Акценти:
- След края на манипулацията отвърстията на кожата се затварят най-често само с по един конец, като оставащи белези почти не съществуват или са незабележими.
- Основното предимство на тази миниинвазивна техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. При по-леките манипулации е възможно оперираните да си отидат вкъщи още на същия ден.
- Лапароскопските операции са много по-прецизни поради много добрата визия в дълбочина, обясниха от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – една от най-утвърдените болници за женско здраве, където се предлага на пациентите лечение на всички видове гинекологични проблеми, включително и лапароскопски гинекологични операции.Операцията започва с изпълването на коремната кухина с газ – въглероден диоксид. Операторът – хирург, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда перфектно коремните органи на пациента. Видимостта позволява 40 пъти увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани. Интервенцията се извършва през малък разрез (около 1 см), откъдето минава лапароскопа, към който е монтирана камерата. При нужда през допълнителни отвори, най-често два или три в долната част на корема (по около 5 мм), могат да се въведат различни инструменти, с които да се извърши необходимата операция.

Описаната по-горе процедура от т. нар. „безкръвна хирургия“ в гинекологията не е футуристичен метод, за който мечтаем, а е утвърдена медицинска практика, благодарение на която десетки жени ежедневно запазват своето репродуктивно здраве. След края на манипулацията отвърстията на кожата се затварят най-често само с по един конец, като оставащите белези почти не съществуват или са едва забележими.

Основното предимство на тази миниинвазивна техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. При по-леките манипулации е възможно оперираните да си отидат вкъщи още на същия ден. За сравнение при отворената хирургия престоят в болницата е между 5–10 дни. Самото отваряне на коремната кухина крие опасност от усложнения. За радост на пациентите голямо предимство на лапароскопската е и добрият козметичен ефект. Една година след интервенцията лекарската намеса е почти незабележима. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради много добрата визия в дълбочина. Комплексът разшири своето гинекологично хирургично отделение, което разполага с три операционни зали оборудвани с най-модерна апаратура, високотехнологичен сектор за образна диагностика, отлично оборудвани реанимационни стаи и изключително комфортна и уютна обстановка за следоперативен престой.Виж целия пост