Акценти:
•   Плуването чувствително намалява нивото на стрес при децата. Вследствие на това те стават по-уравновесени, спокойни и организирани.
•   Водната среда има много важна роля в психологичния баланс на човека. Плуването, заедно с други деца, насърчава духа на общността и дава възможност на малчуганите да се срещнат с нови приятели.
•   Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ще ви предложи първия по рода си в България иновативен воден сектор, специализиран за бременни, майки с бебета и родители с деца.

Напрегнатото време, в което живеем, генерира високи нива на стрес. Това се отразява зле на възрастните, но често е пагубно и за децата. Преживяванията на тревога и страх са неотделима част от човешкото съществуване. Счита се, че са се появили и развили в процеса на онтогенезата като психичен механизъм за справяне с опасността. Те са познати и в детството, и в юношеството предимно като нормални реакции. Спрямо характерните за израстването периоди понякога реакциите са много интензивни, засягащи както тялото, изграждащата се личност, така и отношението на детето към обкръжението. Оттам идват и редица емоционални проблеми, често срещани при децата днес.

Тревожността се появява, за да сигнализира за възможна, очаквана или неясна застрашеност. Тя е отрицателно чувство на опасение, съпроводено от неприятни вегетативни усещания, и безпокойство, проявяващо се на психично и моторно ниво. Поради продължаващото биологично развитие, незавършеното развитие на личността и зависимостта от обкръжението, тревожните прояви при детето носят и специфична характеристика за възрастовия етап.
При бебето те се изразяват чрез раздразнителност, плач, нарушения на съня и храненето, като постепенно плачът става по-диференциран спрямо причината. След 9 месеца вече може да е ясна реакция, тревога или гняв при раздяла.
По време на ранното детство реакциите са свенливост, страхливост, плач, загуба на контрол над тазовите резервоари. С проговарянето детето започва да вербализира своите преживявания.
При предучилищната  и училищна възраст: инхибираност, раздразнителност до агресия, отказ от учене, соматични оплаквания (гадене, коремни болки, главоболие и др.). Става ясно, че в определен момент на тяхното развитие децата са по-уязвими по отношение на преживяванията на страх и тревожност. Във възрастта между 3 до 14 години 67% от децата съобщават за преживявания на тревожност, а 75% съобщават за страхове.

Плуването носи положително усещане след тренировка. То чувствително намалява нивото на стреса при децата. Вследствие на това те стават по-уравновесени, спокойни и организирани.

Широко известни са качествата, които спортът възпитава у децата и ролята му при формиране на личността. Знае се, че плуването има много добър ефект върху мозъчната дейност. Проучванията показват, че то увеличава нивата на серотонин, допамин, норепинефрин. Тези невротрансмитери са свързани с повишено настроение и се смята, че антидепресантите също работят чрез стимулиране на тези химикали.

Плуването помага на децата естествено да преработят негативните емоции във водата. Водната среда има много важна роля в психологичния баланс на човека. Плуването заедно с други деца насърчава духа на общността и дава възможност на малчуганите да се срещнат с нови приятели. Това води до по-добро психично здраве и социално взаимодействие. Тренировките по плуване развиват състезателния дух при децата, а това стимулира усещането за психологическо благосъстояние и подобрява психическото здраве в ранна детска възраст, сочи проучване, проведено в Университета във Валенсия още през 2010 година.

Плуването бързо помага на децата да преборят разочарованието и чувството си на гняв. След умерена до тежка физическа дейност организмът произвежда ендорфин – вещество, което е естествено болкоуспокояващо и стабилизатор на настроението. Увеличаването на ендорфина чрез плуване създава усещане за спокойствие и благополучие. Взаимодействието с други деца в една неформална обстановка, каквато е басейна, помага за изграждане на социални умения и прави подрастващите по-адаптивни. Участието в група по плуване е особено полезно, защото учи малките как да се отличават в личен план, докато си сътрудничат в екип. Децата живеят в свой свят, в който, за тяхно щастие, времето няма голямо значение, а ако има – определено работи в тяхна полза. Пред тях е целият живот. Ако не се научат тази година, то непременно ще опитат догодина. Важното е да не ги стресираме, а да ги поощряваме и винаги да ги хвалим, щом са се забавлявали в басейна. Вие, родителите, ще сте положили най-важната основа необходима на вашето дете – да обича водата.

Живеем във време, изискващо от нас инициативност във всеки миг от живота ни. Още днес, не утре, поемете инициативата за здравето и самочувствието на детето си, за да израсне като уверен и позитивно изграден човек. Плуването поставя усмивка на детското лице и здравословна доза самочувствие в детското сърце. Очакваме ви – заедно с вашите деца – в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, където ще намерите първия по рода си в България иновативен воден сектор, специализиран за бременни, майки с бебета и родители с деца.

За допълнителна информация и записване на час за водни занимания се обадете на контактния център на Медицински комплекс „Д-р Щерев“: 02 920 09 01.
Виж целия пост