Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

След депозитите накъде?

  • 93 102
  • 770
# 735
Не бих добавяли към губеща позиция.

Чувал съм тази теза. Аз приемам нещата малко по-различно. Актива който съм харесал, проучил и одобрил като подценен сега е на още по-добра цена, а аз имам кеш. Е защо да не купя?
Или по друг начин казано - харесвам шоколадите Беларом в Лидл и в неделя си купих два, но днес виждам че тази седмица са намалени с 20%  - защо да не си купя още 1-2?

Ако трябва да перефразирам Бъфет когато го попитали не го ли е страх от спадове. Човека отговорил - събуждам се в понеделник и виждам, че компанията която харесвам, която смятам за подценена и търся как да купя повече нейни дялове, та акциите на тази компания са по-евтини  - е какво по-хубаво от това?

И последен пример - купувам в с.Шарково 100дка по 950лв. Идва дедо Любен съсед и ми казва, че е решил след тежката година за животните и лошото време да разкара неговите 50дка за по 850лв, които има в моето землище и да помогне на внука си да купи панелка в Люлин, щото чул от г-жа Томева че в Сф имотите все ще растат яко, не искат вода и храна и от тях все ти остава нещо. Та да купя ли се чудя, губеща ли е позицията ми щом в моята глава съм инвестирал в подценен актив, но конюнктурата се е променила и сега се търгува дори по-евтино, а? Взимам значи земите на дядото, комасирам и след 3г. го продавам на Агрион(Винпром Пещера) за по 1300лв/дка.
В началото на 2018 купих акции на Българска роза Карлово по 2,4лв парчето, по-късно добавих на около 2,05лв(губеща позиция по вашата теория) и наскоро се появи една китайска делегация, която подписа десетки споразумения - едно от тях бе договор за 40млн със тази компания в същия ден акциите скочиха с 30-40% и сега няма продавачи под 2,9лв. Е сега ли е добре да купувам или при "губеща позиция"?

Икономиката най-накрая се посъбуди(въпреки малоумното ни правителство), от другата седмица ЕЦБ ще надзирава ключовите банки и други по неин избор, предстои ЕРМ2, има адски много кеш в домакинствата, чувам че предстоят и интересни събития на БФБ...очаквам да не съжалявам и 2019-2020 да реализирам  една добра печалба.

Наскоро анализ в Infostock.bg ми напомни, че всеки път когато Софикс е падал с 15% и повече - следващата година е следвал главоломен ръст от близо 100%. Не забравяйте, че инвестирането обаче е много трудно, защото е анти-интуитивно, тоест трябва да се инвестира когато никой друг не инвестира!!!

Нямам препоръки към никой!
Притежавам много акции на БФБ и дялове от БГ взаимни фондове
Виж целия пост
# 736
Здравейте, отдавна искам да се включим към някой фонд,като алтернатива на другата форма на спестяване.В никакъв случай депозити . Не искам да правя големи пари, а по-скоро да бием инфлацията.Казвам го понеже нямам време и желание да се занимавам с директно купуване/продаване...Не се плаша и от времена нестабилност.
Споменавате Амунди фондовете. Нещо не намирам таксите им. Ако може да препоръчате някой, ще съм ви много благодарна.
Виж целия пост
# 737
Не се набутвай с никакви фондове, всичко е на минус.
Прочети поста на kokopapa. Peace

Амунди са на Сосиете, тя напуска БГ. Не знам как ще си следиш вложенията?
Виж целия пост
# 738
И аз не виждам как ще биеш инфлацията с фонд.
Помислете за друга форма на инвестиране.
Виж целия пост
# 739
Не се набутвай с никакви фондове, всичко е на минус.
Прочети поста на kokopapa. Peace

Амунди са на Сосиете, тя напуска БГ. Не знам как ще си следиш вложенията?
Amundi предлагат и Булбанк.
Виж целия пост
# 740
По-точно Амунди изкупиха фондове Пайниър, на Уникредит.
Виж целия пост
# 741
Това, че една банка напуска, не означава, че трябва да забравим за фондове на управляващо дружество, с което имат общи акционери - за когото и да става въпрос. Освен Амунди през Уникредит, доста чужди фондове се предлагат без управляващото дружество да е направило в България офис,  банка или каквото и да е.

Амунди не са на Сосиете, те предлагат някои от фондовете им.

Основен акционер със 70% в Amundi е Credit Agricole (като група), която отдавна излезе от България. В Sosiete Generalе най-голям дял като акции държи американския фонд BlackRock, като право на глас най-голям е делът на група служители-акционери. Другите големи са пак американската група Capital Group, а близо 80% от акциите са свободно търгувани. (източник: отчети на компаниите).

 Котировки се следят през сайтовете и през офисите, които продават съответните дялове на фондове.

Такси: отиваш на "Документи за фондовете", там си избираш кой фонд, кликваш върху него, на първия link има данни за таксите. https://www.amundi.bg/retail/fondove

Там, впрочем, е и доходността, от което ще видите, че не всичко е на минус. Инвестицията във фонд е като всяка друга, може да има спадове, може да спечелиш и то доста над инфлацията.

https://www.amundi.bg/retail/fondove

Виж целия пост
# 742
Приемам забележката, Весела.
Виж целия пост
# 743
Deva благодаря ти!
Момичета от няколко месеца имам акции от фонда и до тук свършва връзката ми с него.
След проблемите ми със земеделски земи разказвам за Адванс, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯ читав фонд инвестиращ в земеделска земя и само той може да бъде алтернатива на инвестиция в реална земя. Най-готиното е че дори и с акциите които ще купя другия месец ще мога да участвам в разпределението на печалбата от 2016 Wink

Като ми остане време ще ви разкажа и за другия си любим АДСИЦ,  Фонд за Недвижими Имоти България - фонд притежаващ офиси и магазини в София, пълни с наематели плащащи си редовно и с договори за години напред.

Бъдете здрави!

п.п. между другото днес бях на събрание на Софарма - останах очарован!
И аз съм решила да купувам акции на това АДСИЦ, точно като алтернатива на купуване на земеделски земи,но ми се иска да речем.. на често по малко, нямам идея откъде. Мога ли да избирам количество или ?
Виж целия пост
# 744
АДСИЦ са публично търгувани на фондовата борса. Купува се през инвестиционен посредник. Избираш си колко акции в кой фонд за земя да купиш.
Виж целия пост
# 745
Имот.
Виж целия пост
# 746
http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/ganio-investitor-ot-banka-v-imot

Ганьо-инвеститор: от банка - в имот Simple Smile
Виж целия пост
# 747
Вестникът на КТБ ми е точно нулев авторитет.
Виж целия пост
# 748

Точно пък реклама на БФБ в момента, няма нужда.
Да цитирам ли нещо от форума на Инвестор? Mr. Green Ти пишеш там и знаеш по-добре от мен настроенията какви са.
Пълна трагедия!
Добре, че имам имоти, че от акциите съм -14%, да не говорим за някакъв доход.
Хубавото е, че съм вложила малко, колкото мога да прежаля.
Виж целия пост
# 749
А, щом си на минус - според първия пост на тази страница, просто си длъжна да купиш още.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия