Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За вкуса на миналото

  • 161 018
  • 2 221
# 15
Абе тъй е, вярно, ама в Япония и досега имат земеделие след две ядрени катастрофи за 60 години.
Виж целия пост
# 16
Носталгията е по детството и младостта, а не по вкусовете на храните  Sunglasses Абсолютно съм убедена, че ако можеше човек да се върне с машина на времето и да опита идеализираните в спомените си храни, ще бъде много, ама мноооооого изненадан  Mr. Green 

Шоколадът беше отвратителен, пастите и тортите ги покриваха с една противна маслена смес, в гюмовете с боза плуваха плъхове, а в консервните комбинати мелниците смилаха всичко, което падне там... ГМО соев лецитин се слагаше навсякъде, кремвиршите бяха почти изцяло от соя. И какво домашно био-земеделие, като семената се купуваха от "Сортови семена", а и повечето крадяха здраво от изкуствените торове на ТКЗС-то и ръсеха без дозировка, без нищо... Като се добави и споменатото по-нагоре индустриално замърсяване на водата и въздуха, пълната липса на контрол и критерии за безопасност на храните, картинката става не толкова розова. Поинтересувайте се малко с какво точно се е занимавал института "Пушкаров" (и не само той), и как точно са повишавани добивите в земеделието. Коя година са влезли у нас за първи път от Монсанто, и още, и още...

Не искам да кажа човек да се отрича зорлем от спомените си.
Но малко реализъм не вреди.

Виж целия пост
# 17
 Сиренето рядко беше годно за консумацие преди изкисване.Ослепяваш от сол.Хляба го носеха в огромни зелени щайгинааправо по земята.От "изобилие " се налагаше да садиш,къде боб,къде леща-този така луксозен продукт по едно време.Киселото мляко го биваше,прясното бе с каймак,кучешка радост и Камчия в изобилие...само основното,без глезотии.За мен липсата на възможност за избор е причина за прехласването по соца.Не си ли косервираш зеленчуци и плодове,няма,какво да папкаш зимъска.
Виж целия пост
# 18
Точно за Пушкаров си мислех одеве, баща ми работеше там... Хич не бяха толкова "вкусни" нещата, просто нямаше информация.
Виж целия пост
# 19
Носталгията е по детството и младостта, а не по вкусовете на храните  Sunglasses
Точно "жалба за младост" е тази носталгия. Макар че тогава технологиите за производство на боклуци, които да минават за човешка храна, не бяха използвани у нас в такива мащаби както сега.
Виж целия пост
# 20
Има и някои рационални причини за измененията във вкусовете, но не ми се хаби да ги изброявам. Не винаги тия изменения водят до по-лош вкус, далеч не. Огромна доза въздишки обаче се дължи на сложна смес от носталгия и преповтаряне на мантри и митове.

Дядо преди 30-35 години ядеше от соцхраните и въздишаше по "царските" саламджийници и мандри.

Разправяше много готин виц за тия саламджийници и сравнението им с соцмагазините.
"При царо" на магазинчето пишело "Месарница Симо" и като влезнеш вътре -  имало месо и колбаси. А при соца отпред пише "Месо-колбаси", но влезеш ли вътре - само Симо.  Wink

Виж целия пост
# 21
при соца се гледаше количеството (да се изпълни и преизпълни плана) и никой не държеше особено на качеството. Възможно е Е-та да са били по-малко защото са били вносни и е нямало от къде да ги набавят. За зеленчуците по ТКЗС-тата и АПК-тата знам от сигурен източник, че не са били нито био, нито чисти. Заради липсата на работна ръка по селата са се използвали огромни количества хербециди и торове за да се върже планираният добив. Чичо ми беше специалист по растителна защита и цялото село го молеше да им дават химикали да си пръскат дърветата. Смяташе се , че колкото повече пръскаш, толква по-хубави  плодове се раждат.
Виж целия пост
# 22
при соца се гледаше количеството (да се изпълни и преизпълни плана) и никой не държеше особено на качеството. ...

Това е вярно, но трябва да се каже, че най-често преизпълнението на плановете си оставаше на хартия.

Какви ли не фокуси съществуваха, че да се рапортува и отчете несъществуващо изпълнение и малко преизпълнение на плана, но това е тема за монография, че и за повече. При всичките ужким преизпълнения обаче, дефицитни бяха толкова много съвсем елементарни стоки и услуги.

Още един виц се сетих  - за преизпълнените планове:

Габровският завод "Сърп и чук произвел толкова обувки, че да се обуят всички белгийци и французи, взети заедно. Само дето нямало как да се навият да ги обуят.


Ей тоя вкус наистина се изгуби - вкусът на политическия виц. Това липсва, а не стоката в смрадливите касапници и убогите бакалии.
Виж целия пост
# 23
Напоследък все по-често чувам репликата " Ех едно време какви колбаси (хляб, домати,сирене,лютеница и т.н.) имаше , сега всичко е боклук . И си се чудя, наистина ли навремето (през комунизма) са правели вкусни и наутрални храни, или просто дефицитът на всичко е бил по-голям, и малкото продукти ни са се стрували страшно вкусни.
Бях сравнително малка по онова време и нямам ясни спомени за хранителните продукти и техните качества.
 Според мен подобни изказвания по-скоро крият носталгия по отминали времена/детство/младост, отколкото по продукти  и пр.
Виж целия пост
# 24
Не изпитвам носталгия, но вкусовете на някои неща ги помня прекрасно и до ден днешен Simple Smile

Заводският хляб, който идваше горещ и хрупкав, няма нищо общо с гумените заводски хлябове в момента. Тогава всяка майка, която се прибираше с топъл хляб, често спираше да отчупи по парче на хлапетата, играещи навън Laughing

Кренвиршите и всякакви видове "кучешка радост", за мен и сега са си същите, не намирам разлика с настоящите, въпреки целия вой от рекламите, че тези от едно време били други. Русенското варено обаче беше много вкусно, сега е пълен боклук.

Сладките неща са изключително променени на вкус, в полза на едновремешните - негърче, руло"Свежест", Руен, някои бисквити, шипковия мармалад - имитациите им, които се наричат по същия начин в момента са отврат. Шоколадите обаче си бяха гадни, много гадни Sick

Солетите, които купувам са само и единствено тези от едно време /на Разград/ И досега не намерих солети, които да са ми толкова вкусни, а пробвах всички видове де що има в момента.

А, да, шунка, такава, каквато съм яла тогава, няма никъде, при всичкото изобилие на видове в хипермаркетите. Ей това беше истински вкусна , прясна шунка, изяждах десетки филии с нея Mr. Green

Кашкавалът беше вкусен, но сега също може да се намери много хубав. За сиренето и киселото мляко нищо не мога да кажа, тъй като нито тогава, нито сега ям такива продукти.

Халвата в металната кутия си е същата или аз поне не намирам разлика, локумът също...

Носталгично ми стана, когато се сетих сега за прясно изпечените топли фъстъци, които продаваха по улиците Simple Smile Ех, колко народ се разхождаше из града с хартиено пликче фъстъци в ръка Grinning Страшно вкусни бяха, нищо общо със сегашните пакетирани, олющени гадни боклуци. Защо сега няма такива будки с топли фъстъци се чудя? Rolling Eyes

Общо взето, почти нищо от вкуса на миналото не ми липсва Grinning
Виж целия пост
# 25
Защо сега няма такива будки с топли фъстъци се чудя? Rolling Eyes
Има. На Графа, до канала още я има старата пекарна.
Виж целия пост
# 26
Защо сега няма такива будки с топли фъстъци се чудя? Rolling Eyes
Има. На Графа, до канала още я има старата пекарна.

При нас няма Wink В моя град прясно изпечените, топли фъстъци отдавна са само соцспомен Simple Smile
Виж целия пост
# 27
В такъв случай, купуваш пакет сурови фъстъци, мушваш ги във фурната и замирисва на вкусно и на детство. Сега, като си припомних, и аз се навих да пека фъстъци. Само да се събуди мъжкото тяло и ще го изстрелям за сурови фъстъци. После следобяд- филмче, винце и топли фъстъци. Мерси за идеята!
Виж целия пост
# 28
За мен луканката беше винаги хубава, кашкавалът като че ли беше по-твърд, както аз го обичам. Не знам дали е истински спомени, или променен от годините.
За сиренето нямам спомен да е било различно тогава и сега.
Едновремешните солети също винаги ми харесваха, но и за тях важи същото като за кашкавала и луканката.
Бозата нямаше подсладители, сега повечето имат, добре, че се намира и без.
Като цяло - дори ако някой продукт, единствен на пазара тогава, ми е харесвал повече на вкус от повечето сегашни, все пак обикновено се намира един вид или една марка от сегашните, която също да ми харесва.

Казват също, е с годините вкусът на човек става по-малко чувствителен и това е една от причините нещата от детството да ни изглеждат по-добри.

Всъщност само това, че нямаше разнообразие и постоянно нещо беше дефицитно, е достатъчно, за да помрачи всяка носталгия по вкусовете от детството. Wink
Виж целия пост
# 29
Защо сега няма такива будки с топли фъстъци се чудя? Rolling Eyes
Има. На Графа, до канала още я има старата пекарна.
И на цар Иван Асен II близо до киното съвсем скоро отвориха една, до пекарната за хляб.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия