Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви са от църква 'Пробуждане'???

  • 31 774
  • 166
# 75
JoyПротестанството Не води началото си от Мартин Лутър Кинг, а само от Мартин Лутър! hahaha

Абсолютно !:)
Радвам се, че знаете  bouquet
Виж целия пост
# 76
Късно попаднах на въпроса Ви. Търсите ли все още помощ? Мога да дам някои практични съвети.
На първо място: Не сатанизирайте хората само за това, че са различни. Както виждате модата от Запад идва като вълна цунами - караме техните коли, ползваме техните телефони, слушаме тяхната музика дори модата в дрескода е техен. Така че и протестантските църкви са част от западния вятър - те са част от западната култура. Различни са от православна гледна точка, но има и някои общи черти.
Но... определено съжалявам за приятелката Ви, че е загубила скорост в образованието си. Имам познати между тези хора и трябва да Ви кажа, че са доста напористи и обичат образованието и развитието. Мисля, че приятелската Ви има лични проблеми, които неправино избива и прикрива с религиозни превземки. Ако реално искате да й помогнете, ако и да Ви струва нещо нещо тази помощ, то съветвам Ви да потърсите съдействие от нейния духовен авторитет. Да, точно така - да бръкнете в гнездото на осите. Пробвайте да говорите с нейния пастир или както го нарича, като не се задълбочавате в излишни и религиозни приказки. Просто му разкажете какво се случва в университета и го помолете за съдействие. Разбира се не се опитвайте да го заплашвате, обвинявате или наранявате. Бъдете дипломатична и практична. Не нападайте нито човека, нито обществото което той представлява, нали за Вас те не са важни, важна е Вашата приятелка.
Виж целия пост
# 77
Здравейте. Не е вярно,че не може да се измъкне човек попаднал в такава среда,но че е мнооого трудно- да.Аз дълги години посещавах подобен тип църква в София, когато създадоха това "Пробуждане" преди няколко години, много мои познати започнаха да ходят там. Аз лично преосмислих много неща, благодарение на моя приятелка и други обстоятелства в живота ми, и мога да кажа,че чак когато прекарах известно време далеч от тази среда,тогава започнаха да ми се отварят очите за манипулациите и абсурдите им.
Виж целия пост
# 78
Здравейте,

Не че искам да повдигам отново тази тема, но случайно попаднах на нея и искам да изкажа и своето мнение.

В България има разбирането, че останалите клонове на християнството (католици и протестанти) са секта. От една страна разбирам това тяхно мнение, поради множеството изкривявания на истината и вмъкващите се лъжеучители и измамници.
Истината е само в Божието Слово, Библията, от което се учим и получаваме вяра и християнски ценности. Проблемът е, че има прекалено много извращения и в трите клона на християнството.
Лично към автора на тази тема - приятелката ти не е попаднала на най-доброто място (според мен). За мен тази "църква" проповядва изопачено евангелие.
Но, завършвайки своето мнение оптимистично, в Библията се казва, че този, който търси Бога с цялото си сърце, ще го намери.
И един съвет към Datura Brugmansia, не се отказвай от приятелката си. Изобличително е това което си написала, лично за мен, защото е ужасно да видя примера, който си получила от приятелката си, която се води като мен "евангелска" християнка. Но и вярвам, че истината рано или късно излиза наяве и тя ще се опомни.
А към всички други в тази тема, бъдете благословени и моля ви да простите от името на лошите "християнски" примери в живота ви. Имайте наистина предвид, че всички сме просто хора и някои се залъгват в разни странни учения, както и Исус предупреди, че ще се случи. И все пак ви насърчавам да търсите Истината... Simple Smile

Виж целия пост
# 79
Няма да й помогнеш нито с научни обяснения, нито като я водиш при православен свещеник. Познавам човек, който от атеист стана мормон. Говорила съм с него доста по тези въпроси - имат си техните аргументи за всичко и начин да те държат в ръцете си, ако вземеш, та се усетиш, че май не всичко е цветя и рози при тях. Него и епископ го направиха, и жена му намериха, с която сключи "вечен брак", и апартамента си ще им остави в наследство, макар и да твърди, че никъде не е написано черно на бяло, ами само тържествено е обещал.
Аз също не изключвам възможността приятелката ти да има нужда по-скоро от психиатрична помощ, но по-добре я остави сама да се оправя.
Виж целия пост
# 80

Аз също не изключвам възможността приятелката ти да има нужда по-скоро от психиатрична помощ, но по-добре я остави сама да се оправя.
Не е много лесно, да махнеш с ръка и да си кажеш "я, да се оправя сам", когато близък е в такава ситуация.
Иначе, наистина не можеш да направиш кой знае колко. Патова ситуация

sweetyboni, как да не ви наричаме сектанти, като и ти самата не правиш нищо различно от тях? Единствените аргументи на сектантите, независимо от кое точно течение или религия са е, че само тяхната е вярна, правилна и истинската. А в целия ферман, който си изписала е само и единствено това. Ми сектантка си, няма по-вярно определение. И по вашите правила не знам, но закона в България забранява публично да пропагандираш някаква религия и да я вменяваш на хора с друга такава. Дали си наясно?
Виж целия пост
# 81
Мен ме дразни това, че ходят по улиците и занимават хората с религията си. Добре че поне, ако ги отрежеш отрано, не настояват. Но не знам какво ще се случи, ако попаднат на непълнолетни доверчиви младежи.
Виж целия пост
# 82
Да да, не настояват! Има някои толкова нахални, че ходят с теб доста време и след категоричен отказ да ги слушаш. На една се наложи да ѝ обяснявам горното, че е незаконно, тя и с/у това протестираше. Срещу нас вървеше полицай и нахалницата се разкара, едва когато я попитах дали иска да направим справка, че тъкмо ни е паднало.
Само не знам такива непросветени как ще  живеем Joy
Виж целия пост
# 83
В нашия град забраниха на сектантите да зарибяват хора на улицата. Но доколко го спазват, е друг въпрос.
Аз съм попадала на мормони. Ако им обърнеш внимание, стават досадни и настоятелни. Ако обаче ги подминеш с ясен отказ, само се усмихват и не те закачат повече. Като гледам, доста старци им се връзват на акъла, защото им обещават помощи под формата на храна или плащане на сметки за ток, вода. От това, което научих от моя познат, много изпаднали в нужда хора се блазнят точно от това, а не толкова от приказките за Божията благодат. После като разберели, че все пак за да ги получават тия помощи, трябва да внасят десятък или месечна вноска, биели отбой. Други пък учат английски на аванта. Толкоз им е на акъла в какво точно вярват.

С тези от "Пробуждане" не съм имала сблъсъци, но поне на снимките силно ми напомнят за едни сцени от 'Ла донна е мобиле", в които участваше Къци Вапцаров.
Виж целия пост
# 84
Наскоро в парка до нас ме спряха две момичета и едното ми пъхна брошура с евангелски призиви. Метнах я в първия кош за боклук. Източно православна съм, кръстена съм, не съм вярваща принципно, но не бих залитнала другаде и не бих си сменила религията за нищо на света
Виж целия пост
# 85
Само искам да се поправя, ако съм била разбрана погрешно - не мисля че истината е в евангелските църкви, а в Библията (стига да е вярно преведена от оригинала, защото и йеховистите и мормоните имат "библии")!
Виж целия пост
# 86
Много ми е интересно какво точно им говорят, че така им промиват мозъците? Не мога да си представя да ми се случи.
Виж целия пост
# 87
Е да де, там е проблема. Уж все едно и също пише в библията, а всеки самопровъзгласил се за някакъв избран, твърди, че неговия прочит е верния. Именно това са сектите и то не защото някой ги е набедил, а защото това е същността им. И механизма им да привличат хора. А целта им да привличат хора е, за да имат изгода от тях, а не хората да имат изгода от организацията.И се връщаме обратно на определението за секта, това е затворения кръг. Толкова е просто.
 А дали прочита редовно признатите християнски религии е верен е съвсем отделен въпрос
Виж целия пост
# 88
Ами какво ли им говорят? Като гледам какви хора стават членове на църквите им, това са основно пенсионери, цигани или аутсайдери ( отделно онези, които гонят някакъв келипир, като примерно това да се оженят или омъжат в чужбина). Създават им чувство за принадлежност, организират им разни сбирки ( например повечето от тях ги събират всяка неделя сутрин) , като често има и нещо за хапване и пийване, водят ги по разни екскурзии, филмчета за Исус им пускат - пак безплатно кинце на топличко. Все неща, на които би се поблазнил един мизерстващ, самотен и търсещ компания човек. За аутсайдерите пък това е прекрасна възможност да се почувстват по-специални, богоизбрани, на по-прав път, по богати душевно, за разлика от останалите хора.... и изобщо по-полезни. Повечето евангелисти и изобщо сектанти не употребяват кафе, алкохол, цигари. Та наред с проповедите за вярата, може да ти четат и конско за нездравословния ти начин на живот.
Виж целия пост
# 89
Скорошни наблюдения нямам как ги зарибяват, освен ходещите с брошури по улиците. Даже не знам от коя точно секта са те. Но имам пример от преди много години, в началото, когато точно евангелистите ходеха по улиците, даже и по вратите на хората. На един приятел майка му им се беше вързала. Разведена жена, със собствено жилище, едно голямо дете извън вкъщи вече и още едно, малко преди пълнолетие, от така наречените проблемни деца, а именно моя приятел. Майка му работеше и в транспорта, та и нощни смени даваше и беше сама и изобщо идеалната им цел. Един, два пъти, приятеля ми ги беше засичал вкъщи, поканени от майка му разбера се. Докато ѝ говореха за това колко е правилна религията им, само им се подиграваше. На третия четвъртия път, като вече подучува, че искат от майка му апартамента, започна буквално с шутове да ги изхвърля от тях. Обаче дори тогава не се отказваха, само заради това, че почти са убедили някого да им даде собствеността си.
Само в квартала бяха 3-4 двойки, едни бозави, правещи се, че не говорят български и говореха само на английски. Но думата "бой" много бързо научиха Joy Това беше в ученическите ми години, моя приятел беше нарочен за проблемно дете, само защото едете на разведени родители, и на всичко отгоре метъл. Майка му си ходеше на сбирки, от това не можа да я откаже, но поне ѝ вкара акъл в главата да не им прехвърля нищо и апартамента го прехвърли на пълнолетната му сестра.
Изгубих връзка с него след това и след десетина-дванайсе години с друг приятел се заговорихме за него. Втрещих се, като разбрах, че в новото му жилище, пак в квартала му звъннал на вратата в религиозни материали. Него как са зарибили, не можах да си обясня. В никакъв случай не е бил аутсайдер, напротив. Ожени се, имаше дете, гледаше си и него и жената (според общия познат, като деца живееха в един вход и бяхме в обща компания), остана си рокер, не слизаше от мотора и т.н. В никакви рамки на зарибените не се вписва.
И моите наблюдения са, че зарибяват хора, уязвими по някакъв признак. Но тогава задължително и материално осигурени. Сега може и някой беден самотник да привлекат. Но от друга страна именно тези им "носят" последователи, обяснявайки на хората, колко са благородни, виж как тях са ги приели без нищо на среща. Но пък тези без нищо насреща, може би имат задължение да привличат само такива с нещо
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия