Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Откога сами навън (към училище, по улиците и т.н)?

  • 67 663
  • 270
Моята е на 10...но така ме е страх от "пешеходните" пътеки, атмосферата в градския транспорт...а и хората не са по - добри...

А във Финландия дечица на 6 са навън сами, към училище, разхождат кучета...видяла го е моя близка. Ех, кога и при нас... Sad
Виж целия пост
# 1
Големият ми син в края на  90-те години ходеше от първи клас сам на училище и пресичаше сам доста натоварени улици.
Сега в трети клас малкият не го пускаме никъде сам. Вчера на родителската среща само 1 родител от класа поиска да напише декларация за пускане сам след занималнята, но каза, че само в краен случай. Иначе са предвидили да го вземат най-редовно от училище.
Следователно, масово не ги пускат сами.
Имаме в нашия блок една жена алкохоличка с 4 деца, която си пуска децата непрекъснато навън от 5-6 годишни пред блока. Но тя е единствената, която съм виждала да прави така.
Освен това, с тези емигранти, които ни наводняват, става опасно за деца.
Колите форсират и препускат бясно по улиците.  Не е препоръчително никак, въпреки че не е удобно въобще за родителите.
Виж целия пост
# 2
Няма конкретен отговор, който да важи за всички, зависи от района, детето...

Беше на 8 г., когато започна сама да се прибира от училище. Близо сме, през 1 блок. Пак от тези години играе пред и зад блока с приятели. 1-2 г. по-късно започнахме да я пускаме и без да ни е пред очите, включително на английски ходи с приятелка, пак близо, но се пресича оживено кръстовище.
От 10 обикалят квартала, на 11 стигат в радиус от 2-3 км.
Живеем в оживен район, но в същото време спокоен, денем са само деца, баби и тълпи майки с колички, когато избирахме да купим това беше една от причините.
Винаги ще се притеснявам, но като цяло съм спокойна.

За колите впечатленията ми са обратните. Не че няма идиоти, особено нощем големи състезания стават, но последните години културата на шофьорите се е подобрила, отдавна не ми се е случвало да не ми спрат на пешеходна пътека.
Виж целия пост
# 3
Нашите от 2 клас се прибират или ходят сами на училище, не сме много близо, пресичат няколко пешеходни пътеки, но се оправят. От тази година 3 клас обикалят с приятели улиците по цял ден ( живеем в центъра), но все пак София не може да се сравнява с Плевен. Въпросът ти предполагам е към родители в столицата  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
Аз бях 3 клас,когато ме блъсна кола ,докато пресичах на пешеходна пътека.Помня ужасът и болката,които изпитвах като се свестих в линейката.
И сега са замислям сериозно как и кога ще пусна дъщеря ми да  излиза сама навън smile3516.Може би като стане поне на 10-11 години...
Виж целия пост
# 5
На 9г. я пусках до магазина до блока, в двора на блока играеха с брат й (тогава на 3), аз можех да ги виждам почти през цялото време от вкъщи. В момента живеем на друго място, синът ми не го пускам навън сам или със сестра му. Тя от 10 годишна (т.е. миналата учебна година) се прибира сама от спирката на училищния автобус до вкъщи или до моя офис - пресичат се големи булеварди или на светофар, или през подлез, може да се разхожда с приятелка в мола (който е залепен до офиса ми). От тази възраст я пускам и сама навън в градинките около блока или до по-далечен магазин, общо взето в радиус от 500м от вкъщи.
Още не мога да се престраша да я пусна сутрин да ходи сама до спирката (по-далеч е от тази на връщане), особено като почне да се съмва по-късно. С градски транспорт също не е пътувала сама.
Някои нейни съученици вече са доста по-самостоятелни, може би и аз трябва да отпускам вече каишката, няма и в гимназията да я водя за ръка.
Виж целия пост
# 6
Още в 1ви клас ходех сама на училище и на тренировки (за които трябваше и автобус за доста спирки да хващам). Играех сама навън и ходех сама до магазина поне година преди това.  Като ще добавя, че бях от 6-годишните първолаци. От Варна съм, предполагам, че има значение и колко е голям градът. Пък и това се случва 90те години.
Сега живея в София и имам 3-годишно момиченце, та все още имам много време да мисля по въпроса.
Има доста оправни и съобразителни деца, но има и такива, които са разсеяни, невнимателни.. Родителите трябва да преценят от кой тип са техните.
За днешните времена, мисля че като станат към 8-годишни, вече биха могли да се оправят сами навън. Но пак казвам, зависи от детето.
Виж целия пост
# 7
Зависи къде се намира детето, в апартамента в София (където живеем в момента) не смея да я пусна сама да играе с децата пред блока.
Там където строим къща (на 20км от София) не й виждам очите по цял ден играят в нашия в съседния двор ходят само до магазина.
Виж целия пост
# 8
Много зависи.
В квартала го пускам до магазина от 8 годишен, но няма какво да се пресича.
Когато е при баба си в провинцията, сам ходи до парка, пресича, вижда се с приятели, това някъде от 9 годишен.
В София от 10 годишен пресича сам на светофар и ходи сам на тренировки, но е светофар на едното кръстовище и подлез на другото.
Училището му е на 5 минути през вкъщи, но на много натоварен булевард. Има само пешеходна пътека. Там, срам не срам, до миналата година-11г. съм го превеждала.
 На мен самата много пъти колите не са ми спирали, нищо, че има пешеходна пътека. А откакто прочетох съебното решение, че пешеходецът, преди да стъпи на пешеходна пътека, трябва да прецени дали колата може да спре, станха още по-предпазлива.
Виж целия пост
# 9

А във Финландия дечица на 6 са навън сами, към училище, разхождат кучета...видяла го е моя близка. Ех, кога и при нас... Sad

Това в Германия се приема за нормално да ходиш сам на училище. Проява на самостоятелност. Но училищата са районирани от 1 до 4 клас и всеки ходи в най-близкото по местоживеене училище. Единица са тези, които ги водят в далечно училище. Освен това детето може само да ходи на училище и да се прибира, но родител трябва да го чака в къщи, не може да седи само цял ден.
Виж целия пост
# 10
Аз си пускам детето навън само от 6 г. Живеем във една от няколко г-образни кооперации, които образуват що годе затворен комплекс и пред входовете минават само глухи улици, без изход. Изискването е да мога да го виждам през балкона. Но и много по-далеч ходи сам, когато го изпратя, зависимост от това каква е инфраструктурата. Миналата година тръгна на училище, което беше на 2.5 км от къщи, но пътя минава през подлез(е, опикан и неосветен, но все пак подлез) и има само 2 малки вътрешни улички за пресичане и те са с отлична видимост - съответно ходеше сам. После го преместихме в много по-близко училище, до което обаче единствения път е през булеварда и пешеходна пътека без светофар с копче. Там не го пускам да ходи сам, независимо че е на две крачки от нас. Кога у нас ще може спокойно да си пускаме децата навън сами?..Ами все по-никога..Не само, че инфраструктурата ни е под всякаква критика, ами и културата на хората, особено шофьорската, е ударила отдавна дъното, но сякаш успява и още да потъва с всеки изминал ден..
Виж целия пост
# 11
Според закона след 12 навършени  smile3502
По местожителство,когато вземе книжка  superuu .
Виж целия пост
# 12
Този закон нещо не ми е много ясен - ако до 12 г. детето не може да се оправя да отиде до магазина или до училище (ако е наблизо) само, като го пуснеш изведнъж то ще чувства като в небрано лозе  Rolling Eyes А на 12 г. са в 6 клас, нали? Не виждам как някой може да си позволи да седи до детето си до 12 г.  Rolling Eyes Колко човека могат да се похвалят, че работят до 15 ч., да не говорим, че със смените на училищата, които ги няма в другите държави, трябва да работиш от 7 до 13 ч., за да можеш да си прибираш детето от училище, а ако е следобед - от 13 до 18 ч.  Confused В чужбина може би има повече майки домакини или пък имат възможност да си наемат гледачки, но това у нас няма да стане скоро Simple Smile
То по закон май не трябва да има и двусменно обучение и до 7 клас май трябва да са на целодневно обучение, но това е само пожелателно, така че законите са само отбиване на номер  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 13
Според закона след 12 навършени  smile3502
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134925825

Т.е. може, при определени условия.
Виж целия пост
# 14
А кой определя дали се създава такава опасност  newsm78 Абе всичко е "мижи да те лажа"  Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия