Необходими ли са езиковите сертификати - кога и за какво

  • 17 268
  • 51
Този въпрос ме налази след като днес срещнах колежка, която се похвали, че щерка ѝ изкарала някакви сертификати по английски. Разбира се, не пропусна да ме попита и дали моят син не е карал някакви изпити с тази цел.
Та, ако е възможно въобще да се направи някаква предварителна класификация, какви изпити има, за какво са необходими и кога е най-добре да се изкарат.
Ясно е, че разните чужбински университети си имат изисквания за конкретен изпит. Но има ли такива, които са по-универсални?
Интересува ме не конкретно за следване на висше в чужбина, а по-скоро за следдипломна кфалификация, работа и въобще пребиваване в чужбина след завършване на висше у нас.
Виж целия пост
# 1
   Според мен, едни от най-универсалните изпити са сертификатите на "Кеймбридж", а и доколкото знам, са доживотни, ако няма промяна в това отношение последните няколко години. Peace Биха свършили работа, освен за кандидатстване в чужбина и намиране на работа пак отвъд граница, така и като безспорно доказателство за владеене на езика пред нашенските работодатели. Peace Изпитите, обаче, са скъпи (да предупредя).
Виж целия пост
# 2
Сертификатите на Кеймбридж са може би наистина най-универсални (много университети на страниците си изискват други, но ако бъдат попитани изрично приемат и тези на Кеймбридж) и наистина са безсрочни, обаче специално за кандидатстване в университет се иска (като изключение) да са с до две годишна давност. Затова най-доброто време за вземане на сертификат е 11 клас. Хубаво е да се мине и някакъв курс, защото не е лесна работа. Ценните сертификати на Кеймбридж са САЕ и СРЕ.
Виж целия пост
# 3
Твърдо ЗА сертификатите.
Когато бях добре с английския, нямах пари да се явя на изпит. После имах пари, нямах време. После имах и пари, и време, но забравих езика. И така си останах без тапия.
Сега за детето решихме, че сертификатите са задължителни. Сега се явява на CAE (стискайте палци), понеже е далече от 11 клас, ще продължи да учи английски и ще пробва и CPE.
Разбира се, я чакат и сертификати по още 1 език (цената на 1 изпит вече не е проблем, подличко е, но това е ролята на родителите  Mr. Green)
Виж целия пост
# 4
А за какво всъщност биха свършили работа тези сертификати? Извинявайте, но наистина хич не съм наясно. И с цените тоже. Бих го натиснала и моя да изкара някой изпит, ама като не знам кой за какво е Thinking
Виж целия пост
# 5
   Ами, това вече го написахме...
Виж целия пост
# 6
Сори, не видях, че това са точно кеймбриджските сертификати.  Embarassed
Виж целия пост
# 7
Аз пък се чудя има ли смисъл от всички нива преди този сертификат на Кеймбидж? В смисъл нужно ли е да се започне от P 1 ( ние сме в Училища Европа, не знам дали и в другите така се редуват нивата) или може да започнат и от по-горно ниво.
Питам, защото изкараха Р1 и Р2, но се колебая дали да ги записвам на S1 или да изчкамае няколко години и да ги запиша в 5 или 7 клас направо, защото сега ми се струва загуба на време и пари и отегчаване на децата. В училище имат 3 часа английски и в Европа-та - два и ги виждам, че губят интерес и като че ли повече им вредя. Кажете, моля ви, особено по-млади хора ако има, как би трябвало да процедирам? Аз не знам добре езика и не знам кое ще е добре за децата  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 8
От една страна никакъв практически смисъл няма.
От друга страна така следиш как напредват, а и децата се радват на хартийките и това ги мотивира.

Ти си избери дали има смисъл. Ако парите не са ти проблем няма да навреди, макар практическа полза от малките сертификати да няма.
Виж целия пост
# 9
На моите само им вреди, защото ходят с нежелание и като че ли се демотивират изобщо да учат езика  Confused А мислех, че правя нещо добро за тях, но то насила хубост не става  Rolling Eyes Решила съм тази година да ги оставя без курсове, да видим догодина какво ще решат.
Виж целия пост
# 10
само един от сертификатите е "доживотен" така да се каже и той е Кеймбридж (така наречениете нива на англиски, най-ниското е А1, най-виското С2). Всички други - Toefl, SAT, IELTS, PTE и тнт са с давност 2 години от датата на явяване. Смисъл има, ако примерно на някоя длъжност ти го изизскват или за чужбина - емиграция, доказване на владеене на езика. Също ако се цели да си наградградиш кариерата, като изкараш курс или подобно в чужбина, където за да те вземат ще ти поискат някой серитификат.
Искат ги и за учене в чужбина.

Виж целия пост
# 11
Според мен да изкараш сертификат ей така , без да ти трябва няма особен смисъл. При децата е ок, щото те така се надъхват. Е, не всички сигурно, ама като знаят, че накрая ще вземат сертификат, ако са научили, някак по имат стимул. И тези така наречени "доживотни" сертификати са ми малко странни. Скоро дойде една девойка, има сертификат на Кеймбридж, Б2, ама като мина интервюто и се оказа, че английския и хич не е завиден. Има тапията, но минала изпита още в училище, после не е ползвала езика кой знае колко и тоя сертификат...... с него като и без него. Сега ще опреснява.
Виж целия пост
# 12
Съгласна съм с написаното от Ники Ник. Реално това, което важи е владеенето на езика на едно наистина добро ниво. Сертификатите, които са задължителни са двугодишните, ако ще кандидатстваш в някой университет или за работа извън България. Кеймбридж традиционно не се приема в чужди университети и ако попиташ най-често отговорът е, че искат C2. На C1 от мои приятели знам, че не се гледа с добро око.

Фирмите, с които аз съм имала контакт, не са имали изисквания нито за опит, нито за сертификат. Това са фирми, които обслужват клиенти и набират хора с езици. От друга страна обаче при подбора на кадри са много взискателни. Правят се интервюта по телефона, на живо, поставят ти задачи за превод или отговор на имейли. Изобщо тестват те, за да се уверят, че притежаваш необходимите познания и ще се справиш с работата. Сертификат отпреди 5-10-15 години няма как да ти помогне, защото оценяването на знанията ти го правят те и то на момента.

 
Виж целия пост
# 13
Вече почна да ми се изяснява картинката. Ама нали всички се хвалят как децата им изкарали тоя и оня сертификат, та и аз да не изпуснем влака Mr. Green Ако някога му поискат на синковеца някой сертификат, да ходи да си държи изпит. Сега явно няма смисъл. Наистина език се забравя, ако не се ползва ежедневно.
Виж целия пост
# 14
Кеймбридж традиционно не се приема в чужди университети и ако попиташ най-често отговорът е, че искат C2. На C1 от мои приятели знам, че не се гледа с добро око.


Това, че Кеймбридж не се приема, е абсолютно невярно. И в САЩ, и в Англия се приема без възражения. Може в сайта на някои университети да пише, че се изисква друг вид сертификат, но при запитване всички отговарят, че Кеймбриджските са ОК.
Относно С1 нещата са леко неверни - по-така университетите приемат С1 ако е с оценка А или искат С2 с каквато и да е оценка. Т.е. С1 с оценка А си се приема почти навсякъде. Е, за английска литература може би искат С2, не знам Mr. Green За по-обикновените унита (извън топ 10 или топ 20) С1 си е съвсем ОК.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия