•   Ако искате да превърнете детето си в истински плувец, никога не е късно - винаги можете да опитате с опитни специалисти, подхождайки внимателно и с такт, за да се избегне внушаване на панически страх от водата.
•   Хората, които умеят да плуват, винаги гледат с доза недоумение тези, които не могат, без да си дават сметка, че понякога това се дължи на страх или психологическа травма, получена в детството, поради неправилно поведение, когато родителите се стремят бързо да научат детето да се задържи над водата.

За да стане плуването любим спорт на вашето дете, препоръчваме да се вслушате в съветите на специалистите. На първо място трябва да подберете подходящо време за водни занимания. Нека настроението на детето е добро. Обяснете му, че плуването не крие рискове за живота му. Важното е детето да асоциира водата с приятни преживявания, веселби и игри. Спестете си разказите за хора, които са се удавили, тъй като не са умеели да плуват. Рискувате да изплашите детето и да го откажете да се доближи до вода. Нека то само да избере плувните принадлежности и да очаква с нетърпение заниманията. Бъдете настойчиви, но тактични. Ако детето не е настроено за урок, явно се страхува. Отложете тренировката, но не и постоянството си. Бъдете готови да коригирате уроците в зависимост от състоянито и настроението на детето. Не е редно родителите да очакват за 1-2 урока детето да усвои всички плувни навици и стилове. Подгответе се, че първите занимания протичат често под формата на игри, за да може детето да се отпусне, да приеме и да се довери на треньора. Имали сме случаи в практиката, при които, за да се стигне до потапяне във водата, специалистите са отделяли по 1-2 часа занимания с деца, изпитващи несигурност. Най-доброто решение е да запишете детето на занимания по плуване в подходящ басейн и под ръководството на опитен треньор, който не само ще намери подход дори към страхливото хлапе, но и ще му помогне да овладее нужните навици, помагайки пълноценно цялостното му физическо развитие. Научните доказателства безспорно показват, че плуването стимулира имунитета при децата. Увеличете физическата активност на децата си, за да дадете тласък на имунната им система. В аква сектора на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ препоръчваме на родителите преди да запишат детето в група за плуване над 3-годишна възраст, да събеседват и да обсъдят предварително с треньора подробности за заниманията.

Безспорно най-удобно за родителите са организираните от детските градини занимания - това освобождава родителите от тичане и търсене на удобни часове за тренировки. Дава им спокойствието, че детето ще посещава ритмично тренировките. Понякога организирането на подобни групови посещения се извършват от самите родители, защото цените за тях са значително по-ниски, а часовете за занимания - по-удобни.
Живеем във време, изискващо инициативност от всеки и във всеки миг от живот ни - поемете инициятивата още днес за здравето, свободата и самочувствието на детето си, за да израстне като уверен в себе си човек.
За повече информация и записване на час за водни занимания с вашето дете се свържете с контактния център на Медицински комплекс „Д-р Щерев“: 02 920 09 01. Ще получите професионална грижа и персонално отношение.
Виж целия пост