Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3500 жени. Най-точният начин за откриването му остават редовните профилактични прегледи и ранната диагностика чрез мамографско изследване (рентгенова снимка на млечните жлези).

Акценти:
- Мамографията позволява ракът да бъде открит още в ранен стадий на развитие, което би било трудно да се установи чрез самоизследване (опипване).
- Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техния паренхим.
- Между 40–50-ата година веднъж годишно задължително се прави профилактично мамографско изследване.

Спрямо препоръчителната схема за провеждане на профилактичните мамографски изследвания т.нар. изходна мамография трябва да се направи най-късно между 35–40-годишна възраст. Разбира се, при напипване на бучка или при дискомфорт в млечната жлеза възрастта не е от значение, а мамографското изследване се прави веднага. На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези). Между 40–50-ата година веднъж годишно задължително се прави профилактично мамографско изследване. След 50-ата година този скрининг се прави през година. Защо това е така?

Мамографията позволява ракът да бъде открит още в ранен стадий на развитие, което би било трудно да се установи чрез самоизследване (опипване). Мамографското изследване е единственият метод, позволяващ да се видят начални изменения под формата на микрокалцификати, които стоят в основата на някои от формите на рака. Те се виждат като дребни точици, които обаче могат да се развият в туморна бучка. Необходими са от 3 до 4 години, за да е възможно ракът на гърдата да бъде установен чрез опипване. Това определя мамографската профилактика като изключително важна.

Как протича мамографското изследване?
Млечната жлеза се поставя между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техния паренхим. Снимките могат да се запишат и на дигитален носител, за да може да се прави сравнение при следващите профилактични прегледи.

„Всяко нещо се познава чрез сравнение. Затова специалистите търсим тези промени в рентгеновия образ. След като се направи мамографското изследване, следва клиничният преглед, при който насочено се палпират участъците на млечните жлези, като отново се търсят изменения. Все пак е важно да се знае, че не всяка бучка е злокачествено образувание“, обясни доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Естетическата хирургия и мамографските изследвания
Профилактичните прегледи при специалист мамолог трябва да бъдат редовни и при дами, които имат силиконови импланти. Това е така, защото в наличния паренхим на гърдата могат да се развият болестни изменения. Затова профилактиката трябва да продължи по горепосочената схема. „Протезите водят до по-трудно самонаблюдение при палпация. Затова възможният начин за профилактика остава профилактичната образна диагностика", обясни доц. Михайлова. Специалистът уточни, че мамографско изследване не трябва да се предприема, ако жената е бременна.

Виж целия пост