Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища - информативна тема 15

  • 117 490
  • 752
# 15
И да не са си купували билет, трябва да се досетят как да го направят. Те ако не могат, язък им за времето, прекарано пред компютрите.
Виж целия пост
# 16
Скрит текст:
благодаря за новата тема и за разясненията за бройката в ак. изглежда, че бройката на приетите приблизително се равнява на приемите в езиковите гимназии. а има ли квота момичета:момчета в ак?

На сайта на Колежа:
"Бордът на настоятелите прие промяна в политиката за прием на ученици след завършен 7. клас. Колежът ще приеме 160 кандидати, класирани на базата на техните резултати от приемния изпит. След публикуване на резултатите първите 100 момчета и 100 момичета ще бъдат поканени за записване. Останалите класирани кандидати ще формират списък на резервите. Те могат да бъдат поканени, в случай че в края на срока на записване останат незаети места. При записване на кандидати от списъка на резервите ще се взема предвид техният резултат на изпита независимо от техния пол."

http://www.acs.bg/Home/Admissions/Bulgarian_Students_Admission_after_Grade_7.aspx

Доколко ми е известно, квота няма единствено и само в СМГ.

Стефан, благодаря за информацията. нещо не ми е много ясна процедурата по прием в ак. приемат 160 деца, а защо канят 200 за записване, какво се случва с тези 40 деца. и при отпадането на тези 40 спазва ли се квотния принцип по пол.
Виж целия пост
# 17
Е, пише го на български, нали го цитирах...
Приемат се 160 деца, след класирането канят първите 100 момичета и и 100 момчета да се запишат, те излизат при проверка на резултата в сайта със статус "приет" Класираните след тях излизат със статус "резерва" Има срок за записване, и след изтичането му, ако има още свободни места, се канят деца от резервите, но вече без да се спазва квота за пол, според успеха, докато попълнят 160-те места.
Защо канят 200 а има 160 места, ами защото опита им показва, че поне 50-60 от поканените не се записват по различни причини - или условията не ги устройват, или са приети в държавна езикова гимназия и са я предпочели и т.н.
За разлика от други частни гимназии АК прави необходимото за да има ученици с осъзнат избор, без измекярщини от сорта - дай депозит сега през април, пък ако се откажеш го губиш и т.н., каквото се прилага масово.
Срокът им за записване е след излизането на резултатите от първо класиране за гимназиите - НВО, матурите както неправилно ги наричат.
Поне до сега е било така.
Виж целия пост
# 18
Благодаря за темата!
Виж целия пост
# 19
Стефан, благодаря, тази бройка от +40 не ми беше ясна. странно е, че толкова голям процент деца се отказват, мислех, че е много желано училище и общо взето шансът някой да се откаже е минимален.
Виж целия пост
# 20
Разбира се, че се отказват, далеч не всички родители на приети деца имат възможност да платят едни пари, или не са доволни от отстъпката, която им правят, ако направят... други имат възможност, но алтернативата да не платят за, според тях, същото - английски в езикова гимназия , ги насочва към държавното училище, където междувременно е обявено вече , че чавето е прието, за трети АК е било застраховка, а после ако дтето влезе в немската например с радост отива там, четвърти кандидатстват за спорта - изпитът е уникален и далеч и не възнамеряват да учат там, а искат в СМГ и ако ги приемат си отиват с радост и т.н.
Хора всякакви.

Но да не превръщаме темата в дитирамби за Колежа, има си отделна тема за тях....
Писано е там доста, ако Ви интересува - вижте там.

П.С. Да, много желано е и е определено цел за децата от частните училища, където родителите и без това плащат едни подобни пари и едва ли ще ги уплашат 5-6 евра годишно. Ненапразно по сайтовете си и СС и това новото до АК, забравих му името, не пропускат да споменат колко деца са отишли в АК...
За мен лично е по-голяма хвалба да кажеш колко души си вкарал в немската гимназия или СМГ или испанската или 1 английска, или поне да дадеш бала от НВО вкл. втория модул. Така ще се види реално нивото.
Защото за немската и останалите конкуренцията е по-голяма, отколкото за АК. Съвсем отделна бира е като печелиш какво губиш и обратното, но всеки разбира нещата по своему. До всяка цел има поне два пътя казват мъдрите и са прави. Има и труден и по-лесен, но именно кой кой е, това е индивидуално определено...
Много неща в частното образование са прах в очите, за съжаление...  А в държавното, за още по-голямо, направо пепел...
Но , дет се вика, кой каквото търсил, намерил. Във всичките му измерения, най-широко. Всеки народ си заслужава съдбата.
Виж целия пост
# 21
И да не са си купували билет, трябва да се досетят как да го направят. Те ако не могат, язък им за времето, прекарано пред компютрите.

Тц, не е така. Компютрите нямат нищо общо с автоматите и банкоматите (работила ли си на ДОС? Там всичко е текстов формат и като започнеш да цъкаш все по-навътре от едно меню, и накрая не знаеш къде се намираш и как си стигнал дотам. Е, същото е!). Хората са го изследвали - менютата на банкомати, автомати за билети и т.н. са направени неинтуитивно и хората много лесно се объркват, дори когато реално боравят с тези устройства. И започват да цъкат напред-назад, докато улучат. А сега си представи как човек, който никога не е докосвал такова устройство трябва да разиграе цялата последователност от избори по менюта - трябва да начертае цялата схема, и то виртуално, абстрактно, като дори няма възможност да цъка. Самото физическо боравене с обекта (като да си купиш нова пералня с иновативни алгоритми и програми) или нов телефон с нови функции (цъкаш до умопомрачение, а не четеш книжката). На пръв поглед изглежда идиотско да не се сетиш, но на втори поглед нещата хич не са толкова елементарни.

Твърдиш за осъзнатия избор за АК, защото оценките им излизали след тези на НВО, но на практика се оказва друго - излизаха така, че родителите да са в положението да вземат много бързо решение дали да записват детето в АК и да изгубят от първо класиране на държавните, или да се запишат в държавното. И    лично видях в две последователни години как родители обикаляха от гимназия до гимназия и пресмятаха какви са баловете от първо класиране и каква е вероятността да останат места за второ класиране, защото сроковете в АК ги притискат, а дадеш ли пари, трудно ти ги връщат. Не помня в подробности каква беше точно разликата между класирането на държавните и АК, но видях достатъчно много изтормозени родители, които не знаеха за какво да се хванат. Та, чак толкова АК не са толерантни, честни и пр., а си използват типични търговски практики да поставят потребителя в изнервяща ситуация на бърз избор, а това винаги е във вреда на потребителя.
Виж целия пост
# 22
Андариел, аз го твърдях, не Люси.

Виж, българина го е страх от две неща - да не настине и да не се мине.
Защо родителите на една -две други частни гимназии не се надбягват с времето и класирането - защото нямат избор. Платили са капаро през април, сега ако се откажат - губят едни немалки пари.
Тичаха да, именно тези, които биха предпочели да не платят АКО детето е прието в "елитна" и да платят, ако не е прието, ерго дали съм излъгал, казвайки, че са от групата на застраховащите се и в някаква степен за тях АК не се явява желаното училище, осъзнатия избор, а  резервата??
И друго - тогава (тази година вече промениха срока, но тогава, преди 3 години) притиснати с времето бяха кандидатствалите и получили отбив от таксата родители. Сигурен съм, че не беше случайно. Те имаха буквално няколко дни да решат дали да запишат децата си на по-ниска такса в АК или да чакат второ и трето класиране, което ги лишаваше от това им право.
Е, няма как и вълкът сит и агнето цяло, нали.
Далеч съм от позицията да възхвалявам честност толерантност и т.н., както чета тук потребители за други учебни заведения,  просто споделям непосредствени факти (често хората не знаят как точно е и там се раждат недоразуменията), а вече за интерпретацията им - всеки е свободен да я направи. За едни е търговска практика, за други - нелоялна конкуренция, трети ще го нарекат пазарен подход, който е типична черта изобщо на американското начало... всеки си го чувства по своему.
Не са ангелчета, факт. Но не може да им се отрече умението на играта с моркова и тоягата, е, получава им се, както с питомците, така и с родителите. Останалите на пазара срещу тях да бягат, трудно ще ги стигнат...
Виж целия пост
# 23
Сори, объркала съм имената.
Всъщност аз точно затова не го харесвам това учебно заведение - гледат те в очите и те правят на ... и очакват да им благодариш. е, мерси, ама $и ние ядем бонбонки тик-так$.  Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Ненапразно по сайтовете си и СС и това новото до АК, забравих му името, не пропускат да споменат колко деца са отишли в АК...
За мен лично е по-голяма хвалба да кажеш колко души си вкарал в немската гимназия или СМГ или испанската или 1 английска, или поне да дадеш бала от НВО вкл. втория модул. Така ще се види реално нивото.
[/quote

СС винаги публикува на сайта си резултатите и от двата модула на НВО. В раздел новини ги има поне до 2012г. Тази година и ПЧМГ публикува резултатите от двата модула /може да са го правили и предходни години - не съм следила/. Така че, който иска може да ги види и да се ориентира. А в немската, СМГ, АК и т.н. можеш да вкараш само тези, които ги изберат. Например, в годината, в която кандидаства дъщеря ми, голяма част от децата имаха бал за немската, но само едно от тях я избра. Повечето избраха АК, други, вкл. дъщеря ми, избраха други езикови. СМГ - нито едно дете. Немската е с най-висок приемен бал, но това не означава, че е първи избор на всеки.
Виж целия пост
# 25
Пожелавам на всички успешна учебна година! Късмет на децата (и на нас  Grinning)
Виж целия пост
# 26
И здрави нерви!  Mr. Green
Виж целия пост
# 27
Благодаря за темата!
И успешна година на всички  bouquet
Виж целия пост
# 28
Благодаря за уточнението, Санака, не ми беше хрумнало да погледна в рубриката "Новини" на сайта им и да, посочили са всички резултати, с разбивки.
А от таблицата с проценти на приетите в различните училища, която е на главната страница, човек няма как да има представа за успеха като бал, а ме интересуваше.
Виж целия пост
# 29
Пропуснала съм, че има нова тема и се чудя защо никой не пише. Crazy

Да ни е честита новата учебна година, дано да е успешна и ползотворна за децата!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия