Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой има право на занималня?

  • 8 247
  • 39
# 15
Благодаря за включването!
Звъннах до РИО и там инспекторът се учуди, че "въпреки голямата база поставят условия да занималня".
Иначе да ви кажа, че в нашето училище изобщо не се събират 30-35 деца. В класа са 26, а миналата година на обяд взимахме 5-6 деца, може би. Всеки клас си беше отделно, не са събирали паралелки за занималня.
Radeva-87, много благодаря за съветите!
Аз се радвах, че се случи първокласник с бебе, защото исках да не ходи на занималня. Докато бях бременна го взимах, въпреки че лежах за задържане и трябваше да почивам. Малко се разхождахме, приготвях обяд и после над учебниците. След като се роди бебето обаче, ми беше много жал като го будих, за да излизаме.. сняг, дъжд... А сега е спокоен на вън и си иска постоянно внимание... който е гледал знае  bouquet
Виж целия пост
# 16
Не бих си дала детето на занималня,ако съм у дома.
Намери си помощник за бебето,а ти се занимавай с баткото.Нашия град не е много голям.Има практика познат човек ,който кара такси да прибира по едно-две-три деца и да вози по домовете в лошо време или при нужда.Обикновенно са в един квартал.Използват се и баби комшийки.
Таткото не може ли да помага?
Виж целия пост
# 17
Синът ми ще е първолак на есен. При нас занималнята  е с ограничени места, вземат половината деца от две паралелки и ги сливат.Критериите са  за двама работещи  родители и ако остане място може да вземат и други деца.
Виж целия пост
# 18
А реално има ли родители,които не работят или имат възможност да го гледат следобед ,а записват детето на занималня ? Защо?
Виж целия пост
# 19
Има много такива. Не им се занимава.
Виж целия пост
# 20
Има много такива. Не им се занимава.
А на мен ми се къса сърцето ,че ще е подложен на този стрес по цял ден.И може нищо да не научи на занималнията.И все се надявам да намеря изход.
Виж целия пост
# 21
как така не им се занимава... аз не бих го дала при положение, че съм си в нас... първи клас си е напрежение и умора за първолаците и ме се вижда много да седи там от 7.30 до 17 часа следобед. Аз за сега не ходя на работа...не знам дали и скоро ще ходя... просто няма помощ от никъде и ако намеря работа трябва да е до 17 часа и без събота и неделя... няма кой да го поеме просто за почивните дни и ваканциите, или ако се разболее. Пък темата с боледуването ни е болна тема, трудни бяха годините в яслата и градината, надявам се вече да е по- стабилен, че иначе не знам.
Виж целия пост
# 22
Само в първи клас целодневното обучение е задължително. От там нататък организацията на занималнята е въпрос на възможности на конкретното училище. И то може да поставя каквито си иска условия. Според мен е напълно справедливо децата чиито родители работят да са с предимство пред тези, чиито родители са си в къщи. Независимо дали на стоящите в къщи има е удобно това или не. Все пак ходенето на работа и по-сериозен довод от удобството на стояща си в къщи майка. Според мен де.
Виж целия пост
# 23
Целодневното обучение не е задължително.
Виж целия пост
# 24
Чл. 3. (1) от ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН
Всяко училище разработва годишна училищна програма за целодневна организация на учебния ден в съответствие с вида и спецификата на училището, която се приема от педагогическия съвет и се утвърждава от директора на училището в срок до 1 октомври на всяка календарна година.
Чл. 4. Училищата може да провеждат целодневна организация на учебния ден за учениците от I до VIII клас при наличие едновременно на следните условия:
1. финансова и материална обезпеченост на училището;
2. наличие на санитарно-хигиенни условия;
3. осигурени безопасни условия;
4. заявено желание на родителите.
Виж целия пост
# 25
Целодневното обучение не е задължително.
Да , за никой клас. По желание на родителите е .  Peace
Виж целия пост
# 26
Не разбирам за какъв стрес пишете!? След часовете играят навън, обядват, учат  (в първи клас имат много малко) , взимат ги кой на каквото се е записал -  танци, футбол, английски, карате... и в 16:00 ч най-късно са на двора. Децата много обичат да ходят на занималня.
Занималнята има и плюсове и минуси. За мен плюсове: социализиране (в първи клас почти нямат междучасия и децата които не ходят на занималня реално не общуват помежду си, това се случва следобяда и е много вълнуващо за тях) , самостоятелна подготовка. Основен минус за мен - храната в стола, което успешно се решава с кутия за обяд.
Благодаря на включилите се по темата Simple Smile
На останалите - нЕмаше нужда.
Виж целия пост
# 27
Целодневната организация съвсем не трябва да е за всички ученици, има ученици, за които е направо противопоказна, но за съжаление в повечето случаи решават родителите, а не са водещи потребностите на децата. На първо място това са децата със СОП, на които  най-зле влияят шума, умората, напражението, претъпканите стаи. На другата крайност са бързоуспяващите ученици, чиито потребности от диференциране на задачите и въобще индивидуалния подход и работа също са от значение, за да не скучаят; децата с потребност от допълнителна работа и тн. Целодневната организация във сегашния си вид, не осигурява достатъчно разнообразни, спортни или разтоварващи занимания, такива по интереси... Аз лично, ако имах избор не бих оставила детето си на занималня, но нямам...Както за съжаление нямат и повечето родители и това е големият проблем - заети, претоварени, уморени родители, за които занималнята става панацея...
Виж целия пост
# 28
rosi81, именно. Аз със умиление помня как в началните класове се прибирах и лягах да спя, защото ставането рано сутрин и досега ми е първа мъка.
Ако в момента моите родители бяха по-млади, защото свекърите деца не гледат - нямаше занималнята да ми е ръководеща при избора на у-ще. Както казва ММ - едно време само повтарачите и двойкаджиите ходеха на занималня.
Виж целия пост
# 29
Само че едно време децата си стояха сами в къщи и това не беше проблем. Аз в първи клас се прибирах сама, през голям булевард и си стоях сама до 17 ч. Хем съм почнала на 6 год. Сега времената са съвсем други. Сега не смеем да ги оставим сами до 12-13 год. Поне в големите градове. Единственият начин да не ходят на занималня е аз да спра да работа. Ако спра да работя ще трябва да живеем 4 човека с 800 лв. Дали е възможно, а?  Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия