прилепалото- Бефортия. Така като попрочетох може да сме уморили хелерите и боциите от студ. Тези дни държахме водата около 23 градуса. Това би ми обяснило защо неонките, данио- то и бефортията са живи. Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия