Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров - тема 4

  • 35 317
  • 145
# 135
Здравейте,д-р Чавдаров. Насочват към вас сина ми,който се роди недоносен в 35 гс и искат да направи преглед и трансфонтанелна ехография. Правите ли при вас това изследване и може ли с направление? Благодаря ви
Виж целия пост
# 136
Здравейте, д-р Чавдаров!
Обръщам се към Вас със следния въпрос, моля да ме извините ако проблемът не е за тук.
Виж целия пост
# 137
bobina 84
Трансфонтанелна ехография се прави от педиатри или неонатолози във вашия случай.
Аз мога да консултирам детето Ви неврокинезиологично.
Успех.

edna 0112
.....някаква кинезитерапия ....или нещо подобно.... звучи доста несериозно.
Мога да предложа терапия след като прегледам детето, поставя диагноза и преценя какво ще му помогне
Успех.
Виж целия пост
# 138
Добър вечер доктор Чавдаров.Пиша ви по повод дъщеря ми.Тя е вече на 13 години.Роди се три кг,не изплака веднага,с вроден страбизъм,коригиран оперативно ,лека форма на умствено изоставане и от скоро епилепсия.На 3 г й поставиха диагноза дцп атактична форма,година след това също.Провеждани са два пъти седмично рехабилитации,работа с логопед , в продължение на 4 години.Миналата година отхвърлиха диагнозата,като казаха че въобще е нямала дцп,или ако е имала е оздравяла.Дъщеря ми обаче видимо има проблем,който за съжаление по настоящем не знам какъв е.Изпитва затруднения ,когато трябва да слиза по стълби,върви ,но не в една посока,а как да кажа...в ляво ту
в дясно,бавно, леко разкрачено.Има проблем с финната моторика също.Ще упомена също,че баба по майчина линия е с дцп спастична квадрипареза,а дядо по майчина линия с мускулна дистрофия дюшен.
Видях,че отговаряте лично във форума,за което ви поздравявам.Надявам се на вашето мнение и съвети,какво да предприемем.
Виж целия пост
# 139
Здравейте Денка Божкова.

Къде Ви е поставена диагнозата и на каква възраст и кой отхвърли диагнозата.

Няма излекуване на ДЦП, но има различни нива на моторни умения, класифицирани
според GMFCS. Описаният термин в подробности и умения по нива може да намерите
в интернет.

ДЦП не е наследствено заболяване и има различни форми. При някои от тях, пациентите могат да
се придвижват, но с леки отклонения в координацията на движенията. При някои пациенти
има и нарушена координация във фината моторика -  писане и дейности от ежедневието. При някои от
пациентите има нарушена координация и при говора също. Комбинацията от 3-те направления
на мозъчна активност подсказват ДЦП, но не всички лекари имат опит със заболяването ДЦП и
щом ходи значи....не е ДЦП....

Симптомите които цитирате: Изпитва затруднения ,когато трябва да слиза по стълби,върви ,но не в една посока,а как да кажа...в ляво ту в дясно,бавно, леко разкрачено.Има проблем с финната моторика също, приличат на атаксична форма на ДЦП.

Прогресивната мускулна дистрофия се отхвърля/потвърждава с лабораторни изследвания.

СБРДЦП (www.cpcentresof-bg.com )приема новородени, кърмачета, деца и юноши до 24 год. възраст за лечение и диагностициране на формите и нивата на ДЦП.

Споделеното са само предположения, защо без преглед няма диагноза !!!

доц. Чавдаров
Виж целия пост
# 140
Здравейте искам да ви попитам имам момиче на 11 години с диагноза ДЦП долна спастична парепареза и лека степен умствена изостаналост. Направихме ЕЕГ  и Скенер но и при едното изследване и другото всичко е нормално няма никакви отклонения. Не разбирам защо всичко показва че е наред а тя има проблем с крачетата , говора и паметта.
Виж целия пост
# 141
Диагнозата постави доктор Божинова след мрт на три годишна възраст , и отхвърли доктор Колева на единайсет годишна възраст след престой в отделението и направено единствено ЕЕГ , с което се открива епилепсия и се назначава конеулекс хроно 500 мг.Възможен ли е престой във вашата болница с цел да се направят нужните изследвания и прегледи,за да се установи реалното състояние на детето,приемите планови ли са,каква е процедурата?Единственото,което искаме е да установим проблемът ,за да знаем как да работим за по-добро .Поздрави и благодарим за отделеното време.
Виж целия пост
# 142
Vanesaaa,
Скенерът показва структурни отклонения в мозъка
ЕЕГ показва какво е състоянието на биоелектричната активност на мозъка, като се ползва за диагностично уточняване при припадъци или форма на епилепсия и нейното лечение.
При ДЦП често пъти скенерът и ЕЕГ са в норма, но има клинична картина с проблеми в различни сфери от мозъчните функции - движения, говор, фина моторика, интелект.
В медицината две плюс две невинаги е четири.


Денка Божкова
СБРДЦП (www.cpcentresof-bg.com) е специализирана  болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа, като при около 40% от тях съпътстващо заболяване е епилепсията.
Детето Ви може да бъде прегледано от опитен лекар в СБРДЦП ( или от мен), който по клиничен път, без допълнителни лабораторни или образни изследвания да прецени за какво състояние се касае и ако е ДЦП, да се планува за етапни рехабилитации, които НЗОК заплаща ежемесечно по 10 дни.
Може да се запишете за преглед от специалист в Болницата на тел. 02 9200 445.

Ако проф. Божинова - детски невролог от детска клиника на Неврологична болница  4-ти километър  е поставила диагнозата, то колебанията относно истинността  й са нулеви, а д-р Колева не я познавам и в коя болница работи ?
Виж целия пост
# 143
Здравейте,благодарим ви за изчерпателният отговор,който е изключително полезен.Ще запишем час ,по възможност при вас,защото за тези дълги години за първи път срещам лекар,който не спира да контактува с родители и пациенти и се опитва по всевъзможен начин да ги насочи правилно и да им помогне.Останах втрещена,толкова приятно изненадана че думите не стигат.Това означава,че някой упорито се бори за добро развитие в този отрасъл.Доктор Колева работи в същото отделение на 4 ти километър,но докато бяхме там така и не успяхме да измолим доктор Божинова само да погледне детето.Просто така се случи.Изчетох много коментари тук и смятам,че първата и най-важна стъпка в момента е да прегледате дъщеря ни,за да може да се насочим правилно за напред.Дейатвително логично е първо да се извърши преглед,с който да се изясни ситуацията.Поздрави.Ще използвам сайта на болницата,за да запазя час.За първи път ще пътуваме 400 км  с удоволствие.
Виж целия пост
# 144
Здравейте!
Накратко нашата история е следната - дъщеря ми е родена в 34г.с с тегло 2600гр и 47см,изплакала е веднага, но после е добила трудност и беше 8 дни в кувиоз. Сега е на 5м и половина реална възраст и 4м и половина коригирана. Посетихме няколко пъти невролог, т.к. беше хипотонично, един 10-дневен курс на рехабилитация. Има направени 3 ТФЕ /2, от които при доц Ралица Георгиева / като казват, че всичко на този етап е наред. Тъй като има 2 хемангиома и приема сироп Хемангиол, и се следи всеки месец от кардиолог, пускаме месечни изследвания. По препоръка на невролога следим и креатинкиназа и МВ. За миналия месец СК 214,а този 233,съответно СК-МВ 53,9,а сега 64,6. Неврологът е на мнение, че трябва да направим ЕМГ, което ще направим амбулаторно, т.к. поради грипа в Детска неврология към ВМИ Пловдив не приемат пациенти планово.
Според Вас има ли още нещо, което е необходимо да изследваме? Вмъква само, че стойността на витамин Д е 36,1.
Благодаря 😊
Виж целия пост
# 145
Здравейте, бебето ми е на 8 месеца. Все още не може да седи, от скоро го подпирам с възглавници и прекарва известно време така. Притеснява ме фактът, че като му подам ръце не се набира до седеж, както и като го хвана подмишниците не пружинира с крачета, а са му по-скоро изпънати.
Роден е със секцио, 4.430кг, безпроблемно раждане. В момента тежи 9кг 700г.
Държи си главата стабилно, придвижва се по земята, като се приплъзва с ръце и си помага с дясното краче, върти се на всички страни, набира се на кошарата, но не застава на колена.
Дали липсата на тези рефлекси е притеснителна, какви упражнения да му правя, за да го стимулирам и към какъв специалист да се обърна? Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия