Първи клас и GSM

  • 21 642
  • 140
Здравейте, искам да ви попитам за въпрос, който от скоро ме вълнува. Синът ми ще тръгне в първи клас септември и говорейки си с майки по този въпрос, все повече хора ме съветват да му купя GSM.  Не бях мислила за това, но според мен е малък за такава придобивка, пък и не виждам практичното му приложение. Децата до колкото разбирам са непрекъснато с госпожата и ако нещо се случи, те би трябвало да се свържат с родителите. Въпроса ми е вие смятате ли да купите GSM за първолаците и защо? Тези които са минали по този път, наистина ли GSM-а е необходимост или е просто за застраховка и спокойствие на родителите.
Виж целия пост
# 1
Не, не смятам да му купувам телефон.
Моите съображения са същите като твоите смятам, че е малък още и да, почти постоянно ще е с учителката.
Виж целия пост
# 2
Брат ми сега ще е 3 клас,майка ми му купи за 1 клас един най-обикновен телефон (и до сега е с него) и се чуваха през междучасията,като че ли беше по-скоро за нейно спокойствие,мисля,че 1 ден и аз бих купила.
Виж целия пост
# 3
То ясно, че за първокласник няма да му се вземе смартфон (не че на някои няма да им вземат  Wink ) , не е въпроса колко е скъп телефона, въпреки че и това е от значение с идея да не го изгуби или да му го откраднат, но въпросът е дали е нужен.
Аз също съм от неспокойните майки  Laughing , но до сега в предучилищната не съм го чувала по телефон, а сега защо 1 година по-късно да трябва? Имат междучасие 10мин  нека да отиде до тоалетна, да поиграе с другите деца... Нашата учителка каза, че по нейни наблюдения само си играят с телефоните и се карат по между си, и препоръчва да нямат, но ако искаме не може да ни спре.
Виж целия пост
# 4
Купи му телефон. Най-обикновен и го научи как да звъни на теб и на баща си. Друго не му трябва. Веднага се аргументирам защо от личен опит. Аз не купих телефон на моята по споменатите по-горе съображения. Но един ден през зимата, мъжа ми трябваше да вземе дъщерята от училище на обяд. Съответно ние я бяхме предупредили, че след като се наобядват татко й ще дойде. Бяхме казали и на госпожата, за да го има предвид. И като се наобядвали госпожата повела децата нагоре към занималнята. Моята дъщеря обаче нали знае, че баща й ще я взима и не тръгнала с тях. Госпожата пък с 20 и кусур деца не видяла, че я няма докато не се качили горе. После пък решила, че явно баща й е дошъл и я е взел. /нали я бяхме предупредили/. В цялата тази лудница обаче мъжа ми закъснява, защото вали сняг и попада в задръстване. Детето излязло навън да го чака и да гледа дали не идва, седяло под снега, плакало, после слава богу се сетило и се прибрало вътре в училището.
Всичко завърши добре, но всяка от вас може да се сети колко бели можеха да станат. След този случай й купих телефон и вече има винаги. /за моята реакция няма да споменавам, тъй като темата не е за това./
Все пак това са малки деца и винаги нещо може да се обърка. Нека имат, всички ще са по-спокойни.
Виж целия пост
# 5
Все пак това са малки деца и винаги нещо може да се обърка. Нека имат, всички ще са по-спокойни.
Това е и моето мнение. Когато дъщеря ми беше в първи клас ѝ взех най-обикновен телефон с копчета. Цяло лято девойката имаше инструктаж как и кога да го ползва, за да не пречи, но да може да реагира в извънредна ситуация.
Виж целия пост
# 6
То ясно, че за първокласник няма да му се вземе смартфон (не че на някои няма да им вземат  Wink )

Смартфонът на моята бивша първокласничка струваше 20 лв. към моя договор. "Несмартфон" от типа Нокия с фенерче щеше да ми излезе 35 лв. Спряла съм ѝ мобилния интернет от офис на оператор, така че такъв може да има само ако лично кажа да го пуснат. Също така не е вързана към wifi-то вкъщи.

Аз взех, защото исках да имам връзка с нея. Изобщо не са само с учителката. Имат занималня, странични занимания, ходят сами по коридори, до лавка, искаш да подсетиш нещо, за което не е удобно за звъниш на учителката, удобно е да имаш пряка връзка. На първата родителска среща се е гласувало да не ходят с gsm и джобни. Ние не бяхме в България и се съобразихме с взетото решение. В последствие това за джобните отпадна. Ползва телефона основно, когато беше на зелено училище, когато кара колело в парка и когато сме на почивка и играе с децата из комплекса. Сега се надявам от втори клас най-накрая родителите, които не одобряват телефони, да поемат отговорност за това пред децата си, а не да прокарват общи решения за по-лесно.
Виж целия пост
# 7
На моята й купих телефон за пръв път в 3-ти клас, дотогава не ми е трябвал, нито пък на нея. Е изтърва го в тоалетната още първият срок и до там беше с телефоните до 5-ти клас  Laughing
Виж целия пост
# 8
wild poppy това за смартфона го казах, защото по презумция се взема на такова малко дете по-обикновен телефон иначе ясно, че има и много евтини смартфони към плановете...не е в това въпроса.

Аз не разбирам защо всички родители трябва общо да решават за всички деца, според мен всеки родител си решава за своето от собствени съображения както и организация в у-ще.

Ето сега пишейки за занимални и прочие се сещам, че това всъщност е един и от моите аргументи - моето дете няма да е на занималня, така че до обяд мога и да не го чуя по телефон. Нашето у-ще няма лавка, така че детето няма къде да ходи...учителката предава всяко дете на родител, а учителката от занималнята отива и си взема децата от класната стая. Така че много неща са от значение Peace
Виж целия пост
# 9
Не, завърши първи клас без подобно нещо, и за втори се очертава да е така.

В нашето училище е забранена употребата на телефони за малките в рамките на учебния ден и се спазва. През лятото, когато ходи на занимални с деца от цяла София, вижда, че другите имат (още от ПУК и детската градина), после забравя.

Не намирам причини за личен телефон, докато детето постоянно е с родител или учител - т.е. не ходи само из града и не поема кой знае какви лични отговорности във времето и пространството.

Виж целия пост
# 10
О и смартфони много се купуват  Laughing . Аз бих взела евентуално по-скъп телефон по нататък,в началото най-обикновен върши работа.Всичко се случва наистина,но всеки сам си преценява,не се опитвам да убедя никого,че трябва да вземе. Peace

Скрит текст:
Аз съм с телефон от 5 клас,ама не го взимах всеки път с мен. И така 1 ден баща ми трябваше да ме вземе,но свършихме по-рано,на мен ми беше много зле (ангина се оказа в последствие) и реших,че ще тръгна към работата му, надявайки се да се засечем,така и стана,ама можеше и да не стане.  Simple Smile Тогава много съжалих,че не съм си го взела, а и нашите също.А защо не съм казала на никой учител,че ми е лошо-не мога да отговоря. Mr. Green
Виж целия пост
# 11
E, в пети клас телефонът е обичаен и децата обикновено се придвижват сами, говорим за много по-ранна възраст.

Относно смартфон vs телефон с копчета - много са крехки дисплеите, дори възрастни често ги чупят на първата-втората седмица, така че семейството добре трябва да си помисли с какъв годишен (примерно) бюджет за смартфони разполага Simple Smile Докато нокиите с фенерче са дете- и дуракоустойчиви, проверено многократно през годините.
Иначе естествено, че децата предпочитат смартфона, той е и забавление, докато другият е по-скоро досада, наложена от родителите.
Виж целия пост
# 12
E, в пети клас телефонът е обичаен и децата обикновено се придвижват сами, говорим за много по-ранна възраст.

Относно смартфон vs телефон с копчета - много са крехки дисплеите, дори възрастни често ги чупят на първата-втората седмица, така че семейството добре трябва да си помисли с какъв годишен (примерно) бюджет за смартфони разполага Simple Smile Докато нокиите с фенерче са дете- и дуракоустойчиви, проверено многократно през годините.
Иначе естествено, че децата предпочитат смартфона, той е и забавление, докато другият е по-скоро досада, наложена от родителите.

Не и когато аз бях дете  Laughing Брат ми на училище си е с обикновения,а вкъщи има таблет,но му е забранено да го носи в училище.
А във вашето училище има ли възможност родителят да остави телефона на детето при учителя например или е абсолютно забранено. И до кой клас е така?  newsm78
Виж целия пост
# 13
Не съм купувала телефон в първи клас. Детето сутрин го оставям на вратата на училището и следобед го взимам от същото място, като го предава учителката от занималнята. Не съм усетила необходимост от това да има телефон в него. Когато е имало е нужда ми се е обаждала учителката или сестрата на училището. Сега му взех телефон, защото отива на лагер за 10 дни и не ми е удобно да звъня на ръководителите.
Имаше родители, които в началото на учебната година пускаха децата си с телефон, но класната им ги взимаше, тъй като са забранени мобилни телефони за началните класове. В крайна сметка децата спряха да идват с телефони.
Виж целия пост
# 14
В училището на дъщеря ми в първи клас децата не можеха да вкарват телефони (те нямаха право и пари да носят). Аз лично приветствах това решение и по никакъв начин липсата на телефон не и се отрази. Така или иначе тогава децата задължително се водеха и взимаха от родител, а тя никога не е имала нужда от комуникация през време на часовете. В първи клас даже не се и разболя.
Първия телефон получи малко преди лятната ваканция и то за да може да се обади ако се отдалечи някъде в градинката. Смартфон получи за рождения си ден във втори клас (края на април, т.е. пак малко преди края на втори клас). До момента никога не е звъняла за нещо от училище, освен ако не решат да поиграят след часовете.
В интерес на истината има огромно количество родители, които звънят на децата си непрекъснато, даже и през време на часовете. Безкрайно е неприятно и за децата и  за учителите. За мен едно 6 или 7 годишно дете вече би трябвало да е самостоятелно. Моето поне е такова от малко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия